Wednesday, November 6, 2013

Okay Tak Kalau Beli Rumah Ni ?

Hi !


Weewee, hari tu pergi majlis launching kawasan perumahan baru Nada Alam by Seri Pajam kat Mantin.Saja survey2 nak menambah asset.Hahaaa. Kitorang banyak gak survey2 kawasan perumahan sebab satu family pun macam ada plan nak pindah kat satu kawasan perumahan. Hewhewww.Mengada sangat nak duduk dekat2. Haha.Sebab nanti mudah la nak melawat each other.Gituuu.So marilah survey segala kawasan perumahan baru hew hew.



during the launching day.

Kalau nak survey area perumahan, benda pertama yang patut tengok is dia punya master plan. Haa ni tengok ni…konon2 kita tengok ni macam ‘bird eyeview’ la. Perasan jadi burung yang sedang terbang jap.Hihi. Scale besar dikecikkan. Wee wee. Dari master plan ni lah boleh tengok keseluruhan kawasan. 

Tapi dalam banyak2 kawasan perumahan baru yang saya survey, ni yang paling saya suka ! T_T *tengah dalam proses nak hasut satu family beli kat sini. Hihihhh.

Nada Alam, Seri Pajam
master plan

Dari master plan tu lah dapat faham kesuluruhan kawasan....

Strategic Location /Accessibility ! Even area dia jauh dari kawasan yang sesak, tapi dekat dengan bandar.Haaa, macam mana tu ?haha. Cool kan ! Area perumahan Nada Alam , Seri Pajam ni dekat je dengan Bandar Nilai yang ada Giant , Tesco, Masjid Nilai ,bank etc. Kalau nakgi KL, ambil masa 45 minutes je thru Kajang-Seremban Highway (LEKAS) .Kalau nakgi KLIA plak 25 minutes driving. T_T .Semua tempat lah dekat. Convenient! Isham suka sangat lah ni sebab area dia macam centralized dengan banyaktempat .and dekat dengan KLIA. So tak la dia malas nak gi kerja.Hahaa

Tak caya,cuba tengok map…dekat2 je semua tempat  T_T

Public Transportation / Kemudahan : Paling elok sangat lah untuk orang yang pemalas drive macam saya ni sebab Nada Alam , Seri Pajam ni dekat sangat dengan KTM station Batang Benar. Nak gi KL pun mudah sebab KTM kan straight terus gi KL. Oh macam ni hari2 boleh gi Mid Vallley. Ekekkee sebab straight je terus ke lokasi. Oh indahnya hidup begini :D

Gated area! Zaman skang ni penuh dengan kes rompakanlah, kes tikam bunuh la…saya definitely akan pilih area yang gated dan security system yang ketat. Siap ada CCTV kat entrance,so perompak jangan harap anda akan terlepas. Rasa secure la kalau ada security and gated macam ni.Satu point yang penting kenapa patut beli area sini.

Green living ! Paling saya suka, kawasan dia lah .T_T .Tersangatlah concept ‘green living’.Saya dah biasa stay kat kawasan yang busy and congested macam KL tu, so sekarang ni mood nak stay kat area yang tenang je, back to nature. Kawasan yang bila bangun pagi boleh dengar bunyi burung churping, sedut udara segar. Oh indahnya! :O . ni pagi2 dah dengar bunyi noisy traffic. Aduh stress nya. T_T

Healthy living! Paling best sekali .sebab kawasan ni ada buat Wetland .macam concept parks which akan lead tu healthy lifestyle. Naik sikit semangat nak jogging sebab kat wetland ni diorang sediakan jogging area. So pagi2 ke, balik kerja petang tu semangatlah nak beriadah, brisk walk ke, siapa ada laluan cycling!!…ecewah.Kan kalau kawasan perumahan biasanya, takde benda2 camni so kita pun terperuk je dalam rumah. T_T .

View dari kawasan rumah…hewwwheww. Wetland yang sedang di construct….hasilnya akan jadi macam gambar bawah.  OMG, gila best macamni. Penat2 balik kerja…balik rumah terus hilang stress lah camni. 

Ni salah satu unit yang yang saya pergi tengok during launching tu….
Untuk corner lot ,kawasan lapang tepi memang sangat luas. Lepas tu view ke arah Wetland tu ! :D aaaa sukanyaa. Overall, kawasan perumahan yang sedang dibina tu camni…macam dalam gambar kat bawah ni..




Rumah ni luas .Mari lihat interior.Sesuai untuk family yang ada 5 anak. Hew hewww.







Semua bilik pun luas.Even dapur dia pun besar gila.T_T hoihhh. 
besar lah dapur camni. Dah ada cabinet pun still luas.  boleh lari main kejar2. hehe. apa lagi game galah panjang.

Rasa berbaloi kalau beli kat sini.Korang rasa ?Saya plak tengah proses nak hasut satu family beli area sini sebab best. Hehe.

Lengkap la, takyah risau nak gi kedai jauh ke, nakgi bank jauh ke,dekat je dengan Bandar Nilai tu. T_T .Kalau korang rasa nak gi tengok gak, boleh pergi Nada Alam,Seri Pajam gallery di..

SERI PAJAM PROPERTIES SDN BHD
Nada Adam Gallery, JalanUtama Nada Alam,
Taman Nada Alam,
71700 Mantin, Negeri Sembilan.

Atau..

Layari laman web rasmi Nada Alam di www.nada-alam.com.my
Mari ler, berjiran ler kita kalau jadi ni. Hihiii.

Muka tak tahan nak beli and hasut family supaya beli juga. Makcik sebelah siap ketap bibir, mungkin berperasaan seperti saya...tidak tahan mahu beli. kihkih

Toodles :) 





45 comments :

  1. macam best je kak namee..hehehe

    ReplyDelete
  2. beli lah 2 namee. bagi kita satu :) hehehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam..Namee.. try la tgk kat Bandar Akademia, Lenggeng lakkk..umh banglo lot sebijik2..tanah luas.. tp teres pun ade nak launching ujg bln nih...

    jom berjirannn!!!!!!!!! eheheh

    ReplyDelete
  4. bestnya...dekat dgn semua tempat... :)
    dahlah ruang dalamannya luas, yg penting siap ade tempat beriadah dan gated area.. :)
    nie semua mmg ade dlm list rumah idaman sy jugak! (tp tak tahu bila boleh dpt beli rumah mcm gnie..huhuhu..)

    sy doakan semoga usaha namee utk "hasut" family beli rumah kat situ akan berhasil..
    good luck! :)

    ReplyDelete
  5. nak beli ke? i heard seri pajam punya quality (buat rumah) tak berapa elok.. based dari kengkawan i lah yg beli...

    ReplyDelete
  6. Property investment ni overrated la... Since dah pernah beli landed property, Masreena prefer beli tanah je utk dipajak. Later on boleh buat rumah utk hari tua.

    ReplyDelete
  7. ok la kot, cuma jln utama nak keluar masuk ke situ selalu jem waktu pergi n balik kerja, stesen komuter pun dekat area tu jugak.

    ReplyDelete
  8. besttttnyerrr..umah luas dan besar namee ;)
    nanti namee beli ok..boleh datang hari raya hehehhe..eh silap tgk baby dlu..eh boleh ke?
    tak malu nak datang umah bahahaha

    ReplyDelete
  9. Beli jgn tak beli...serius nmpk best.

    ReplyDelete
  10. Luas bethoii....haaa..yg part sedia tempt tuk riadah tu yg tmbh best tuh,,,...xyh drive jejauh nk kuarkn peluh...

    ReplyDelete
  11. muka namee macam boring jerr hehe,,, tp rumah tu cantik gilaaa.best nya ada rumah sendiri, besar pulak tu..

    ReplyDelete
  12. haha...tp umah tu mmg cntik...dapur dia mmg luass gilaa....kalau sy pn mmg nk beli jugak... :)

    ReplyDelete
  13. Hi.. Pada pendapat saya, kawasan Mantin adalah kawasan strategik if you nk wat investment or settledown kat situ since Putrajaya, KLIA, Seremban, Semenyih, Kajang, Bangi pun around that area je. Nampak rumah pun cantik. And based on your explanation and the surrounding, x rugi. Cuma kena make sure what are the insentif being offered by the developer, contoh Free SPA, Free legal fees, etc.

    My 2 cents

    ReplyDelete
  14. you must ! sangat best jek tgk dia punya kawasan...

    ReplyDelete
  15. kenit pun dalam proses mencari rumah sendiri. Memang rekbaentuk rumah ni mengancam sangat! hehe

    ReplyDelete
  16. bestnyer rumah ni. kalau dapat mmg ble berjiran dgn Namee kn !

    Tahniah Namee jd Blogger for Nov
    Jemput lawat Aen yg baru jd blogger ni..Aen follower yg ke 8602

    http://aenoyou.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. bestnya kalau dapat ni. Tapi tah bila la gamaknya. hahahahaha

    ReplyDelete
  18. try to have a look at Bandar Seri Putra or Bandar Puteri Bangi or Southville Bangi. By the PLUS hiway and Elite. Midway Bangi-Nilai. Do more window shopping before you commit :)

    ReplyDelete
  19. wow! suka rumah ni.. kena target lah .. hehe
    tahniah Namee jadi blogger Nov NuffNang :)

    http://naturalvitaminshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. rumah2 by seri pajam memang lawa-lawa! harap one day diorg ada la buat projek dekat-dekat area selangor.. hihi. nanti nak beli rumah tengok jugak rumah tu matahari pagi, petang, mengadap mana. sangat mempengaruhi haba di dalam rumah panas atau tak. kalau rajin tanam pokok, beli lah rumah yang mengadap matahari pagi. petang pun nanti dah redup, rumah sejuk je sampai ke malam.

    ReplyDelete
  21. tahniah namee jadi nov 13 blogger nuffnang :)
    ermm.. rumah ni cantik .. pasang impian jer boleh ?.. ngeh ngeh

    ReplyDelete
  22. elok..aku nak beli master bedroom saja dulu..rumah beli kemudian

    ReplyDelete
  23. ARGHH KALAU DH BANYAK DUIT TU BELI JE.KIHKIH.

    ReplyDelete
  24. TAK TENGO RUMAH.TENGOK NAMEE JE.KIHKIH

    ReplyDelete
  25. bestnya rumah ni..yg penting dapur besar :)

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum..im looking for rumah nak buat pelaburan..then..bila baca blog nara..macam banyak x best je die punye review..ade yang cakap..kawasan sgt bau busuk..history rumah tak ok..tapi i suka die punya kawasan,...cantik.

    ReplyDelete
  27. hoih..untung sangat la kalau dapat beli situ..best gila..kalau mampu apa salahnya..rumah bukan turun harga macam kereta....Beli Namee..beli...#hasutni..hehe

    ReplyDelete
  28. cantik memang cantik.. berapalah harganya kan huhu..

    ReplyDelete
  29. alaa,,, klau kat klantan boleh hasut abah beli,, kah3

    mujadafewa.my

    ReplyDelete
  30. Hai Namee...pada saya, saya duduk kat area batang benar tu, kawasan tu busuk, sbb tmpt pembuangan sampah dan tempat ladang ternak ayam.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Saya kerja area sana, Ada tiga perkara yg perlu difikirkan.
    1) Baun Busuk
    2) Bising letupan batu kuari
    3) Habuk kuari

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam... masih ada masalah yg sama ke pada masa skrg?

      Delete
    2. Masih ada masalah yg sama ke utk thn 2015 ni?

      Delete
  33. Macam ni lah, yang terlalu 'concern' bab kuari, bau busuk atau habuk kuari cuba 'listkan' di sini di mana lagi rumah di kawasan lembah Klang yang mempunyai keluasan dan haraga yang sama macam apa yang di tawarkan oleh Seri Pajam, fyi Subsale untuk kediaman SemiD di Seri Pajam mencecah 1.5 M-Agaknya lah kan ada ka manusia yang sanggup membelanjakan duit sebanyak 1.5m semata-mata untuk memiliki kediaman yang besar tapi ada bau busuk, bunyi bising, dan habuk kuari ? Faktanya kesemua rumah atau kediaman yang di tawarkan di kawasan Seri Pajam sold out atau kalau ada yang kosong itu disebabkan oleh Loan customer yang x approved !

    ReplyDelete
  34. Bagi yang terlalu 'concern' bab bauk busuk, bunyi letupan kuari dan habuk kuari tu saya minta tlg 'list'kan harga dan jenis perumahan yang memang sama keluasan dan harga dengan seri pajam di area lembah klang kerana saya pun nak cari satu kawasan perumahan yang memang 'perfect' la dari segala segi, x kerana saya x nak terperangkap dalam jam, xnak bauk habuk kenderaan, taknak bau busuk asap lori, xnak rumah kecik yang berukuran 19x26 r 18x25, then saya nak dekat dengan masjid dan kawasan parkir yang luas, tlg senaraikan, xpa maybe u akan jawab kalau mamc tu baik beli tanah n construct kan-ok minta tlg senaraikan kawasan mana yang saya bole dapat lot tanah untuk buat rumah yang bukaanya 2500 kaki persegi sahaja berserta kontraktor yang boleh buatkan rumah saya guna bata merah yang murah ! Enough said pls respect potential buyer they r going for family house !

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Cuba tengok dekat kota seriemas, sebuah township yg berkonsepkan garden living n developed by PNB. Ada 2-3 unit yg tinggal sebab x lepas loan...saiz 22x70 n harga dlm RM438k (discount 2% for gov. servant). Utk lebih detail, tgk dekat web site kota seriemas.

      Delete
  35. i just book NADA ALAM 3, already have the loan approval from the bank, but still unsure the decision to continue with that or not once i read some bad review of the seri pajam developer. i did notice that there is a Quarry close to the house location, someone please help me to decide, please!!!

    ReplyDelete
  36. hi,

    saya ada double storey semi-d 40x50kaki, built up 2800sqf untuk dijual.renovated and semi furnished.newly installed 3g kitchen cabinet, L-box plaster ceiling n more n more..size sgt besar berbanding nada alam. for those yang interested, boleh view to decide.call me 0129060693.tq

    ReplyDelete
  37. hi,

    i have 2 storey semi d at tmn mulia pajam.built up 2800sqf.land area 40x50.sgt besar.harga sgt berbaloi compare to terrace house nada alam.renovated, and semi furnished.newly installed 3g kitchen cabinet, L-box plaster ceiling n more..interested, call/sms to 0129060693.tq

    ReplyDelete
  38. Saya memilik rumah di Tiara Height Salak Tinggi, sesungguh nya Seri Pajam hanya mahu menjual unit yang tiada kualiti buatannya dan dengan harga yang amat mahal.
    Kebanyakan rumah ADALAH PASANG SIAP dan rakan kontraktor saya adalah salah satu syarikat kontraktor kepada seri pajam sebelum ini. Beliau menerangkan bagaimana dinding pasang siap di satukan (joining) amat tidak selamat kerana Seri Pajam mahu kos yang rendah dan cepat siap. Bayangkan dinding konkrit hanya "spot welding" untuk gabungkan antara satu dinding dan x sampai 2 tahun rumah saya telah pon retak sana sini. Bukan rumah saya sahaja..malahan rumah jiran-jiran yg lain turut sama. Aduan keretakan dibuat di hari mengambil kunci, selepas 2 tahun baru datang untuk membaiki pulih dengan cara paling tidak bertanggung jawab. malangnya disini saya tidak dapat melampirkan gambar bagaimana keretakan tembok rumah saya yang amat membimbangkan. Sekarang saya dalam proses untuk mengambil tindakan undang-undang dan membawa ke tribunal

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...