Thursday, January 2, 2014

Tips Kucing .

Hi T_T



Sejak preggy hari tu memang jarang la pegang kucing.sobs. Ramai yang kata memang bahaya untuk kandungan.So, nak buek camano, saya pun akur aje lah walaupun diorang ni duk goda2 jalan lenggok2. Hahaa. Em Cuma masa dah 3rd trimester tu, saya rindu sangat kat meow2 ni , nak nak Puss In Boots ex-boyfriend saya ni.Sian dia, bila dia datang nak ajak sembang mesra2…saya dah angkat punggung. Takut bulu dia, parasite nanti cederakan baby dalam perut nih.T_T  *long distance relationship jap...elak maksiat. T_T

tengok ni. sampai tahap penari gelek dah ni sebab nak perhatian. hahaa. habis laptop pun dia tolakk.

Kucing kotor tapi saya rasa depends sebenarnya, kalau kucing yang stay outdoor memang yela parasite penuh. Tapi kalau kucing yang jenis stay indoors and mandi selalu ni rasa kurang lah. So far kucing saya suka lepak dalam umah je,ada one special port tempat lepak. Konon2 macam Starbucks diorang lah tu. Ekekkeke

Tapi masa pregnancy dah last2 nak dekat due tu, rasa macam takpela....sian ex-boyfriend dah terbiar lama. Mari kita kasi mandiii !!

Muka ready nak mandi. kekeke. Dia ni tak liat nak mandi sebab time bagi mandi,kita prepare tempat mandi dia ala2 jakuzi giteww laa. Baru ada feel sikit ! hahaa

Time nak bagi mandi sediakan warm water dalam besen .Macam prepare bubble bath dalam bath tub tu. Hewheww. Sebab kalau bagi mandi pancut pakai air paip nanti kucing takut and gelabah. So kita create suasana bubble bath. Konon konon lah. Meheheh. Kalau korang baru nak ajar kucing mandi , cara macam ni memang berkesan. Dia takkan aggressive ataupun cakar2. Ni tips nihh !! 

Camni...isi warm water pastu kocak2 dengan sabun bagi bubble bubble...


Satu tips, kalau nak beli shampoo kucing..sila pilih yang no paraben, no colouring, no SLS/SLES and diperbuat dari bahan2 semulajadi. Saya cuba produk Furkids ni sebab diperbuat dari tumbuh tumbuhan. Bulu kucing jadi lembut and tak gugur. Kalau tidur atas sofa, kurang la tercabut bulu dia. Kalau guna shampoo yang dengan bahan chemical tu, tangan kita pun jadi kasar lepas mandikan kucing. No good.*sigh . Lepas tu bulu gugur jugak. T_T *take note ok.untuk kesihatan kucing and our environment jugakk nihh !

Saya guna yang ni, Furkids ! My eco-friendly shampoo ! Kucing saya guna shampoo dari natural ingredients je , lebih elok untuk kucing and environment too ! Ingredients dalam shampoo Furkatz from Furkids ni Aqua, Coconut Based Surfactants, Indian Pennywort Extract, Aloe Vera Juice, Rosemary Extract, Sage Extract, Thyme Extract Pro Vitamin B5 and Parfum !

Ni ...spa 3 bintang je ni. hahaa.

Bila mandi cara camni, kucing tenang je. Terus tak takut air. Mehee . amik kain and sental la bulu dia, dalam telinga semua, celah2 kuku and jari dia. Cool and rilex jeeee. Heheee. Macam tengah spa lah tu kononnya.

tepi tu pulak2 ada lndscape pokok2 tu kan...feeling spa mahal lah tu. ekekekke. Ni la kucing paling tua skali dalam rumah ni. semua orang sayang warga emas nih. hehee

Ni dia dah lepas mandi !!

Youuuuuu i feeeellll goooddddd.


Hahaaa, happy , lepas tu terus tidur. So far shampoo ni bagus la. Bulu kucing jadi Nampak gebu je. Hahaa. Bagi mandi kucing ni macam mandikan baby la...praktis praktis sebelum baby betul dari perut ni keluar  haritu. hahaaaa

K, tu jela kemesraan bersama ex-boyfriend. skang nak fokus pada suami and anak sendiri plak. haha. Si Puss in Boots warga emas ni , orang lain take over. hehe. Rindu nak belek2 dia lagi. Paling suka time mandi lah, shampoo tu memang buat bulu dia jadi lebat n lembut. Brand Furkids ni jual produk2 organik untuk haiwan peliharaan , kalau pakai shampoo biasa blu diorang jadi kasar. Tapi semua produk Furkids ni memang diperbuat dari bahan semulajadi. Tu yang saya cuba tu. Sebelum korang tanya, nahh saya bagitau terus....beli dari sini je.


Dah dapat bulu gebu.

Toodles :)




27 comments :

  1. Namee,
    Sama lah dengan adik kita.
    Dia kalau mandi kan kucing siap dengan air panas-suam lagi,
    Habis mandi, siap kering kan guna hair-dryer lagi... Over tauuu...
    Shampoo? Guna ja apa ada kat rumah, sunsilk, rejoice semua kucing rasa.. Kikiki

    ReplyDelete
  2. tak takut air kucing ni. best macam nak cuba je dekat kucing kat rumah tu.

    ReplyDelete
  3. Omey omeynyaaaa !! Markonah dan anak anak mana Namee ? :D

    ReplyDelete
  4. huhu,comel! ohh,baru tahu ada syampoo kucing.selama neyh pakai sabun mandi jeh.haha..oke okey,thanks for the information :)

    ReplyDelete
  5. wow tak takut air erk dia tu, kucing sy semua hampehh. kene air je semua dh start keluar kuku -___-

    ReplyDelete
  6. muja pun ada kucing but mandikan dia ngn sbun yang kita pakai ni je,, haha

    ReplyDelete
  7. masa pregnant dulu pun sama.. ada je org ckp tak elok. yup..kalau kotor mesti tak elok kan...kalau bersih insyaAllah. Macam itu juga bulu kucing. Kalau kita jaga...kurang gugur insyaallah anak ok.

    ReplyDelete
  8. lepas nie kena mandikan anak dan suami plak..

    ReplyDelete
  9. namee, haritu (lama dah) awk pernah ckp dlm entry psl virus kat kucing xbaik utk pregnancy woman kan..sejak tu kita risauuuu je sebab kita suka kucing..huhu!

    ni kita google everything psl pregnancy woman & cat :) now lega sikit..hehehe :))

    ReplyDelete
  10. Namee, ekceli kucing much more bersih dr kita humans. Tapi dgn outdoor cat mmg kna jaga2 la. Setakat nk mesra mesraan xda masalah. Yg jangan buat tu bersihkan toilet dia. Takut toxoplasma..tu je. Next time jgn takot nk mesra mesraan ngan meow time preggy ye..

    ReplyDelete
  11. Wow ! gebunya kucing ! haha ! mmg ingat nk bela seekor, mak pulak allergic.. pstu saye duduk asrama. spe je nk jaga ?T^T huuhuu ..

    Follow my blog please !
    http://ratu-berguling002.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. akak skang ngah bela 2ekor anak kucin.. tkt² nk mesra sgt.. setakat ni blm mndi lg sbb msih kecik.. tp xduk luar pun, dalam umah je..

    ReplyDelete
  13. Comel gila si puss in boots ni.. teringin juga nk bela kucing mcm ni :)

    ReplyDelete
  14. Nampak manja je kucing sis ni kan. Geram tengok

    ReplyDelete
  15. Salam, hai..wahhh mmg berguna info2 utk kucing ni, mcm produk utk mandikn kucing kan, before ni sy mandikan kucing guna shower foam yg sy pakai je, haha if i guna shokubutsu, shokubutsu tuuu lah i guna utk mandikan kucing, haha...and thanx also utk tips mandikan kucing, selalu mmg jirus je guna gayung, xterfikir pula nk buatkan spa utk si kucing,, hihi boleh try ni nanti...comel warga emas tersebut, haha :D

    ReplyDelete
  16. alaaa comelnyee buluss dia... geram tengok!

    ReplyDelete
  17. geramnya tengok. rumah abah kat pahang memang banyak kucing..abah aje pun yang berani mandikan dia...

    ReplyDelete
  18. ahaksss..comel je kucing mandi dlm besen :)

    ReplyDelete
  19. nice sharing....untuk penggemar meoww... :)

    ReplyDelete
  20. OMG that's so demn cute the way you bathed him!!

    ReplyDelete
  21. kerlazzz sgt tempat mandiiiiii...warna bekas tu comel sgtt ;)
    untunggg dia dapat tuan baik hati tau..boleh tido dgn perasaan wangi semerbak huhuhu

    ReplyDelete
  22. wah...bestnyer..dah try mandikan kucing cmtu..still diaorg takot ngn air...abes kena cakar...mandi ala kadar jela jawabnyer..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...