Monday, January 13, 2014

The Labour Story : After Operation

Hi :D

Bersalin cesarean , masa bersalin tak se seksa bersalin normal sebab ubat bius. Lagipun sakit contractions tu rasa sekerat jalan je, saya punya contractions masih belum setereuk contraction orang yang bersalin normal sampai bukaan 10cm tuh.  so tak rasa apa tapi liku liku kehidupan tu mula masa ubat bius tu mula hilang la. behehee.."liku liku kehidupan".  Saya bersalin pukul 11 lebih malam.Lepas je operation tu saya rasa sejuk gila. Bersalin czer ni seksa lepas bersalin .

First time rasa macam dekat kutub utara walaupun tak pernah pergi sana. behehe. Sejuk sebab kesan ubat bius.Sejuk sangat sangat la gila punya sejuk sampai tahap ketar2 bibir . Tengok beruang kutub utara ilek je sejuk2 kat kutub utara tu sebab bulu tebal kot. Tetiba wish nak bulu dada.T_T *janji tak cakap eeeeww dah kat bulu dada bangla.

Asyik cakap kat nurse je "sejuknya sejuknya". tutup aircond and balut satu badan dengan selimut lapis lapis pun tahap sejukgila lagi sampai tak boleh tidur sebab sejuk kesan bius.

25 /12 / 2013
After operation, rasa sangat sejuk. Lepas tu tak rasa badan and kaki.Macam dalam operation room la saya separuh sedar. Bahagian atas badan sedar siap boleh buka2 mata and fikir nak makan apa time pantang nanti .T_T. Tapi dari dada ke bawah semua tak rasa. Time lepas operation siap boleh sembang gelak2 lagi and cerita experience bersalin potong tadi.Ceee konon cool lagi lah tu sebab tak rasa sakit langsung kan..sebab ubat bius tu ada lagi. Cuma rasa macam penat la.Nak tidur tak boleh. Tidur malam asyik terjaga.

26/ 12 / 2013 
Esok pagi tu  dalam kul 630 pagi saya terjaga sebab sakit..haa.Dah mula rasa dah sakit tempat operation tu and rahim. Rahim kan bengkak lagi,  memang sakit la lepas tu tempat potong tu dah mula rasa denyut2. Terus tekan button panggil nurse tu nak mintak ubat pain killer.And tanya nurse macam2 la...."eh saya rasa sakit ni..normal ke rasa camni camtu bla bla bla" .Serious semua benda baru yang saya experinece semua saya tanya"eh memang camni ke??". behehe. Pukul 830 tu baru dapat pain killer ,diorang cucuk kat drip tangan tu.Panas je rasa ubat tu ngalir kat tangan. Belum sempat apa apa,saya dah terlelap  balik sebab ubat tu memang ngantuk. 

Isham nak suap bubur kat saya, saya boleh terlelap. Imagine la kuat mana ubat tu buat saya ngantuk sangat. Isham plak jenis yang tak alert, dia tak nampak pun saya dah tertidur,dia duk suap2 lagi..meleleh bubur tumpah kat baju saya.T_T suami sapo lah ni. behehe

Tapi first day after operation tu, saya tak boleh gerak badan lagi.Ubat bius masih tak habis lagi so nak angkat kaki tak boleh. Rasa seksa sangat tak boleh nak angkat and alih kaki.Lenguh sangat,pinggang sakit susah nak pusingkan badan.Rahim and luka potong sakit sangat. Macam orang gila dah berpaut kat besi katil hospital tu sebab usaha nak pusing. Sorang2 buat exercise angkat2 kaki sebab kalau tak buat exercise gerak2 kan badan lagi seksa.So sakit gila pun kuatkan semangat angkat kaki, tarik pakai tangan je sambil baring. T_T

Nak gerak je ,saya pakai tangan.contoh nak angkat kaki tak boleh sebab masih tak rasa kaki sangat. So tarik pakai tangan untuk angkat kaki.ang cuba angkat2 punggung and pinggang.

Second day after operation pun sama gak rasa dia. Bergantung kat pain killer je la. Kalau tak memang perit lah .

Third day after operation pun sama gak bergantung kat pain killer. Tapi hari ketiga ni doctor and nurse dah suruh saya bangun .Omg bangun?? macam mana nak bangun ni..sebab saya masih tak rasa kaki saya sepenuhnya lagi tapi takpela ...cuba bangun dulu. Masa mula bangun tu, kepala dah berpusing dah sebab 2 hari sebelum kan tidur je kesan ubat pain killer tu. So badan dah biasa dengan keadaan tidur tu. Bila hari ketiga nak bangun, memang mata saya gelap nak pitam. Dapat pulak nurse jenis yang macam desak suruh  bangun gak.Dengan mata pitamnya, dengan luka sakit...first time dengan luka tu nak duduk. Memang tak keruan la rasa. 
Sampai saya ternangis la sebab rasa kena torture sangat. hahhh. Meleleh gak la air mata 3 titik. Sempatt kira berapa titik.T_T

Sakit rahim sebab bengkak and sakit luka potong

Rasa sakit nak berdiri .Kena pakai bengkung moden ni, untuk support rahim tu bagi kurang sakit.Sape yang beranak czer mana boleh bertunku...sobs
tiap hari kalau nak jalan ke berdiri ke pakai benda ni. Kurang sakit. Khas untuk orang yang beranak czer.

Nak jalan sakit tapi kalau nak jalan, time angkat langkah tu tarik nafas dalam2.Bila nak gerak kaki pun tarik nafas. Banyakkan jaga nafas sebab sakit gila. Tarik nafas and hembus je la yang buat lega.

Pastu nak kencing satu hal jugak.Kan pasang tiub kencing masa operate tu, 2 hari lebih la saya pakai tiub kencing tu. so after buka tiub kencing tu,rasa macam ngilu je nak buang air kecik. Seminggu gak la ngilu tu rasa.

Tapi semua sakit tu makin kurang masa hari kelima tu.Sakit sakit tu usaha jugak bangun ang jalan jalan tapi berpaut kat katil ke dinding ke.

Paling benci bila baring lepas tu nak bangun .Memang susah and seksa sangat nak angkat badan. Sebab pressure bahagian luka tu. 

PALING BENCI jugak sebab susah nak bersin,batuk and apalagi nak KETAWA GELAK KAH KAH KAH tu !! sebab sakit lukaaaaaa.

Time cesarean ni la diorang nak buat lawak maciam maciam kan. Time ni la nak tersasul benda kelakar kelakar. Seksa rasa aaaaa.

Case 1 : Mama ku yang concern .Masa nak checkout hospital.

"Nurse, anak saya ni sakit sangat luka dia and bengkak rahim ni.Kesian susah nak jalan.Boleh minta pushchair tak ?"


pushchair

Nak cakap wheelchair tersalah cakap pushchair pulak ..aaaa. Memang la macam sama je dua perkataan tu tapi pushchair kan selalu orang panggil untuk baby punya stroller tu.huwaa.

Masa ni semua dah gelak2 dah. Saya???? Terseksa la sorang2 tak dapat menikmati kelawakan diorang tuhhh. Macam mana nak gelak. sakit gila luka ni apalagi nak gelak2 pressure area perut tuhh. T_T



Case 2 : Isham happy sangat dapat baby. Tetiba nak buat lawak macam2"

Me : Ebi tolong pack kan baju2 mira. Saya tak larat. Baju , bra semua dalam almari tu"

Isham : Pergh bra mira macam speck mata Oakley la.Perghh !!




T_T

Masa tu dalam hati saya......."Ya Allah ya tuhan ku , kurniakan lah aku sifat susah gelak  T_T" 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya susah nak percaya ubat kurus kalau testimoni setakat turun sekilo dua kilo. Nak kena testimoni turun berkilo kilo baru aaa rasa macam power gila ubat ni. Hari tu ternampak satu produk ni...pelakon Enot tu guna, penyanyi siti Sarah tu pun guna. Turun punya la berkilo puluh kilo.  Nak nak Enot tu , memang amazed jap la tengok. Lepas tu saya suka produk yang pengasas dia sendiri dah buktikan then only saya yakin produk tu memang betul berkesan !


ROYAL SLIM LISHOU MAGIC 


antara kebaikan produk ni..
Menjadi kenyang selama 8 jam
Menjadikan waktu makan lebih teratur
Sesuai utk yg mempunyai masalah berat badan yg serious (kesan yg cepat)
Membuang toxin dlm badan
Mencantikkan struktur kulit
Memperbaiki hormon
Mengecutkan jerawat
Memudarkan jeragat
Memutihkan kulit
Mengandungi COLLAGEN
Boleh diambil oleh pengidap kencing manis & darah tinggi
Sesuai utk Lelaki & Wanita
KKM Approval

Jangan risau. Royal Slim Lishou Magic mempuyai sijil KKM. So boleh consume tanpa was2.
Royal Slim Lishou Magic slimming product. 


Ni pengasas dia. Sebelum jual, dia cuba dulu experiment kat diri dia then terfikir la untuk buat produk berasaskan apple hijau ni. Lawa pengasas dia.
Cerita pengasas Royal Slim Lishuo Magic.Berat asal masa sekolah mengah = 47KG
Berat dengan jayanya di naikkan sehingga = 106KG
Dari 106KG, dalam masa 6 bulan berjaya turunkan 54KG
Ini ialah pengasas Royal Slim Lishuo Magic. Bukan gemuk kerana mengandung.Bukan gemuk selepas bersalin. Tapi gemuk selepas bertahun-tahun bersalin. Bukan edit, bukan camera trick. Sapa yang mengenali beliau. Tahu bagaimana beliau sebelum berwajah baru. Product Royal Slim Lishuo Magic adalah product yang mempunya kelulusan MAL (KKM) dan baru di pasarkan.

Enot pun guna produk ni. Patut la tengok Enot makin kurus skang, dah turun 24 kilo rupanya. Produk ni diformulasikan dengan apple fibre. Memang apple hijau elok untuk singkir toksin and tingkatkan metabolisme badan .Elok untuk sesape yang nak kuruskan badan tu cuma kalau nak telan epal tiap hari macam tak larat pulak kan. So pengasas produk ni macam terfikir la untuk buat produk berasaskan benefit dari apple hijau ni.


Pastu penyanyi Siti Sarah pun sama guna ni gak. tu pelik macam cepat je Siti Sarah tu turun berat badan,. Rasa macam baru je dia bersalin anak kedua kan ??

Ni testimoni pengguna lain ..


Banyak lagi testimoni yang dah berjaya turun kerkilo kilo. Korang boleh tengok banyak lagi testimoni kat page Laily tuh.

Lepas bersalin memang tak sah la kalau tak lebar sana sini. Mesti naik dalam 2inche lah at least kat semua part badan .hoihh. Saya ingat saya akan forever kurus kering, sekarang dah tak layak dah dapat title kurus kering tuh, Ni pun tengah struggle gak untuk kuruskan badan nih. Ternampak ubat kurus ni kat facebook....penyanyi Siti Sarah tu guna guna and kurus cepat. Saya pun macam dah terpengaruh ni. mehehee. Korang kalau nak cuba boleh contact kawan kita ni..


SMS/WhatsApp: 017-6053711
BB Pin : 73DC40CE / 225523FF
Blog : lailybeautycare.blogspot.com (blog tak berapa up to date. Hehe)
Personal Acoount FB : https://www.facebook.com/laily.beautycare.3


Sesiapa yang berminat nak turunkan berat badan tapi rasa macam lemak liat. boleh la cuba produk ni pulak sebab tengok Enot and Siti Sarah tu amagadd banyak nya diorang turun. T_T




49 comments :

  1. ee ngilu Nye kn bila pembedahan potong. huhu .. tp sempat lg tuh promote barang hihi :)

    ReplyDelete
  2. aiyooo..ngilu lak bc entry kali ni..



    oakley?? siyesli? hahahaha

    ReplyDelete
  3. Aduyaii kak, part bra cermin mata Oakley tu memang tak boleh tahan gelak. Hahahahaha

    ReplyDelete
  4. namee tak yah amil ubat kurus r.. bukan gemok sangat pun..memang tak nampak gemuk pun... lama-lama boleh turun sikit2 tu... :)

    ReplyDelete
  5. kelakar la kak namee ni, masa tgh czer pn sempat lg fikir pasal makan.. haha

    ReplyDelete
  6. namee pantang betul2 confirm berat badan kembali asal :)

    ReplyDelete
  7. rasa macam teruk pula bila baca entry namee ni T_T
    apa pun, semoga rasa yang namee rasa semua itu, akan berbalas dengan kurniaan dak adam yang ensem :D

    ReplyDelete
  8. hani yang baca pun boleh gelak berdekah-dekah, hahahaa. kesiannya kena tahan gelak. siksa!!

    ReplyDelete
  9. bukan kalau makan ubat kurus dlm tempoh berpantang @ anak masih menyusu bdn blh menyebabkan susu badan cpt kering ke namee? sbb pnh jumpa org yg amek bnd2 cmni jd cmtu...

    ReplyDelete
  10. awak.. sy beranak czer.. doktor sendiri cakap boleh bertungku.. tapi jgn bg kene area operate tu... selamat berpantang

    ReplyDelete
  11. namee, mcm seram plk bace cite namee nie... dpt rase kn kesakitan nye.. heheh.. btw, take care of your self.. sakit tu penghapus dosa...:)
    jom la singgah blog saye.. i'm newbie blogger.. weee.. :)

    ReplyDelete
  12. Namee!! Take care!!! Perut I yang terasa ngilu baca your experience! ;)

    ReplyDelete
  13. takutnya bersalin..huuu tp boleh ke mkn ubt kurus lepas bersalin?

    ReplyDelete
  14. hehe..namee sy rs berguna sngt pasl pnglmn awk tu..mn lah tau esok2 sy plak yg pregnnt..x lah gelabar sngt nnti..hehe

    ReplyDelete
  15. Namee nak pakai ubat kurus ke...takyah la...dah kurus dah tu...

    ReplyDelete
  16. Kalu Namee amalkan penyusuan ibu...dlm mase 6 bulan boleh susut bdn tu...insyallah...jage je pemakanan biar seimbang...produk2 ni tak payah pkai dulu pon takpe.

    ReplyDelete
  17. Kak,nnt after dh ok sikit,jgn lupa exercise ye..InsyaALLAH blh dpt blk title kurus kering tu..meeeheee :)

    ReplyDelete
  18. ngeri plak dengar pengalaman lepas czer..kakak saya ada 3 kali pengalaman kena czer utk ketiga2 anak dia..plak tue semuanya girl...

    ReplyDelete
  19. sebelum ini saya ingat bersalin normal lebih sakit. tapi bila baca kisah namee ni.. dah terbalik dah penilaian saya.

    mak saya kata..kalau jaga baby memang akan kurus. sebab tak cukup tidur malam. ^_^

    ReplyDelete
  20. mmg seksa operate ni.. akak dah merasa masa anak sulung.. banyakkn makan ikan haruan namee.. mmg cpt baik.. pastu pantang betul ye sbb sakit bersalin operate ni lama.. anak akak dah 11 thn umur dia tp kalau angkat benda berat dan mkn yg sejuk2 rasa berdenyut2 gak kat tmpt operate tu..

    ReplyDelete
  21. salam

    jom singgah blog saya. saya orang baharu dalam dunia blog ini. sempena pembukaan blog saya. pelbagai hadiah menarik saya sediakan. siapa cepat dia dapat. cepat sebelum terlambat www.detikilham.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Kalau breastfeed boleh ke makan ubat kurussss ? T___T

    ReplyDelete
  23. bertabahlah namee. hehe. moga cepat sembuh luka tu ya. Mana gambar Baby Adam? heee

    ReplyDelete
  24. nanti kalau saya dah bersalin mungkin boleh cuba lah kot. sekarang masih kurus tak berapa nak kering lagi.. hehe

    selamat menjadi ibu mithali kak namee..
    tahniah buat akak namee dan suami.. :)

    ReplyDelete
  25. Post la gmbr baby... nk tgok..! Hihi.. Bytway..tahniah 4 the new title.. =)

    ReplyDelete
  26. Gmbr baby?? Nk tgok.. hihi.. Bytway..,tahniah kak namee for the new title..

    ReplyDelete
  27. Post la gmbr baby... nk tgok..! Hihi.. Bytway..tahniah 4 the new title.. =)

    ReplyDelete
  28. takut nya dengar sakit sakit ni :o kesian kak namee

    ReplyDelete
  29. takut nya dengar sakit sakit ni :o kesian kak namee

    ReplyDelete
  30. adoii..dengar pun dah rasa ngilu.hehe

    ReplyDelete
  31. nameeee... ieee takutnya... baca pun dah rasa ngilu and sakit.. xberani nak teruskan pembacaan hahaha

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum nameera. takutnya baca ... doakan awak semoga cepat sembuh luka c-zer. nanti nak jumpa baby Adam :)

    ReplyDelete
  33. Hihi congrate n happy being a mother kak namee . <3

    ReplyDelete
  34. Namee still comel..jgn risau..selamat berpantang..za br je hbs pantang 100hr..huhu..

    ReplyDelete
  35. hahaha.. ok makbul x doa kasi susah gelak tu? =P
    k.namee bosan2 duduk rumah tu bukak lah gambar kain pasang kat sini.
    cuci2 mata. tengok baju corak comel ade, elegent ade..
    https://www.facebook.com/pages/Jual-baju-murah-murah/373045689480470

    ReplyDelete
  36. Hye, saya suke baca blog kak namee. baru2 ni saya baru buat blog, harap kak namee boleh follow dan singgah blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. Be strong namee. Seriously x blh nk bayang sakit tu mcm mna. Especially time nk thn gelak. Mesti seksa.

    ReplyDelete
  38. Be strong namee. Seriously x blh nk bayang sakit tu mcm mna. Especially time nk thn gelak. Mesti seksa.

    ReplyDelete
  39. semoga cepat sembuh, selamat berpantang namee :)

    ReplyDelete
  40. pengalaman yg berharga sangat ni, walau terpaksa tahan diri dari ketawa kan. hihii

    ReplyDelete
  41. hi namee..kite pun bersalin czer jgk..huhu.. tp kite sehari lepas bersalin nurse dh suruh bgn jln. Mcm nk pengsan..huhu..

    ReplyDelete
  42. Adoi..mz nga saket tekak time baca entry ni. Perit tekak bile ketawa. Ni pun tahan2 gelak. Xdpt bygkan sakit operation cmne. Huhuhu

    ReplyDelete
  43. hahahahah mama awak comel la namee..eh akk dlu nurse suruh bangun lepas 3jam czer..rasa nak nangissss..sakit sangat..adeh la..

    ReplyDelete
  44. walaupun sakit tapi itulah kenangan terindah untuk kita.. ;)

    ReplyDelete
  45. Nanti bila baby adam dah besar bila dia baca blog namee mesti dia akan hargai sangat setiap detik tentang dia yang namee post dalam blog namee.. ☺

    ReplyDelete
  46. sue ada pengalaman czer masa anak sulong.
    paling tak selesa bila kene pakai tiub kencing.
    malu pulak bila nurse tlg salinkan pad dan buka tiub kencing.

    slps operate terus rasa mengantuk sbb sedut byk sgt gas.
    esoknya dah sedar baru rasa sakit kat perut tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...