Wednesday, January 8, 2014

The Labour Story : Cesarean ( C-Section)

Hi :D


Tuppp!! bunyi air ketuban ku dipecahkan..tiba-tiba keperitan yang dirasai semakin kuat..

-
-
-
-

K, takyah nak bermonolog sangat lah kan ayat. behehe. Ok, kita pakai ayat rempit2 jela ehh. 

Em the moment Dr.Intan pecahkan air ketuban tu tetiba rasa macam panas je. Sempat la tanya "eh apa rasa macam air panas je ni doktor!" . Dr.Intan macam biasa, dengan penuh kelembutan dia jawab "air ketuban awak dah pecah. memang air ketuban panas suam macam tu nameera". Seriously la kalau pregnant buat kali pertama banyak benda tak tahu and cepat gelabah kalau experience benda baru ni. 

Ingatkan masa dah pecah air ketuban tu boleh la beranak normal terus tapi bila check air ketuban dah hijau sebab baby dh berak dalam tu. So takde pilihan,memang kena beranak czer. Saya and husband angguk je setuju beranak czer. Then terus diorang sediakan document apa entah suruh saya sign la tanda saya setuju czer atas arahan Dr.Intan.Bayangkan lah tengah sakit contraction ni dengan tulang belakang lenguh, rasa macam nak berak...then kena sign paper tu, rasa macam blur2 gak la.Eh document perpindahan harta ke apa ni  kalau haku mati pembedahan tak berjaya. Wasiat ke apa. T_T huwaaaa.

Bila dah sign tu, terus crew crew datang. Saya macam eh kenapa ni ramai2 datang serbu ni...bahaahaa. Sorang tolong cucuk drip kat tangan, sorang tolong masukkan tiub kencing ,sorang tolong tukarkan baju saya. T_T *serious rasa macam ayam panggang yang tengah disiap sediakan untuk dipanggang. 

Rasa macam tak berdaya time tu sebab contractions makin kuat. Diorang buat apa pun, saya tal berdaya dah nak malu ke apa,sukahati korang la nak buat apa. Tapi semua perempuan pun, takpe lah kan. Lega jugak la hati ni. Lepas dah siap cucuk sana sini,tukar baju terus diorang tolak katil nak pergi bilik bedah lah ni. Sampai je bilik bedah...tengok ada laki. Ala segan nya. T_T .Sorang pakar bius, sorang lagi macam pembantu la untuk tolong2 nanti. Dalam 5-6 orang rasanya.

Bilik bedah sejuk gila, tengah2 sakit contractions tu sempat lah tanya diorang "hoi sejuk gila,macam mana korang kerja sejuk2 macam ni ??!" .Diorang sengih je lepas tu diorang transfer saya kat katil bedah tu, masa nak pindah katil tu kena seret2 badan la. susahnya nak seret badan sambil tahan sakit contractions. T_T . Dah pindah katil bedah, saya baring jela.Tapi crew bedah semua memang helpful .Bila nampak macam saya sakit je, diorang semua ramai2 bagi semangat "tarik nafas ,hembus tarik nafas hembus "

Then dengar doktor pakar bius kata "Ok ready!"  .Terus diorang angkat saya untuk duduk kan sebab bius ni diorang cucuk kat tulang belakang . Masa nak duduk tu seksa gak la,perut boyot pastu nak duduk and tunduk sikit,camano. Then diorang kasi bantal suruh saya peluk. Selak baju saya sana sini, dah malas nak malu dah sebab sakit. Tapi masa doktor bius tu nak cucuk, saya tengah sakit contractions then sempat lagi "jap doktor,sakit lagi.jap jap" .Pastu doktor bius tu rilek je kata "takpe takpe. ubat ni best punya ubat. pasni takde rasa apa.Contractions pun takde rasa. Best punya ubat ni "

Lepas je dia cucuk ubat bius tu.. "spinal" rasanya nama dia. Terus rasa macam sejuk gila,tak rasa sakit langsung leps tu mula tak rasa kaki. T_T . Saya baring jela,waa hebat nya ubat ni. Tak rasa apa dah. Cuma rasa sejuk gila. Lepas tu dengar suara Dr.Intan...mksudnya dah nak mula bedah lah ni. Ok, risaunya hati ni sebab saya operation ni akan dibuat and saya separuh sedar. Sebenarnya saya boleh tengok diorang potong perut saya tapi awal2 saya dah cakap kat pembantu india tu "Kak, saya taknak tengok tau !! "


atas line hitam tu saya sedar..buka mata tengok ceiling jela. Tangan boleh gerak tapi bawah line hitam tu saya tak rasa apa. T_T .Diorang potong kat bikini line. Garisan lengkuk hitam tu.


Lepas tu terus dia ambik tirai and tutup dengan kain. Tak kuasa lah nak tengok...adui. Luka kat jari pun dah banyak cekadak apalagi nak tengok perut digodek2 camtu. Ngeri. Tak rasa apa tapi rasa diorang tengah buat sesuatu cuma tak rasa sakit je. Rasanya Dr.Intan dah potong ni, tak rasa sakit tapi rasa lah diorang duk tekan2 perut tu nak tolak baby keluar  kot. Bergoyang2 gak la tapi tak rasa sakit. The power of ubat biusss. weeee. Rasa diorang tekan, angkat kaki saya semua. Rasa macam diperlakukan seperti patung. Baru paham apa perasaan patung Barbie doll tu. dulu buli Barbie tak hengat dunia. ekekkeke . Rasa lah diorang duk godek2 perut tu , bergoncang2 perut. Tekan2 perut ni...pastu bunyi sedut2. T_T

Pastu dengar baby nangis ! Omaiihh baby dah keluar keeee.... masa tu terus cakap kt pembantu tu.."nak tengok baby boleh tak". mehee. Excited nak tengok sebab masa scan xpernah dapat tengok muka dia. T_T. Pastu nurse pun bawak lah baby Adam terus letak kat dada saya and suruh saya kiss kiss. Terus air mata saya melelelelellelelleleh. Tak tahu la nape tapi rasa syukur sangat. behehee. Saya mak orang !




9 bulan saya bawak budak ni...doktor keluarkan dia dalam masa 10 minit je. T_T  Macam ni la dia tutup muka dia masa dalam perut. takde chance langsung nak tengok muka dia.

اَللَّهُمَّ أَلْهِمْهُ التَّأْوِيْلَ وَعَلِّمْهُ الْحِكْمَةَ.
Ya Allah, ilhamkannya Takwil (tafsir al-Quran) dan ajarkannya hikmah (ilmu yang tepat).

:') Syukur Alhamdulillah. 

p/s : pasni sambung rasa apa lepas pembedahan pulak ok. behee 




54 comments :

  1. aduh...walau tak kawen lagi terasa mcm diri sendiri plak kena ceaser bhahaha kuat betul bayangan gurauan ni.. lol :p

    ReplyDelete
  2. Waa...tomeinya...adam tdo gaya dah macam budak hip hop...yoo..yoo..wasap...tahniah...

    ReplyDelete
  3. debar lak bc pengalaman namee ni... mohon la normal. tp mana la tau kan..

    ReplyDelete
  4. uwahh..seramnya rasa. huhu..cpt2 sambung lepas czer camane rasa? cepattt! xsabar nak baca.

    ReplyDelete
  5. prsn baca entry ni macam sy plak yg kne bedah...ngeriiii..but happy at the end bile tgk gmbr baby adam tido..comeinyerr...

    ReplyDelete
  6. tahniah Namee, baby boy akak pn namanya Adam dh 2 bulan.

    ReplyDelete
  7. tak sabar tunggu entry kak namee lagi.. =D

    ReplyDelete
  8. Tahniah.. Alhamdulillah.. Keduanya selamat.. ;)

    ReplyDelete
  9. tahniah! hehe.
    eeeeii. tp mesti seriau kalau tgok masa dia potong tu kan.
    kalau sy pon xnk tgok jugak!

    ReplyDelete
  10. Namee bsalin katne? And suami masuk x? Congrats namee ;)

    ReplyDelete
  11. seremmmmsssnye kisah ini..haha..tp dpt tgok baby Adam..mesti tak pikir ape dah kan...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum nameera. Allahuakbar. rasa syahdu sangat baca ni namee. taktahu camne turn saya. nervousnya Ya Allah! Adam so cute. nak cium gak..

    ReplyDelete
  13. Lepas pembedahan mesti rasa lagi sakit kan namee.

    Adam comel. Mana muka full adam ni hehehe..
    doakan auntie eka ada isi plak pasni ihikkkkk

    ReplyDelete
  14. Namee.. kite yang rasa suspen baca as if kite kat situation tu and bila part baby keluar kita sebak. over sgt baca cerita mak orang :')

    ReplyDelete
  15. Kak,lps czer sakit kan?coz my cousin czer jgk..apa2 pon congrat kak sbb sudah slmt lahirkan baby adam..weeee

    ReplyDelete
  16. alamak . soooo kecut perut bila baca detik2 dlm labour room tu :( wuuu. ngeri pulak bunyinye. hihi apa pun tahniah dapat baby yg cute. ada muka isham :)

    ReplyDelete
  17. ehh, kak namee sedar mase operation tu ? seramm nyee

    ReplyDelete
  18. kita yang baca ni pun dah pening. haih

    ReplyDelete
  19. terbayang belah perut macam belah perut ikan. :( sakitnyeeee

    ReplyDelete
  20. wah.. dkna lak rasa cam nak nanges sbb bayangkan bb diletak kat atas namee :(

    ReplyDelete
  21. Mummy meeraaaa..... tahniah... =')

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah...selamat...nebesnya...

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah dah selamat bersalin...tahniah namee....

    ReplyDelete
  24. ini tutup muka bukan sebab pemalu...ini gaya nak bersilat...hiyarghhh...penatla mummy kemas rumah lepas ni...

    ReplyDelete
  25. heheh excited ok...
    cepat la smbung snok baca entry nameee

    ReplyDelete
  26. namee ni nak beranak pun boleh lagi buat lawak. hahaha

    ReplyDelete
  27. comell sangat baby adam.. huhu... pipi dia... rasa nak cubit2 je.. :)

    ReplyDelete
  28. Huwaa kite pun ceaser. Tapi bius habis sebab tak rasa kebas. Tapi sedih takterus tgk bby lps keluar. Sbb mmg tk sedar km. After 2hours bru sedae.

    ReplyDelete
  29. comel sgt baby.....hehehe....sukabaca story kaknamee.....

    ReplyDelete
  30. kak namee tahniah..comel nye baby adam...!!!!!

    ReplyDelete
  31. wee..huhu ^^ best betul baca pengalaman orang neyh

    ReplyDelete
  32. TAHNIAH !!!!! alooo malu malu pulak baby neh

    ReplyDelete
  33. Pengalaman yg sangat sama dear..2x i rasa yg sama..n my baby pun nama adam..hee

    ReplyDelete
  34. Pengalaman yg sangat sama dear..2x i rasa yg sama..n my baby pun nama adam..hee

    ReplyDelete
  35. Wahhh.... tahniah....... comelnya...

    ReplyDelete
  36. alhamdulilah selamat... comey baby... tahniah...

    ReplyDelete
  37. x sabar nak baca entri perkembangan baby adam...pantang elok2 tau jgn ngelat..hehehe

    ReplyDelete
  38. Err..agak menakutkan..btw namee dh selamat..alhamdulillah..n bonus dpt bby adam yg comel sgt! Hehe

    ReplyDelete
  39. KAK BUI DUA2 ANAK BERANAK NORMAL..TP SLL DGR CERITA ORG`CIZER MMG SAKIT..HUHU

    ReplyDelete
  40. Congrats Kak Namee! Comelnya baby! :D Selamat berpantang akak! :p

    ReplyDelete
  41. assalam kak namee,

    congrats baby Adam dah keluar! hehe. sangat comel. serius. harap tak terlambat untuk wish sbb dah lama tak baca mana mana blog. been so busy with this last semester as a degree student. tapi saya dah habis baca semua entry kak namee yg saya tertinggal sebelum ni. satu hari ni dok mengadap.

    serius seriau baca entry ni. mcm scaryyy je nak pregnant dan melahirkan. main potong potong perut pulak. tahniah sebab dah berjaya melepasi fasa ini. and happy 1st anniversary. semoga terus bahagia hingga akhir hayat, menjadi isteri yg solehah dan ibu yg baik kepada adam :)

    ReplyDelete
  42. Tahniah, alhamdulillah dapat baby dgn selamatnya. Kita pulak rasa kecut perut ngilu bila baca apa yg dirasai secara live tu.

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah dh ada anak..heeeee ikut2 blog ni dari namee nak kawen smpai dh ada anak..rasa amaze pulak :D tahniah!

    ReplyDelete
  44. Tahniah Namee...selamat berpantang dear..comelnya baby adam...terus akak jeles..

    ReplyDelete
  45. Lambat akak singgah sini.. sempat jeling2 je huhuhu..
    Apa-apapun tahniah namee.. welcome to the club.. mehmehmeh..

    psstt: tapi akak tak pernah rasa bersalin czar.. tiga2 askar kecik tu semua normal..

    ReplyDelete
  46. Tahniah namee :) cute baby boy.. ena suka nama adam :)

    ReplyDelete
  47. tak sangka namee dah jadi mommy..dlu kenal namee anak dara lg hekhekhek..tahniah lg skli..mmg skt bersalin ni..tak kira normal atau czer uhuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...