Tuesday, December 31, 2013

The Labour Story : Mini Contractions

Hi :D

Pheww , masa dah akhir2 pregnancy memang selalu fikir sakit nya macam mana lah. Memang tahu sakit beranak nih tapi tak tahu sakit macam mana.Selalu tanya orang2 yang dah beranak ..wondering sakit macam nak kentut ke, macam memulas nak berak ke, sakit macam kena tikam dengan pisau ke...,....T_T. semua jenis sakit kesakitan yang berkaitan dengan perut lahh haku duk terbayang sorang2. kekekeke 

Masa dah nak dekat due date tuh, dah risau dah sebab takde tanda2 nak bersalin .Takde turun darah, takde sakit2 langsung masa 39 weeks tuh. Sampai dah 40 weeks pun takdak apa rasa. Risau sebab , satunya berat baby mungkin akan makin naik..masa scan berat baby dah 3.3kg...doctor takut dia besar lg nanti susah nak keluar then saya saja2 diet.hahahaa. Sian baby Adam kebulur kot minggu tuhh.T_T . diet nasi and roti lah. Banyak makan cereal ajeee. Tukar selera omputih sikit.

Tapi masa 23/12/2013 tuhh dah rasa macam sakit tapi wat dek je.mehehee. Time malam tidur asyik terjaga je tak tahu kenapa, sempat lah bangun solat malam kejap and yassin. Lepas tu lelap balik terjaga lelap terjaga sampai Subuh bangun...tengok dah ada darah tapi sikit sangat.T_T .Itupun dah rasa macam hoihh takutnya nak bersalin. Dah mula rasa macam sengugut yang ringan. Patut terus gi hospital tapi kebetulan esok tu memang ada check up dengan Dr. Intan..so takpa takpa kita tunggu esok. *padahal cuak.mehehe

So esoknya pergi lah checkup and Dr.Intan check jalan..baru 1 cm .sedih. Dr.Intan suruh balik then datang esok pagi terus ke emergency room masuk labour. Phewww, so balik la dengan harapan *emmm esok buka sampai 5cm kot.kekeke. *. Tapi bila esok tu check jalan...lerrr 2cm baruuuu keeeee....so Dr.Intan tanya ..."awak nak induce terus ke" ....atau nak "balik dulu, gi jalan2 banyak2 dulu kat Tesco ke Mydin ke bagi jalan bukaa lagi?"

Hey heyyy untuk orang yang cuak of course la pilih nak balik dulu.kekeke. Tapi bila balik, malam tu dah rasa macam contraction makin kerap sangat. Makin kuat makin kuat.

Kalau orang tanya,contraction ni rasa macam mana????.....dia rasa camnihh..tetiba perut mengeras sakit macam nak berak + sakit senggugut macam time kita period tuh + pastu rasa macam eh ada taik ke apa nk keluar sebab rasa macam nak buang air besar +pastu tulang belakang macam lenguh pulak dah. Gabungkan semua sakit tu but depends sekuat mana. Malam tuh saya dah rasa kuat sikit dah contraction ...kerap every 2 minutes. Terus Esham ajak gi hospital pukul 10 lebih malam tuh, itupun saya kata "ilek la brader. tengah sedap tengok cite Life of Pi kat HBO nih" tapi x sedap hati sangat....

Terus gi mandi sebab rasa macam takut nanti beranak doctor pun nyampah sebab bau busuk kepam ke apa. hahaa. Time tengah sakit contraction sempat lagi fikir nak wangi2. behehehe.So lepas mandi, terus lah gi hospital dalam kul 10 lebih tu...contraction makin kuat. Sampai hospital....check bukaan lagi dah 3cm , "Dr.Intan kata dah boleh bersalin ni jom. saya pecah air ketuban awak okehh!" .Tuppp doctor pecahkan,tengok air ketuban dah hijau pun. T_T

Maksudnyaaaa baby dah beyak dah dalam perut tuhhh.Dr.Intan kata kalau induce takut amik masa lama lagi nak wait jalan awak buka....saya bagi choice czer terus nak?sebab dia xnak amik risiko takut baby lemas and cacat ke apa. T_T. Dengar perkataan "lemas" terus Esham angguk kepala setuju terus czer je. 

Lepas tu terus la semua nurse kelam kabut buat kerja...T_T . Saya dah rasa macam ayam panggang dah time tu. Umpama seekor ayam tengah disiap siapkan untuk masak...hahaa. Pasang tu pasang ni...cucuk tu cucuk ni....T_T pastu lap2 pakai apa entah... 




Lepas tu terus masuk bilih pembedahan.....ngeri.Ramainya orang dalam 5 orang ada, ada laki jugak.aiyo maaa

to be continued.... T_T *panjang gila. sorry. ingatkan jap je nak cerita sekali panjang sgt nih, Ok, part 2 janji terus cite pasal bedah.kekekke




44 comments :

  1. serammmm..... due sya bulan 2 nie.. ap2 pun,tahniah ye namee... :) baby comel mcm dadyy dia.. hewhehwhewhw

    ReplyDelete
  2. hai mommy..wah dlm bilik bersalin pon still nampak comey lgik..hikhik... ;p

    ReplyDelete
  3. Namee brsalin kt columbia seremban ea? Sbb kak ipar kite pon kt sane. Die cite psal dr intan. Best katanya

    ReplyDelete
  4. tak sabr nak tunggu next entry tu....

    ReplyDelete
  5. Namee brsalin kt columbia seremban ea? Sbb kak ipar kite pon kt sane. Die cite psal dr intan. Best katanya

    ReplyDelete
  6. dah bersalin, tengok adam, terus hilang semua sakit.. hehe

    ReplyDelete
  7. congrats Namee...akak macam ada instinct Namee dah bersalin...tapi xde masa nak tanya..nanti reveal gamba adam k....take care..

    ReplyDelete
  8. rara pon penah rasa mcm namee.kena bedah.kena bogel kan.huaaaa.paling rasa mcm ayam bpgel bila dorg tgh nk jahit2 perut tu.dorg lap lap badan kita yg berdarah tu mcm.hmmmm xdpt nk bayang kan.malu.tp masa tu xleh nk buat apa sbb badan kejung je.ubat bius x habis ag.hehehe.congrats namee.pas ni kalau anak tinggi suara.tunjuk belah kat perut tu.ckp kat dia.berani tinggi suara.ko keluar dr perut ni taw.hahahaha.rara selalu ckp kat princess mcm tu.hehehe.

    ReplyDelete
  9. tahniah nameee!!! comel taww baby adam! :)

    ReplyDelete
  10. iskkk.. ngeri jgak. part nak kne bedah tu .
    selamat berpantang kak namee =) semoga adam jadi anak yg baik =)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah selamat Nameera melahirkan Adam. Jumpa blog Nameera masa duduk dalam wad. Terus stalking2.. cerita akk buat kita teringat memori lahirkan Insyirah. Hihihi. Selamat datang ke dunia keibuan....

    ReplyDelete
  12. haaa sekarang namee dh tau kn rasa tu camner..susah nak cakap kan..campur tu campur ni..mak aii sakittttnyerrrr >_<
    tp kita mak memang kuat..alhamdulillah namee dah jadi mommy huhuhu

    ReplyDelete
  13. wah....hmm..sampai skrang i ingat rasa contraction tu...but tu pengalaman best la..hehe...neway...congrats for ur new born baby boy...mine is boy too!!!...hehe...

    ReplyDelete
  14. Oooo... camni rupanya citer orang bersalin...
    baru faham...

    rasabagus.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. huii.lepak gila kak namee boleh siap nak tengok Life of Pi dan muk rileks jeh dalam labour room ^^

    ReplyDelete
  16. salam kak namee, sy suka sgt dgn blog akak..and congrats da jd mummy and dapat baby adam yg cute! hehe..sy doakan akak sekeluarga bahagia hingga jannah..stay gorgeous akak :D

    ReplyDelete
  17. Namee dah bersalin. Congrats. Selamat berpantang. Cepat sambung, tak dabar nak baca :)

    ReplyDelete
  18. NAMEEE, Congrats darling! Berpantanglah sebaik-baiknya yerr...hehe <3

    ReplyDelete
  19. erk takutnya, tapi azza selalu senggugut yang guling2 tu. harap bersalin tak la sakit. sbb orang ckp bersalin100 kali ganda sakit dr sengugut.


    pitam...

    ReplyDelete
  20. oh my god, sakit senggugut pun terase cm sakit gile.. apetah lagi tambah bonus yang lain2 tu.. menyeramkann T^T anyways, update soon! nak tau lg! heehee..

    congratulations kak namee, you survived giving birth ! =DD

    ReplyDelete
  21. serraammm pulak bila baca...
    mesti sakit sangat kan...
    tak dpt nak bayangkan..=__=

    ape2 pun tahniah namee sbb selamat melahirkan baby adam... :)

    ReplyDelete
  22. namee, tahniah ye..dah jadi ibu... :)

    ReplyDelete
  23. uishhhh seram baca.. cepat sikit part 2 nya tu yer namee >__<

    ReplyDelete
  24. cant wait the second part kak Namee.. =D

    ReplyDelete
  25. tahniah nameee. alhamdulillah selamat dah. yey baby adam comel sangat

    ReplyDelete
  26. hihi... mcm2 ..selmt thun bru nmee...semoga sht with bby cute too

    ReplyDelete
  27. saat yg paling sya tk suka adalah acara memasukkan tiub kencing...rase nk flying kick kt nurse tu hehehe...

    ReplyDelete
  28. paling tidak keruan adalah ketika acara memasukkan tiub kencing ke tettttttt....rase cam nk flying kick je kt nurse hehe

    ReplyDelete
  29. Seram !! Baby Adam comel (ihsan Instagram). Hahaha :D

    ReplyDelete
  30. ouchh czer...tp as long baby and mama oke syukur Alhamdulillah...time pantang la kena jaga lbh sikit...ai dulu pn czer...slmt berpantang! ^_^

    ReplyDelete
  31. akak ni xtau la nasib nk bersalin nt mcm mn.. huhuhu

    ReplyDelete
  32. Kak nameee bila nak hapdett part 2? Hehee

    ReplyDelete
  33. omeyyyy baby adam! namee, buat lah review psl breast pump Tommee Tippee. kita pun nak pop bulan 5 nanti, tgh survey breast pump yang bagus. :)

    ReplyDelete
  34. nameee!! please review breast pump Tommee Tippee. hehe.

    ReplyDelete
  35. sama la kite pun czer jgk namee.. anway as long as the baby is sihat dan selamat, dh cukup dah. selamat berpantang namee..:)

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum namee. alhamdullilah. dah jadi mummy pun. syukur awak dan baby Adam sihat alhamdullilah :)

    ReplyDelete
  37. hai,salam perkenalan...i'm a new blogger..boleh singgah cikfinazcuiey.blogspot.com or destinasi cinta blog...erm..takutnya dengar pengalaman nak bersalin ni...cepat2 yea update part 2...xsabar rasanya nak baca...

    ReplyDelete
  38. woaaaa..tetiba tkot nk beranak..akak,camner ni?hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...