Tuesday, March 18, 2014

Motherhood : Baby Adam

Hi.

Hi Adam. Papa awak nak sangat nama Arel, mommy pulak suka nama Adam dari zaman bangku sekolah lagi. Entah kenapa panggil sejak di "bangku" sekolah, mungkin sebab kat sekolah rendah kita guna kerusi kayu tapi kerusi tu macam takde serupa bangku pun. T_T ok abaikan tentang "bangku" sekolah tu...nanti mommy google atau check di kamus dewan bahasa dan pustaka.Berbalik pada nama kamu Adam. Papa awak taknak mengalah, dia nak juga nama Arel tu mommy pun taknak mengalah nak jugak nama Adam tu....jadi nama kamu digabungkan Arel Adam tapi family semua panggil Adam. 

You know what Adam, mommy ni dulu beriya kata taknak anak . Sebab mommy tak tahu keindahan jadi seorang ibu kot. Sebelum kahwin mommy pernah cakap kat papa yang mommy belum ready nak ada baby ,papa kata ok.  Tapi Allah tu maha besar, dia bagi rezeki kat mommy. Mula2 mommy tak tahu nak happy ke nak sedih ke. Yang mommy imagine is macam mana nak bersalin. Sebab dengar cerita orang horror2 tu la sampai mommy commit kata taknak ada baby. Sorry, mommy naive sebab takde perasaan. Mmmmm...Sebenarnya bukan naive tapi bangang. Saja guna perkataan naive dan ejaan omputih sikit . cara nak describe bangang dalam cara professional.

Bila kamu lahir, mommy menitis air mata tengok kamu. Tengok cerita sedih pun mommy tak pernah nangis tapi tengok kamu melalak2 keluar dari perut ...mommy terus menitik air mata. .Walaupun gaya kamu melalak macam monster sikit. Tak ke pelik tu Adam, macam mana air mata boleh keluar tetiba tanpa perlu cerita Titanic ditayangkan .Tapi part cerita titanic yang last time kapal karam tu la sedih ,yang part lukis potret tu tak sedih ye Adam . Masa tu baru mommy faham apa maksud term "keibuan" tu. Ohhhh. 

Lepas  kita baru bersua muka buat kali pertama dalam labour room, mommy dah rindu. Kamu kena tahan kat wad baby,mommy pula tengah lalok dengan ubat bius dan tahan sakit lagi. Jangan salah faham, mommy bukan drug addict tapi ubat untuk tahan sakit tebuk perut untuk keluarkan kamu la Adam.  3 hari kita tak jumpa Adam. Ingat tak kenangan cinta jarak jauh kita di hospital Columbia Seremban? 3 hari Adam. Rasa nak suruh papa belikan kamu handphone terus...boleh kita whatssap bertukar message dan gambar. 

Jiwa keibuan ni yag buat mommy tetiba jadi pompuan paling penyabar dan tak pemarah. Kamu nangis teruk2 pun mommy boleh rilex tabah dan sabar. Rasa macam awesome gila mommy skang ni. Susah nak marah. Selain tu, kamu juga buat mommy jadi macam orang gila. Kamu tengah tidur pun mommy masih bual2 dengan Adam .  Bukan takat cakap sorang2, kalau bawa Adam pergi jalan then Adam nangis...mommy sanggup lompat, joget malah shuffle even di khalayak ramai untuk buat kamu ketawa dan sengih semula Adam.T_T

Thanks Adam sebab ajar mommy erti keibuan. Kamu untung ada papa kamu tu..balik kerja terus ingat nak belek dan bawak kamu jalan.Tak kenal erti  penat. Tepat pilihan mommy pilih lelaki jenis family man. Untung juga semua family kita sayangkan Adam..macam orang gila ketap2 gigi geram kat kamu Adam. T_T








-
-
-
-
-
-
-
-
-
balik kerja balik kelas..terus belek masterschef ni . terima kasih Allah atas nikmat ini. 

dari seorang yang ada kepala angin, ada ego, takut bersalin... terus bertukar jadi seorang wanita yang awesome ! behehee.Thanks Adam .kiss kiss

Motherhood, all love begins !

:')




45 comments :

  1. Assalamualaikum namee. sedih baca ni, terharu sungguh. Kuasa Allah tak siapa boleh lawan... indahnya jadi seorang ibu, lengkap dengan kehadiran Adam dan suami.. alhamdullilah. tak sabar nak lalui pengalaman bersalin. doakan sheila ya. hehee ~~~

    ReplyDelete
  2. putihnya...ala ala pan asian gitu

    ReplyDelete
  3. Nice entry.. Rasa teharu lak.. Hehhee

    ReplyDelete
  4. sweet mommy..moga Adam jd anak yg soleh..amin :)

    ReplyDelete
  5. weeee..x sabar nk bersalin..x sabar nk ada anak..weeee :)

    ReplyDelete
  6. told ya!! Takda yang lebih membahagiakan seorang ibu dari mendakap dan memangku baby yang keluar dari perut kita sendiri kan namee? Wallahi, dialah aset kita untuk ke syurgaNya. Take good care of him and raise him well dear. May Allah bless your family :)

    ReplyDelete
  7. Adammm. hehehehe

    Namee adam sangat comel.
    Doakan eka dapat baby ya Namee Hehehehe.

    Eka suka tengok orang dalam pantang berkain batik.

    ReplyDelete
  8. sgt2 comel adam...dah besar mesti jadi kegilaan awek2 nie..hehehe

    ReplyDelete
  9. sweet namee..saya pun mcm namee lah nanti, sure huhuhu! skrg ni pun blur2 je..tp bab anak/bdk2 dah mudah nak nagis dah skrg :(

    ReplyDelete
  10. dari takut nak bersalin, rasa nak bersalin banyak kali? behehehe

    ReplyDelete
  11. comelnyerrrrrrrr ikut mukaaaaaaaaaaa...dua2.. :)

    ReplyDelete
  12. wow sweet sangat cerita, teringat dulu. masa tak kawen lagi, dengar budak nanges, terus kata kalau anak aku nanti aku gantung kat kipas (pergh ganas kan). tapi bila dah ada anak sendiri, terus jadi dearly mom sangat...hebat sungguh anugerah perasaan keibuan yang Allah bagi nie :D

    ReplyDelete
  13. Best kan ade anak ni.. Nikmat sangat :)

    ReplyDelete
  14. best sangat jadi ibu ni..
    pengalaman bersalin tu yang buat kita lagi wowww..
    perasaan scary,takut tu memang ada tp yuppp moment terindah..

    adam cute boy..

    ReplyDelete
  15. holohhhh...comeynya adam.....kecik je nampak...miracle tu boleh berubah 360 drjah...

    ReplyDelete
  16. awwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww, so sweeeeeeet
    .

    saya faham perasaan tidak jumpa anak di hospital. saya pun ada masalah complication and jumpa anak hari kedua, tetapi saya balik 2 hari awal drpd baby, saya pun rindu gila.

    He is so cute!

    http://biglovehome.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. yeap...motherhood mmg alam yg sangat best..

    ReplyDelete
  18. mihmih...terbaek cara describe naive ti..hihi..
    indah sgt rasa jdi ibu... :)..doakan sye namee...

    ReplyDelete
  19. comel... happy je bila dpt bersama si comel... hilang masalah jap...

    ReplyDelete
  20. suka baca entry ni :')
    memang sifat keibuan tu mengatsi segalanya..
    so sweet :')
    btw,adam hensem!!hehe

    ReplyDelete
  21. =DD brilliant post ;) Hope there will be more babies coming and adam will have lots and lots of brothers and sisters ! xDD hikhik >w<

    Check out my blog please !
    http://ratu-berguling002.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Kan jadi ibu satu pengalaman yang manis sangat. Geram tengok anak sendiri sampai rasa nak gigit. Bile dia tak ade walau sekejap rasa tak keruan kan :)

    ReplyDelete
  23. congratulations, namee!! :) semoga adam menjadi anak yang baik dan soleh.

    ReplyDelete
  24. sgt tak sabar nk rasa mcm namee rasa.. doakan akak ye.. tggu due je skang ni.. n geng dgn adam.. yeay!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tina !! insyaAllah dipermudahkan ! amin.mesti comel mcm mak dia !! tak sabarrr. hehe

      Delete
  25. very nice entry, akk rase touching pulak..hehehe

    ReplyDelete
  26. so chomeyy baby adam...
    p/s my son pun nama adam juga......muhammad adam sufyan heehehe..
    sama macam namee, too admire nama Adam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah kenapa nama adam sgt simple kan...hihi.sep sikit !!!!

      Delete
  27. Hi Namee, Namee mcm K Lin bila dpt tau preggy. Tp the difference it mine is the third 1 with twins. Btul xtau nk happy ke tak sbb ingat dh nk ttp production.
    whatever it is, enjoy having Arel Adam in your life. Ank sorg still blh honeymoon lg. Lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. k lin....hehe. yeke..wahh tahniah dapat kembar !! rezeki Allah nak bagi...besar sungguh nikmat. hehe syukur :D

      Delete
  28. Comelnya Arel Adam, best sangat cerita mommy.

    ReplyDelete
  29. comelnya adammmm. baru nak baca entry ni namee...miss lots of ur stories. baca entry ni tetiba x sabar pulak nak ada baby sendiri haha

    ReplyDelete
  30. Harap diberi kekuatan yang sama untuk ada baby sendiri satu hari nanti

    Kawen dah tiga tahun tapi takut nak beranak..demyu kakak dan adikku sebab berjaya membuatkan gua kecut perut sampai saat ini.. Even tengok pompuan preggy pun dah seremmmm... pffftt!

    ReplyDelete
  31. salam..Namee crite awk wt sy terharu lah..thnks kongsi pnglmn jadi ibu..x lama lagi sy pn bkl jadi ibu..so nervous & takut mnjadi2 nak berslin..mybe coz first time kot..harap sy & bby selmt..awk doakan sy tau..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...