Tuesday, February 4, 2014

Husband & Wife : Please Blame 'Jiwa Keibuan '

Hi semua semuaaa (saja intro gedik supaya orang tak boleh detect in blog mak budak .)

Dulu selalu kalau tengok drama pasal konflik ibu dan anak..mesti rasa emo lebih. Contoh situasi bila si anak tu buat jahat dan nakal..lepas tu terang terangan memang si anak tu salah tapi si emak ni masih lagi nak back up. "Eh anak saya tak salah" .."Saya kenal anak saya"..Dialog paling common sekali bila si emak nak back up si anak "Saya yang ngandung dia 9 bulan. saya tahu anak saya macam mana". 9 bulan tu kena sebut padahal masa lahirkan anak tak cukup 9 bulan pun . Mungkin hanya 34 minggu.kekekeke. Perkataan 9 bulan tu wajib disebut untuk back up anak. ok bebeh. 

Rasa emo..siap depan tv tu "hek eleh si emak ni. anak kau terang2 salah la nak bela nape lagi" And now saya telah jadi ibu. Ibu kepada seorang bayi yang rambut cacak. Seriously, bila ada anak..then automatic saya jadi watak si emak tu. Sangat protective. Kalau orang nak dukung Adam then tengok gaya pegang tu macam ada potensi nak terkehelkan tengkuk baby Adam yang berlayer layer lemak tuh..dalam hati dah dupdapdupdap risau. Padahal ok je tapi "jiwa keibuan" ni yang buat kita risau tak tentu hala. Begitu sedih. mungkin ini balasan saya kerana cakap "hek eleh" kat watak si emak drama rtm1. uolsss ..please be careful with perkataan 'hek elehh" . nanti jadi macam saya..

Alkisahnya haritu bawa baby Adam pergi Mid Valley...Adam's first visit di luar rumah. Dari Seremban ke Mid Valley kami anak beranak. behehe.. Sepanjang nak ke Mid tu , Adam elok je tidur dalam kereta..time dah sampai pun ok lagi. Then bila dia dah mula ngantuk..then mula la buat perangai merengek sikit2. Masa dia mula merengek tu,kitorang baru nak mula makan. sobs...Baru suap 2 sudu Adam dah nak mula nangis kuat2 dah . Suara Adam bila nangis memang kuat n nyaring. Sebelum menimbulkan fitnah orang ingat kitorang dera dia ( sebab dia nangis mcm kena dera even dia nangis sebab benda kecik nak kentut ke apa hhaha), baik saya cuba elak dia dari kuarkan suara kuat dia tuh. 

So Isham pun dukung lah Adam and cuba tenangkan tapi Adam masih nangis2 lagi..pastu Isham cakap...

Isham : "nameera girl. pasni terus beli hanger lah. dia misbehave lah hari ni. biasa dia ni.

Me : eh dia kan baby baru sebulan kot umur. takkan nak expect dia tak nangis langsung. Pastu awak nak hanger hanger dia la !

Isham : hahhh ?? :O

Me : Kalau awak taknak jaga tak tahan dengar dia nangis...takyah. bagi sini saya jaga. (emo emo)

Isham : hahhh ??:O (again)

Me : dah la. awak makan la.biar saya jaga Adam. dah xselera nak makan .(emo)

Isham : ??? :O

Me : gi la beli hanger tu.  suka sangat kan.

Tapi bila tengok muka Isham mcm terpinga pinga sebab tengok saya macam emo..saya macam ohh terus macam.. ohhh...ohhhh.. 
-
-
-
-
-
-



Adakah dia maksudkan "hanger" ini ??? :B
baby hanger aka baby carrier (sebab benda ni pun memang dipanggil baby hanger gak T_T)





HAHA. Saya ingatkan hanger ni. lol
-
-
-
-
-
-

-

-
dont blame me ok. salahkan jiwa keibuaan yang semakin merasuk nih. behee


haha.Sorry husband. Malam ni nak dinner makan apa ?  :P







65 comments :

  1. Hahahahahaha !! Kita pun dah bayangkan hanger baju tu tau. Ampunnn.

    ReplyDelete
  2. haha,, namee ingat daddy nya nak babab si adam.. hehe

    ReplyDelete
  3. dah agak da hanger ape yg cik abang maksudkan.. lelaki ni kan, main sebut je.confident plak tu..

    ReplyDelete
  4. hahagaga...biasalah tu namee..akak pon sama...

    ReplyDelete
  5. hahahhaa.. nasib baik wife cepat pick up.. if me mmg igt hanger gantung baju.. mmg akan marah marah gak.. hahaha

    ReplyDelete
  6. oh sweet sgt.. bese la dah jd mak2 ni mmg mcm tu.. tp me yg anak dah dua ni x mcm tu plak.. yg jd over protective adalah my hubby.. pantang la org tersilap cket pgg anak dia ke, usik anak dia ke, mmg emo.. me?? cool je.. hahaha.. terbalik sudah..

    ReplyDelete
  7. hehe kelakar & comel :)
    hyeee baby adam ^_^ be good boy k.
    HUGS

    ReplyDelete
  8. hahagaga...biasalah tu namee..akak pon sama...

    ReplyDelete
  9. aduyai.

    salahkan cik-cantik aka miss-communication

    (Ai & Jek salu guna perkataan Cik-Cantik utk menggantikan misscommunication)

    ReplyDelete
  10. hahaha kelakar la namee ni. tapi kan namee, memang ada betolnya, kalau tengok orang pegang tak betol sikit mula lah gelabah tak tentu hala. skrg ni baby demot laily dah besar sikit, orang suka sangat gomol die, bila tengok gomol sampai tertahan tahan nafas si demot tu rasa geram pon ada kat si pengGOMOL. haha walhal xde pon orang tu gomol kuat mana. ok fine, salahkan jiwa keibuan laily jugak. kohkohkohhh :P

    btw namee, pakai baby carrier tu memang lagi mudah. mcm laily pon kalau keluar stroller bawak, carrier tu pon bawak sama sebab kalau nk tido memang kena letak dalam tu, tepuk2 dulu si demot tu. dah lena baru letak kat stroller. nk harap lena sendiri dalam stroller memang harapan. hehe

    ReplyDelete
  11. Hahahahahahahahahaa ini kelakar.

    Mesti Ishan macam pelik je pahal la Wife aku ni tetiba emo ni. Hahahaha

    ReplyDelete
  12. 'jiwa keibuan' i pun was thinking the 2nd 'hanger'..oh!

    ReplyDelete
  13. Namee, hahaha ni kes mis interpretation ni! hahahaha
    tapi tak penah plak dgr orang panggil baby carrier tu hanger.


    heheheh :)
    biasa isham ni!

    ReplyDelete
  14. Hahahaha. Misunderstanding. Tim beli ergo baby carrier. Bestt

    ReplyDelete
  15. Yalah...memang jiwa keibuan..sikit2 nak backup anak..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum namee. hahaha isham maksudkan baby carier ek? hehe lawak lawak. tak sabar nak jadi ibu. Kita selalu ek helekk bila tengok drama camtu. huwaaaa T______T

    ReplyDelete
  17. huhuhu...lawak laaaaa....mak saya jugak selalu ckp tunggulah nanti awak jadi ibu :p

    ReplyDelete
  18. miahaha..blm pape dh fkr bebukan kann...normal la utk ibu² mcm kite ni..

    ReplyDelete
  19. hahah terbaikk! ingat ke hanger penyakut baju tu..

    ReplyDelete
  20. Salah pengertiaan akibat jiwa keibuan yang melampau ni..hehehe

    ReplyDelete
  21. hahaha..comelnya..yea2 jugak tadi ingatkan hanger baju..aiyoo..geram tengok adam..rambut pacak2..

    ReplyDelete
  22. Hahahah...comel betulla..
    Xpela biasala tue bila ada baby nie jiwa dh lain sket..

    ReplyDelete
  23. Hoho. Tnggi bebeno naluri ibu tu ye :D

    ReplyDelete
  24. hahahahaha...lawak la namee ni.....

    ReplyDelete
  25. adeh ekeke, lain kali kena fikir dulu baru nak sentap :)

    ReplyDelete
  26. haha..lawaklah.. patut lah terpinga-pinga....sabar jela..

    ReplyDelete
  27. hahahaha.. klaka la kak namee neh.. tapi sweet sgt tau :)

    ReplyDelete
  28. hmmm.... memang macam tu kak....kita ibu ni kalau pasai anak memang cepat emo....

    ReplyDelete
  29. hahahahahahahha kelakar! Sure tercengang husband kak namee lepas kena marah dengan kak namee. hahahahahaha xD

    ReplyDelete
  30. Haha that is so trueee. Eventhough i havent have a baby or married yet, i sort of get what you feel kak namee :)

    ReplyDelete
  31. haha..dah agak. mesti silap faham punye nih

    ReplyDelete
  32. hahahaha macam tu eh jadi ibu. alolo..protective sangat.

    ReplyDelete
  33. hehee. kalau kite pon kite terbayang hanger penyangkut baju tu jugak.

    ReplyDelete
  34. Yup namee...jiwa keibuan mmg akan tetbe merasuk...hihihi

    ReplyDelete
  35. hehe..bila dah jd ibu automatic ada sifat protective kan

    ReplyDelete
  36. Kesian husband terpinga2 x tau hujung pangkal haha
    *btw i'm the silent reader of ur blog. Hari ni baru tergerak hati nak komen :)

    ReplyDelete
  37. hehehe..comel..lame tak jenguk namee..dah ade baby dah..

    ReplyDelete
  38. comel lah akk namee ni..akk,nk jumpa baby adam..nk gomol leher berlemak dia tuh..haha

    ReplyDelete
  39. Hahaha..so cute..
    Bunda bunda *geleng2 kepala*

    ReplyDelete
  40. hahaha ini baby carrier la isham oii.. or babywearing.. skrg ni mcm2 ada.. lawak2

    ReplyDelete
  41. perkataan berbeza maksud.. memang timbul salah faham..ahhaa

    ReplyDelete
  42. tak boleh nak salahkan ibu mengandung. kalau laki mengandung haru rasanya.. hehe.

    ReplyDelete
  43. hehehe.. terbayang jugak hanger baju tu.

    ReplyDelete
  44. Kak Namee, jiwa keibuan sangat ! Hehe. Kesian suami Kak Namee tu. Takpe takpe. Dia faham tu. :)

    ReplyDelete
  45. hahahah kelakar lah namee.Mst ingtka hanger baju tu..hehhe

    ReplyDelete
  46. ahahaha..dah tergelak depan pc ni. adoii..kesian cik abang

    ReplyDelete
  47. Hahahaha. saya ketawa kat rumah ni macam hantu bile baca entry ni.
    Nameeeeeee . Kelakar gile Namee ni. ;)

    ReplyDelete
  48. hahahah, blame the word who possessed different meanings

    ReplyDelete
  49. iye...bila jadi ibu ni mmg sensitif kalau bab anak. nak yg terbaik saja. dan mmg sangat pantang kalau tengok adik2 melawan/kurang sopan dengan mak. terus rasa macam pedih sgt kat dlm perut...

    ReplyDelete
  50. sama arr dengan akak.. kalau dah datang emo.. tak fikir apa dah.. mesti akak ingat dia tak sayangkan akak @ anak2 walhal miss com. je pun.. hehehe..

    ReplyDelete
  51. wahahahahaha ! same la kitee, terbayangkan hanger gantung baju tuu xDDD

    Check out my blog please !
    http://ratu-berguling002.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. Hahahah..baru td kwn suh tgk blog namee..adush..putus urat gelak..geli ati..tsmpul urat gelak.. ;-)

    ReplyDelete
  53. Hahaha...so protective..jangan kata anak..saya yang bela kucing ni pun emo bila husband belikan makanan murah/tak sedap bagi kucing makan..hahahaa..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...