Monday, December 9, 2013

List Barang Baby

Hi.. :D

Haaa mari sini. Seriously punya la susah gila. Emm macam blur nak beli barang baby. Serious tak tahu where to start dari benda besar sampai lah ke benda kecik yang penting untuk baby. Saya ni baru nak lahir anak pertama so macam blur blur jugak. Benda utama yang saya survey.....is baju and stroller aje. Yang benda lain tu macam tak terfikir...hahaa..pastu baby nak berak kencing macam mana. terlupa pampers. T_T . Excited tengok baju sebab baju baby comel and cikunit sangat. T_T . Stroller pulak macam bergayaaa gittuuuuuu. hahaa.

Tapi nasib baik saya punya kakak pun bersalin this year, so macam dia ada ilmu...saya cilok je info dari dia. sonang hidup. alang2 dah cilok....saya kongsi pulak dengan bakal2 ibu... yang mana dah jadi ibu tu dah expert kot. Ni dia list barang baby ! Sila sila...

Ibu-ibu baru...silakan cilok juga check list ini...sonang hidup. mehehhe

List Barang Baby 1 : Clothing 
-Baju romper lengan pendek (pagi)
-Baju romper lengan panjang (malam)
-seluar panjang
-sleeping suit
-baby pyjamas
-sarung tangan and kaki
-topi
-sweater ( additional aje. kalau dia sejuk ke instead of selimutkan dia..pakaikan dia sweater.bergaya sikit .mihmih)

Baju jangan risau sangat,jangan beli banyak sangat awal2 ni. tunggu dia lahir and dah tahu exact size dia then only shopping gilo gilo ok. Awal2 ni sediakan 10 set pagi 10 set malam. Stoking and sarung tangan pun sama. 

Kalau saya, saya beli size yang dari 0-3months dulu. Baju yang atas 3 bulan tu kemudian beli. Fokus on size 0 - 3 months dulu ok.  Depends lah, kalau baby korang macam berat 2 kilo je tu baik beli size yang newborn. Cantik sikit baby pakai fit fit. Lagi sexy dari Neelofa pakai fit...egeggegegge.
kalau nak baju baby cantik and murah..cuba tengok kat H&M. baju dia banyak yang cute2 hehe. Set atas ni harga RM40 je tak silap. baju n seluar. homey homey. Cotton On kids pun homeyyy homey, pastu Poney ! T_T . nangis tengok baju cikunit kecik sangat. 



ni antara baju baby yang saya dah beli,yang lain tengah cuci dalam baldi lupa nk tangkap gambo.hehe T_T . tapi korang boleh beli ikut list baju yang saya bagi tu ok....gituuuu. Romper pagi beli lah 10, malam pun 10.

List barang baby 2 : Diapering
Napkin :  Kalau napkin saya beli untuk bedung baby aje sebab kain napkin kan nipis. Kalau bedung khas tu, material tebal sian baby panas. Saya beli brand Pureen rasa nya untuk napkin ni. 

Diapers / lampin pakai buang : Em saya beli Drypers and Mamy Poko Tak tahu yang mana bagus,So far orang kata Drypers elok dan murah., Mamy Poko pun sama tapi mahal sikit dari Drypers. Kalau kencing banyak sangat, kasi Mamy Poko pakai malam. 

Wet Tissue : Nak cuci beyak baby la . hehe .  Beli yang alcohol free ok. beli banyak sebab akan pakai banyak.

Changing mat : Alas untuk tukar pampers dia, time mandi tu. Saya beli dua changing mat ni.Satu untuk travel,satu untuk letak kat rumah. So tak la macam leceh kalau nak gi mana kena hangkut2. Leceh. T_T . Beli dua ok. 

Baldi and bakul : Untuk letak baju kotor baby. 

List barang baby 3 : Baby Care and Grooming
Apaaa ingat mak mak aje ke kena ada set grooming. mehehe. Baby pun ada lepas tu comelnya. Ketip kuku kenapa kecik sangat rasa nak nanges. hehe

-Bedak baby
-Lotion baby
-Minyak baby oil

-Putik kapas /cotton bud
-Cotton ball


-Pengepit kuku
-Sikat
-Gunting
-Penyedut hingus
-Termometer

Beli set macam dalam gambar tu je senang. Saya beli dari http://instagram.com/babiesmall sebab murah .Barang2 baby macam Tommee Tippee , Avent  semua murah2 lah. saya borong dari situ je wee weee. .. http://instagram.com/babiesmall

-Minyak telon : Kalau baby sakit perut ke. Pastu lepas mandi kan letak kat perut dia elak kembung. Minyak telon ni sama mcm minyak yuyi cap limau tu la fungsi nya tapi saya akan pakai telon. 

-Nappy cream : untuk elak ruam kot kalau tak sesuai pakai pampers tu ke apa.T_T .Sian baby.sobs

List barang baby 4 : Bathing
-Tuala mandi
- Bath tub / besen mandi baby 
- Toiletries (shampoo,sabun badan )

List barang baby 5 : Nursery / Bedding
- Baby cot / playpen /basket
- bantal, selimut, bantal busuk 
-Tilam nak baring2 kat lantai
-Kelambu : padan muka nyamuk tak dapat gigit baby. mehehe


List barang baby 6 : Feeding
-Botol and puting susu : Saya beli jenis Tommee Tippee (newborn) , brand lain yang bagus orang kata jenama MAM tu atau Pigeon.


ni semua set dari http://instagram.com/babiesmall . Serious jimat banyak beli kat Babiesmall ni.kalau macam saya yang blur ni, memang banyak tanya la tapi penjual dia layan elok je jawab soalan2 vangang saya.hahaa


Tommee Tippee bottle carrier. Pun sama beli kat http://instagram.com/babiesmall .

-baby apron- Lapik untuk minum susu tu .baby punya macam2 pattern. tak tahan tengok. T_T


-Bottle steriliser : Orang zaman dulu sterilize botol susu rendam air panas jaa sebab zaman dulu mana ada alat sterilizer canggih ni.Tak sure berapa temperature yang betul untuk rebus botol baby ni.Cari dalam internet tapi tak jumpa the exact figure.Nanti sy tanya doctor ok. 

-Electric warmer : Untuk panaskan susu badan kalau ada eletric warmer ni senangkan hidup la. Orang zaman dulu, rendam botol isi susu badan kat dalam air panas je kan.Depends la, korang nak macam mana. 

-Cooler bag : khas untuk simpan susu ibu. kalau travel memang perlu. kalau kat rumah,boleh je simpan susu dalam peti ais. kalau travel takkan nak angkut peti ais pulak. mehehhe

-Berus pembersih botol : untuk cuci botol ler.

-Sabun cuci botol : Sabun dia khas ok .Jangan pakai sabun sembarangan. sakit perut baby. T_T . Cari kat Parkson atau Jusco ada sabun khas untuk basuh botol n perkakas baby.

-Nipple cream : Kalau breastfeed direct, takut merekah nipple.adoi lah T_T

-Breastpump : Seeloknya beli yang electric la sebab tak la penat. Ni bagi orang yang bekerja la and kena train anak minum botol susu tapi nak maintain bagi susu badan. Saya beli yang manual sebab terbeli.Tapi akan beli electric breastpump brand Medela orang kata bagus sebab tak sakit bila dia pump. T_T

-Breastpad

-Nursing bra : mudahkan nak menyusu, nursing bra kan design dia special sikit.Kita tanya nurse kat klinik kerajaan "kalau menyusu dada labuh eh nanti ??!"haha pastu dia gelak. dia kata time pantang tu pakai la bra jugak, jangan tak pakai,...nanti dada jatuh. Pastu dia gelak "haha" lagi sebab dia kata first time pesakit tanya soalan gila. ekkeke.Eh kata nak maintain mcm Rita Rudaini kan, kena tanya la benda2 gila tu. haha

-Termos : untuk travel pun penting ni simpan air panas. 

List barang baby 6 : Travel
-Beg baby (untuk simpan baju and keperluan barang baby)
-Travel termos (simpan air panas untuk panaskan susu)
-Stroller
-Car seat

So far tu je la dulu sebab masih awal lagi.Ramai yang belanja besar time nak sambut baby ni tapi sebenarnya saya tengok, banyak benda yang boleh beli time to time.Yang saya list kan kat atas ni semua basic things la, yang memang perlu untuk baby baru lahir sampai umur 3 bulan. contoh macam baju, ramai yang beli baju punya lah banyak tapi end up banyak yang x sempat pakai sebab beli baju newborn banyak sgt. Baby kan cepat membesar. Tu la basic list barang baby.

Persediaan saya sederhana je. Lepas baby keluar baru kita meriah2 lagi ! haa gitewww. orang zaman dulu kata jangan meriah sangat sebab hmmmm...wallahualam.T_T . Mudahan baby sihat2 aje. Please la jangan nak tendang mummy lebih2...sakit tahu Adam ! sobs.merajuk. taknak bagi susu, pergi mintak daddy awak yang cup D tu. .kekekkeke

Hope dapat membantu. Toodles :D , pasni kita cite pasal stroller and benda lain yang extra okehhh ! List barang baby part 2 pulak. meheee

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-- Tri Fa Wardrobe ! --

Sekarang Tri Fa Wardrobe tengah adakan Year End Sale ! Butik ni jual macam2..baju, outerwear, bag, seluar etc. Semua design baju dia lain dari butik lain.Contoh tengok ni haaa..Year End Sale harga jauh lagi murah ok !!




Macam2 design lagi ada. Siapa nak harga Year End Sale baik cepat !!

1- Instagram: @trifa_wardrobe

Toodles :)




38 comments :

  1. Nameeeee, nanti bersalin kat mana? kalau columbia boleh datang melawat hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadzzz!! haha.haah kat columbia nanti !! hehe. :D nadzz apa habaq ???

      Delete
  2. heee. comelnya :) thanks sharing dear namee :)

    ReplyDelete
  3. sem0ga kak namee and baby t0-be sihat selalu......gud luck !
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih karmila. insyaAllah :D mudahan !

      Delete
  4. bestnya.. tgk barang baby mcm nak jer baby.. fikir balik 2 anak skrg yg sangat lasak.. so hold dulu.. hehehhehe

    ReplyDelete
  5. tgok barang name beli mcm baby boy je hahaha
    tahniah namee msti x sabar nk dilver kan..
    doakan permudah sgala..
    nk beli pencuci untuk botol baby ley try yg shaklee punya..
    chida ada jual hahaha..
    dan lg promote..
    apa pon congrtes.. x sbar nk tgok baby namee
    mesti cute

    ReplyDelete
  6. Tak sabar nak tunggu baby Namee keluar. Hihihi

    ReplyDelete
  7. saya ada jual barang baby gak.. kat Lil HDAE Closet. ehehehe.. btw, sy ada full checklist utk sambut newborn.. cni yer. http://shehanzstudio.blogspot.com/2012/07/checklist-untuk-baby-baru-bakal-muncul.html

    ReplyDelete
  8. oloh oloh olohhhhh comelnya baju gambar Owl tuuu :D kalau saila pun tak fikir benda lain..asyik cuci mata kat baju baby je..sampai lupa brg2 lain..hehe! sape suruh baju babies comel sangats!

    thanks namee,dah bookmark dah IG yang namee bagi tu..harap2 ada rezeki nanti boleh usha2 situ :)

    ReplyDelete
  9. Nami, beli nursing blouse gak. Sangat berguna. Untuk minyak telon, try la krim herba bayi tropika. Bukan setakat baby, mak baby pun bole guna. Sy pun guna. So far puas hati

    ReplyDelete
  10. mmg geram namee klu bercakap pasal brg2 cikunit ni smua huhuhu..tak leh nak control tau..sawannn ;)

    ReplyDelete
  11. eiiii..excited lak tgk bebarg bby ni :)

    ReplyDelete
  12. Namee baby misti lelaki. Hihihihi. Adik ika pon baru completekan barang2 baby dia. Baju dak baby cinonet kecik comelll sgt

    ReplyDelete
  13. Tak sabar nak tengok baby kak namee :DD Semoga proses giving birth berjalan dengan lancar InshaAllah :)

    ReplyDelete
  14. panjang list tu.. semua penting..

    ReplyDelete
  15. waaaa... byknya brgan baby. thanks gitau instagram tu. dh follow utk jual beli

    ReplyDelete
  16. put you blog on my bloglist.... love this info... thanks namee

    ReplyDelete
  17. wah seronoknya namee.. mesti tak sabar nak tunggu baby lahir kan? biasanya anak pertama mmg macam2 nak kena beli..

    tapi baju kalau boleh jangan beli banyak sangat sbb baby ni cepat membesar.. nanti rugi pakai tak lama... biar beli baju yang 3-6m terus..

    ReplyDelete
  18. Saya pun excited beli rompers but when the baby came out..rompers tu sesuai bila baby dah masuk 3 weeks sebab sangat fragile untuk masukkan kepala dan tangan.better beli baju lubang2 tu n baju berbutang depan..lebih sesuai untuk newborn(just my 2kupang)-baby 52days
    Untuk bedung pengalaman saya jugak kalau beli kain napkin tu baby boleh muat kejap je dalam seminggu,better beli kain bedung betul

    ReplyDelete
  19. namee.. nipple cream tu kalau xbeli pon xpe..kalau nipple luka..just picit je susu tu ltk dkt nipple yang luka tu..insha Allah ok.. tqah mmg xbeli pon..first n 2nd week je akan luka..pastu ok.. so rugi beli cream mahal.. sbb kite punye susu mmg ade antibiotik dah

    ReplyDelete
  20. kita beli stroller lepas baby tiga bulan. lgpun sbb time pantang and cuti dua bulan tu bukan nye berjalan. by the way, since awk dah niat nk breastfeed baby kan, kita suggest awk cari ilmu nk breastfeed ni sebanyak mungkin. serius.. sbb kita ingatkan senang je. rupanya.... hihihi. anyway, kite doakan awk jd parents yg cemerlang! :D

    ReplyDelete
  21. Hye Namee..
    love to read all your stories.. I just found your blog and start to be your follower :)

    ReplyDelete
  22. Hi namee sy silent reader blog awk..masa saya tgh tunggu hari bersalin dan tengah pantang pon sy suka lawat blog cari info pasal keperluan baby..so bgs namee buat post pasal list brg baby ni..sy nak bg tips sket boleh? Namee amalkan baca ayat Bismillah Enam. Insya Allah akan dipermudahkan bersalin. Bila start sakit sekejap2 tu lg elok perbanyakkan baca ye..Semoga namee dan baby selamat semua.Amin...

    ReplyDelete
  23. wah banyaknya list..kiter xkawin lg and takder adik kecik so xthu psl nie..hehe

    ReplyDelete
  24. Slm..beli baju bb ada button depan..senang nak pakaikan baju..sian baby kalau xder baju button..tq

    ReplyDelete
  25. Wah. Bnyknya borong.. Nmpkla tak sabr.. Good luck namee :-) :-) :-)

    ReplyDelete
  26. Romper mmg cute...tp first time mum yg first time pegang baby akan rasa cam payah...the best option baju yg butang depan/ romper berbutang...then bila baby dah besar sikit baru rs best pakaikan romper...hehe just my cents
    Lg 1 jgn beli maternity pad banyak2..beli 1 cukup..beli gak pad biasa
    The rest shopping lps baby dh lahir lg best..lgpun senang online je

    ReplyDelete
  27. Salam Namee...
    Ni satu lagi nk tambah.. jangan lupa beli barut utk baby.. biasa lepas tanggal pusat, leh la pakaikan barut ke bb untuk elak angin.. dan kalau bayi nyusu ni mudah lepuh di pipi, pastikan lepas menyusu, lap dengan kain basah area muka yang terkena susu selain mulut ye dear.. tapi kalau ada gak lepuh leh guna minyak tropika. terbukti la so far.. :)
    Jadi diri ya namee.

    ReplyDelete
  28. wahhh xsabarnye nak tggu the baby cameout, ehehhe sy pon tggu time jgak ni.:) So far semua da ready. n ready to push jugak hahaha Semoga slmt semuanye :)

    ReplyDelete
  29. Namee u kena beli basikal lepas ni. Wakaka

    ReplyDelete
  30. best baca entry awak namee..
    bagi follower namee, jemput ke FB page saya utk tgk mcm2 barang baby yg cute2 dan murah..

    https://www.facebook.com/pages/Kedai-Ibu-dan-Bayi/505932576103670?ref=hl
    wassup 0127314428

    TQ namee

    ReplyDelete
  31. Senang dah ada list mcm ni. Takde la kelam kabut.

    Baby Shop Malaysia

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum dan salam sejahtera...

    buat mom to be yang masih tercari-cari set bersalin/berpantang yang sesuai, boleh try Set Bersalin Moden Shaklee..ada yang berharga serendah RM215 untuk kegunaan selama 44 hari berpantang dan sambung terus utk menjayakan misi penyusuan ibu ..

    kenapa set bersalin shaklee bestt??
    - boleh ambik bila-bila masa walaupun anak ada jaundice atau g6pd
    - kurang sembelit
    - bdn lbh cergas, kulit semakin cantik
    - mmebantu ibu utk kurus
    - kurangkan masalah rmabut gugur dengan efektif

    saya dah cuba..ternyata sangat2 beza anak 1st & anak 2nd....

    boleh singgah blog ni, kalo nak tau lbh detail

    www.vitaminhouz.com

    ReplyDelete
  33. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Buat bakul baby sendiri

    ReplyDelete
  34. Yup.. info khas utk bini... ad juga brg byk jual sy nmpk.. tgok sini www.kedaionlinemy.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...