Tuesday, May 6, 2014

Macam Mana Buat Duit Dengan Blog ?

Hi

Haritu saya pernah mention , dengan blog kita boleh buat duit. Tapi ramai kat luar sana rasa "eh yeke boleh buat duit?" .Dengan hanya menulis rempit2 jewwwwww siapeeeww yang sudi nak bayar tu. Kalau tengok, semua blog nak2 blog personal yang cerita kisah diri sendiri pulak...tapi buat duit dengan blog ? Maciam mana ? Sebenarnya semua orang boleh buat blog. Semua orang boleh cuba dapat side income dengan blog. Ramai je rasa meluat dengan orang yang ada blog ni.Macam hellooo ada ke orang nak bacaaa. 

Sebenarnya dunia blogging ni dah jadi medium pengiklanan. Ala macam iklan dalam tv tu tapi kita online dan yang paling best tulis cara kita ! Ini saya beritahu apa yang saya tahu je okay. Ramai yang ingat kebanyakan income blogger tu dari iklan sidebar ni. Maksudnya, bila orang klik iklan tu..then duit masuk. Sebab tu banyak blogger2 baru duk spam la sana sini paksa orang click iklan dia. Padahal tu bukan utama untuk buat duit pun. So toksah la hampa pasang iklan pastu spam kat orang "hey click link ni" i click link you". Sampai bila2 pun tak jadi apa. Percayalah. T_T

Income utama is dengan menulis. Dah nama pun blogger .Kena la tulis tulis.Takkan nak harap paksa orang click iklan je. Advertisers akan cari2 blogger untuk tulis pasal product.Contoh kalau satu kali tulis, dia bayar RM1000.  Itu contoh. Depends on traffic lah. So far yg saya tahu itu lah yang paling banya buat duit pun....advertisers bayar untuk tulis pasal product. Tapi bayaran depends on traffic blog tu.Kalau makin tinggi traffic maka makin banyak lah bayaran. Ada blogger, sekali tulis dibayar 3-4k. Depends.

Traffic tu is jumlah visitor harian la yang kita nak struggle sikit mula2. Macam mana nak buat kawan dalam dunia blog ni,macam mana nak ada permbaca, macam mana nak blogwalking. Nak tulis pasal apa ? For me ,dalam dunia blogging ni biar la natural je ikut identiti sendiri.Takyah tiru2 and cuba nak copy paste gaya blogger lain sebab tak kemana.Semangat tu akan hilang cepat sebab tiap kali nak tulis kena usaha nak tiru gaya orang. Agak susah.

So far, blog yang saya suka baca gila pun is blog personal.Sebab satu watak tu represent banyak benda.Tips jaga anak, tips masak, tips picit jerawat. bahaa. Seronok tahu kisah orang. Hidup kita lain2 sebab tu seronok kot. Untuk traffic, banyak tips. Boleh google . Saya tak pandai sangat bab2 naikkan traffic ni. 

Tapi saya yakin kita semua boleh ! 

Yang penting, 
1)suka and minat blogging. 
2) Rajin berkawan
3) Tak gelojoh

Pilih la syarikat pengiklanan mana yang korang suka.Ada nuffnang, innity ,etc.Ada banyak syarikat iklan online.. Iklan2 ni la yang pay kita atau korang boleh cari clients sendiri. Bediri sendiri tapi nak kena rajin buat marketing lah macam tu and usaha yakinkan clients dengan traffic korang. 

So kesimpulan, blogger dibayar oleh advertisers sebab blogger ni dah macam medium pengiklanan . Bayaran depends on traffic blog.Jumlah pengunjung harian.Lagi tinggi traffic,lagi tinggi bayaran. Mula2 target traffic 100, 200 pastu 300..sikit2 lama2 cecah 10k visitor sehari.Tulis je. yang penting minat blogging, kiranya kalau xde income pun akan teruskan blogging.haa gitu. Utamanya kena minat. Kalau target utama nak duit...hmmmm susah sikit kot. T_T . Saya sendiri jadi minat blogging pun sebab saya ada tempat untuk berkongsi.Bila buat resipi,boleh share then orang cuba then menjadi and happy ! Seghonok.


Hmmm blogging. Susu dan tidur lebih menggembirakan. T_T


Toodles :)








61 comments :

  1. mmg tak pernah kisah pasal duit..tp kagum dengan org yang income ribu riban hasil dr blog je...blog saya tak best...sebab tu income dr nuffnang cuma ade 20 hengget je walau dah berblogging dari tahun 2006.... kesian kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama. Namee pun x kisah. Sbb mmg dah minat blogging. Blogging best kan. Xpe cujern satu hari nnti mesti ada rezeki! Namee yakin!

      Delete
    2. sama masa cujen..hehe..tak pernah kisah pasal duit..tapi mmg kagum dgn blogger yg kerja dia hanya dgn menulis di blog dpt ribu riban..hebat betoi..

      tapi org kata rezeki kan..mna la tahu tetibe satu hari ade advertisers terbekenan nak hire..mna la nak tahu..tuah..kan2? :P

      Delete
  2. hello namee.. hurmm betul sangat.. ramai yang cakap blogger ni buat depa meluat hahaha.. So far, umie blogging ni umie hanya dapat duit nuffnang je.. sponsor post tak pernah dapat lagi..x sangka eh sebanyak tu. lepas ni, kena rajin2 update macam kak namee :P hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umie..haha. dr awal namee kata ada blog ramai yg meluat. Mcm buang masa. Kawan2 pun beri reaksi yg sama. Sedih. Sorang2 je kita blogging. Hehe. Haah sebenarnya dr advertorial yg banyaknya income tu umie. Kamu pun mesti akan dpt.

      Delete
  3. kan.. saya kenal Namee pun dari Nuffnang, Nuffie iklankan Namee.. tapi, sejujurnya, namee tulis blog best! santai je, suka baca.. layout senang, takde lelagu.. ibarat kata, suka semualah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akmal. Terima kasihm actually layout namee sepah2 gak. Haham x sbr nk kemaskan.

      Delete
  4. Tq for the tips namee.. yang penting minat kan..

    Yeayyy!! Suka sangat tulis sampai buku teks sekolah dulu jadi tempat coret perasaan..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Minat dtg dulu. Income tu akan datang juga nnti. Yekee siap tulis kt buku teks haaa. Hehe

      Delete
    2. Haah..lepas tu bila hujung tahun nak pulangkan buku (skim pinjaman buku teks sekolah) cikgu suruh padam semua yang conteng conteng kalau tak kena denda bediri kat court badminton..kenangan...bhahahaha!

      Delete
  5. Setuju ! Be yourself and suka berkawan itu yang penting. So , sekarang ni kita nak kawan dengan Adam. Boleh kewww tak boleh ? Hahahaha. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beheee. Boleehhh. Adam single lg. Hehe

      Delete
  6. owh...contoh rm1000 tu blog namee...owh...owh.... =)

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum,kak. duit yg kita peroleh tu halal tak? saya rasa waswas nak dftar benda ni.

    ReplyDelete
  8. Rasanya baby adam banyak rupa daddy dia ke...rupa namee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejap daddy kejap mommy .akak rasa ? hehe

      Delete
  9. hoi kan tulis situ contoh.kang tulis seringgit kang orang ketawakan and tak semangat nk blogging pulak.

    ReplyDelete
  10. I follow you :) Namee. Suka bila awak pos benda2 creative kat fb page awak. tak ingat dah jumpa blog dulu ke fb dulu

    x pandai personal blogging mcm awak. tulis pasal produk shaklee boleh lah sket2 ;)
    continue menulis ya beb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamiee..hehe. sy share pasal diy tu sbb sy suka jugak idea2 camtu. Nk buat xde time tp minat. Hehe. Terimankasih jamiem insyaAllag sy terus tulis.

      Delete
  11. kenapa x halal sbb blh pilih xnak iklan arak atau rokok ? tp bg sy kalau awak dah ada was was tu..baik jangan.

    ReplyDelete
  12. tk pandai lak nk tulis cerita2 gitu hehe

    ReplyDelete
  13. dulu tak tau pun blogging pn boleh jana duit...1st time buat blog mmg merepek2 cerita yg keluar...lepas tu belajar sket2 macam nak tarik org baca. dan skrg masih lg berusaha nak tarik minat org membaca...mai la jemput dtg ...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya merepek2 pun blogging jugak namanya tu .hehe. ok nnti sy dtg. Ingatkan kalau sy terlepas.

      Delete
  14. Comey Adam. merah2 jerawat ke tu??hihi

    ReplyDelete
  15. kena usaha lagi nampak gayanya..teringin nak wat income dr rmh like blogging =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mesti ada peluang jugak. Ramai yg boleh. Kamu pun mesti boleh!!

      Delete
  16. Seronok membaca...blog namee in...banyak info..Santa Dan simple...tak..meleret....
    Sy pun masih belajar buat blog..tu pun cari kat internet Dan biasala blog sy hanya ten tang Kereta....belun oandai menulis lain-lainnya....sebab tk banyak info yg nak disampaikan...

    Inilah blog saya wwwmproton4utoday.blogspot.com
    www.newperodua4utoday.blogspot.com

    Baru jer mencuba nuffnang walaupun dh lama tahu Pascal Iklan yg ditempelkan diblog...taping setelah baca info dr namee baru sy lihat youtube bagaimana utk letakkannya....

    Tq..
    Nubis..kubis

    ReplyDelete
  17. Seronok membaca...blog namee in...banyak info..Santa Dan simple...tak..meleret....
    Sy pun masih belajar buat blog..tu pun cari kat internet Dan biasala blog sy hanya ten tang Kereta....belun oandai menulis lain-lainnya....sebab tk banyak info yg nak disampaikan...

    Inilah blog saya wwwmproton4utoday.blogspot.com
    www.newperodua4utoday.blogspot.com

    Baru jer mencuba nuffnang walaupun dh lama tahu Pascal Iklan yg ditempelkan diblog...taping setelah baca info dr namee baru sy lihat youtube bagaimana utk letakkannya....

    Tq..
    Nubis..kubis

    ReplyDelete
  18. Sy pun baru cuba nuffnang..setelah baca info dr namee..mencuba..alhamdulillah dapat jg letak iklan nuffnang..

    Sy suka bc namee blog simple dn tak meleret dan banyakbinfobyg dusampaikan...keep it up namee...jangan mengalah.....teruskan blogging...walau dh mempunyai anak kecil masih mampu menuls blog.......dn menyampaikan info serta tips berguna...

    from nubis kubis
    www.proton4utoday.blogspot.com
    www.newperodua4utoday.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. oke..susu dan tido lebih mengembirakan..kih3

    ReplyDelete
  20. yessszaa... klik klik iklan boleh la kalau ada masa terluang and to those yang rajin, I mengaku I malas hehehe. Better like Adam, susu and tidur zzzzz Aunt oso feeling sleepy now la Adam.

    ReplyDelete
  21. sy silent reader kak namee..suke bace blog akak..pas bce entry ni teringin gak nak wat blog sndri..hee..=)

    ReplyDelete
  22. salam kenal namee..nama anak kita sama la....jemput la singgah blog ibu adam danish..hehehehehe

    ReplyDelete
  23. Yup...yang penting setiap penulisan tu lahir dari hati kita... LeYa lebih suka menulis tentang kehidupan yang LeYa jalani kini... hahaa... Baik kita jaga hubungan dengan rakan2 dari asyik mengejar duit yang kita sendiri tak pasti berapa akan dapat... Melalui hubungan dengan rakan2 kita boleh merapatkan lagi ukhuwah persahabatan malah sekaligus di situ menjana pendapatan sampingan baik dari segi duit mahupun kebaikan sesama insan...

    ReplyDelete
  24. hihihihi suka blog kak namee <333

    ReplyDelete
  25. yang penting kena rajin & banyak belajar kan namee. sy pun dulu x expect visitor up to 500, tapi lama-lama bila tengok blog orang lain jadikan motivation. so nanti kita akan puas hati lah hehe. setuju sangat

    ReplyDelete
  26. Love this entry namee...i pun br je bt blog..just as personal diary..xkisah sgt org nk bc ke x...tp kalo namee sudi..blh la jenguk2 blog kite..hhehe

    ReplyDelete
  27. blog akak dah macam gua batu kapur, sekeping iklan pun takde..argghh sepi sekuntum rindu. sungguh la tak reti keje2 canggih manggih ni. taunya menaippp je hehe sedih mak! meh la gi gua batu kapur akak kat http://smiletheorange.blogspot.com :p

    ReplyDelete
  28. betul tue kak namee...yg penting minat....dunia blogging is not just about income..but more to write ,share,make new friend n etc..saya suka sgt baca blog akk...n baby adam comeyyyyyyy sgttt...^^

    ReplyDelete
  29. Thanks Kak Namee.. Saya actually baru je blogging. Tak sampai 2 minggu. Niat nak aktif tulis entri tapi sekarang busy study nak exam. Blogwalking pun tak sempat T__T InsyaAllah, habis exam akan aktif kaw-kaw (ewah) dgn blog dan rajin blogwalking.
    Btw, suka baca blog Kak Namee. Silent reader dari tahun lepas. Bagi flying kiss kat Adam ensem tu ya ^_^ May you always success in blogging :)

    http://strange-hollic.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Betul2. Yang penting minat!

    ReplyDelete
  31. Macam mana penggunaan nuffnang tu sis namee? sy tak faham.. walaupun dah lama berblogging..kadang2 semangat juga nak berblogging.. tapi bila fikir tak ramai yang follow and baca, so rasa macam semangat tu hilang pun ada jugak.. hmm.. macam mana ek?

    ReplyDelete
  32. alhamdulillah rezeki dengan menulis blog.:)

    ReplyDelete
  33. tak nak komen pasal blogging. nak cakap babu adam comel sangat la... geram...

    ReplyDelete
  34. As salam namee,
    Pasai Namee la kami pn dah mula tulis blog,bru sgt2!,tq2 so much tip2 y bg..salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  35. yaAllah ensemmmmmmyeeee anak nameeee !!!! comel putih geram !

    ReplyDelete
  36. Dah yang terpenting sekali hari2 kena rajin update kan..hehe =)

    ReplyDelete
  37. Betul sangat. Saya pun cari rezeki melalui blog. Tapi bukan bidang advert la..hehe


    P/S: Kan best kalau boleh dapat income sambil-sambil ber-bloging.

    ReplyDelete
  38. Hi Namee... Boleh tak nak belajar cara nak buat duit dengan blog? Baru dalam bidang blog.. Hehehe... By the way Namee,, ari ni 9th may kan? Happy birthday to Namee....

    ReplyDelete
  39. macam mana nak join ?? tk tau pun .

    ReplyDelete
  40. Setuju dgn Namee! Duit bukan yang utama. Yang penting, minat! Heee...

    Jemput jnguk2 blog kiter ye Namee.... (^_^)

    www.ashuohashu.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. Nice. macam bersemangat sikit nak terus berblog. :)

    ReplyDelete
  42. Hai namee,

    i ;like ur style. found ur blog from FB ;) bravo yer.. 80k likes! pheww

    sebut pasal buat duit dgn blogging ni, yes it's true what u said.

    kwn2 blogger sy sndiri ada dari kelompok begitu. yang memang masyuuuk dgn p'iklanan ni. jeles tau. hihi but it's sort of motivating myself jugaklaa.. sy minat menulis2 ni cuma kekangan masa jer...

    very cute son u have! ;)

    ReplyDelete
  43. yup betul tu kak..kita sokong dengan akak :)

    ReplyDelete
  44. banyak cara nak buat duit guna blog..yang penting mesti minat dan rajin menulis.

    ReplyDelete
  45. Comelnya dia.... http://tonepower.com

    ReplyDelete
  46. salam admin. saya ada juga apply untuk iklan. tapi tak approve. mungkin sebab visitor blog saya sikit. ya lah. saya tak pandai menulis macam admin. tapi saya tak putus asa. saya buat kerja online. siapa kata kerja online tak wujud?. dah 10 tahun saya kerja. ingin kongsi kalau admin tak keberatan.

    [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...