Wednesday, February 26, 2014

Husband and Wife : Expectations Equal Unhappiness

Hi

Bila orang email luahkan masalah dan tanya saya pendapat tentang rumahtangga, saya memang tak dapat nak jawab. Nak nak yang bertanya tu dah lebih 5 tahun kahwin, umur perkahwinan saya baru masuk 1 tahun. Rasa journey saya masih jauh lagi and tak layak untuk bagi pendapat. T_T. Kalau saya beri pendapat, seolah mengajar seekor ketam jalan senget untuk berjalan lurus. ekekek. Sangat tak cukup pengalaman untuk memberi pendapat. Tapi selama setahun saya kahwin, ada few basic key yang saya latih diri dalam marriage nih.

Saya and Isham macam bestfriend. Semua kita share tapi kadang2 tu ada jugak issue kita argue and tak puas hati. Masam muka of course ada. Benda2 macam tu la yang selalu buat saya latih diri dan belajar.


"Expectations"

One thing in marriage that i most afraid of is "expectations".Bagi saya expectations ni adalah jalan kepada kekecewaan. Seriously.

Bila kita ada expectations, kita akan ada hope. contoh kadang2 perempuan ni hope lelaki tu jadi romantic tahap bukakan pintu kereta bila pergi dinner. Kadang2 perempuan memang feeling dia lebih sikit tapi dukacitanya lelaki selalu tak dapat detect. So bila lelaki tu buat tak tahu sebab lumpy sikit and  terus pergi tanpa bukakan pintu pastu siap tanya "eh kenapa awak tak keluar kereta lagi tuhh??" ..padahal perempuan tu saja je taknak keluar kereta because she was hoping partner dia tolong bukakan pintu. Dari feeling romantic terus rasa nak naik angin kan ? That is why, do not hope. T_T lol

Bila kita ada expectationskita akan jadi dependent. Dependent tu maksudnya ada perasaan untuk bergantung pada orang lain. Akan wujud perasaan "alah penat lah hari ni nak sidai baju .Takpelah japgi husbnad balik nanti dia sidaikan lah" . Tapi again dukacatinya bila husband balik rumah dia terus mandi and tertidur. Baju tak bersidai. Kan rasa nak naik angin. So bila kita takde expectation, kita takde perasaan nak bergantung kat sesiapa. Terus buat je guna kaki sendiri.T_T

Bila kita ada expectations, kita akan mula compare. Lain suami lain character dia. ada suami yang memang jenis suka bantu buat kerja kerja rumah. Bila tengok suami orang lain ada kelebihan , kita pun akan "eh kenapa laki aku tak boleh buat camtu??". Mula mula bisik2 compare dalam hati je tapi syaiton nirrojim kan suka busybody dan mak jemah akan hasut dan bisik2 lagi. Terus membuak2 rasa nak marah kat suami lalu keluar lah "kenapa suami Bedah tu boleh rajin, awak tak boleh macam tu !!!".

Bila kita ada expectations, hati akan rasa tak aman dan curiga. Sebab bila ada expectations kita dah set in mind apa yang kita nak dan perlu terjadi . Bila benda yang kita expect tu tak jadi,akan rasa tak aman. Tak aman tu maksudnya rasa nak naik angin. ekekke. Partner balik lewat sebab jalan sesak tapi kita dah curiga suami balik lewat sebab pergi jumpa perempuan lain.

Bila kita ada expectations, akan tak bersyukur. Partner buat apa pun nampak tak kena je .Semua akan nampak salah . Kita akan jadi terlalu perfectionist kalau suka buat expectations.T_T .Akan timbul jugak sifat tak puas hati. Bila expect husband  kejutkan dengan romantic dinner kat hotel sempena ulangtahun perkahwinan tapi suami bawak makan kedai mamak. Expect lain dapat lain . Tak bersyukur, at least suami ingat hari ulangtahun.

Akhir kata ,jom beramai-ramai pupuk sifat less expectations.  Bila less expectations..sekecil kecil benda kita akan hargai. T_T 


-

-
-
-
-
-
-


-
Isham tak pernah hadiahkan saya hadiah mahal berlian Chanel Prada so far ,bunga pun tak pernah belikan. Hanya lah pembelian Yakult setiap minggu bila stock Yakult habis untuk mengelakkan saya sembelit dan pitam. T_T


everytime saya buka peti ais...bila tengok Yakult saya tahu suami saya selalu ingat bini kat rumah.ekekke . At least he always care for me.  Saya tak suka expect apa apa.Even lepas jawab exam...tawakal saja. behehe

Jom sama sama zero expectations dan maki bahu belah kiri syaitonirojjim bila rasa nak buat expectations. 

Toodles 

p/s: oh saya pernah ada expectations sebab tu saya tahu expectations itu selalu mengecewakan. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ads

Baru tahu Fatiya Latif aka Ariana Rose makan K-Colly ni.Patut la kulit dia cantik.


K-Colly. Sana sini dengar K-Colly ni, rupanya K-Colly ni  Korean Collagen. behee. K-Colly ni the only collagen yang guna bahan pemutihan semulajadi : • GLUTATHIONE BERRY PLUS • 12 X STEM CELL • ELASTIN • UBIQUINONE Q10 • ASTAXANTHIN • SUPER HYALURON ACID • HATOMUGI • TREHALOSE

Korang pun tahu kan kenapa kita perlukan collagen ? Sebab bila usia makin meningkat collagen akan makin berkurangan sebab tu kulit kita jadi lembik dan kendur. so supplement macam ni lah yang akan maintain elasticity. Formula saya sendiri untuk maintain kecantikan kulit is perlu ada vitamin C, Collagen and gluthatione. 3 benda tu memang sangat penting . Sebab tu la perlu consume supplement macam ni dari muda..mudahan kita akan maintain mcm Rita Rudaini n Rozita Che Wan.behehhe

K-Colly include semua . Mudah ! Ramai kata berkesan, semua pakat nak jadi Ariana Rose lah tu. hehe

Harum Malam

Ni pulak supplement untuk tenaga dan kecantikan. Instead of telan Redbull and Livita selalu..better ambil supplement yang berkhasiat macam ni.Bila minum pun tak risau datang mudarat sebab diperbuat dari bahan semualajadi jugak .Kandungan Harum Malam: -Extrak ros -Extrak sireh -Buah tin -kismis -madu -goji -limau purut -strawberry -pueraria mifrica -kayu serapat -buah delima -manjakani -pueraria lobata -senna .

Harum Malam tak bermaksud malam je korang wangi tapi all day long la.Sangat digalakkan untuk semua golonga umur untuk cuba sebab dia hilangkan bau badan. Nak nak remaja yang tengah hormon masih tak stabil tu..sesuai untuk singkirkan toxic dalam badan. Masalah wanita macam keputihan pun akan berkurang dan kira supplement untuk hubungan suami isteri. T_T tskk

Cara pengambilan : 1 sudu besar 2 kali sehari 1 botol 250ml tahan dlm 2-3 minggu penggunaan Rasa sedap! Macam jus saja..Perasa rose..Kesan memang terbaik p/s; Halal jakim semua ada. dah lebih 7 tahun dalam pasaran.. Jangan risau ok. 

Kalau berminat untuk cuba boleh contact di:
PAGE : FACEBOOK/LailyBeautyCare 
PM/INBOX: https://www.facebook.com/messages/LailyBeautyCare 
SMS/WhatsApp : 017-6053711




29 comments :

  1. namee...saya pn sllu ada high expectation kat husband. yup. memang mengecewakan. sampai tergadoh jugak dengan die. huu.. lame2 malas nk expect.tp en husband ni, bile wifey da x expect macam-macam dari die..die plk yg rs mcm kite tak nak minx tlg dari die..haaaiissshh..camtu plk.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat kecewa kan.sy mse awal kahwin pun camtu pastu hati sy slalu sakit. so the best way is less expected dan tgok sudut positive suami je.hehe aman dan harmoni pastu. hehe

      Delete
  2. u ar so right namee...the same goes to para husband...derang pon ada expectation kt kita.. mampukah kita merialisasikan expectation tu...so, kna sama2 less expectation to each other...

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually laki pompuan sama sama jgn high expectations sgt. mcm saya rasa bila kita expect sangat kita akan kecewa.hhehe :)

      Delete
  3. u ar so right namee...the same goes to para husband...derang pon ada expectation kt kita.. mampukah kita merialisasikan expectation tu...so, kna sama2 less expectation to each other...

    ReplyDelete
  4. u ar so right namee...the same goes to para husband...derang pon ada expectation kt kita.. mampukah kita merialisasikan expectation tu...so, kna sama2 less expectation to each other...

    ReplyDelete
  5. u ar so right namee...the same goes to para husband...derang pon ada expectation kt kita.. mampukah kita merialisasikan expectation tu...so, kna sama2 less expectation to each other...

    ReplyDelete
  6. Its true. Selalu sangat expect macam2, last2 keciwa. mulai hari ni kena kurangkan high expectation tu. Masa awal kahwin dulu, expectation sangat tinggi. Bila lama-lama and dah kenal perangai dia, so dah expectation tu dah mula kurang. Lagi bermakna perkahwinan tu.

    ReplyDelete
  7. betul tu.. jangan jangkakan sesuatu di luar kebolehan pasangan... akhirnya kita yg kecewa kan.. better saling lengkap melengkapi :)
    salam kenal :) Ros follow sini :)

    ReplyDelete
  8. sama dgn sy rasa skrg..so now i dh thu puncanya..huhu

    ReplyDelete
  9. betul2 ! Selalu ade expectations pstu kecewa sendiri and ade yg jd mangsa marah.. huuhuuuu

    ReplyDelete
  10. lpas bace entry kali ni..
    tersentap kejap..n cube sedar diri..betul sungguh sme tu...
    sabau je la kan..

    ReplyDelete
  11. Btol tu akk namee..expectation tu perit bila apa yg kita expect tu x jd..skrg nk ikut tips akk..put zero expectation especially in relationship..

    ReplyDelete
  12. a wake up call for me...so kena muhasabah diri balik...btw, good day to you Namee..lama x singgah sini..

    ReplyDelete
  13. selalu kita expect tinggi2, pastu tak jadi. pastu kecewa. huhu.

    lama tak singgah sini. hai kak namee :)

    ReplyDelete
  14. bila mengharap waktu tengah penat, bila tak dapat macam yang diharapkan boleh berlaku perselisihan faham.. dari itu terjadi biarlah jangan harapkan sesuatu yang belum tentu dapat seperti yang diharapkan.

    psstt: harum malam tu ternyata berkesan.. mehmehmeh..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum namee, hehee nice expectations. sheila pun dah tak suka nak mengharap lebih-lebih. Kita redha je, in shaa Allah apa yang akan berlaku terasa manis sekali..

    yang, my link blog dah tukar ke blogspot semula tau.. http://sheilashahfiekry.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. blog ini tersenarai dalam favourite bloggers Mawar Putih. jemput singgah blog ain jika ada masa..http://whiteroses2013.blogspot.com/2014/03/favourite-bloggers.html

    ReplyDelete
  17. Nice post kak namee, kite dh follow kak namee, feel free to follow me to
    http://nurwaniehussin98.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. nice post kak namee, kite dh follow namee, feel free to follow me

    http://nurwaniehussin98.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. betul la..setiap kali apa yang kita jangkakan tu tak jadi kita sendiri yang akan kecewa..jadi jalan terbaik berhenti berharap..dia layan kita cukup baik makan pakai cukup pun itu dah cukup bagus.

    ReplyDelete
  20. hahha..ingtkn saye sorg yg giler expectation kt husband..tetibe jumpe geng pulak..

    comen visit my blog http://aiinalyaqin.blogspot.com/2014/03/dont-provoke-ur-expectation-toward.html

    ReplyDelete
  21. totally true.huhu.memang frust bila kita expect something tapi xde.kena didik hati supaya less expect.

    ReplyDelete
  22. actually laki pompuan sama sama jgn high expectations sgt. mcm saya rasa bila kita expect sangat kita akan kecewa.hhehe :)

    ReplyDelete
  23. I pn mcm ni..wuuuu..slalu expect lbh..bl xdpt..rase sakit hati..mule la setan bisik mcm2 kat tlinge ni..;(

    ReplyDelete
  24. Tak suka nak expect apa apa dari suami actually..tapi bila layan novel novel melayu, mula la nak compare..lol..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...