Wednesday, February 19, 2014

Benda Kecil Yang Dipandang Remeh Tetapi Bahaya

Hi 


Nowadays terlampau banyak kes tetiba budak2 bawah umur makin expert pasal hal orang dewasa. Benda2 18sx. Spender pun masih corak cartoon tapi dah pandai hal dewasa. Baca dalam newspaper, umur 14 tahun dah berani nak rogol  and cabul cousin sendiri umur 12 tahun.T_T. Ini sangat emmmmm membimbangkan juga merunsingkan juga memusykilkan juga memeranjatkan. T_T . Macam mana budak2 bawah umur ni boleh tahu ?

Impossible diorang boleh automatic terror dan pandai .Mesti mula dari benda2 kecik2 yang kita selalu anggap"alaah takde apa apa lah"..padahal benda yang dari takde apa apa tu lah yang develop benda2 ni and diorang makin curious . Macam kita belajar membaca, of course kita mula dengan A B C D E F J (sambung sendiri) . contoh, mak kita nak ajar kita kenal huruf..mak kita beli nugget yang berabjad  dan hidangkan nugget cicah sos mayonnaise untuk makan petang just to make us familiar with the alphabets. Sekecil2 yang develop pengetahuan jugak. Sama jugak kes kanak2 belajar perihal orang dewasa ni.

Bila dengar perkataan 'games' je mak bapak fikir benda yang fun comel comel je. Paling koman maybe game snake kat handphone nokia atau game comel seangkatan dengan nya macam game candy crush ? Banyak mak ayah yang tak pantau langsung anak dalam memilih computer games anak2 nih . Padahal banyak sangat game yang berunsur 18sx. Contoh Grand Theft Auto ..saya tak pernah main game ni tapi nampak budak2 main siap ada babak romen romen,ayah rogol anak. Secara tak langsung , budak terdedah dah kan ? No wonder zaman skang budak guna perkataan 'rogol' tu untuk berlawak ? "kita rogol awak kangg". Diorang anggap kelakar tapi kita dengar ni terperanjat beruk. Banyak lagi game lumba kereta yang guna icon wanita berbikini.. T_T . Mak ayah sila pantau game diorang ni please.

Minat anak2 kecil terhadap lagu2 zaman skang makin mendalam.Sebut la nama penyanyi atau rapper mana pun most of them mesti kenal sebab hari2 dalam kereta on the way ke sekolah pasang hitz.fm . Rihanna? Miley Cyrus ? Pitbull ? Busta Rhymes ? Ludacris ? eh aku pulak yang melebih2 nak list  down . Bila minat , mula nak hafal lirik dan mula nak tengok video clip.Tahu2 je lah video clip diorang ni stock penari macam papa kedana menari pakai spender je . Siap tiru gaya menari Miley Cyrus . T_T *tapi pelik ada certain ibu bapa yang rasa anak menari gaya gitu adalah comel.T_T. 

Idola. Contoh,ramai budak yang gilakan Justin Bieber ni dari zaman dia nyanyi lagu stock comel2 "baby baby baby ohhhh" sampai la skang ni tetiba Justin Bieber pun dah transform jadi bad boy yang paling liar sekali.Dah meletakkan artis tu sebagai idola...jadi terikut2 pulak. So kalau anak macam obses sangat dengan artis luar..sila la rajin2 pantau. Bila obses dengan artis,maka rajin lah duk usha youtube dan info terkini pasal idola diorang tuh. Keluar pulak headlines "Justin Bieber dan penari bogelnya".  Click,terus ada gambar JB berasamaradana. Secara tak langsung anak2 dah terlihat benda camtuh. Anak nak obses kat penyanyi Jaafar Onn atau Noraniza Idris takpe.Itu diizinkan.ekekeke



Mak ayah yang sporting. Kebebasan ke cybercafe ,salah satu sebab jugak macam mana budak2 ni boleh terbelajar benda2 camni. Kat sana lagi lah freedom nak google apa pun.Kalau masuk cybercafe,kebanyakannya budak2 je.wondering, macam mana mak ayah diorang boleh izinkan ? Ok let say kalau anak2 tipu kata pergi kedai beli jajan padahal singgah cybercafe. Tapi patutnya mak ayah silalah teman anak bersama kalau diorang nak gi mana.Kalau taknak fikir pasal isu ni,fikir lah pasal isu culik yang makin menjadi2 kat Malaysia nih.


Kebebasan untuk memiliki gadget...even skang play store pun dah ada dah aplikasi 18sx.Senang sangat anak2 nak muat turun. Boleh rampas balik la gadget anak2 tu. 

Bahasa mak ayah di rumah terutama bila tengah marah mesti nak mencarut bagai. Sila selotep atau gam mulut dengan gam gajah ketika marah. Tak elok anak dengar perkataan lucah..tak payah nak cibai cibai pukimak sial. Ada orang kata mencarut ni habit,susah nak buang.Jangan jadikan alasan habit. Saya suka sebut 'babi' bila melatah atau marah tapi dah lama dah saya tinggalkan babi. Saya boleh buang tabiat babi..anda juga boleh.Buat demi anak2. babi sudah menjadi kenangan. RIP to babi.


Banyak benda yang kita terlepas pandang tapi sekecil2 pendedahan lama lama jadi bukit. Eh tetiba. Even figure cartoon skang pun makin menjadi2..bila anak kecik curious and tanya kita yang besar pun jadi susah nak explain.
-
-
-
-
-
-
Bila eager to know then mula lah bertanya.  bila adik umur 8 tahun tanya..

"eh namee apa yang bulek bulek (bulat-bulat) kat perempuan tu ?

Me : Oh tu dia tertelan durian. (terpaksa reka cerita mengarut)

T-T

p/s: saya dah ada anak dan saya juga risau.Sama sama lah kita risau.







45 comments :

  1. Bila teknologi makin canggih.. and of course bukan salah teknologi, kita la yang nak kena hati2 and sentiasa pantau, bendung semua ni. Payah.. risau memang risau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya gadgets akan jadi banyak keburukan kalau kita takpantau kan.emm..internet semua. risaunyaa.kiss kiss untuk jelita ok.hehe.

      Delete
  2. Tu la dalam situasi sekarang... seram jugak bila memikirkan... macam mn lah anak kita srvice pada masa aka datang... semoga Allah memelihara institusi kekeluargaan kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. generasi akan datang agaknya mcm mana lah. maybe akan main ke arah barat.tgk pun ada parents yg rasa anak2 joget mcm miley cyrus tu comel..hmm

      Delete
  3. Pengaruh tv pun boleh jadi jugak.

    Stress tengok pakaian artis sekarang seksi tanpa tapisan langsung.

    Tambah-tambah kalau drama ada babak cium-cium @ peluk-peluk tu normal macam

    tak de apa. Kite yang menonton ni yang rasa segan.


    ReplyDelete
  4. betul tu kak namee...sy pon selalu trpikr bila da ada anak nanti. zaman sekarang da trlampau bnyak gajet yg dah murah. kalau boleh jngan biasakan budak2 dgn ipad or tab je. takut macam tu la jadinya T_T

    ReplyDelete
  5. memang sangat advance la budak2 sekarang, mengalahkan kita... huu..

    ReplyDelete
  6. salam..sekarang ni naik gerun bila dengar macam macam kes yang melibatkan gejala sosial ni. Yeah, mostly faktor social media kan. ada baik buruknya. Kesimpulannya parents harus pantau anak anak dorang. setiap kali pegang gadget tgk anak bukak apa. Ada parent yang maybe tak berapa nak advance dalam bab2 tech ni.. so, dorang just let the children do anything...tapi, budak budak sekarang ni dah terlebih advance. so, parent pun kena lah ikut advance sama kan? hihi

    p/s zaman kita dulu dengar lagu westlife, backstreet boys, aaron cater tu pun pakai kaset/walkman jew.. ekeke.. takde lah TERtengok/terpengaruh dengan video klip terlampau macam sekarang ni. huhuhu

    ReplyDelete
  7. Memang tersangat2 risau! jom dekatkan anak2 kita dgn alquran dan sunnah...

    ReplyDelete
  8. Serius namee. Eka sendiri pun tengok risau. Budak2 skang baru form 1, form 2 dah pandai dating, dah pandai sembang lucah. Belum tengok fb lagi. aduhai macam2 hal.

    Kite dulu, kecik2, tak pernah tahu pon pasal bnda2 tu semua.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum nameera. sheila pun dah mula risau... nak didik anak. Nak protect anak. Sama-samalah kita berdoa, minta Allah beri perlindungan... semoga terhindar daripada gejala sosial ni... nameera, jaga diri baik-baik tau. kiss and hug for Adam ~~~

    ReplyDelete
  10. tttelan durian erk... hehehe lawak namee.
    tp mg budak2 lani kena pantau dari kecik pn sbb benda2 cm tuhh kt hujung jari ja lani..sgt bhya..

    - saya newbies lg..sila2 jenguk blog bau kedai saya :)

    http://norcheah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. yep.. budak2 skang ni expose sgt. as a parent, mmg kena pantau. kecik2 dah pandai tgk citer lucah.. serammmmmmmmmmmm...

    ReplyDelete
  12. yup...as parents kita patut risau benda sekecil ini akan menjadi permasalahan besar. as a first step mungkin kita patut kurangkan penggunaan tab atau medium teknologi...hehehe

    ReplyDelete
  13. Ya.. setuju sgt.. siapa anak2 hari ni bermula dgn ibu bapa tu sendiri.. didikan awal yg membentuk diri kita kan.. sgt2 worry ngan generasi sekarang ni..

    ReplyDelete
  14. tau xpe. kalau perasan. tom and jerry ada scene isap rokok, mabuk minum arak. :(

    ReplyDelete
  15. Jangan terlampau memberi kebebasan kepada anak2, kelak membawa padah.

    ReplyDelete
  16. Hahaha...siyes kelakar tertelan durian...adoi laaa....

    ReplyDelete
  17. Hahaha...siyes kelakar tertelan durian...adoi laaa....

    ReplyDelete
  18. betol2.. banyak budak2 kecil seawal 2 tahun dah tere main candy crush & browse internet... risau kan.. dulu kite tahu apa... mengemas dapur kot. hahahha

    ReplyDelete
  19. Masalah besar jugak kalau mass media jadi terlampau open macam sekarang ni, sampai ke rancangan budak-budak pun effect sekali. Sekarang ni, nak bagi anak-anak tengok channel kanak-kanak macam Disney or Cartoon Network pun dah risau.

    Dah tak macam rancangan kanak-kanak waktu saya kecik dulu. Masa tu, rancangan kanak-kanak kat TV kebanyakan pesen kanak-kanak riang ribena je.

    ReplyDelete
  20. agree sgt2 dgn kak namee, kids skrg dh lebih advance tak mcm kids dlu2.

    p/s: really love baca blog kak namee! Best and boleh relate :) #muchlovefrombrunei

    ReplyDelete
  21. Singgah

    Hye namee.. Memang pun. Budak sekarang lagi advance dari org dewasa, tu yang ade macam2 kes.

    ReplyDelete
  22. Zmn skrng ni mmg mncbar ibu bapa nk didik.anak2..

    ReplyDelete
  23. betul namee.. sgt risau dgn sekarang punyer persekitaran.. sy pon ada 3 org ank3 yg sedang membesar.. takottttt!!!! dlu sy pon bagi diorg main gadget... wit internet.. tp skarang sy dah tarik kebebasan.. sentiasa perhatikan apa yg diorg main game ke surfing ke.. (time sy xd kat umah internet OFF) game yg boleh main pon "POU" jerp.. :)... risau sgt risau...........

    ReplyDelete
  24. Betul tu akak. Kadang-kadang terlepas pandang benda-benda macam ni. Ibu bapa kena jaga-jaga.

    ReplyDelete
  25. Yup Namee..inilah risiko alaf baru kan..banyak perkara yang dianggap remeh punya kesan yang serius...parents kena lebih alert..

    ReplyDelete
  26. betul namee... cabaran ibu bapa zaman sekarang... sentiasa pantau gerak geri anak2, bukan nak kongkong tapi itu adalah amanah kita dari DIA... didik anak dengan penuh kesabaran..

    ReplyDelete
  27. oo..tak tahu pulak wujudnya game game begitu. bahaya sungguh

    ReplyDelete
  28. setujuuuuu.. huhuhu.. terpaksa risaukan anak anak kita demi masa depan mereka yg cemerlang..

    ReplyDelete
  29. Semakin tua dunia, semakin berubah mentaliti.

    ReplyDelete
  30. BUDAK2 SEKARANG SGT CELIK IT
    KECIK2 DH ADA HENPON
    ANAK2 KAK BUI TU SLL BUKAK YOU TUBE GUNA HENPON KITA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe kak. at least kat hp akak...akak boleh pantau.hehe.

      Delete
  31. Tulah akk namee..risau dgn budak2 zaman skrg ni..skrg,dgn gadget,mcm2 blh jd..nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya perasan benda ni bila dunia internet n gadget makin luas. kan ?

      Delete
  32. Sis. Nak repost buleh? Entry menarik ni memandangkan saya form 3 dan sains belajar tajuk 18sx. Nnti sy credit. Kalau xleh takpe. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. silakan kalau boleh bawa manfaat bersama :)

      Delete
  33. setuju sangat ! walaupun saya baru berusia 19 tahun, tapi saya pun mempunyai pandangan yg serupa mcm kak namee. takut dengan budak2 sekarang T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak macam menakutkan je kan.tengok kat cybercafe penuh dengan budak je.emm :/

      Delete
  34. memang sangat membimbangkan
    patutnya dari awal kena didik anak tentang dosa
    pahala..

    ReplyDelete
  35. Senang sngat dunia sekarang nak dapat benda2 camni. Huu, budak2 sekarang pun advanced la t.t

    ReplyDelete
  36. Nice experince sis

    http://barelysuperbonda.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. zaman sekarang budak-budak kebanyakan dah pandai. Teknologi dihujung jari katakan hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...