Monday, December 2, 2013

Calon-calon Teman Masuk Labour Room

Hi :)

Skang dah 36 weeks 2 hari dah. T_T . AAaaaaaa,saja jerit sebab cuak. haha. Cepatnya masa berlalu ...hoihhh.. .Orang kata beranak ni sakit gila tapi sakit gila camane tu tak tahu la tapi memang sakit. kan ? Even tanya nenek pun "tok ! sakit beranak tu camne?". Pastu nenek jawab "sakit gila". T_T nenek saya dah umur 65 tu pun pandai menggunakan perkataan "gila" untuk describe sesuatu benda yang sukar nak diterangkan. hahaa..terkejut haku dengar nenek sendiri menggunakan perkataan gila. "sakit gila" . hahaa. nasib baik dia tak tambah sakit gila "babeng". T_T

So memang nampak la sakit gila dia tuhh.hehe. Takpela nak buat camane, apa2 pun nak kena tempuh, takkan nak kurung Adam dalam perut ni.Ceeehhh dah terberitahu nama pulak. :P hihihhh.

Tapi time tengah struggle sakit2 tu,of course kita perlukan orang yang supportive, semangat sikit nak beranak. T_T. Ada dua calon dalam benak fikiran saya ni , calon untuk teman saya masuk dalam labour room nih. Calon2 yang terhebat dah terpilih nih.

Calon Satu
gambo passport calon

Of course lah suami sendiri.mihmih.Kalau boleh saya nak la Esham yang teman dalam labour room tuh. Sebab kalau sakit sangat,boleh gigit tangan suami sendiri.Kalau orang lain, macam malu plak nak gigit kalau sakit sgt. ekekeke. Time kita ternangis ke, nak la suami tolong tenangkan usap2 kan kepala. cee poyo je tapi orang kata bila dah sakit sgt tu ,suami nak usap kepala pun kita akan rasa rimas.ya ka ? hoihh. Biar lah dia sambut anak kita sama sama nih..baru lah macho . hehehhh. Dah la scan muka baby ,macam muka dia je. T_T .  


Calon Dua
gambo passport calon

Mama laaa. T_T . Macam mana merajuk dengan mak, mak merajuk dengan kita...last2 mak jugak yang tersenarai jd calon untuk teman bersalin dalam labour room tuh. Mak saya dah beranak 7 orang pun, dah expert and tahu nak meneran and taktik2 untuk cepatkan pembukaan pintu untuk baby keluar....so mama adalah calon yang sangat bagus. mihmih. tapi kita takut muka buruk sangat plak time teran, malu dengan mak sendiri. hahaa T_T

Dua dua gambar passport calon memang saja pandang ke arah kanan. style sikit posing giteww. heheee. Setelah diteleti kelayakan masing2 , nampaknya macam dua dua calon berkaliber. Tapi kalau boleh of course nak la husband sendiri teman....tanya Isham..."nanti tolong teman mira dalam labour room eh!" pastu dia kata "oh no problemmmm bisa diatur. takde hal lah !".

Cakap macam confident ajeee...

tapi.......................T_T

bila dia  kena inject amik darah.......



mesti camni.lemah gemalai sebab jarum masuk kulit pastu nampak ada darah,,, T_T

Seharian lemah gemalai teringat jarum cucuk dalam kulit.....
-
-
-
-
-
-
-
-
Seminggu pakai plaster kat kesan jarum cucuk tu... sampai tanda titik bekas jarum tu hilang baru dia bukak.


baru kesan titik injection,kalau tengok dalam labour room tu macam mana lah agaknyaaaa...hahaa



T_T


Nampaknya calon kedua lebih sesuai. lebih tahan lasak.

Kita stick tu calon kedua. K.

mudahan dipermudah lah. amin. dengar ceramah kat tv, jangan pernah kering bibir dari bacaan yasin and 7 surah tu. hope sempat khatam al-quran juga. 

T_T





56 comments :

  1. Good Luck Sis..Semoga semuanya dipermudahkan Allah..neway mmg calon ke dua yang lebih layak..bukan apa, kalo calon pertama yang teman, takut doc banyak keja plak nnt..mana nak handle akk dan mana nak handle en. asben (pengsan barangkali) hehehe..

    ReplyDelete
  2. Akak doakan semoga namee dan 'adam' selamat melahir dan dilahir kan :) Baca doa nabi yunus banyak2...'laa ilaaha illa anta subhaanaka inni kuntu minazzholimiin..."

    ReplyDelete
  3. semoga di permudahkan untuk kamu bersalin ya dear. inshaAllah.

    ReplyDelete
  4. semoga semuanya dipermudahkan kak namee. tak sabar nak tengok baby! heeee

    ReplyDelete
  5. xtau nak share prsn sbb lum de pengalaman..tp mana2 ibu pun pasti menjadi ibu yg paling kuat demi anaknya..prsn takut pun hilang punyer, asalkan anak selamat..power of a mother la katakan..u gonna be one of them..smoga selamat semua..:)

    ReplyDelete
  6. ekekekkekee..
    mcm kelako laa plak :)

    moge2 mama baby & baby adam sume sehat nti...amin

    http://nzaodonut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. how time flies. harap selamat semuanya kak mira :) .

    ReplyDelete
  8. Semoga dipermudahkan semuanya inshaaAllah :)

    ReplyDelete
  9. Olololo.. Comey isham.. Sekolah muja dulu.. Ada yg pengsan time nk buat blood test.. Moga yang temankan namee org yg boleh support namee.. Amiin

    ReplyDelete
  10. Semoga dipermudahkan segalanya.. insyaAllah cukuplah Allah sebagai pelindung dan Dialah sebaik2 pelindung

    ReplyDelete
  11. Nameeeeee. Iday doakan semua selamat! Semoga baby and Ibu sihat. InsyaAllah. sendiri pulak excited. hehehe :)

    ReplyDelete
  12. haha mana tau kena injection hubby namee lemah gemalai, tapi time tengok namee bersalin nanti tetiba hubby namee jadi gagah perkasa kan hahaha. Aperpun, kenit doakan namee selamat bersalin nanti, jgn lupa ucaplah doa2 walau di masa keadaan sakitnya "sakit gila babeng" muahahaha. Dan, bila doktor kata "haaa namee, dah 10cm .. awak boleh neran sekarang", maka namee teranla sekuat yang boleh kasi push baby kuar! heeeee :D.

    Selamat bersalin dan menempuh alam baru bergelar ibu. Percayalah ... bila kita tengok muka anak kita nanti, rasa macam nak beranak sorang lagi dan lagi dan lagi dan lagi! hehehe! (^_^)

    ReplyDelete
  13. namee ni buat lawak lah !!!! semoga dipermudahkan segala urusan kelahiran ye Namee. Semoga Isham boleh cadi calon yang layak. Insya Allah Namee dan Isham dapat baby yang sihat dan soleh/solehah! :)

    ReplyDelete
  14. Omg..da la nma kita nk dekat sama..I ameera..u nameera..then I pn due dec tp 21dec in syaa Allah..I pn scan baby boy n nk letak nma adam..hee

    ReplyDelete
  15. Tak lama dah namee hihihi smoga dipermudahkan. Ika pun tgh menunggu hari ni hihihi

    kelakaq tok namee. Sakit gila haha

    ReplyDelete
  16. inshaAllah semua nya selamat namee. aww x sabar nak tengok baby namee

    ReplyDelete
  17. alaa spoil la suami akk hehe..tp spe taw kan ttbe mse akk nak bersalin suami akk cool je teman.haa baru bmakne kan^^
    tp mak pon ok juga.sye tk dpt la merasa.mak pon dah takde

    ReplyDelete
  18. walking here :)
    http://iamliniey.blogspot.com/2013/12/simple-holiday-giveaway-by-sn.html

    ReplyDelete
  19. Gud luck kak namee! Semoga baby comel gila. Hahaa

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum yanggg. wahh sheila ikut nervous babe! sheila dulu pun takut jarum skrg dah ok sikit. sanggup daku berkorban demi si kecik. heee namee jaga diri bebaik nanti bersalin sheila nak jenguk okeyyy :)

    ReplyDelete
  21. sharing is caring..sy bersalin Alhamdulillah cukup2 37w2d.6 hari kena tahan wad sebelum tu coz diriku buat hal..ank ok je.so sempat korek rahsia nk mudah bsalin dr kenkwn.yg plg2 utama jgn dan jgn jgn menangis..nnt kite akn jd lg longlai.ini nasihat ulang2ulangan dr kwn sy..so penting nih.selebihnya bykkn istigfar & zikir.org yg ada disisi sy..yg menenangkn sy..bersama2 zikir utk sy..yg turut tidak mengeluarkn setitik pun air mata w/pun sebelum tu keluarga mmg budget dia nangis punye coz dia hati tisu..dialh suami sy. ank sulong..twinz..dua2 boy..bersalin normal..ramai yg x jangka budak kecik ni bwk twinz kemudian bsalin normal.semuanya kuasa Allah.bila diingatkn detik itu..hakikatnya yg tabah bukan sy..tp suami sy.so, utk namee mudahan dipermudahkn..isam pasti akn menjadi ubat penenang terbaik utk named dlm labour room nnt..insyaaAllah.slm kenal.

    ReplyDelete
  22. Semoga dpermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  23. sy anak first mak mertua yg temankan. kedua xde sapa temankan. xsempat dah nak terkeluar sgt... hihi.. husband sy sama cam husband namee..

    ReplyDelete
  24. tak sakit sgt lah bersalin, itu bg akak lah.. akak rasa lg sakit kena jahit.. huhuhuuu

    husband akak tak pernah dpt teman pun sbb tak sempat.. baru dia nk pi parking kereta akak dah bersalin.. alhamdulillah tiga2 anak dipermudahkan dan sakit tak lama sgt..

    insyallah namee akan mudah bersalin.. bykkan berjln dah masuk 36w ni.. sbb 37w dah ada chance utk deliver..

    ReplyDelete
  25. tak sakit sgt lah bersalin, itu bg akak lah.. akak rasa lg sakit kena jahit.. huhuhuuu

    husband akak tak pernah dpt teman pun sbb tak sempat.. baru dia nk pi parking kereta akak dah bersalin.. alhamdulillah tiga2 anak dipermudahkan dan sakit tak lama sgt..

    insyallah namee akan mudah bersalin.. bykkan berjln dah masuk 36w ni.. sbb 37w dah ada chance utk deliver..

    ReplyDelete
  26. namee, banyakkan baca doa nabi yunus dalam perut ikan tu.. "la ila ha illa anta, subha naka inni kuntu minazzho limin"...cari versi bahasa arab...

    kasik suami masuk, nanti boleh tolong potong tali pusat baby..kekekeke..

    take care okey, in shaa allah dipermudahkan.. sakit tu kejap jer...
    jangan pikir sakit, pikir nak tgk baby nanti...banyakkan jalan2, untuk mudah laluan terbuka...

    ReplyDelete
  27. sakit tu memg sakit laa namee...tp once u dah deliver, saat tu gak rasa cam nak pegnen lagi...sbb hanya seorg ibu yg tau cane perasaan melahirkan zuriat kita sendiri...masa dok teran tuh, jgn angkat vontot tau..takot tkoyak panjang....akak dolu bsalin kena jait 3 jarum jee..doc pon tkejot, walhal anak sulong...tp ikot nasihat mak, jgn angkat vontot...mtk ampun dgn shuben, mak, abah dolu tau...semoga semuanya selamat...in sha allah, amin..

    ReplyDelete
  28. good luck namee dear.. semoga semuanya dipermudahkan..

    "Adam jangan nakal2 taw.. mummy namee teran je, Adam teros kuar"... hehehe :)

    ReplyDelete
  29. husband sy pun takut giler ngan darah.tp dia usaha juga temankan sy.nasib baik dia x pengsan.hahaha.

    ReplyDelete
  30. tak ada apa. moga dipermudahkan. Hihihi nti buat solat hajat slalu mintak dimudahkan dan kurang sakit :) sume bisa d atur leh DIA ^_^

    ReplyDelete
  31. hi :)
    sakit bersalin tu memanggg sakit..hihi
    better bagi husband yg masuk labour room coz bagi dia tgk susah payah nak bersalinkan anak dia!hihi;p and biar dia tengok muka buruk wife dia. esok lusa lepas bersalin bila bini dah start serabai tak tentu arah jaga anak..xde lah dia terkejut tengok muka serabai tu..hihi.. btw good luck and moga di permudahkan semuanya. In Shaa Allah :D

    ReplyDelete
  32. slalu baca surah yassin supaya sakit nak bersalin tu tak lama.. teknik meneran tu kena blajar supaya proses tak jadi lama. gud luck yeh

    ReplyDelete
  33. semoga dipermudahkan urusan bersalin namee

    ReplyDelete
  34. InsyaAllah semua dipermudahkan. Baca juga doa nabi yunus banyak2... Biasanya, kalau suami jenis ego, lebih elok dia yg teman kan dlm labor room. biar suami tau mcm mana susah nak bersalin. tp kalo esham ni, tgk dia menatang namee bagai minyak yg penuh.. mama je lah yg temankan awk dlm labor room. hihihi

    ReplyDelete
  35. gud luck namee.. semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  36. doakan namee dipermudahkan sgala :)
    tahniah dearr heheheh

    ReplyDelete
  37. Semoga dipermudahkan buat namee...calon2 tu boleh ke masuk...no 1 tu rasanya ok...calon no 2 tu boleh ke masuk?

    ReplyDelete
  38. Namee. Oza pun takut tgok drh. Pnh pengsan tgk drh sdrik. Tp drh kita dia ok. Dia kuat tgk kita bersalin. Try la dlu bawak isham, kjian menunjukkan bhawa isti yg ditemani suami semasa bersalin lebih senang n sekejap bersalin. Heh, hospital yg kata. :p

    ReplyDelete
  39. Namee singgah la blog dija, dija baru share pengalaman bersalin. :) wah boboi ye anak namee same ngan anak dija. Boleh geng la♥

    ReplyDelete
  40. ok sy boleh describe sakit bersalin tu selain daripada ayat subjektif 'sakit gila' haha. sakit contraction sama macam sakit senggugut, tapi dia on off. kejap sakit, lepas tu tak sakit. and berterusan sampai time nak bersalin. lagi dekat time nak bersalin, lagi kerap dia on off rasa macam senggugut tu.

    tips mudah bersalin, amalkan surah Maryam. even masa masuk labour room, bawak handphone baca surah Maryam daripada handphone pun ok. lepas tu banyakkan zikir 'subhanallah'. oh before bersalin mintak maaf daripada semua orang. minum air kelapa pun boleh mudahkan bersalin. ada macam-macam lagi petua, mungkin orang lain ada petua lain lagi :)

    ReplyDelete
  41. hehehe, kelakar la.. btw, good luck :)
    semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  42. hahaha...calon pertama awal² dh gagal sebelum misi bermula.. cane tu..

    ReplyDelete
  43. Bila due date namee? beranak kat mane? ehee.. x sabar tunggu baby popped out! konpem kerat kuku comel gila ;)

    ReplyDelete
  44. semoga dipermudahkan,kakaksy ckp xde la sakit sgt nak bersalin tu, rase mcm nk terberak(upss) oke nii jujur taw, so jgn takut. relex, kuatkan semangat. ingat adam.hihi

    ReplyDelete
  45. hahahaha dua dua calon namee sgt comel..sorang takut..tapi penyayang..sorang lg suka main CC..aunty mama dun play cc at LR okeh..walaupun nak naik level baru..tahan tau ngeee..namee u can do it!

    ReplyDelete
  46. jgn fikir ttg sakit.... fikir ttg baby yg cumil tuh... kita berjuang utk lahirkan dia utk dia juga berjuang utk hidup didunia yg fana ini... insyaallah takkan ada apa2... semoga tetap kuat dan berusaha yg dik... :-)

    ReplyDelete
  47. Kite doakan namee selamat melahirkan baby. Tak sabar nak tengok baby namee. mesti comel. banyakkan berselawat ye. :)

    ReplyDelete
  48. Kite doakan namee selamat melahirkan baby. Tak sabar nak tengok baby namee. mesti comel. banyakkan berselawat ye. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...