Thursday, December 12, 2013

Husband & Wife : Benda Kecik Tapi Boleh Gaduh

Hi :D


Sebelum kahwin jaga selepas kahwin pun saya jaga. Jaga apa hoihh , tetiba je jaga jaga .hahaa.Jaga pergaulan dengan jantina berlawanan . Saya perempuan, jantina opposite is lelaki la.Gittuuuu. Benda ni nampak macam kecik, tapi actually boleh bagi impact besar kat keharmonian relationship, rumahtangga. Elok2 bahagia tetiba boleh gaduh la benda kecik camni.For me benda ni kecik and simple je tapi kalau terlajak...boleh tetiba jadi besar. 

Skang pulak macam2 ada, wassap la wechat la.medium yang mudah nak ajak bersembang. Benda paling saya nervous kalau tengah bincang2 apa2 kang kawan laki tu tetiba buat ayat yang boleh timbul salah faham. contoh haritu...terima wassap dari kawan foreigner la.

Kawan laki : Later please give me the notes ok

Saya : Ok, will email to u later.

Kawan laki : Oh thanks, So wonderful of you. How to spell your name ?

Me : Nameera

Kawan laki : beautiful. Like its owner. MasyaAllah.

Pastu saya tak reply.Sebab nak cut it short. Bukan sebab perasan sebab ada perkataan wonderful beautiful tu.Orang asing, i mean foreigner la memang ramah lain kot. Even kalau negro ke apa tetiba kita lalu "How are you sweety girl?" .Tak pasal tegur panggil sweet girl pulak. Masyarakat kita kan jenis bukan tegur2 gitu.Tapi rasanya diorang ni jenis yang macam ramah je dengan semua orang tapi tak bermaksud syok nak ngurat pun. Budaya diorang camtu rasanya. 

Berbalik pada text dari kawan tu. Saya takut benda2 camtu buat Isham cemburu salah faham. Saya n husband plak memang jenis transparent. Handphone masing2 boleh belek2.Kiranya takde sorok2 atau istilah privacy . Even password email, facebook, instagram saya semua dia tahu password sebab saya nak transparent and dia pun sama. Saya jauh lagi muda so faham la perasaan insecure dia tu. bukan risau saya curang tapi macam kalau orang saiko ke tetiba nak kacau lebih2.  

Kita masing2 tahu password tapi jenis tak check on each other pun sebab ada trust tu .Bila masing2 transparent, automatic la harmony. Dalam semua benda la kita transparent.....kalau ada masalah ke apa...dia cerita kat saya tapi decision dia decide. Saya boleh dengar n bagi pendapat sikit je. Yang dah kahwin tu, memag tak relevan langsung untuk chatting benda2 kosong dengan perempuan dalam inbox fb ke, wassap ke wechat ke...bagi saya takde istilah "kawan je pun. apa yang nak jealousnya" . Laki pompuan yang kahwin / steady relationship nak borak2 manja2 kosong2 dengan orang lain...buat apa? Lama2 makin mesra pastu jadi "teman tapi mesra"

dalam bab2 interact dalam msg wassap ke wechat ke dengan opposite jantina...sila la avoid..

Nada manja... "alololololo".."alalallalalal" ...sort of macam tu la term manja. Avoid dari guna dengan laki.

atau nada manja "pleaseeeeeeeeee" .....kalau nak taip please pun saya taip camni "pls" . 

atau "tamau la camtu" ...tamau tamau..guna "taknak" sudah la.

Hormat partner sendiri sebab boleh buat salah faham nanti.Yang text foreigner tu, text kosong je tapi mungkin cara dia beautiful wonderful tu boleh buat salah faham.Tapi saya biar je text tu.Pastu esok tu hubby tanya.....siapa ni girl ? Saya jawab je kawan kelas,  tapi dia tengok saya pun reply pendek2 dalam conversation tu...dia pun ok la. cuba la kalau saya reply .....

"me ? wonderful ? beautiful?? ohmaii...thank uuuuuuu" . Memang cari nahas lah gitu. hahahaaa.

Benda ni bukan dengan foreigner je, dengan laki biasa orang jawa ka apa ka pun. Mana boleh  ,nak nak yang dah ada partner nak main tepuk2 tampar..share2 air minum .Nampak macam kecik tapi sebenarnya boleh jadi besar. T_T . Lelaki pun sama hokayy. pelik tengok laki orang n bini orang siap boleh gurau2 lucah.T_T gila ke. Lepas tu orang luar yang memerhati....nanti bawak mulut and cerita.Dah jadi membara2 pulak api nya. tambah minyak tanah, lagi besar la api nya . haaaaaa


Toodles 




53 comments :

  1. Setuju sangat dengan kak namee.. Sbb benda ni lah anis dgn ex break up.. Dia tak peduli langsung perasaan anis.. Nanges ;(

    ReplyDelete
  2. Like! 4 ibu jari kaki tangan semua ke atas. Peringatan bersama kan?? =)

    ReplyDelete
  3. as usual always agree with you namee.

    memang ramai sekarang ni tak kira bini orang ke laki orang ke, possibilities untuk berlaku curang memang ada. tak dinafikan whatsapp, wechat and etc tu dibuat untuk memudahkan komunikasi, but the negative side is masing2 lagi jauh langkahnya. kadang2 tu, macam kita sendiri ni je haaa yang belum kawin pun, bila nampak je laki hensem ke apa ke, cepat2 LOOK AROUND in wechat. dengan harapan dapat kenal... so sama lah macam suami isteri, nampak bini orang depan rumah cantik, terus look around.

    so nak tak nak, diri kita kena letak satu barrier. especially yang dah kawin tu. curang bukan benda kecik... ianya boleh mencerai beraikan rumahtangga!

    ReplyDelete
  4. Yang penting jaga tingkah laku dari segi percakapan, pergaulan dan penghantaran mesej di alam maya, baik suami mahupun isteri. Jangan sengaja memijak bara api, kelak akan memakan diri muehehehe. Jaga jagaaaaa, ada mata yang memerhati muahahahah *gelak style kiah propa* (^_^).

    ReplyDelete
  5. Biasa la tu. Sedangkan lidah tergigit, inikan pula suami isteri. hehe

    ReplyDelete
  6. betul! sangat setuju dengan namee..perlu ada batas masing2..jaga nama kita sebagai isteri dan maruah suami juga :)

    ReplyDelete
  7. betul sgt2 namee..semua benda kena jaga..

    ReplyDelete
  8. ataupun bangla suka nak panngil...halooo adiikkk manisss even adik manis yang dimaksudkan adalah makcik tgh sapu sampah.. huh!! choiii

    ReplyDelete
  9. betul2.... sangat setuju.. huhuhuhu kena jaga pergaulan terutama yg dah kawin..

    ReplyDelete
  10. Betul tu.dh kawin layan bini jela. Wechat puas2.time kapel bkn main

    ReplyDelete
  11. sekarang ade sorang laki tu. terbagi je no phone kat dia. sbb katanya atas urusan lebih kurang rasmi gaklah. walaupun dah tahu saya dah kawen. until now keep calling me dengan suara manja bagai. hari tu tetiba dia telefon husband ada sebelah terus jawap keluar dengan husband & anak2. tapi lepas tu call lagi. for me! kalau tahu pompuan tu dah kawen dah ada anak jangan telefon dah kalau takde urusan apa2 tak manis.... sorry namee ter'emo' di sini. btw im ur new follower. best baca blog u ni.

    ReplyDelete
  12. paling tak boleh terima kalau gurau yang berbau lucah dengan suami or isteri orang.. :)

    ReplyDelete
  13. biar dia tau dari kita dari dia tau dari orang lain itu lebih baik..

    ReplyDelete
  14. lebih baik jaga hati pasangan dari hati kawan2 macam tu kan...kalau boleh nak elakkan mereka yang bergurau terlebih

    ReplyDelete
  15. namee, my sister cerita pernah kena ngorat (ke?) dgn foreigner. he said something like this, "assalamualaikum muslimah. masyaAllah you're so beautiful." not sure if it was a move or just a cultural gestures. hehe.

    ReplyDelete
  16. itu dugaan kecil...je.. akak lg besar.. dah 2 tahun kahwin .dlm pantang anak pertama tu.. ade la kawan lelaki..anak saudara bekas boss.. just anggap kawan je... x pernah declare special boyfriend pun.. boleh mesej kat henpon.. kalau awak tak bahagia..bagitau la dia..means dia masih menunggu akak lg.. dah 2 tahun still menanti lg . no. henpon tu asben plak yg pakai..pasal x nak dia kacaula .haru dik..mengamuk sakan asben akak..

    ReplyDelete
  17. ur rite namee. Sy ni jangankan nk whatapps ngn org laki,nak gosip2 ngn bff pmpuan kt whatapps pn dia jeles.heheh.

    ReplyDelete
  18. ur rite namee. Sy ni jangankan nk whatapps ngn org laki,nak gosip2 ngn bff pmpuan kt whatapps pn dia jeles.heheh.

    ReplyDelete
  19. namee! sangatlah agree dgn ape yg u tulis.for me even yg single pun kena jaga pergaulan. not yg dah kwen je. hehe

    ReplyDelete
  20. I agree small issues can lead to a massive fight, because sometimes what is a small issue to us could possibly be a big issue to our partner so it is incredible important to understand each other's point of view and sensitivity especially if your partner came from a different continent. I've written something similar at http://www.bellanthehooligans.com/my-foreign-partner/ feel free to check it out! =)

    ReplyDelete
  21. Betul. Ramai perempuan yang dah kahwin atau janda di luar sana tu menggedik lagi. Buat suara manja alahai nak muntah saya dengar. Orang jenis macam tu suka minta perhatian. Umur dah lanjut tapi mengalahkan orang muda. Huhuhu. Soal hp boleh check tu takde masalah. Alhamdulillah, sejak bercouple dulu sehingga bertunang sekarang memang masing-masing boleh check. Tiada rahsia. Tak salah bila masih couple boleh check hp. Kalau jujur dan setia buat apa nak takut kan? :)

    ReplyDelete
  22. Setuju dengan Namee....hidup berumah tangga ni kena ada rasa percaya pada pasangan masing2. Pastu tu kalau dah status tu adalah seorang isteri atau suami, kenalah jaga batas pergaulan dengan teman2 berlawanan jantina....klu tak, tak pasal2 jadi buah mulut orang lain....huhu

    ReplyDelete
  23. Yup. Indeed. Kena jaga walaupun sekecil mana pun perkara itu. Marriage was along journey so pertahankannye..

    ReplyDelete
  24. Salam drp kami... singgah sebentar disini... salam perkenalan.
    http://akuanakpahang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. Absolutely true. 'Kwn je pon' tade mknenyer kwn an laki ngn pmpuan,hehe

    ReplyDelete
  26. Absolutely true. 'Kwn je pon' tade mknenyer kwn an laki ngn pmpuan,hehe

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum yangg. bagus ni.. mmg transparent mengelakkan perkara2 yg tersembunyi..

    ReplyDelete
  28. Bagus kamu...ni lah yang Islam ajar.
    Teguh dengan pendirian kamu tu.
    insyaAllah selamat dunia akhirat

    ReplyDelete
  29. love ur life. love ur story. untung u.
    darihatibella.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum, betul tu, kena jaga batasan pergaulan, lagi2 yang dah ade husband or wife...anyway saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer.. ;)

    ReplyDelete
  31. hehe suke baca namee tulis. terase ikhlas gittew. ahakss ;)



    Luv,
    anamizu (http://diary-kecilku.blogspot.com)

    ReplyDelete
  32. Salam..
    Suka sgt entry ni...setuju sgt bab jaga pergaulan...lepas kwin ni even bertepuk tampar dgn cousin lelaki sendiri pn ble rasa serba salah...ni kn org yg xda kaitan...Smoga begini smpai bila-bila..

    ReplyDelete
  33. betul betul betul
    http://zasbeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. like this. reminder for myself. kak namee,jemput ke blog sy.im newbie http://afifahfiey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. Setuju pendapat naimee. Memang la skrg kalo kita tak kawal diri dok guna medium mcm fb, whatsek dok sembang kosong dgn yg lain gender, harusla pasangan kita tu curiga kan. Bak kata naimee mula2 xdak apa, tak yah jeles.. haa lepastu teman tapi mesra.. ni yang bg hangen kan...

    ReplyDelete
  36. Setuju sangat dear...Alhamdulillah kita sama transparent. =) Sentiasa ingatkan batasan masing2..

    ReplyDelete
  37. i seriously jenis yang memang kuat jelez,, kalau jadi yang macam namee cakap tu pun rasa macam nak meletup giler dah,, haha

    ReplyDelete
  38. Couldnt agree more. Benda-benda kecik gini kalau dikumpul boleh jadi besar. Yg penting kita kena rational masa selesaikan masalah..

    ReplyDelete
  39. "pelik tengok laki orang bini orang siap boleh gurau2 lucah.".

    Sungguh. pelik. Tak paham betol. Like, seriously? Tak malu ke... Huhu

    ReplyDelete
  40. "Pelik tengok laki orang bini orang siap boleh gurau2 lucah".

    Sungguh. Pelik. Tak paham betol. Macam kat fb. Like seriously? Tak malu ke... Yang baca ni pun tahu malu. Huhu

    ReplyDelete
  41. i'm agree with you kak namee! even tak kahwin lg tp dlm relationship pun kena jaga semua ni. thanks kak namee sbb ingatkan semua org ! May Allah bless you and your family :)

    ReplyDelete
  42. i'm agree with you kak namee! even tak kahwin lg tp dlm relationship pun kena jaga semua ni. thanks kak namee sbb ingatkan semua org ! May Allah bless you and your family :)

    ReplyDelete
  43. Standard ah sedangkan lidah lagi tergigit ;)

    ReplyDelete
  44. Standard lah, sedangkan lidah lagi tergigit ;)

    ReplyDelete
  45. Perempuan bagus2 sombonggg lagi2 dgn yang tak kenal lagi2 dengan diff genderr. Islam dah guide.. :)

    ReplyDelete
  46. im agreed with u namee.. sy pon x suka pakai word yg agak gedik macamtu.... nmpak childidh sgt...

    ReplyDelete
  47. Trust issue sgtlah penting dlm mana2 hubungan,
    apatah lg hubungan suami isteri...
    Sgt payah kalau tak ada trust...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...