Tuesday, February 25, 2014

Shopping Jadi Paling Mudah !

Hi

Sejak dunia teknologi and internet makin luas, makin banyak online shops yang lahir. Internet ni tapak free untuk peniaga jual diorang punya goods. Facebook,Instagram,blogger.com etc. Kerja menjual membeli jadi senang sebab pengaruh internet luas. 

Saya boleh mengadap laptop and online 24 hours sebab ada je benda yang nak tengok terutama online shops. Selalu rasa malas dah nak pergi shopping malls untuk shopping sebab selalu susah nak cari parking. Behee. Typical reason.

So I prefer online shopping tapi nowadays kebanyakan online shop adalah on Instagram and facebook which saya rasa sedikit leceh sebab ini :

Concept jualan di Instagram and facebook :
  1.  Pilih item yang kita nak
  2.  Copy link/printscreen gambar item yang kita berminat
  3.  Forward to pemilik online shop by personal message atau whatssap
  4. Then wait owner online shop untuk reply. ( And usually kalau order banyak, online shop owner akan reply after 2-3 days sebab kena go through semua text order yang banyak dari customer.Kan ? )
  5. Bila shop owner reply and confirm kan harga then only kita transfer payment.
  6. After transfer payment kena forward receipt sebagai tanda bukti payment .
Banyak steps dan proses yang sungguh panjang kan ? *sigh. Customer pun akan complain dan merungut bila kena tuggu lama untuk dapat confirmation order and status of stock dari online shop tuh. Hmm, lagi bagus kalau semua online shop ni mula setup websites yang menggunakan concept ‘add to cart’ and ‘payment gateways’. Sila usha SHOPIFY please !

Website yang user friendly adalah yang paling seronok untuk shopping. 

WHY SHOPIFY ?
Bagi yang tak tahu, SHOPIFY ni adalah medium web hosting untuk memudahkan kita setup website dengan mudah. Sila lah cuba sebab kerja yang leceh akan jadi paling simple.

EASY FRIENDLY LAYOUT SETUP
Layout and templates yang easy friendly. Mudah untuk pemilik online shop untuk masukkan stock products. Hanya perlu pilih templates yang berkenan di hati.behee



SISTEM ‘ADD TO CART’
Then bila dah habis shopping,just proceed to checkout.

PAYMENT GATEWAYS


Bila checkout ,web akan terus lead ke total payment yang perlu dibuat and ada section untuk key in discount code. Selalunya customer sangat suka discount..so jangan lupa rajin2 bagi discount code. Behehe.Lepas tu terus boleh buat payment! Shopify include servis pembayaran yang paling selamat macam dircet transfer thru  ipay88 and credit card. Wallah !

SEO FRIENDLY
Salah satu cara nak luaskan empayar sesebuah online shop is dengan bermain dengan keyword yang popular di search engine. Contoh, ramai yang google pakaian ‘maxi dress’ so SHOPIFY ni sangat membantu dalam proses SEO friendly ni. Contoh, bila orang google ‘maxi dress’ automatically website shop korang ni akan appear ! So secara tak langsung customer akan tertarik dengan web anda dan terus membeli !

24 HOURS CUSTOMER SERVICE
Eventhough SHOPIFY ni web international,but worry not. Let say website korang ada masalah or ada apa2 yang tak faham ke..boleh terus contact staff diorang ni untuk dibantu secara pantas ! okeh !
Segala guidelines juga dah disediakan tapi kalau ada benda yang tak faham,diorang ada 24jam untuk sedia membantu !


ON THE GO SHOPPING ‘CONCEPT’.
Ini part paling best, website kita boleh appear in mobile layout jugak ! So customer boleh shopping bila bila masa je! Jangan risau,mobile view pun sangat cantik dan teratur layout nya ! SEE !


Overall sangat senang kan ??So good news untuk pemilik online store sekalian ! Posto posto, korang akan diberi peluang untuk menggunakan khidmat SHOPIFY ni untuk selama 3 bulan free trial.Boleh pilih theme dan concept yang kurang suka.Tak kisah korang jual apa pun samada baju,kasut, makanan , buku, arts,photography etc..boleh !

Sesiapa berminatm hanya perlu jawan few soalan ni..
Why do you want to set up an online store?
What do you plan to sell?

Name :
Country :
Contact No :

Hantarkan jawapan penyertaan ke alamat email contest@tbg.com.my

Tu je. Senang kan ! Jangan lepaskan peluang untuk ada official website sendiri ! 3 bulan secara percuma !  Online shops sekalian sila cepat !

Toodles :)





11 comments :

  1. i pun suka online shopping. hehe :)

    ReplyDelete
  2. Mee too. Becoming addicted with online shopping..

    ReplyDelete
  3. kalau habih trial version, berapa ringgit nak kena bayar?

    ReplyDelete
  4. Huhu online shopping best n mudah i suka sangat

    ReplyDelete
  5. satu lagi, Nile.com...suka shoping situ...hehehehe...

    ReplyDelete
  6. tapi online shopping maca risk je kekadang

    ReplyDelete
  7. best shopping online, cuma kena sabar tunggu respon dan memahami sbb bkn kita sorg penjual tu nk layan..kna berani tanggung risiko jgk la kot kot ada yg fake..apa2pun, shopping online mmg best bila ada duit dlm bank hihihi


    tips dan panduan exam temuduga SPA ---> http://www.suterakasihyann.com/2014/02/tips-dan-panduan-peperiksaan-assessment.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...