Saturday, February 15, 2014

Simple Makeup Untuk Kulit Berminyak

Hi..

Siapa ada jenis kulit berminyak , kulit ada open pore macam saya...sila baca ni. Mari mari. Orang selalu kata kulit saya nampak licin..sebenarnya tak licin langsung. Ada jugak open pore,cumanya dah getting better sebab saya kawal rembesan minyak. Dulu muka berminyak tahap orang boleh confused..ni manusia ke orang minyak. Bila apply makeup, confirm cair and nampak macam baru lepas menjalani rawatan sauna. Even guna jenis makeup yang tulis "tahan 26 jam la 39 jam 88 jam la" ..tetap makeup jadi cair sebab muka berminyak. 

Sekarang dah pandai nak buat macam mana. Okay, ni caranya. Penat experiment and tengok video utube mat saleh . haisshh. So mari nak kongsi sama sama supaya mudahkan korang..tak payah experiment dah. Ni cara saya untuk maintain makeup supaya tahan lama berjam jam yet dalam masa yang sama kulit kita makin kurang berminyak.

Step 1: Segarkan kulit muka.
Pertama, sila cuci muka bersih2 dengan pencuci muka masing2. Then sapu toner...pelembab tak payah pakai okay. Untuk toner saya guna jenama Shiseido untuk muka berminyak tapi actually toner jenama apa pun takpe asalkan toner. Seriously saya dah cuba segala jenis pelembap untuk kulit yang berminyak tapi still berminyak so takpe...pelembap kita tak perlu bila nak apply makeup. Then kita apply few drops of serum.

For serum saya guna 2 jenis :

1) Serum eyecare . Sapu area bawah mata .(dark circle). So that mata nampak segar.


2) Serum tightening .Sapu area open pore . 
Bila apply tightening serum ni, minyak kurang dirembes sebab pori2 terikat tertutup. 

Sebenarnya tujuan saya sapu serum sebab skin kita akan repair even masa kita apply makeup. Kan bila guna makeup,kulit kita macam tak bernafas. So serum ni bantu untuk kasi segar dan repair our skin . So tak payah risau makeup rosakkan skin kita. Makeup makin kurang berminyak bila apply serum. Serum mata tu untuk kurangkan dark circle. 

Memang apply selalu. Serum elok untuk kulit,so rajin2 la beli serum ok. Tak kisah la serum jenama apa asalkan yang original. Serum saya ni saya dapat dari ibuputihshop ,kalau kat instagram http://instagram.com/ibuputihshop

Lepas dah segarkan skin tu baru boleh mula tepek makeup. Ingat,jangan lupa toner and serum okeh ! Itu asas, Sebab serum la kulit muka saya yang berminyak dan open pore...skang dah okay.Dah takde open pore besar dah. Antara serum terbaik yang saya pernah guna.

Sekarang boleh mula makeup.

Step 2 
Lepas proses segarkan muka dengan toner and serum...apply 1) foundation primer seluruh muka.Saya guna makeup based brand Mary Kay. Serious sangat membantu untuk kekalkan makeup tahan lama sampai malam pun tak berminyak2 lagi. Then area bawah mata apply 2) eye primer untuk elakkan concealer dari smudging...brand Mary Kay juga.  Lepas tu baru apply 3) foundation.  Untuk foundation, saya guna light foundation by Yves Rocher. sumpah best gila light foundation ni.Rasa nipis je and kulit nampak smooth. Brand Yves Rocher, kat One Utama ada.

Step 3 : Bedak dan blusher
Bila saya makeup nipis,saya akan guna compact powder Benefit. Bedak dia halus. blusher pink untuk effect doll pula dari Vacci.

Step 4 : Mata
Bulu mata saya jenis panjang dan lebat tetapi lurus ke bawah macam gajah Sesame Street.T_T . Sebelum apply mascara.. kepit bulu mata bagi melentik dulu then saya akan guna penggulung bulu mata electic brand Panasonic. Curler tu macam curler rambut gak tapi untuk bulu mata. Sangat berkesan la untuk sesiapa yang jenis bulu mata tak melentik macam saya ni.hehe. Curler tu saya beli dari http://www.rakuten.com.my/shop/bestdenki/product/EHSE60/.

Harga dalam RM90 tak silap..beli online.Rakuten.


Mascara juga dari Mary Kay. Mascara ni bantu kekalkan bulu mata supaya jadi melentik selama berjam jam. Then mascara ni bagus highlight bulu mata sehelai demi sehelai.
Volume Mascara by Mary Kay

Eyeshadow selaluya saya guna warna pinkish atau peach2 sikit la. Selalu guna yang estee lauder ni .

Step 5 : Bibir angelina jolie
Saya suka pakai lipstick pink sebab sesuai dengan kulit muka. Kalau apply yang nude...saya nampak pucat maybe sebab skin pucat langsat.T_T . then after lipstick, apply lipgloss brand Mary Kay untuk lipstick tahan lama. even selepas makan,lipstick masih terlekat. 



Final 
Hanya  perlu spray penyembur magis ni. Untuk kekalkan makeup  dari pagi hingga petang malam esok pagi esok lusa. ekeke. Makeup finishing spray pun saya guna brand Mary Kay.Terbaik ! http://www.marykay.com.my/

Itu saja yang saya pakai untuk simple makeup dan tidak nampak seperti pondan siam.T_T
no filter.memang fresh dari camera. Hasil dia camni.

Tu saja. tak tebal dan tahan lama even berpeluh pun . toner n serum jangan lupa kalau nak kurangkan kulit berminyak dan pori akan tertutup. Toodles. hehe

-------------------------------------------------------------------------------------------------



37 comments :

  1. thanks sebab sudi share tips nie..
    sy pun ada masaalah yg sama jugak, kulit berminyak...
    kalau sapu make up mudah betul cair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berminat utk mendapatkan produk MARY KAY .. BOLEH MENGHUBUNGI SY ...
      WHATSAP .. 012-3611927

      Delete
  2. hai kak namee...like ur blog..ngee...feel free to follow me ya kak...:)

    http://duniaaqumong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. woooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaah!

    MACAM ANAK DARA WOH!

    ReplyDelete
  4. comel nye die.... terims kasih kongsi tip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berminat dengan produk Mary Kay
      whatsap 012-3611927
      YY

      Delete
  5. yayyy.. thanks kak namee cantikkkkk!

    memang suka mekap simple camni..:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mommy, cantiknya! melting tengok tau dak. thanks nameera kongsi tips berguna. sheila teringin nak belajar make up. hahhaha. skrg baru nak pandaikan diri lipstik. hihi. Itu je yang kita pakai bila keluar. hiewhiew. Gambar adam sekeping dua pleaseeee ~~~

    ReplyDelete
  7. namee..masih pakai pencuci yanko ke?? ceritala awak pki pencuci apa skang>?

    ReplyDelete
  8. namee..pakai pencuci yanko n night krim yanko lg ke?? watla entry skang pki pencuci a n krim mlm pe..

    ReplyDelete
  9. kte pn muka berminyak kak namee..mmg jenuh..geram je tgok muka especially bila dh mekap..kadang2 siap sapu ais b4 mekap..btw kte xpenah g pakai serum b4 dis tp after baca entry sis ni, harus try ni! ;)

    ReplyDelete
  10. Huwaaa cantik k.namee..kita spesis yg sama sbb mengalami kulit berminyak..laga kepala skittt..hihi

    ReplyDelete
  11. memang betul2 simple dan cantik. hehe penggulung bulu mata tu menarik tapi mahaii.:T.T

    ReplyDelete
  12. semua dari marykay product hehe.. nampak flawes je sweet

    ReplyDelete
  13. boleh tau, mana nak dapatkan serum tu?

    ReplyDelete
  14. Nice tips namee, kulit i pun minyak giler. And bile pakai just bedak pun boleh cair sangat2.


    http://ceritasenoritamoy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. klo pregnant boleh pakai x serum tu???

    ReplyDelete
  16. bagus tips mekup ni...kadang2 laki pun kene tau jgk hehe

    ReplyDelete
  17. Wahh nampak gaya kena cuba brand mary kay makeup pulak hehehe. Saya cuma pakai skg yg lip satin set dia. Mmg superb hehehe

    ReplyDelete
  18. erm.. ade entry u yg stated that u guna serum biowhite collagen. means that u guna dua jenama of serum eah?

    ReplyDelete
  19. may i ask you. before this, your entry stated that u used serum biowhite collagen. maknanya u guna bnyk serum untk muka eah? is that okay.. really need the advice

    ReplyDelete
    Replies
    1. for serum takpe. mcm jugak skincare..ada time rasa mcm nak cuba yg lain. yg ni serum ketiga sy cuba. first serum new york skin solution , second serum bio collagen ..then dah habis sy cuba ini pulak .

      Delete
  20. awk mmg dh lawa .. sape yg ckp awk cm pondan siam tu .. jahat. anyway thank you for sharing.

    ReplyDelete
  21. Hello there,

    What a nice tips. I'm glad Google drove me here. I have oily and open pore skin too and I think I will try your advice to apply toner and serum first before the make up. Because yes, I agree with you. It is hard to apply make up in oily skin that last for long time.

    Thank you!

    ReplyDelete
  22. waahh....tengkiu dear for the tips...sya nak cri serum tu la..hehhe

    ReplyDelete
  23. hi namee...saya baru beli skincare luminous..baru masuk 3 hari cuba..cuma masalah kulit berminyak ni terlalu teruk and pore besar sngt2...

    ReplyDelete
  24. hi namee..saya baru beli luminous skincare..baru cuba pakai 3 hari..harap2 sesuai..kulit saya terlalu berminyak dan pore besar sngt2..

    ReplyDelete
  25. Compact powder banefit beli kt mne eh? Thx

    ReplyDelete
  26. Compact powder banefit beli kt mne eh? Thx

    ReplyDelete
  27. Saya ialah salah seorang perunding kecantikan mary kay.pm me kalau nak cuba barang2 mary kay secara percuma, hadir ke kelas penjagaan kulit secara pwrcuma dan lain lain 😉😘😘

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...