Thursday, February 13, 2014

Budak Sekolah Zaman Kini.T_T

Hi :)


Masa sekolah dulu, banyak benda dah kena..haha. Tak tahu la nak kata saya ni budak nakal ke apa tapi serious, cubit ,pukul tangan dengan pembaris semua dah rasa..Takdela nakal sangat pun. Rasanya korang pun mesti ada kena gak kan ? 

Gunting rambut ? Pernah kena. Ingat lagi dulu rambut depan panjang melepasi kening,cikgu suruh potong tapi saya tak potong2 sebab entah..lupa tapi undang2 skolah tak bagi.Sesiapa yang nak simpan rambut bangs depan tu hanya boleh atas kening macam orang dayak tu. Tak ingat cikgu tu nama apa tapi perempuan la, dia amik gunting terus potong.Bila balik rumah bagitau mak, mak pun tak peduli. T_T. Rambut kot,boleh tumbuh balik plus memang dah langgar peraturan sekolah.  Pastu kat sekolah semua ejek dayak dayak.

Tak siap kerja sekolah ? Buku pernah kena baling keluar dulu sebab mathematic tak siap.bukan pemalas tapi terlupa and tersalah buat. cikgu suruh buat lain, saya buat soalan dalam buku teks yang lain.Pastu buku kena baling. Rasa marah kat cikgu tu takde,cuma rasa malu kat kawan2 sebab kena marah depan diorang. Sampai rumah, tak terfikir pun nak mengadu sebab sedar salah snediri tak catit homework dalam diary betul2. Masa cikgu umum homework,sibuk duduk belakang lawan main pemadam jentik2. 

Berdiri atas kerusi and pakai manila kad pernah kena jugak tapi kat sekolah agama. Sebab cikgu ngajar kat depan,saya sibuk sembang and main lukis2 kat belakang. Lalu ustazah suruh pakai manila kad tertulis "saya suka bercakap semasa ustazah mengajar" ..pastu berdiri atas kerusi. Manila kad tu warna kuning ingat lagi..masa tengah berdiiri atas kerusi tu siap cakap kat kawan sebelah yang sama2 kena berdiri tu..."eee apehal warna kuning kad ni...warna biru takde ke". pastu kitorang gelak2...ustazah nampak.... makin up hukuman.Dia suh  berdiri atas meja plak.T_T

Muka pernah kena conteng dengan ustaz. Ustaz pesan "jangan main lari nanti jatuh.Kalau sesiapa ustaz nampak main lari kejar2 ustaz nak conteng muka jadi kucing".Tapi budak laki tu ajak main kejar2...sape dapat kejar paling laju dia dapat aiskrim. Saya pun apalagi ..join la. Pastu ustaz nampak...habis semua kitorang kena conteng muka dengan kapur...Ustaz siap buat misai and titik2 whiskers tu dan lukis hidung juga  T_T . Sungguh creative ustaz ku. Nama dia ustaz Razi.

Semua hukuman saya pernah rasa. Ngadu kat rumah,takde sape peduli. Selagi hukuman tak melibatkan darah mengalir2 atau lebam2...tiada siapa peduli.Aduan itu hanya akan masuk telinga kiri kuar telinga kanan. Sekian


Zaman skang ? 

Siap ada akta dah. T_T
murid kita tanggungjawab bersama.WOW. p/s : Saya ada anak.gulp.Takut juga sebab kat sekolah dah takde hukuman berdiri atas kerusi dan pakai manila kad sebagai hukuman. T_T . Macam mana dia nak tahu yang dia buat salah kalau semuanya ok and cikgu tak boleh membebel. ? kan ? ke sekolah kat rumah je saya jadi cikgu.ekekek .Memang siap la manila kad keliling badan. ekekek


Zaman saya and zaman skang ni tak la jauh sangat  pun tapi kenapa budak skang ni makin manja sangat and mak ayah pun sama macam sokong pulak anak even salah. Lain sangat zaman saya and zaman skang ni. Zaman skang mostly semua budak ada ipad and gadget. Zaman saya ? Ayah drive mercedes, anak minta brick game 9999 in 1 harga RM15 pun tak dapat. Budak zaman skang? ,tak kira kaya ke tak mampu ke...mak ayah mesti usaha gak belikan gadget. T_T . Katanya gadget itu "keperluan" . Keperluan untuk belajar.senang nak masukkan nota bila ada ipad. tersedak jap.


brick game 9999 in 1 idaman kalbu


Musykil. Mak and ayah saya tak sayang saya ke sebenornya ?

Toodles.. T_T

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ads : Hana Zakaria Wedding Planner

Semalam bukan main orang up status pasal wedding drama Ariana Rose tu.Bukan main lagi, serba white kan. hahaa. Ok ni nak kongsi wedding planner Hana Zakaria. Hana Zakaria ni kawan kita sebenornya. Hana Zakaria Wedding Planner ni tak macam butik andaman biasa tu,yang selalu guna design ulang2 pastu bunga2 pun ulang yang sama siap berhabuk lagi.Hana Zakaria Wedding Planner selalu keluarkan design2 baru untuk customer tapi harga serious murah. Kalau kat wedding planner yang lain memang takkan dapat harga macam diorang.

Ni contoh design terbaru dari album ORKED 2014


siap tunjuk design dalam bentuk sketchup lagi. Background architecture memang camni. ekekke.

Tu antara design nya tapi kalau nak design lain boleh pilih kat album ORKED 2014 by Hana Zakaria . Kalau nak feeling pelamin putih Ariana Rose sangat boleh la sebab design Orked ni concept dia is modern,white structure, and guna bunga Orchid warna putih. Sebab tu nama design ni ORKED .hehe

Harga pakej bermula dari RM 3,900. Pakej termasuk pelamin, wedding attires (custom made), accessories, makeup. Murah sangat. Kalau kat wedding planner lain starting is 10k okay untuk semua tu.time kahwin haritu,saya dah survey pun semua wedding planner termasuk Hana Zakaria ni.

Harga mulaRM3900 termasuk pelamin, baju wedding, accessories, makeup ? Murah gila kot. Jangan takut.Diorang ni kawan namee. 




Selamat kahwin macam Ariana Rose !!




53 comments :

  1. Assalamualaikum yangg, beza benor zaman kita dulu dengan sekarang.Mak ayah kita lagi suka kita didenda untuk dapat pengajaran sendiri kan.. Tak tahulah camne nak besarkan anak di masa akan datang.. cuak juga, tapi cikgu zaman sekarang pun boleh tahan advance mendenda murid2. hihihi ^^

    ReplyDelete
  2. dulu, saya berada di zaman penghujung cikgu-boleh-buat-apa-je-pada-anak saya.
    buku kena campak, kena cubit sikit sikit, kena rotan, benda biasa. macamlah ibu bapa hari ni tak pernah kena benda gitu dulu. fahamlah sayang sangat kat anak tapi sikit je tu kan.

    ehhhhhh apesal bapak tak check kerja sekolah anak yang tak siap tu?
    salah siapa ni??????????????

    ReplyDelete
  3. hi namee, mmg bdk skrg dh manja sgt. zmn akk dulu kalau kena dgn cikgu pastu balik umah ngadu ngan mak/bpk bukan nya dpt belas kesian tapi tambah lg hukuman.....sob sob.

    ReplyDelete
  4. mengarut je la zmn skrng ni, anak kena pukul denda masuk paper. settle dalam dah la kan. kalau ain sebagai parents malu nak masukkan hal mcm tu dlm paper.btw, tema wedding ariana rose menepati citarasa ain.hehe

    ReplyDelete
  5. Alahai budak zaman skrg ni...mengada-ngada btl lh kn...salah diri sendiri,cikgu gk kena kn...kalau macam tu,xpayah sekolah lah...dok rumah jer...macam mana xjadi mcm2 kes budak remaja skrg ni...ni kes parent terlalu manjakan lah ni...macam mana zaman ank2 kita nanti yea....sadis

    ReplyDelete
  6. kesian yg jadi cikgu skrg..nak diusik anak murid skrg pun kena fikir dua tiga kali..

    ReplyDelete
  7. Gile kan undang-undang sekarng.
    Jentik pn tak boleh woii nanti kena saman.

    Saya dulu siap kene cuci tandas sekolah, kena cubit, rotan.
    semua dh merasa. Tapi mana ada nak mengadu kat mak abah.
    sebabnya bila mengadu kang lagi bertambah kena ngan mak abah kita.

    Kesian cikgu zaman sekarang. Tertekan woo

    ReplyDelete
  8. saya pun pernah kena jugak. tapi takut nak mengadu dekat parents, nanti dorang tambah lagi. budak2 sekarang ni macam2 lah.

    ReplyDelete
  9. darjah 2 thn 1988 penah kena penampaq dgn cikgu Koid Lan Huat sbb cikgu dok mengajaq kat dpn, sy & the geng dok bgelak kat blakang...sampai skang ingat nama cikgu tu...disebabkan tamparan tu laa setiap thn bjaya menggondol tpt pertama, setiap subjek saya naik pentas amek hadiah..terima kasih cikgu...sek ren x nakal sgt..mai sek men, kena bdiri atas meja, bdiri luaq kelas, kena kelas tahanan, suma penah merasa...xde pon nak blk ngadu kat mak abah...klu ngadu kang, kompom kena mrh lagi ada...bebudak skang?..lahaiii..manja sgt...anak sy darjah 5 skang, sy dah pesan siap² kat cikgu² yg mngajaq anak, klu dia buat silap atau nakal atau melampau kat sek, saya izinkan cikgu rotan jee, jgn sampai patah kaki tgn, sudah...ko blk gak ngadu yg cikgu rotan, memg ko kena rotan lg skali la kat umah...saya percayakan cikgu...tanpa cikgu, siapalah kita...terima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  10. laaa,, cikgu takkan denda murid kat sekolah kalau xda salah.. lagipun cikgu buat macam tue tuk kesedaran dan tujuan mendidik... hurmmm...

    ReplyDelete
  11. sama arr dengan akak namee..
    Lari keliling padang, berdiri atas kerusi/meja, enjut ketampi, berdiri dalam/luar bilik darjah, kena rotan.. pernah kena dengan cikgu.. Mengadu kat mak..? confirm kena balik.. kehkehkeh..

    Namee, bukan mak ayah tak sayang tapi kalau bagi muka nanti kita naik lemak.. brick game tu memang ohsem dan kalau bagi kat anak2 sekarang pun tak hingin agaknya dorang.. hahaha..

    ReplyDelete
  12. untung tak mengajar dh..kalau tak, saya mungkin dalam senarai cikgu yang kena saman dgan ibu bapa..dahsyat btul budak2 zaman sekarang..

    ReplyDelete
  13. kan namee. budak2 sekarang manja sangat. saya dulu pernah jugak kena rotan dekat tangan sebab tak buat kerja fizik. pastu berair mata sebab sakit gila. tak de pulak nak report2. ehehe. lompat katak la. degil jugak aku rupanya. haha. zaman dulu2 memang best sangat. berbeza sekarang nie.

    ReplyDelete
  14. setuju2..budak2 skrg terlampau manja..mak ayah pun kalau ckgu mrh ank diorang,diorang marahkn ckgu balik.saya dulu dulu nak pandang muka cikgu pun tak berani.takot..=.=
    pernah nangis dalam kelas sbb kena mrh dgn ckgi bi time form 4..hahaa..malu maluuuuu

    ReplyDelete
  15. saya lupa buat kerja rumah selalu kena hukuman ketuk ketampi. tapi buat dek je sebab esok mesti ulang balik. benda tu jadi best. hehe

    ReplyDelete
  16. eh brick game tu baru jer akak belikan kat JJ masa kat Mydin Malaysia hari tu, budak lain ada tablet semua, ini jer akak bagi dia muahahaha.

    Bila baca tingat jugak kisah zaman2 sekolah, ala setakat kena ketuk ngan pembaris, lari keliling padang, berdiri atas kerusi meja, dah masak dah semua tu, bila ingat balik kelakar jer kan. Budak2 sekarnag ni maju sangat, mak bapak pun satu, tak leh nak sentuh ditegur langsung.

    ReplyDelete
  17. zaman sekarang cikgu yang takut kat anak murid.. last week pon ada kes cikgu kene putus tangan kene libas ngn bapa pelajarnya.. kes sama, anak mengadu pastu ayah mengamuk..kesian kan?

    ReplyDelete
  18. jgn laa ckp murah gler pakej rm3900 tu sbb sy kwin pakej rm1500 ja...tu ja yg mampu...2xbaju,2xmakeup,plamin...

    ReplyDelete
  19. haha
    budak2 skank. ckgu yg stres
    skank ckgu nk kne crik msa budk2 yg free
    budk2 skank dah busy bisnes on9 :P

    ReplyDelete
  20. budak2 sekarang terlalu manja..smpi cikgu nak jentik pun takut..dulu pelajar dengar ckp cikgu,tapi sekarang dah terbalik..

    ReplyDelete
  21. Haah laa....sume hukuman zaman2 kite dulu dh tak relevant sekarang..? abistu ape je cikgu2 ni boleh buat utk didik budak2 zaman sekarang ni...lemak laa budak2 zaman sekarang...pukul guna pembaris pon xboleh...bukan sakit pn pembaris papan hitam tu...bediri atas kusi, ketuk ketampi pn tak boleh...haishh...ape nak jadi tak tau laa...zaman kita dulu...kene denda mcm tu sume relax je...dah besar elok je jd manusia..baru ade akai...makin rosak laa budak2 zaman sekarang kalau dah mcm ni gayanye...hmmmm...

    ReplyDelete
  22. Btol tu kak namee..budak skrg ni manja terlajok..skit2 nk ngadu kat parents...huhu

    ReplyDelete
  23. budak2 skrg ni manja sgt..sbb 2 la bnyk sgt mslah sosial..mase sek dulu, stkat kn rotan x siap keje sek 2 biase, kalu ngadu ngan mak ayah, mst kn marah blik,bdk skrg terbalik..hurmmm

    ReplyDelete
  24. mungkin mak pak budak tu lupa yang ada pepatah berbunyi "sayang anak tangan-tangankan"

    giteww

    ReplyDelete
  25. fuyooo namee pun terjebak dengan ariana rose jugak..hahaha

    ReplyDelete
  26. Pening... chêguzαm dah tak tahu lah apa nak jadi kat bapa budak tu... rasanya anak dia akan pandai tak satu ketika nanti

    ReplyDelete
  27. Betul tue...setakat buku kene koyak,kene cubit dekat pinggang, jln itik secara berjemaah, kne pembaris kuning kt tangan n montot dh jd perkara buasa...benda2 nie la yg buat kita sedar kita slh..kadang2 lg rasa seronok kne denda dr msk kelas sbb sambil kne denda berdiri luar kelas boleh tgk org lalu lalang..kekeke terkejut tgk list tue..pembaris pn xboleh..mesti cikgu2 buntu nk denda apa kn... Saboo je laaa :)

    ReplyDelete
  28. love this entry so much..terasa lawak bila teringat waktu kecik2 nak suruh mak beli brick game tu pun takut2..kalau nak juga, exam kena buat betul2..kahkahkah

    ReplyDelete
  29. nakal gak lu dulu namee.....!!!

    yup budak sekarang manja.., tapi kena igt nabi pun pesan didik anak ikut zaman bukan ikut mak bapak..=) kalau zaman dulu mak bapak garang anak menjadi belum tentu zaman kita buat garang dkt anak boleh menjadi..,

    gitu gak dgn cikgu..budak skrg dh memberontak lelagi ada laman sosial..=)

    ReplyDelete
  30. teringat masa skola rendah dulu. pernah kena cubit sampai lebam sbb main keja2 dalam kelas. balik tk berani nak bagitau sbb takut kena punishment lagi. pastuh kena berdiri luar kelas sbb passing note masa cikgu tgh mengajar. masa skola menengah lak (form 4) satu kelas kena denda sbb tk siap kerja english. semua beratur luar kelas macam kereta api, jalan satu skola. dari tingkat bawah naik tingkat atas. bebudak zaman skrg maybe tk tahu 'keseronokan' bila kena denda.

    ReplyDelete
  31. kak Namee, bila budak2 skolah dah tak dikenakan hukuman mcm time kite kecik dulu2 diorang akan hilang rasa hormat pada guru, sebab cikgu pun dah tak mampu buat apa. budak2 skrang pun kurg ajar dgn cikgu. cikgu disiplin saya smpai diarahkan pindah ke skolah lain sbb rotan bontot budak cina then parents dia buat laporan. luls

    ReplyDelete
  32. bila bnda mcm ni, xtau la apa nk jadi ngn budak2..lagi naik lemak la..budak skrg manja sgt...xtau la

    ReplyDelete
  33. Cerita lama dah ni. Pelajar tu x buat kerja rumah. Bapa dia marah pastu cuba saman cikgu. Bangganya dia anak tak buat kerja umum kat suratkhabar. Banyak pula masa dia. Cuba masa tu, guna tolong anak buat kerja sekolah. Kan lagi baik

    ReplyDelete
  34. tu la, tak menghiraukan pelajar pun tak boleh.

    sudahnya Ai angguk angguk geleng2.
    masuk kelas kalau ada yg tak buat homework, mmg Ai tak pukul. just nasihat. esok tak buat lagi, nasihat lagi dan lagi dan lagi dan lagi.

    nak amik tindakan memang takla. nanti murid2 stress. hihihi

    ReplyDelete
  35. salam k.namee... before ni sya just a silent reader yg suka baca post2 k.namee...
    bagi post kali ni rasa terpanggil utk komen sbb sya sendiri bakal guru dan saya pun mcm k.namee penah je kna rotan, tampar,cubit, jalan itik, berdiri dll sbb xbuat kerja sekolah, tertinggal buku kat rumah/asrama tapi rasa mcm xpatut inform parents pun sbb tau salah sendiri.. denda2 tu semua jugak yang buat saya jadi ORANG hari ni.. entahlah generasi sekarang, terlalu dimanjakan, keja sekolah xbuat, dalam kelas bising, main time cg mengajar...hmm cabaran seorang pendidik sekang ni

    ReplyDelete
  36. Errr...betapa org sekarang sgguh menakutkan...huhuhuhu....i dl arwah abah siap pesan lg kt cikgu supya tibai ja klu ada wat slh jnji jgn smpai buta sj..alhamdulillah jgk la srng ni jd org jgk la wlpn x semengah hihihihhi

    ReplyDelete
  37. kita pun pelik kak namee kenapa budak2 zaman skrg makin dimanjakan mak ayah. Kalau dulu bila murid buat kesalahan, murid tu jugak kena marah tp zaman skrg berbeza. Murid nakal tp cikgu yg kena marah?

    Saya masa sekolah dulu siap kena jalan itik satu sekolah sebab tak buat home work. Kena rotan, diri atas kerusi, macam2 kena denda. Itu semua kenangan manis. heheheh :DD

    ReplyDelete
  38. yaa..brick game itu idamanku jua. dah 20an baru merasa beli brick game tu. game komputer tak dapat lawan keseronokan zaman brick game..pada sy la..hehe

    ReplyDelete
  39. saya pulak stress baca akta tu...oh oh nasib baik saya bukan cikgu...kalau tak saya mesti jadi seorang yang super duper penyabar....=(

    ReplyDelete
  40. sbb tu la budak2 skrang da xreti hormat org lain.. parents memasing pun makin manjakan. padahal zaman kite dulu ok je...leh je berjaya..

    ReplyDelete
  41. sbb tu skrang budak2 makin tak hormat orang....parents pn memasing manja kan sgt anak. padahal kite dulu2 kena macam2 kat skolah..ok je. leh je berjaya.

    ReplyDelete
  42. salam perkenalan..hahaha...brick game tu pun idaman saya...x penah jemu...even skrg pun klu nmpk dh tpikir nk main game yg buat bangunan tu...mengong kan...pelik budak2 skrg kan...tengking ckit pun x blh...kdg2 bukan kata budak2...yg budak tu dh tntu r budak...yg mak bapak tu yg peliknye...over...eh, ika lak yg over ye...hehehe...jmpt jengah blog ika yg x seberapa n br nk idup ni...blh ika mohon tips n tnjk ajar nk buat blog...hehehe...tq

    ReplyDelete
  43. berita ni dah lama jugak rasanya namee, tapi sekarang macam tiba2 naik balik. tak kisahlahkan. tapi serious nak tergelak. and the father face macam bangga "hoh berjaya masuk paper bagi pengajaran kat guru, sebab anak tak buat kerja sekolah". esok2 anak tak pandai tahu pulak salahkan guru. memanglah ada batas, but if dari rumah kita dah tekankan displin, insya-allah benda2 tak siap homework ni tak jadi. anak tu sendiri tahu, displin siapkan homework. memang mulut senang cakap, but if we positive, dan diri kita sendiri displin, takde yang mustahil. this case, bukan guru yang tak patut, the father yang tak patut.jangan sampai the teacher ignore anak2 kita...baru tahu susahnya nak pandaikan seorang budak.err...saya bukan teacher, tapi saya sangat menghormati proffession teacher.

    ReplyDelete
  44. a'ah betul..saya dulu masa darjah 6, 2001 kot, terlupa nak buat kerja sekolah bahasa melayu, ingat boleh cover dengan buku lain, sekali masa cikgu Sephia tu nak keluar kelas, dia terperasan la pulak..saya tepi pintu, tak pasal-pasal kena tampar guna buku tu, kuat giler sampai tercabut tudung, berdesing telinga..malu sangat dengan kawan-kawan..huwaaa..5 min lepas tu, kebetulan cikgu disiplin datang round kelas..dia nampak muka saya merah, hidung meleleh, mata berair..dia tanya kenapa,saya cakap selsema..kalau saya cakap benda betul, confirm saya kena tampar sekali lagi sebab cikgu teo tu garang giler yang amat, rotan budak aje kerja nye..nasib baik kawan sebelah saya diam je tolong cover kan juga..malu nye..tapi lepas tu, tiap-tiap bulan saya top scorer bahasa melayu..haha..tak de rasa nak marah pun kat cikgu tu..cuma sampai bila-bila la saya ingat benda ni, sebagai peringatan, kerja kena siap..=)

    ReplyDelete
  45. bdk zaman skrg mmg mengada ngada.. manja je lebih

    ReplyDelete
  46. Patut la cikgu ramai yang stress..kan??

    ReplyDelete
  47. Suka baca blog namee ni. Hurm betul tu, tapi ada jugak sekolah kat gombak ni buat cara lama. Macam takde la nak report-report bagai. Maybe sekolah agak pedalaman kut, tak macam kat bandar :/

    ReplyDelete
  48. betul2...xtau la apa nak jadi dengan budak zaman sekarang...saya dulu pernah kene penampar dengan cikgu sebab xsiap kerja sekolah...tp ok je sebab salah saya...budak zaman sekarang kena cubit sikit da balik mengadu last2 parent saman cikgu...saya xrasa cikgu rotan bagai tue sebab cikgu benci...at least sekarang saya belajar medic pun sebab cikgu yang banyak membantu saya...hukuman tu perlu untuk mendidik...

    ReplyDelete
  49. game brick tu sy beli dgn harga rm1 kat mydin dua hari lepas.

    ReplyDelete
  50. Saya dulu kat sekolah siap mama abah yang suruh cikgu rotan je kalau saya buat salah..amboi tak bersalahnya main suruh suruh macam tu..

    Dan mama saya sangat tegas orangnya..sampai saya tamat Form 5, buku buku latihan saya mama saya yang sign untuk semakan (sebagai tanda beliau tau saya siapkan homework)..

    Lepas tu cikgu kat sekolah mintak mak ayah yang lain pun buat benda yang sama..

    **nanti praktik kat anak sendiri..hehe..**

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...