Thursday, October 24, 2013

Saya Perlu 5 Minutes Je ! Terror Tak ??

Hi :D


Dari kecik tak sabar nak cepat2 besar sebab berangan nak makeup macam model dalam majalah. Ihiks. Selalu curi2 test pakai bedak , lipstick mak, pemerah pipi mak..hahaa. Teringin. Berangan main makeup2  dalam bilik depan cermin..buat meja makeup sendiri guna kotak. Laci meja dan kerawang2 meja terpaksa lukis pakai marker pen untuk nampakkan effect meja mekap sebenar. haha Terpaksa kunci pintu bilik, sebab malu sedang angan2. Kahkah. Sekarang dah besar pun, dah mampu beli makeup sendiri. 

Ni la gadis kecik yang pernah curi2 pakai lipstick mak dia dulu then berangan2 depan cermin…ekekeke. Kecik2 dah gedik. Kini impian untuk makeup2 telah jadi kenyataan. ekekekke
Basic setiap hari saya pakai kalau keluar rumah is foundation, compact powder, pemerah pipi, eyeliner, mascara, lipstick…hehee.

Tapi sebenarnya, makeup pun boleh rosakkan kulit kita. Hewwww. KALAU kita tak cuci makeup tu bersih la. Pori2 akan tersumbat dan boleh buat kulit muka kita tumbuh whitehead, blackhead, titik2 pigmentation tu. Perempuan paling takut!! Bukan sexy freckles semulajadi yang macam Lindsay Lohan tu okay . Ni pigmentation yang buat muka kita bertompok atau nampak seperti peta benua. Silap2 ada tourist datang ke muka korang dan cari lokasi. Disangkakan pigmentation itu peta. Ekekekke. SO penyelesaian dia is kena lah CUCI MAKEUP BERSIH BERSIH .hewwww 

Kalau tak faham jugak, nah. Saya siap lukis diagram  lagi bagi korang faham !! haaa to show u guys betapa pentingnya cuci makeup bersih2.

Yang warna pink tu jerawat. Represents blackhead and whitehead. Bukan telur. Hahaa.

Jangan sesekali tidur dengan makeup! Tahu tak kalau korang tidur dengan makeup dalam masa 30 malam je, skin korang akan jadi tua lebih 10 tahun dari usia sebenar korang ! See, 30 malam je boleh bagi impak sampai 10 tahun lebih dari usia…omaigoddd ! So let say kalau umur korang 20 tahun tapi sebab kesan dari tak cuci makeup tu korang nampak macam 30.! Takut dengar ! T_T . Korang boleh tengok kesan tak cuci makeup yang ngeri tu kat sini . Tengok wajah perempuan tu ....serious takut jadi camtu. T_T hoihhh

Satu tips dari saya, kalau nak pilih pembersih makeup, jangan yang ada berunsur alcohol sebab kulit akan rasa pedih dan merah bila lap pakai alcohol. Kulit akan jadi kering. Elakkan cuci makeup dengan produk yang tak berkenaan. Sebelum ni saya selalu cuci makeup dengan baby wipes, I thought it was ok tapi sebenarnya makeup tak bersih.! Hohh. No wonder, selalu tumbuh jerawat and mula ada bintik hitam! T_T. Just so you know, normal facial cleanser , baby oil, baby wipes and facial toner semua tu tak boleh buang 100% cela makeup ok! Nampak macam cuci bersih luaran nya tapi sebenarnya sisa2 makeup tu masih tersumbat tak dapat nampak dengan mata kasar.

Pilihlah pembersih makeup yang tak berminyakkan kulit lepas cuci sebab nanti skin akan berminyak pulak. Contoh, macam pembersih makeup brand Pixy ni. 
Gentle & Moist Cleansing lotion & Single Step Liquid foam For Makeup. Datang dalam dua size. 2 botol belah kiri standby dalam toilet kt rumah and 2 botol kecil belah kanan tu saya standby dalam handbag. Senang nak cuci makeup kat mana2. weee

Saya suka cleansing lotion and liquid foam makeup pixy ni sebab dia simple and bila apply kat muka, muka tak pedih. Alcohol free ! 

Yang ni cleansing  lotion dia. Cara nak guna senang je, letak few drops cleansing lotion tu kat kapas..then swap je makeup. Tak payah tekan2 sgt muka sbb liquid lotion ni tarik makeup yg kita apply kat muka tu. Even kalau nak cuci mascara pun senang sebab dia tak smurge pun. 2 kali lap dah settle. Tak pedih langsung !  selalu guna makeup removal yg lain pedih sangat !!

Sebelum tu masih dengan foundation and compact powder, mascara,lipstick, eyeliner ….gambar selepas tu lepas cuci makeup guna Gentle & Moist Cleansing lotion. Makin halus plak kulit muka pastu. Tak rasa kering. Produk PIXY ni dirumuskan di Jepun dan dah diuji secara klinikal ! So memang selamat dipakai !

Lagi satu is dia punya cleansing liquid foam..
Liquid foam ni pun mudah nak pakai. Guna macam pencuci muka biasa je. Texture dia macam air je lepas tu buih2 kan and boleh apply kat muka. Dah bersih makeup !! Pori2 pun confirm bersih takde sisa !

Before dengan foundation, and gambar after cuci guna Single Step Liquid foam. 100% bersih !

So far cuci makeup pakai Pixy ni , kulit lembut je lepas tu. Takde rasa pedih2 sikit pun. Lagi satu saya perasan, liang pori saya makin tutup. Bila bangun tidur, kulit rasa segar. Sebab kulit muka totally bersih . Even kalau saya keluar rumah and terdedah dengan debu2 habuk persekitaran pun, bila time berwuduk/mandi saya guna jugak PIXY Single Step Liquid foam ni.

3 sebab kenapa saya suka : tanpa alcohol, bebas minyak, diperbuat dari madu asli. huihhh

Simple and cepat. So siapa kata perempuan makeup ni tak solat ?? T_T . Kan senang nak cuci makeup bila ada pencuci makeup yang simple macam ni. So makeup ni tak jadi masalah pun untuk berwuduk dan solat 5 waktu sehari . even kalau before atau after pergi gym pun senang nak apply sebab process cuci tu dalam 5 minutes je . Balik kerja and before tidur semua takde masalah la. Bila benda mudah, badan automatic tak malas. Hewhew

Mana2 pun mesti bawak tau…ada Pixy size kecik. So takde masalah pun. !

Senang kan ? sepantas kilat ! so takyah lah merungut malas untuk cuci makeup lagi. Sila fikir masa depan anda. Adakah anda mahu muka anda tompok2 dengan whiteheads, blackheads hasil dari ternakan makeup dalam pori2 kulit muka anda tu. Takmau kan ? hewwww.

Jangan lupa cuci cela, makeup dengan PIXY…lepas tu korang akan rasa hasil ketara la liang pori korang megecil. Bila lubang pori bersih, lubang tu akan tertutup. Kalau tersumbat, makin lama liang pori akan luas.  So sebelum liang pori makin besar, mari lah ber PIXY ! hehe. Kita beli PIXY  di Watsons aje. weeweee

5 minutes je pastu boleh tidurrr krohhhh krohhhh. 


Toodles ! 









57 comments :

  1. namee memang comel. makin pregnant makin comel la bini isham ni ")

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanie comel juga!! dagu runcing !! :D

      Delete
    2. Namee Cantik, Nanie comel... saya ?? hahaha. Kbai

      Delete
  2. dh lama cri barangan jenama ni.. tp sebab mls nk survey, sudahnya mmg xjumpa.. mekaseh namee

    ReplyDelete
    Replies
    1. namee pun sebelum ni ada cari gak. sbb bedak compact dia best org kata !1 kat watson rupanya !! :D

      Delete
  3. anis pernah tak cuci makeup, malam tu terus tidur sbb dah penat sangat. Sekali, esok pagi habis muka rosak.. Lepas tu, tobat tak nak malas dah. Memang penting cuci makeup ni. Anis sekarang guna brand biore. pixy tak pernah try lagi.. hihi :)

    ReplyDelete
  4. kite guna bedak pixy je.yg lain xpnh try lg.btw.sebelum and selepas..dua2 pun comel..haha..

    ReplyDelete
  5. nak jadi mummy ni makin berseri2 je muka namee.... :)
    ni yg nk try pixy ni....

    ReplyDelete
  6. sblm ni pakai bedak je.pas ni leh try pencuci lak.hehe

    ReplyDelete
  7. time gi hypermarket hari tu.. ade gak jumpa benda ni.. tk rasa nak beli.. tngk namee guna terus rasa nak beli.. hehe

    ReplyDelete
  8. Akak pakai atau tak pakai make-up still nampak gojes ^^

    ReplyDelete
  9. Akak pakai atau tak pakai make-up still nampak gojes ^^

    ReplyDelete
  10. fuiyoo..gila flawless kulit Namee....jeles ooo...nampaknya kena banyak menuntut ngan Namee ni...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum . kak namee , sorry to say this , sebenarnya pixy tak elok tau utk muka btw dia ada sacharine tinggi and boleh sebabkan kanser kulit :D btw , tips kak namee so useful !

    ReplyDelete
  12. wah!!!memang amat amat berguna entri sis..suka!sis namee pon comel sgt^_^

    ReplyDelete
  13. liquid foam tu cume untuk tanggalkan maek up je r??ingtkan gune as pencuci muka harian,,hahaha

    ReplyDelete
  14. wahh..pixy ada facial foam ehh..tak tahu pun T__T
    sebelum ni pika pernah cuba compact powder pixy jea..
    dah lama kak namee try product ni? okay tak kak namee?
    pika nak tukar skincare ni sebab kulit tgh rosak..wuuuuu..sadiss..

    ReplyDelete
  15. huwa,kak namee..awat comeyy sgt =)

    ReplyDelete
  16. org laki law buat mende ni mau nye 5 jam..bkn 5 minit..hihihi

    ReplyDelete
  17. Nak try la nanti.. boleh ke?

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  18. suka nya tengok kulit namee..flawless sangat.

    ReplyDelete
  19. ari tu nmpk jgk kat watson tpi bt x nmpk jek brand pixy tu sbb tkut nk cube maklumlah kulit kite ni sensitif & brminyk..klu mcm tu saya pn nk trylah remover makeup dri pixy ni..thnks namee mmperkenlkn produk yg terbaik ni.. ;)

    ReplyDelete
  20. namee cantik gebuss...ape2 produk pun nampak sesuai cuma serasi atau tak jer kan... bestler kalau akak kulit cam awak nih... namee preggy ni seri makin naik nampak..hehehe ;)

    ReplyDelete
  21. Wah...bolehla cuba. Coz sebelum ni hanya kenal bedak Pixy :)

    ReplyDelete
  22. namee berser-seri lah...semakin cantikkk banget!

    ReplyDelete
  23. pakai juga compact powder pixy nk try la..pencuci pixy plak

    ReplyDelete
  24. you have natural face! cantik sgt =) yurps it's true mmg penting utk bersihkan sisa make up even pakai compact powder sekali pun. but for me, i prefer pakai cleansing milk then baru i cuci muka dgn sabun muka. oh ya, jgn pakai foundation selalu taw sbb nti effect akn dtg memudaratkan muka kita.

    btw, do visit & follow my blog too. i'm new on blogging =) http://wallawaniey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. kalau tengok muka namee nie mesti orang tak caya namee tengah pregnant...cantik jer...

    ReplyDelete
  26. Ala...namee pakai ape pun cantikk.... antara serasi ke tak dengan kulit, tu jer... nak2 plak preggy nih..makin berseri2 nampak.. hehehe

    ReplyDelete
  27. dah tengok link yang namee bagi tu. takutnya tengok. ish memang nak kena double cleansing selalu ni. sebab kadang kalau penat sangat, lap dengan wipes je hehe.

    ReplyDelete
  28. Cantiknya akak Namee :)

    Semua entry akak menarik ^_^

    ReplyDelete
  29. cantiknya kulit.. pkai produk ape ye?

    ReplyDelete
  30. org cantik cuma perlu 5 saat sahaja!

    ReplyDelete
  31. gud info dear.. salam kenal.. folo u namee.. :)

    ReplyDelete
  32. Oh, selalu tengok iklan pixy ni kat tv. Macam nak try jugak

    ReplyDelete
  33. bolh bg tip untuk bibir cntik mcm nmee x? pink gitu...=)

    ReplyDelete
  34. lebih cantik yang lepas make up tu kak namee :)

    ReplyDelete
  35. hi namee! just recently baca ur blog! hehe.namee comel! and thanks for the tips!:D

    ReplyDelete
  36. thanks for sharing pn Namee :)) btw, produk ni sesuai tak untuk remaja yang bawah 18 tahun? sbb, jerawat selalu naik. so, mcm rimas jugak lah.. boleh ke? :))

    ReplyDelete
  37. salam, pn namee, boleh x kalau produk ni digunakan untuk remaja yg bawah 18 tahun? sbb, jerawat selalu naik. benda ni merimaskan! boleh ke? :))))

    ReplyDelete
  38. nanti nak try carik dan cuba.. kalau serasi dengan kulit boleh teruskan.. ;)

    ReplyDelete
  39. Zai pn mmg pakai baby wipes kalo nk tgglkn makeup. Pasni bleh try bli pixy ni kot. Dekat guardian ade x? Giant yg dkt ngn umah ni ade guardian je lorh.hehe. Lgpn zai mmg suke gne cmpct powder pixy nj..best sgt2.
    Erm kak..out of topic skit la. Nak tnye akk ade ape2 tips x utk dpt bibir yg cntk mcm akk? Bibir atas zai gelap la..kadang2 salah pilih lipstik bile pakai mmg xcantk sbb nmpk lg hitam kt bhgn ats tu. If u ade ape2 tips bleh la share eh. Lg satu mcm mne nk bibir tu moist sbb bibir zai kering kdg2 smpi berdarah. Minum air dh byk da tp ttp jgk kering. Eh sorilah kak.byk tanye pulak..hewhewhew

    ReplyDelete
  40. hye sis namee :) i love your blogs and every entries will give me something :) Sis ke yang jadi model iklan untuk pixy tu ? muke korang look a like :)

    ReplyDelete
  41. Hi namee! suka baca updates from your blog! anyways, saya baru je start my blog.. tak reti nak mem'blog'..hehee.. boleh visit my page mrazheadoverheels.blogspot.com..
    if sapa2 interested dgn produk Shaklee, boleh contact saya =)

    ReplyDelete
  42. eh silap tulis. baru prasan... lebih cantik and natural yang sebelum make up tuuuuuu... sowi salah taip. sebab kamu natural beauty.... :)

    ReplyDelete
  43. salam kak namee.. ok tak kalau guna pixy utk kgunaan hari2?! means..kalau tak makeup pun ok ke klu guna? mcm facial foam..

    ReplyDelete
  44. dia untuk cuci mekap je rasanya. :) in case kalau awak nak cuci makeup time mandi. hehe.

    ReplyDelete
  45. what a flawless skin..u sgt cantik..i love to have ur opinions on Mary Kay products which is no 1 skin care brand in US, marketed in 35 countries with 3 millions of Beauty Consultants..U can try Mary Kay products for free as our guest in Mary Kay classes or events. .Feel free to know Mary Kay through www.marykay.com.my and http://mayabeautyempire.blogspot.com. I am also inviting anybody who think they deserve to use great skincare for their skins to join our free classes (only by appointment with Beauty Consultant, Maria Omar, 0193048807). Hope to hear from u soon..

    ReplyDelete
  46. saya sapu dgn minyak kelapa dara.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...