Monday, March 17, 2014

Husband & Wife : Effort That Counts

Hi..

Hal rumah memang selalunya saya yang uruskan sebab saya dah adapt yang suami jenis tak reti. Dah tak kisah kalau husband jenis tak pandai buat kerja rumah .Sebab saya pun banyak benda juga tak reti tapi Isham tak complain. Plus  nampak Isham sangat ada effort untuk membantu. Jenis tak reti dan tak rapi buat kerja dan kemaskan rumah tapi dia selalu ada usaha untuk cuba help.

Bila tengok saya macam berpeluh2 sapu rumah, lap perabot ,cuci taik kucing, cuci baju sidau baju , cuci porch kereta taik burung setiap hari..dia akan cuba bantu dalam hal lain. Tak suruh pun tapi sendiri yang rasa nak membantu walaupun things kadang makin worst. Kerja sikit dan simple akan jadi complicated. Seolah saya buat kerja 2 kali. bahaaa . Tapi takpe ,yang penting niat nak tolong tu ada.

Pukul 12 malam , selalunya saya akan uruskan botol susu baby Adam cuci bersihkan siap2 and standby ..nanti kalau tengah malam baby Adam nangis nak susu mudah sikit nak guna botol. Tapi kadang2 baby Adam buat perangai and saya kelam kabut and tak sempat. Bila Isham tengok saya kelam kabut uruskan baby Adam and tidurkan Adam...dia akan automatic datang cuba nak bantu.Kalau ada botol susu Adam yang belum cuci selalu dia ambil...nampak cara macam nak cuci...

tapi bila tengah malam pukul 3 pagi baby Adam nak susu , saya pun bergegas terus pegi nak sediakan susu..cari botol takde....


dia tolong rendam je ghupenya. tergelak sorang2 pukul 3 pagi. T_T *takpe .yang penting niat nak tolong tu ada.

Lepas bersalin, saya pantang di rumah mama.. Masa nak pantang kat rumah mama, hati risau nak ringgalkan rumah sebab nanti tinggal lama tak sapu setiap hari..habuk tebal . Siapa nak uruskan kucing ? Nak taknak terpaksa la amanahkan kat Isham untuk bantu.

Setiap hari dalam masa pantang, saya tanya..."Taik kucing da cuci dah?" ..dia jawab "Dah! Settle !" 

Bila saya habis pantang, saya pergi pantau rumah....


ghupenya dia buang semua tahi and pasir masuk longkang. T_T bahaa . patut la masa saya pantang tu duit perbelanjaan bertambah 500 extra. Rupanya dia beli pasir kucing banyak2..setiap hari dia guna pasir baru. Padahal satu pack pasir tu boleh guna seminggu sebab gumpalan pasir yang dah kena tahi and air kencing tu je yang perlu kita sodok dan bunag sampai pasir dah tak boleh guna. Ni seluruh pasir dia buang setiap hari dan guna pasir baru. Fair enough tapi buang camtu dalam longkang..saya perlu  sodok balik dan buang ke tempat sepatutnya behee *takpe , yang penting niat nak tolong tu ada.

Isham paling rajin bantu cuci baju tapi cuci is cuci camtu la.Takde nak check and belek baju  satu2 and check dalam poket ada benda ke,collar berdaki yang perlu sental dulu ke...Cuci baju is longgok all the baju in machine.beheeh..how cute.

 semua baju terlekat tissue.T_T*takpe yang penting niat nak tolong  tu ada.

juga pernah dijumpai sabun mop lantai Ajax dalam machine..
takpe,yang penting niat nak tolong tu ada.


tapi benda benda camni yang selalu buat saya tergelak sampai tersedu sedu sorang bila teringat. T_T bahaaa

saya sangat appreciate bila Isham nak bantu sebab kasihan kan isteri , tak pernah mengeluh. hes a good husband.
-
-
-
-
-
-
-
-

-
--
Peristiwa lepas mandikan baby Adam....

Me: "Isham ,boleh tak tolong pakaikan Adam baju..saya tak tahan nak buang air!!"

Isham : Okay girl !
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
juga pakaikan stoking sebagai sarung tangan .



T_T

takpe, yang penting niat nak tolong tu ada. ekekekek . macam mana saya tak jatuh cinta setiap saat. funny dan cute spontaneously. i love u husband.




126 comments :

  1. Entry ni comel. Tp takpe.. niat nak tolong tu sentiasa ada untuk kak namee :p

    ReplyDelete
  2. tersengeh sorang2 baca entry kak namee.. comel je adam pakai stoking kat tangan. haha..

    ReplyDelete
  3. gambar last tu paling nak tergelak....hahaha gelak byk kali sampai sakit perut, kuar air mata, isham isham

    ReplyDelete
  4. haha..kelakar lah..tapi takpe niat nak tolong tu ade..kekeke

    ReplyDelete
  5. Bhahahahaha..namee serius yang stokin pkaikan kat tgn bby adam tu sgt2 mlucukan..adoi... tp serius.. ur hubby sgt2 sweet.. walaupn kdg2 wat kje mdh jadi complicated.. niat dia tu yg pnting.nnt lama2 dia pandai jgk..ringan la beban namee nnt kan

    ReplyDelete
  6. pengsan la daddy kamu adam oii.. hahahha

    ReplyDelete
  7. hahaha...memang kelakar dapat husband cmne kan..pada asal nye nak je marah but memang xkan ler..sure gelak sampai goleng2 hahaha..pl;aing tardis part plaing last.kesian bby adam kene pakai stokin kat tangan..xpe namee yang penting " die ada niat nak tolong" hehehehe

    ReplyDelete
  8. hahahahaa kelakar baca...tapi takper, kesungguhan menolong tu tetap ader...
    bukan senang nak dapat suami yang nak menolong..

    ReplyDelete
  9. sabar itu sesuatu yang sangat indah kan..hehehe

    ReplyDelete
  10. seriously sgt lawak part last tu.. tp suka cara namee..takpe-takpe jnji ada niat nak tolong

    ReplyDelete
  11. Lawak laa cite namee kali nie .. siap ada trandmark " yang penting niat nak tolong tu ada " hahahah .. u are the superwomen mommy :D

    ReplyDelete
  12. Hahahha..biasa laa tu kak namee.. husband saya @ papa diana pernah pakaikan diana pampers terbalik.. xpe..asalkan niat nak tolong tu ada...

    ReplyDelete
  13. Hihi.. Btol2 yg penting niat nk tolong tu ade... Huhuhu.. Kdg2 bila mereka ni tlg kita jd lg penat... Tp mcm yg di war2kn... Yg penting niat nk tolong... Uwaaaa...

    ReplyDelete
  14. comel la husband akak...xpe..yg penting niat nak tolong tu ade...heheheheh

    ReplyDelete
  15. Yang penting niat nk tlg ada..dri dok diam bc paper...

    ReplyDelete
  16. kahkahkahkah.. boleh pitam saya klau dapat suami mcm isham. suami saya mcm tu jugak kadang2. buat keja sekadar buat. tapi redho jelah kan dah nama suami. asalkan niat dia nak tolong tu ada walau kita kena repeat balik apa dia buat.

    ReplyDelete
  17. yg lain tu boleh accept sebab kadang my husband pun sama je. tapi bab Ajax dalam machine tu mmg terkedu hahaha.. nasib nasib..

    ReplyDelete
  18. Haha comel gile. Adam jadi mangsa yang akhir tu lagi comel hee

    ReplyDelete
  19. hik hik hik...takpe...small matter...masih dikira beruntung kerana niat suci murninya itu.

    ReplyDelete
  20. Adui Isham oh Isham... At least niat nak tolong tu ada kan....

    ReplyDelete
  21. haha..tergelak sorang sorang....

    ReplyDelete
  22. Ahahahhaaa..sumpah tergelak i bace :) mcm x sabar nak kawen pon ade..ngehngehh

    ReplyDelete
  23. Ahahahhaaa..sumpah tergelak i bace :) mcm x sabar nak kawen pon ade..ngehngehh

    ReplyDelete
  24. Takpe namee. Niat nak tolong tu ada. :)

    ReplyDelete
  25. hahahaha good try Isham. Alhamdulillah Isham dapat isteri seperti Namee. dan Namee, ini namanya saling melengkapi. Semoga Isham dan Namee sama-sama belajar dalam melayari urusan rumah tangga.

    Paling penting. Muka baby Adam muka pasrah pakai stokin tangan! hehehehe

    ReplyDelete
  26. Takpe namee. Niat nak tolong tu ada.. Ekekeke....

    ReplyDelete
  27. Hahahahahaha kelakor la isham.

    Eka plak, sebab seminggu sekali baru jumpa suami, hujung minggu balik rumah dia, eka setelkan baju2 opisnya utk seminggu. Kemas rumah. Masak2.

    Kalau minggu tu turn balik umah mak eka, eka suruh suami angkut semua baju opisnya sekali untuk eka gosok. Hihi.

    Namee untung sangat duduk serumah dengan Isham, tak perlu jauh2 cam eka. Boleh buat keje sama2. Eka tak dapat. Weekend jela selalu mengemas sama2.

    ReplyDelete
  28. Aduyai...sakit usus2 aku baca kisah daddy kau ni Adam..haha
    Muka pasrah jer Adam diperlakukan begitu...sabar yer nak...haha

    ReplyDelete
  29. hihi. .. ada. masa ada sorang saya yg handle semua.. bila suh buat mesti ada yg tak betul. . haha

    tp bila anak dah dua, anakyang first dia yg tolong "settle"kan... bab susukan, tukar pampers, mandikan, tukarbaju bukan main expert. ..

    practice makes perfect. .. and yes yg penting dia offer you help.

    Enjoy motherhood namee !
    muahxxx

    ReplyDelete
  30. hahahah..kak Namee....dalam bz2 stress..dapat laki mcm ni leh buat kita hilang stress gak kak...kelakar hubby akak ni...payah nk jumpa satu dalam sejuta ni kak..heheheh...

    ReplyDelete
  31. hahaha terkekeh-kekeh gelak sampai kuar air mata...

    part last paling lawak...stokin jadi sarung tgn anak?

    hahaha.... sambung gelak

    ReplyDelete
  32. hehehehe.. pasrah je adam kena pakai sarung kaki tu :p

    ReplyDelete
  33. kalau kak namee..teringat mesti gelak je kan. sabar banyak je kalau dapat husband macam ni.

    ReplyDelete
  34. jemput singgah ke blog saya.. baru nak berjinak2 berblog.. hrap mendapat sokongan dan dorongan dari anda.. tq

    http://izzanyrosdin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. Hahaha lawaklah isham ni.. Biaq betik smua caca merba dia buatkan.. Law cida mampos beleter dr pg smpai mlam huhu

    ReplyDelete
  36. namee, i paling tk tahan part baby adam tu haha sgt2 kelakar...ehh my husband pun penah wat perkara2 pelik cmni tau...ade skali tu dia mandikan both my doter then bile i nk pakaikan bju i bau rambut dorang semacam je tk bau shampoo...u know what he did, dia shampoo rambut ank2 dara dia gune liquid pembersih botol susu tu haha...

    ReplyDelete
  37. ahhaaha. terkekek kekek saya gelak baca blog namee ni! hahaha. comel betul lah husband namee. as long ada niat nak tolong dah kira bagus gila dah kak ... :))

    ReplyDelete
  38. Hahahaha..lawoknyeee..lelaki ni mmg spesies yg terover kreatif kot. Sbb tu ske wat menda pelik2..

    ReplyDelete
  39. omg. this is sooooooooooooooo funny. hahahahhahhahahha

    ReplyDelete
  40. hahaha...kelakar la..stokin jd sarung tangan. akak gelak sampai keluar air mata.

    ReplyDelete
  41. yg last tu paling kelakar namee...haha

    ReplyDelete
  42. part baby adam paling kelakar namee...u know namee...husband akak penah wat perkara2 pelik cmnie gk tau...penah skali tu dia mandikan my both doter, then bile akak nk pakaikan bju kt ank2 dare tu...ade something smell kt rambut dorang...akak tanye kt husband gune shampoo ape nie...then dia amek "shampoo" tu dia tunjukkan kt akak, rupenye dia lumurkan liquid pencuci botol susu...sbr wahai hati haha

    ReplyDelete
  43. Namee..Link kat bawah tu xde kena mengena dgn entry kn??hehe

    ReplyDelete
  44. haha..lawak la suami akak..stokin dipakaikan di tangan..

    ReplyDelete
  45. mihmihmih...muka baby adam macam 'eee...nape daddy aku pakaikan stoking kat tgn aku?'..hehe

    ReplyDelete
  46. SABUN MOP LANTAI DALAM MESIN PUN ADO ?


    HAHAHAHA..

    MUJUR X LETAK MOP LANTAI SEKALI DLM MESIN


    LOL

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum namee. ahhaa tergelak besar sheila baca ni. adehhh. takpelah janji effort menolong tu ada. hihi singgah sini sambil klik tabung ~~~

    ReplyDelete
  48. hhahahhaah so cute la isham, takpe namee yg penting dia nak menOlong, heheheh tapi dalam hati geram je kan.... ekekek


    Nak Feeling² Pergi Spa : Spa*D*Rumah

    ReplyDelete
  49. ahahahaha..Isham funnyla...stokin dekat tangan mengekek aku gelakkkk ~

    ReplyDelete
  50. hahahha so comey.paling win baby adam pakai stoking.hehehehhe.terbahak2 kiter gelak kat opis ni :)

    ReplyDelete
  51. takpeee, sampai stokin jadi sarung tangan pun takpeeee... hehehe

    ReplyDelete
  52. tak tahan tengok ekspresi muka adam dipakaikan stokin di tangan....bahahhaaaa...
    Takpa sekurang2nya dia tolong....;-)

    ReplyDelete
  53. hahaha.. pic last tu sangat lawakkkk laaa.. ='D

    ReplyDelete
  54. hahhaha..pasrah je muka adam stokin berada di tangan T__T

    ReplyDelete
  55. Cute betul lahh hahaha. Takpe. Yang penting effort tu.

    ReplyDelete
  56. hahaha.. tergelak akak membacanya.. tapi takpe.. yang penting niat nak tolong tu ada..

    ReplyDelete
  57. niat nak tolong tu ade. itu yang penting. :)
    sweet sgt la u guys..

    ReplyDelete
  58. hahahaha lawak la kamu namee..

    ReplyDelete
  59. hihi this is funny.. tapi bila ingat mesti nak gelak.. what ever it is, both of u complete each other.....

    ReplyDelete
  60. isham sama macam husband kite...mmg 100% keje rumah kite buat...kalo kite bebel nak suruh die tolong mmg tidak la...so kite tunggu je la die tolong dgn sendirinya...cuma bila preggy skrg ni, dari start sah preggy sampai skrg da 7 bulan baru la nampak kesungguhan die buat sume benda...hihihi...kalo sy nak buat die kata 2 keje die...tp tunggu die nak buat hurmm sempat agaknya sy siap buat...tapi best kan namee husband mcm ni...die buat kite seronok dalam marah...macam kaki bengkak dan sembap sbb preggy kan..penah 1hari 2 sy urut sendiri bila die nampak die marah...die kata 2 keje die...ok2...nak tunggu die urut 2 rasanya tak tau bila...penah 1 hari 2 sy cakap sy da takleh nak bongkok nak urut kaki...die kata ok nati sy urutkan...tunggu2 sampai tetido takde...pas 2 esoknya 2 baru la die urut...suami sy jenis die akan buat kalo tak disuruh...atau suruh hari ni esok baru buat...suruh pagi ptg kang baru buat..hihihihi...

    ReplyDelete
  61. hahah...sabra je la..kan??akak pun kadang2 biar je dia bantu walaupun benda akan jadi lebih teruk.tapi tak pe la.yang penting jangan masak sudah..hahahah

    ReplyDelete
  62. Bahaha... I understand u. My husband pun sama...then we do it again sbb dia wat x betul dia kata, " kan i dah buat...".. Sampai when urgent mintak tlg dia. Berkerut dahi sbb dia fikir camana nak do without me doing it again...

    ReplyDelete
  63. hai dear namee...im your silent reader je selama ni...tp bab ur husbnd pkaikan stokin kt tgn adam as mitten...2 3x i bace entry u..hihih tergelak sorg2 kt ofis...what a funny husbnd that u have...

    ReplyDelete
  64. Ekekekeke.. yg penting org mcm nie x leh.komplen... Kang sentap ekeke

    ReplyDelete
  65. hai name... im ur silent reader je selama ni... :) tp bila bace ur hsbnd pkaikn stokin kt tgn adam...2,3x bace entry ni...hehehe what a funny hsbnd that u have... :) sweet!! gelak sorg2 kt ofis..heheh

    ReplyDelete
  66. hahahha! adoilahhh,yang penting niat tu adaa!

    ReplyDelete
  67. Adoii..tak tahan la gelak baca ni kak namee..hikhik
    Yang penting niat nak tolong tu ada...hehe

    ReplyDelete
  68. hihihi..comel sarung tangan adam..kelakar la husband awak ni Namee

    ReplyDelete
  69. hahaha Adam pun pasrah je dilakukan sedemikian.

    ReplyDelete
  70. Allahuakhbar...so sweet...berair2 mata saya membaca entry sis ni, nak2 bab stoking kat tgn tu..betul la kan..kita mmg x blh nak harapkan yg lebih2 dr pihak suami..as long as diorg nak tolong, Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  71. huhu dasyat jgk ni..tp xpe niat nk tolong tu ade..hehe

    ReplyDelete
  72. Bab pkaikan adam ngan stoking tuu mmg xleh tahan...hihihi so cute!

    ReplyDelete
  73. Sweet sgt...takpe yang penting niat nak tolong tu ade... :D

    ReplyDelete
  74. hahhaha..kak nameeee...yg ni kelakar...suka part *xpe, yg pntg niat nk tolong tu ada...hahhaha..betul la tuh kak :)

    ReplyDelete
  75. Siesss namee! I gelak sorg pulak bace, apatah lg awk yg dtempat kejadian kan! Haha.. :'D btw, it sooooo suwittt!

    ReplyDelete
  76. kekeke.. pesanan khidmat masyarakat tu yg tak tahan..

    ReplyDelete
  77. Isham ni gaya namee cerita mcm lawak gila.. haha untung namee dapat suami kelako.. semoga bahagia smpai akhirat! Love all your post!!!

    ReplyDelete
  78. sarung kaki kat tangan tu yang paling cute
    takpe kan, yang penting dia ada effort nak tolong :D

    ReplyDelete
  79. ahahahah kelakar la isham ni... tapi baguslah dia ada effort nak tolong isteri kan..
    my husband pulak...dia memang rajin buat kerja rumah.. masa mula2 dulu, memang tak berapa nak senonoh la kerja dia.. now dah boleh dibanggakan jugak... lagi lah start i mengandung ni, semua kerja dia yang buat... yea!

    ReplyDelete
  80. Ni kira first time sy bace blog anda...dan sy gelak sampai sakit perut...hahha...laki anda sgt stylo dan anda sgt ohsem!!

    ReplyDelete
  81. hahahaha..pic last skali tu serius buat sy gelak besar..kihkih

    ReplyDelete
  82. hahahah geli hati tgk isham ni.mcm mana sabun mop lantai dalam mesin tu ahahahah.yg xtahan kesihan adam pakai stokin kt tgn /xpe asalkan usaha nk tlg heeee

    ReplyDelete
  83. Ah..untuk ke berapa tahun tak dtg sini,skli dtg da ada ank. Comel pilot junior ni :) kelakau la dak isham ni,stokin kt tgn plk.bagus ni,style baru. Hahah

    ReplyDelete
  84. hahaha..comel sgt! mmg suami sy pn ada masa mcm tu.. yg penting 'niat nak tolong tu ada' :)

    ReplyDelete
  85. kak nameeee,kelakar sangatt nih! hahha
    takpe,yang penting niat tu ade kan.kih3 ;)

    ReplyDelete
  86. Saya tak tau nak gelak atau nak nangis lepas baca kisah ni. Tapi, satu pengajaran yang boleh diambil adalah cintailah pasangan seadanya.

    ReplyDelete
  87. adoi..baru baca saja dah rasa kepenatan itu.. hehe..

    ReplyDelete
  88. hehe..part yg tlg pakaikan baju adam tu was sooo funny..haha :D

    ReplyDelete
  89. Comel sangat Adam. Nampak muka dia redhaaaa je kena pakaikan stoking kat tangan. Bhahaha.

    ReplyDelete
  90. Part yg pakaikan stoking as sarung tgn tue lawak kot..tp xpela dia ada usaha nk tlg :)

    ReplyDelete
  91. pasrah je muka baby adam tu kena pakai stokin kat tangan..hehe..

    ReplyDelete
  92. funny!! :) gelak sorang2 baca blog akak nih
    takpe yg penting effort nak tolong tu ada! bahahaha!

    ReplyDelete
  93. blogger yg sangat jujur..respect 4 u girl...btw,im newbie..pls follow me http://aisyahambris.blogspot.com..sila beri tunjuk ajar..ngehhh

    ReplyDelete
  94. mommy ngan adam pasrah jela...xpe yg penting niat die nak tolong...daripada sesetengah org buat tak tahu je..itu lagi sakit ati..

    ReplyDelete
  95. how cute ur husband sis..bestnya kawin!

    ReplyDelete
  96. Salam namee..aduhai tergelak baca entry ni..my hubby pun lebih kurang sama mcm isham..bila dia "tolong" tu akan jadi tambah messy huhu..tpi tak pelah gg penting niat dia nak tolong..huhuhu..

    ReplyDelete
  97. adoila...cute sgt asben sis...hihihi...

    asben sy pon rajin tlg2 cmni.tang part bj tu x thn.abes lekat segala tisu smua

    ReplyDelete
  98. Heeeeeeee..Namee....semoga Namee dan Isham bahagia hingga akhir hayat..aamiin..

    ReplyDelete
  99. Comel Baby Adam pakai stoking kaki dekat tangan..tergelak sorang-sorang tengok picture last.

    ReplyDelete
  100. tergelak sorang2 macam nak gila malam2..coz tgk adam pakai mitten pattern baru!hahahah...xpe baby adam, yg penting niat daddy nak tolong mommy tu ade...heheh

    ReplyDelete
  101. nameeee!!! hahahahah. gelak sampai nangis :'''D T.T

    ReplyDelete
  102. Gelak besau tgk pic Adam yg last skali tu..takpe yg penting niat nak tolong tu ade

    ReplyDelete
  103. Gelak besau tgk pic Adam yg last skali tu..takpe yg penting niat nak tolong tu ade

    ReplyDelete
  104. yang last tu kelakar. haha. tapi x pe. yang penting niat nak tolong tu ada jugak even x berapa nak ok haha.

    ReplyDelete
  105. haaa..sama macam husband sy..tapi tiap kali kite tanya die akan jawab,"mana sy tau"..haha..yg penting niat nak tolong tu ade..

    ReplyDelete
  106. Bahagia ada suami macam tu kan namee? Boleh gelak sorang teringatkan apa yang dia buat..hehehe

    ReplyDelete
  107. lucu sungguh..senyum sorang2x.Hehe

    ReplyDelete
  108. Hai namee. Bru trbaca blog u smalam sbb gugel pasal kawin jarak umur yg jauh. Yg peliknye, i cant stop reading ur blog until 4 am this morning. Thanks for d inspiration. Keep blogging and i will keep reading your blog. Such a cool blog.

    ReplyDelete
  109. Namee!!! U really make my day. Tergelak2 baca ni...sy dlm pantang n byk ms nk belek2 tenet n tetibe tjumpa blog namee yg ada mcm2 kisah ni. Hahahha...keep writing okayy 😄😄😄

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...