Monday, February 24, 2014

Husband & Wife : Then and Now..

Hi

Mengandung kat Adam ni..unplanned. Mula2 awal kahwin fikir nak merancang dulu sebab saya and Isham pun baru kahwin.Honeymoon pun belum tapi after 3 bulan kahwin..alhamdulillah dah rezeki. Sepanjang 9 bulan preggy happy ada debar2 pun ada. Saya jenis manja sangat dengan Isham and dia pun sama. Berdua je meleset mengada2 and share everything sama. Kita memang sangat focus to each other. Saya nangis, sedih, mengada,dia lah tempat meleset. Dia susah , mengada and nak manja ,dia pun meleset kat saya. Dunia ni macam kita berdua yang punya. ekekek



Masa saya mengandung 6 bulan, Isham sentuh perut saya and spontaneously said..


"our lives will  totally change"

I was like..ooo. Tak respond pun sebab tak dapat tangkap apa maksud dia..apa yang akan berubah ?? Bentuk badan saya ke, lemak layer layer ke.. ya ya whatever. haha. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan jela plus saya tengah busy makan ice-cream  sambil watch movie. blerghh. But now bila Adam dah keluar , kitorang sangat happy. Isham paling excited nak get a stroller for baby Adam.Setiap hari scroll down internet untuk read review pasal stroller. Balik kerja terus excited "nameera girl jom pergi beli stroller Adam!!" . Sebab tak sabar nak bawak baby Adam jalan2.  

Before baby Adam keluar ke dunia, me and Isham jenis yang sangat spontan. Bila nak keluar je..terus keluar je tanpa plan. Dari Seremban terus ke KL pergi tengok wayang, kadang2 saja nak jalan berdua dalam kereta je. even if teringin makan nasi ayam , ok jom pergi cari nasi ayam kat KL. ekeke. Nak cari pin baju melayu pun mengada nak cari kat KL.haha. Sebenarnya sebab we both suka long journey...berdua dalam kereta sama sama. ekekek

So this is our first journey with baby Adam...

I can sum up how things have changed .. T-T

Dulu : Bila nak makan, me and Isham boleh order sama2 and even share makanan and order apapun nak makan sebab we got plenty of time. boleh mengada2 nak makan sambil bual2 perkara romantik berjam jam di kedai makan. soalan yang biasa diajukan..."awak sayang saya tak ?' janji tak sayang sampai bila2"

Sekarang : Jangan harap nak tanya soalan mengada2. Kena makan ikut shift. Siapa yang ada kelebihan makanan gelojoh,dia akan makan dulu. Masa ni baru rasa "makan gelojoh" itu adalah satu kelebihan. ekekke. Isham makan dulu sebab dia makan sangat gelojoh dan laju. 

and even saya tak ingat saya dah minum air ke belum lepas makan. T_T


first time rasa lelaki gelojoh itu satu kelebihan.ekekek. dulu asyik marah isham je sebab jenis makan gelojoh.hahaa.skang gelojoh itu sexy. ekekke




Dulu: Minimum yang saya perlukan untuk shopping is 2 jam. Maximum is the whole day.ekek. Banyak masa yang dipelukan untuk masuk kesemua kedai yang ada kat mall tuh and survey.
Lepas tu duduk lepak dan fikir baju yang mana patut dibeli.

Sekarang: Sekarang masuk satu butik je itupun terpaksa pilih butik yang macam banyak potensi baju cantik dan 10 minutes akan pusing satu butik dan ambil baju yang berkenan. Terus bayar. 

Tak pasti size yang dibeli betul ke idok. T_T . Sampai terlupa kewujudan fitting room.


sambil shopping sambil berlari kat anak . Kejap2 eh ok ke tak Adam nih. Rasa macam main game reality tv show....diberi sekian budget, sekian masa untuk pilih beberapa barang.




Dulu : Papan tanda dan directory  kat mall tak begitu penting. Even if saya tak tahan nak kencing..oh takpe...japgi ada la tu terserempak dengan toilet.T_T
Begitu pemalas untuk tengok directory. Sanggup tahan kencing dan jalan2 sampai jumpa toilet.


Sekarang : Directory menjadi begitu penting untuk cari bilik tukar lampin bayi. T_T .Bila pampers penuh kena cepat2 tukar sebelum alarm berbunyi. 

baru tau macam mana nak guna meja ni, ekekek



Dulu : Ceruk2 kosong di shopping mall hanya lah menjadi laluan melepaskan kentut.ekeke. joking joking. Tak perasan pun ada ceruk kosong macam store kat mall sebab tak pernah lalu kawasan sunyi di mall. Hanya bertumpu dia butik2 baju.T_T

Sekarang : Tercari2 ceruk kosong untuk tidurkan anak.T_T



dan dah tak heran dah dengan keadaan diri....asalkan anak selesa posisi tidurnya... T_T .Bersiap pun ala kadar.pampers dan stock susu lebih penting. T_T


orang lalu lalang pun tak hirau dah. hahahaa. Shopping pun ada shift...mula2 saya shopping then isham pulak nak beli jeans dia.

Pheww. tapi no matter how tiring...sebenarnya itu sangat fun and bila tengok muka anak rasa happy je.hewheww
Hi...mommy and papa kenapa berpeluh peluh tu ?? are you guys okayy ??

Toodles T_T





69 comments :

  1. Assalamualaikum namee. haha tergelak ok sheila baca ni. i cannot imagine my life turn to be like yours soon. hehehe comel gila kot tengok namee tukar diapers Adam... hihi Adam muka sangat hensem, menggoda hati aunty sheilaaaa! hahahaaaa...

    ReplyDelete
  2. cute sangat anak you.. the last picture tu memang precious sangat... tersangat hebat!! and the last word tu.. "kenapa berpeluh-peluh tu?" perghh.. memang hebat! anyway, good luck! love reading ur blog.

    ReplyDelete
  3. nanti adam dah besar baca blog mama dia mesti dia terharu.. <3 <3 <3

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum nameeroslan....perbezaan soping dulu ngan skg yer....skg kena cepat jer sbb dah ada anak...:)

    ReplyDelete
  5. so cute adam... nice pengalaman kan... chaiyok nameera... suka baca ur blog ni, kadang sengih sendiri

    ReplyDelete
  6. perubahan after ada baby, interesting XD
    so cute baby adam... (เน‘‵●‿●‵เน‘)

    ReplyDelete
  7. haha...sama la..dulu lain sekarang lain.. bila abahnya gi kerja, nak mandi pun terkejar2, apatah lagi nak masak.. tengok baby tidur je terus je laju2 buat apa yang patut, mandi ka, basuh baju ka, masak ka, iron baju ka...

    time baby tdo lama boolehlah siap kje2 tu..kalu baby tdo kejap je, mcm xkeruan je rse.. masuk je bilik air dh dgr si kecil menangis uwaaa2..tahu2 je ibunya xd sebelah dia..ekeke

    wlpn agak sush tp tulah best partnya kan :D ^_^

    ReplyDelete
  8. cutenye bby adam..tk lama lg akn rse mcm namee rse..fuh 13.6.2014 smoga smua slamat....

    ReplyDelete
  9. 1 thing that change when you have a baby is...your heart breaks much more easily!!! :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum ye Namee... seronok tengok kehidupan awak lepas ada Adam... Tapi just want to give some advice, jgn slalu sangat bwk baby ke tempat yang crowded sgt sebab dia senang dapat penyakit.Lebih2 lagi baby bawah setahun nie lebih baik duduk umah selalu dari keluar .... sebab saya nurse, bnyk sgt deal with child and disease, just take care Adam bebaik ye...

    ReplyDelete
  11. machonya awk si baby adam...hehe

    ReplyDelete
  12. ok dgn entri ni dah terbukti namee girl dah jadi ibu orang hehe

    ReplyDelete
  13. hahaha. pic last memang innocent sangat. comel tol adam ni. kekeke

    ReplyDelete
  14. Bahagiannye hidup korang..hope berkekalan till jannah :)

    ReplyDelete
  15. Hahaha betul tu namee. Setuju sgt. Tapi alhmdulillah la ye adam xbuat perangai time shopping. Kalau tasha plk,tgh2 shopping anak menangis melalak mcm dicubit2 plk. Jadi panik bila semua pandang. Tp who care motherhood life is wonderful rite ;)

    ReplyDelete
  16. comelnya si baby boy ni... rindu nak bau baby... mesti seronokkan...

    ReplyDelete
  17. oh my goodness. Adam is so adorable. mata tu... menggoda uolss!

    ReplyDelete
  18. hehehe...cute nye adam..kesian kat mama and papa ye...dah xde cam dahulu lagi..that why your husband said before " Our lives will totally change"...memang berubah 360 degree...what ever pun, namee still mama yang goooojeessss :)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...
    Sis Nameera, sy dh lame jd silent reader..
    baru ni nk commnt sbb mmg sebijik sejibon berlaku pd sy..huhuhu..
    now baby dh 8mo...Alhamdulillah dh pndai adapt keadaan kalau nk kuar g shopping mall...
    hihihihihi....

    ReplyDelete
  20. bila baca your entry first paragraph i realized that you're a johorean.. hahaha.. (meleset)

    adam sangat cute okay~~!

    btw.. kalau nak senang shopping, especially bila ada sales bagai.. you might want to consider babywearing.. sekarang ada banyak jenis babywear yg sangat stylish, comfortable dan selamat.. dan the bonus.. biasanya dalam babywearing gear mcm ada sleeping dust.. kejap je bebudak ni tidur bila duk dalam tu..tapi mungkin berat sikit la compare dengan pakai stroller..cuma dari segi nak jalan2 tu sangat mudah..

    good luck :D

    ReplyDelete
  21. seriously, anak kak namee sgt ensemmmm !!!!

    ReplyDelete
  22. namee sgt sempoi...dari zmn ank dara smpai da kwen pn penulisan ttp bes nk baca..omomomo..tgok baby trus rsa nk kwen laju2 >_< comel sgt si kecik tu..<3

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Suka sangat baca blog sis.....thanks syer pengalaman

    ReplyDelete
  25. Suka sangat baca blog sis.....thanks syer pengalaman

    ReplyDelete
  26. tomeynya baby adam....muah22xx!!!

    ReplyDelete
  27. kat mana2 pon bila dah ada baby, baby come first kan. tak kisah dah apa orang nak fikir. hehee

    pic last tu tetibe rasa adam hensem. wiwii :D

    ReplyDelete
  28. post namee yang paling aku suker.. awk sgt bertuah namee.. ada segala2... tahniah.. :)

    ReplyDelete
  29. Hahaahaha.. Ini lah yang dikatakan the reality of life. Welcome to the parents club - anak didahulukan, ibu bapa dikemudiankan. :)

    ReplyDelete
  30. Sumpah comel giler anak akk namee..weee:)

    ReplyDelete
  31. hehe..comel je cerita u... Suke bace ur blog..!

    ReplyDelete
  32. Comeynyaaa Adam, hari tu macam baru lagi Namee pregnant, sekarang baby dah besar and comey sesangat. hehehe

    ReplyDelete
  33. Hihi. Ika tengok adik ika pon camni. Ada shift. Mlm2 tido tak de nyenyak sgt lagi2 klu Zara menanges. Hehe. Adam comelll

    ReplyDelete
  34. anak 1st..2nd..akak pakai stroller...seksa part nak tidokan sbb dia mungkin gayat...mungkin silau...dah tido..jap je dah bgn balik. yg no 3 ni...beli sling ring 2nd hand je..nak try. Masuk je dalam tu...tak lama lepas tu dia tido...sampai habis shopping dia tido. pastu bila dah port kat meja mkn dia nangis..sbb tak berjalankan...rhythm dah tak sama kot. masa tu susukan dia...try la...cari yg murah dulu...lau sesuai cari yg best sikit.

    ReplyDelete
  35. baby adam pandai posing.. chomel!

    jemput singgah http://iluvtour.com

    ReplyDelete
  36. Assalam Ibu yg chomel... singgah sini baca baca nengok foto baby so syomel..

    ReplyDelete
  37. Hihihi now u know.. its good to see u guys enjoying the parenthood, kan, life has totally changed with the litlle one around, anak jadi keutamaan dalam apa jua. Bravo u :)

    ReplyDelete
  38. Aslkm...namee..
    lorong2 sunyi untuk kentut, hehehe macam biasa buat je.. =)

    ReplyDelete
  39. i just scroll & view da nmpk interesting u pnye entry..xdan nk view smua entry...hope ad free tyme nk view lg wheeeee!*dok sengeh sorg2x jea bca namee pnye entry mihihihihi

    ReplyDelete
  40. Mmg pun life byk berubah bila ada anak n8

    ReplyDelete
  41. Comey nya adam. Stroller apa tu namee

    ReplyDelete
  42. Mmg totally changed bila ad ank...for my experience,masa ank kecik2 lg ni lbh aman n tenteram n puas ht nk shopping tp bila ank dh bsr...xmau duk dlm stroller...xde istilah window shopping dh...
    Feel free godek2 la my blog...mazlieyna.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. namee. im ur new follower. sukanya baca blog awakkkkk.

    ReplyDelete
  44. Hye namee...I always drop by ur blog and read ur entry...suke sgt bace entry u especially bile u dh ade anak...and this is my 1st time comment to ur blog..anyway,kehidupan sekarang dengan adanya baby sgt2 serabut.Sometime tidak memikirkan langsung ttg diri sendiri.Asyik fikir psl anak je...Well,I've been through that moment..sgt2 bahagia...;-)..and tak sangka,u dr uia jugak.my junior wif different course..haha..;-)..(http://sharinakamar.blogspot.com/)

    ReplyDelete
  45. Muka adam yang last tu muka puas hati sangat..ekekeke.. ๐Ÿ˜œ

    ReplyDelete
  46. hai namee, kak norzi suka baca entri awak ni dengan anak yang sangat cute ... penuh dengan humor :)

    btw kak norzi dah follow awak ya, kalau tak keberatan boleh follow akak balik di

    http://norzibeautilicioushouse.blogspot.com/
    atau
    http://norzifoodilicioushouse.blogspot.com/

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  47. hehehhe... itu la jugak i n hubby rasa... bl ank2 dh umur setahun 2 lagi la kelam kabut nak shoppng n mkn kt luar.. hbs.. best bc entry awk.. cute n sgt enjoy bl baca real life...ini lah realiti kehidupan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...