Thursday, April 24, 2014

Sudah Sekata. Yay !

Hi


-Sticky post. please scroll down for the latest entry ! Tehhee !-

Tahu tak apa yang paling sedih ? Tskk.




Kering and tak sekata. Paling sedih bila orang ingat kulit mengelupas tepi bibir  ini air liur basi. Tskkk

Bila kulit tak seimbang, akan nampak dull . Warna kulit akan nampak bertompok2. T_T

Keliru dengan kulit wajah sendiri. Ada part berminyak, ada part kering kontang sampai terkopek-kopek. Kulit muka ku yang bercelaru. Keliru dengan identiti kulit sendiri. Complicated betul. Ingatkan perasaan jatuh cinta je complicated macam ni .  Serba salah nak guna what kind of skin care. Patut cuba produk yang khas untuk kulit berminyak ? Atau patut guna produk khas untuk kulit kering ? Atau apply dua jenis produk tu serentak. T_T

So far guna satu jenis produk tapi hasilnya kurang memuaskan. Still. Sebab kulit masih tak balance , ada part kering ada part berminyak. Sigh. Selalunya tepi bibir and bahagian pipi akan kering . Bahagian hidung, dahi and dagu akan berminyak. Oh kulit, why ! Tapi mungkin factor genetic juga. Ceh salahkan genetic pulak. Bahaa.

Pernah terbaca, kulit orang Asian lebih sensitive dan senang terdedah dengan macam2 skin problem . Sebab kulit Asian lebih nipis. Untuk sedapkan hati korang pembaca yang Asian juga ni, erti lain kulit orang Asia ni lebih halus. Kurang tough sikit ! behehe. Mudah sangat nak kena irritation and dehydration. Akan jadi masalah juga bila nak apply makeup sebab akan nampak tak sekata juga.

Finally Clinique keluarkan produk untuk seimbangkan kelembapan kulit. Khas untuk kulit orang Asia. Kulit orang  Asia memang macam ni, sedikit sensitive. Lets give it a try ! 


Clinique Essence Lotion ! Semangat nak cuba !! Kasi can botol Clinique ni selfie and ootd dulu. 

Titis kan kat tapak tangan sampai besar bulatan coins 20 sen. Coins 20 sen yang lama tau, yang versi baru lebih kecil. Jangan kedekut. behee


Ratakan essence lotion tu seluruh kedua belah tapak tangan then apply ke seluruh muka . 'Tap tap' kan Clinique Essence Lotion tu ke seluruh muka ! Biarkan kering sendiri then akan rasa segar !

-
-
-

-
-
-
-



After a week ! Saya memang guna product ni sekarang.
Kulit lebih sekata and lembut !! Tiada lagi kulit mengelupas yang meneyerupai air liur basi kering. Ini kulit without makeup langsung. No 360 camera. no filter. no penapis ajaib .





Ini je atas muka !
Thank you Clinique ! Esence lotion ni available dalam 2 formula. Samada untuk skin type 1 & 2 untuk masalah kulit yang lebih kering atau type skin 3 & 4 untuk stabilize kelembapan kulit. Saya guna formula untuk 1 & 2 sebab kulit saya kering .

Wah bukan main posing ala ala kulit album penyanyi sandar di tepi dinding.  Kulit semua angle dah nampak sekata.Boleh angkuh posing 360 degree tanpa camera 360.ekekke.

Kalau nak tahu skin anda type nombor berapa, boleh refer di web online mereka. Website yang penuh info, and solution untuk masalah kulit. Saya pengguna Clinique juga, sebab tu tahu website ni...behehe. Sila consult skin anda di sini !



Toodles




36 comments :

  1. Heee. Bestnyaaa kak nameeeeeeeeee makin cung lah pah niii hihihi

    ReplyDelete
  2. Thanks namee. Nanti nak try la. Kulit jenis oily. Sighhh thanks alot for the info.
    http://kalishabanyakcakap.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Namee kita pun guna set clinique. No 2 punya. Tp jarang apply moisturizer sbb pmalas punya orang. Okay lepas baca ni nk rajin semula lah.


    Azza terbalik code. Kering dahi, pipi yg berminyak. Haihhh.

    ReplyDelete
  4. Puas hati bila kulit muka dah tak keliru dengan identitinya.. ;)

    ReplyDelete
  5. Mama gorjes! as always name..hee. Alamak, terpesona nak pakai jugak Clinique! :p

    ReplyDelete
  6. Namee ...ingatkan akak sorang je mengalaminya...kulit kering dan menggelupas..especially kat tempat yg ber air-cond..kwn akak ckp akak kembar ular..sabo je la aku..kehkeh

    ReplyDelete
  7. Teringin jgj nk cuba produk clinique nih..

    ReplyDelete
  8. ok, senasiblah kulit kita. mungkin saya boleh cuba!

    ReplyDelete
  9. nami always comeyy comeyyy jeee... :)

    ReplyDelete
  10. dah comel..pakai apa pun tetap comel...cantik

    ReplyDelete
  11. mcm must try ja sbb kulit muka sy mmg ad mslh kering smpai nmpk tompok2

    ReplyDelete
  12. wow. cantiknye kulit nameeee!! berseri2 gitewww.... ramai yg puji product ni.

    ReplyDelete
  13. Amboii.. makin berseri.. saya peminat dari Brunei .. tiap2 hari cek your blog and FB.. Love from : CikRon Brunei <3 *suka dengan statement 'skin care' :D

    ReplyDelete
  14. Wah.. Semakin Cantik Namee berseri2. saya peminat Namee dr Brunei.. Tiap hari cek blog Namee and FB. *suka dgn skin care article* <3 From CikRon Brunei :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum namee, wallah posing 360 sisi pun tak kisah. makin cantiklah mommy Adam ni. geram tengok ~~~

    ReplyDelete
  16. Salam...thanks sbb kongsi tips...sama la muka pun dah banyak fade...tapi namee mmg cantik.....

    ReplyDelete
  17. sis namee makin cantik..glowing memanjang jer kulit,neway if cmpur ngan skincare lain blh x guna produk nih

    ReplyDelete
  18. orang cantik pakai apa pun cantik kannn... ;) td blogwalking pun jumpa blogger pakai ni jugak...mmg berbaloi kott..

    ReplyDelete
  19. saya ada masalah macam tu jugak. selalu jadi. huhu

    ReplyDelete
  20. teringin nak try..good review namee ;)

    ReplyDelete
  21. tula, tepi bibir memang selalu sgt kering. lepastu tepi hidung tu.. ntah nak cakap cemana. try la pakai apa pon, situ macam xde effect je. setengah part macam berminyak sangat plak. :'(

    ReplyDelete
  22. Saya penah kena pengalaman "air liur kering tepi bibir" ni..pergi kerja orang dok pandang siap buat buat tutup hidung..konon perli saya tak mandi lettew..

    Nak try jugak skin care ni tapi harganya..mak aihhh..

    **hanya mampu pakai bedak tanaka buat masa ni.. T__T hehehe**

    ReplyDelete
  23. sy pn ade masaalah tone kulit tak sekata n masaalah combination skin., berminyak + kering kat bahagian muka... kalau nk cuba product muka mmg susah... :(
    btw, namee awk sgt cantik..... natural beauty gtue..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...