Monday, May 26, 2014

Resepi : Kek Batik Moist

Hi

Teringin nak makan kek ,sebenornya teringin macam2. Nak buat kek lebih2 kang Isham bukan jenis makan kek pun. Haritu teringin kek batik tapi yang moist punya lalu terjadi lah resepi kek batik moist. haha. Segan nak share sebab kek batik ni senang sangat nak buat.silap2 baby Adam pun boleh buat. behee. Takpe senang ke susah yang penting sedap boleh makan. Maka terjadilah resepi kek batik moist. Ni moist punya. bukan crunchy tau.

Ni la orang desperate bila nak makan kek manis..kek batik menjadi pilihan. Bahan2 pun simple apa ada kat rumah je. Kek orang budget nama dia. Untuk budak sekolah darjah 6 darjah 5 nahhh elok sangat buat untuk sejukkan hati mak bila mak tengah mengamuk terjumpa surat cinta kome. behehe

Bahan-bahan nyaa....
1) 1/2 cawan air suam
2) Satu cawan milo
3) 1/2 susu pekat manis
4) 2 biji telur ATAU 1 biji telur besar
5) 250 gram Buttercup
6) 3 sudu besar koko ATAU nescafe pun boleh
7) Biskut Marie. 
(kita guna biskut Marie jenama Tiger haaa biskuat. mana tahu boleh jadi kuat lari pasni. bhaaahaa. tapi rasa dia sama je macam biskut Marie jenama Marie tu.)

MASAK BAHAN-BAHAN
Bahan 1 , 2 , 3 , 4, dan 6 

Masukkan bahan 1, 2 ,3 4 dan 6 ke dalam periuk . Lepas tu terus pergi masak bahan dalam periuk tu dengan api yang perlahan.Jangan api kuat nanti hangit heyyy. Sila kacau2 bahan2 tu ..jangan biar je nanti kering. T_T . So sambil api perlahan tu gaul2 la bahan2 tu sampai sebati and masak.

Sambil gaul bahan2 tu dalam api yang perlahan....sikit2 masuk kan butter Buttercup tu dan gaul sampai sebati jugak. Masukkan Buttercup sikit demi sedikit sampai habis Buttercup tu. Jangan berhenti kacau bahan2 tu sampai nampak betul2 sebati....then tutup api . Haaa gituuu.


SUSUN BISKUT DAN COKLAT DAN TEKAN PADATKAN SECARA BERGILIR - GILIR
Ok nampak tak dalam periuk tu semua bahan dah sebati . Bahan yang sebati dalam periuk tu semuanya kecuali biskut Marie je kita belum guna.Haa time ni la nak guna biskut Marie tu !

Part susun-,menyusun

Patah-patahkan biskut Marie tu ikut kesesuaian size. Macam main puzzle. Kalau part tu berlubang..patahkan biskut size kecik untuk muatkan lubang tu. Haaa gitu. Saya buat besar kecik besar kecik. size takyah accurate sangat ok. Main tibai je patah patahkan biskut. 

Mula-mula letak one layer lapisan campuran coklat tu..then gilir2dengan biskut marie. Everytime letak biskut MArie tu..penyek2 dengan sudu sampai padat. Setiap layer padatkan tekan2 dengan sudu.

Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu
Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu
Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu
Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu
Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu
Lapisan coklat
lapisan biskut Marie.
Padatkan tekan dengan sudu

Kemudian masukkan dalam peti ais biarkan sejuk...

Then potong...


then taddaa ! Dah jadi camni...


Then jangan lupa bancuh nescafe....nikmati bersama kek batik moist. Haaa gitu.Senang gila kan. entah layak ke idak di dibuat resepi. behee

ni pulak resepi kek coklat moist http://nameeroslan.blogspot.com/2013/04/resepi-kek-coklat-moist.html senang gila jugak ! Saya punya resepi semua senang2 sebab pemalas . hahaa. Tak boleh la buat yg susah2. 

Toodles

---------
KULIT PUTIH , LICIN DAN TEGANG !
TERBUKTI KEBERKESANNYA !


Dulu dan sekarang lepas guna produk 100% plant extract Luminous . Dah restock ya skincare ni. Kalau berminat untuk tahu lebih lanjut boleh wassap terus Fira 016 250 9143






Wassap : Fira 016 250 9143






75 comments :

  1. niceee..biskut tu namee hancurkan tak??ke susun bulat2 cmtu?

    ReplyDelete
  2. waaa sodap ye namee..dah pndai masak ehh..hihi,dulu2 isham yg banyak ajar namee kan.. >.< singgah blog kita nt ye

    http://aisyahambris.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. X reti sgt masak pun. Same je. Isham juga yg terror. Hihi. Ok kita singgah okay.

      Delete
  3. senang aja kan..x payah nak bakar2 lg :D

    ReplyDelete
  4. wahh thanks namee kongsi resepi best dan senang pulak tu. haa boleh try nti. brr terliur dah nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Yayy. Tetiba teringin lg. Hehe

      Delete
  5. Dah lama tak buat. ...masa bujang dulu selalu buat sebab ramai tukang makan...

    ReplyDelete
  6. amboi ..terliur pulak tgk kek dia ni hah...

    ReplyDelete
  7. Wahhhh, boleh buat ni. Hehehe. iday pon pernah buat tapi simple gile la, just milo,susu an biskut. Tapi keras giler. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp mmg ada recipe yg keras. Namee punya recipe moist. Cuba lah. Hehe

      Delete
  8. gila senang n nmpk menyelerakan. Sblm ni Cik Anis bt kek batik keras kejung -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu recipe kek batik crunchy tuu.hehe

      Delete
  9. selalu gagal buat kek batik dengan jayanya..T_T terima kasih bagi resepi ni..nanti boleh rujuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe pasni cuba yg ni. InsyaAllah boleh!

      Delete
  10. adoi.. terliur tengok resipi kek batik.. da la tengah lapo..

    supermommy2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. namee, susu pekat manis tu 1/2 tin ke 1/2 cawan??

    ReplyDelete
  12. memang senang.mmg skang tengah craving kek batik.mcm tahu2 je,. Heheeee

    ReplyDelete
  13. malas nak semak stress.. amik resepi yang mudah2 je.. janji sedap dan mendapat pujian.. ekekeke.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Hehe. Saya pun mcm tu. Semua recipe senang je. Hehe

      Delete
  14. sedapnya kek batik kak namee....rindu nak jumpa lagi

    ReplyDelete
  15. gulp. berliur tengok coklat milo tuh, thanks awak sbb sudi kongsi resepi :B

    ReplyDelete
  16. simple gak resepinya, tapi eka punya resepi lebih kurang gini gak tapi tak tambah air. sedappp. tetiba tringn nak buat ahaha

    ReplyDelete
  17. sedapnye!!! =) saya tag sis.. =) jemput ke blog ye.. http://muslimahad-deen.blogspot.com/2014/05/liebster-award-part-2.html

    ReplyDelete
  18. anak saya sangat suka makan ni

    ReplyDelete
  19. suka la baca blog kak namee..penuh dengan info..sy pernah buat kot kek batik waktu darjah 6 dulu..serius memang mudah giler..tp saya punya versi yg lagi simple dari kak namee..hehe

    ReplyDelete
  20. Namee, mohon buat event masak biskut batik. Hehehehe

    ReplyDelete
  21. Resipi yg mudah difahami. Suka bila Namee post psl resipi sbb cara penyampaian sgt mudah, hehe.. Thanks for sharing dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb gambar step by step.kannnn. hehe

      Delete
  22. Kek batik!!! Suka makan tapi jarang buat. Hehe...nanti nak try lah pakai resepi ni.

    ReplyDelete
  23. amboi senangnya nak buat. boleh cuba ni thanks namee! :D

    oh jemput baca entry ni. sebenarnya malu nak publish tapi rasanya semua perempuan kena ambil tahu suplemen dia ok ke tak sebelum makan.

    http://yayaflanella.blogspot.com/2014/05/kau-yang-tanam-cacing-dalam-badan_26.html

    ReplyDelete
  24. lama gila x buat. huhuhuhu.

    jom singgah blog umie : http://u-mie.blogspot.com/2014/05/bagaimana-orang-kaya-berfikir.html

    ReplyDelete
  25. kek batik nie mesti sedap...
    thanks sebab sudi share resipi..
    nanti ada masa saya nak cuba ye....terima kasih name....ehehehehe...

    ReplyDelete
  26. Sedapnyaaa! Terliur..dah la feberet..ohoiii... T_T

    ReplyDelete
  27. Nak try lah.... seswai ke lelaki wat biskut ni?

    ReplyDelete
  28. Sedapnya.. Thanx for sharing. Jom singgah blog saya shahhaslinda.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. saya da try guna resepi ni aritu,,,jadikkkkkkkkk...tq yea untuk resepi ni...jom follow blog saya http://wanynornid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Tambahkan kicap utk memekatkan lagi kek anda.jgn lupa sedikit asam jawa,asam boi,dan asam keping utk melazatkan lagi kek batik anda.
    p/s sesuai dimakan didepan tong sampah.

    ReplyDelete
  31. saya pernah buat..
    guna biskut marie jer...
    memang sedap dan lazat..

    ReplyDelete
  32. Btul ke resepi ni biskut tu blh jd lmbut? Ade resepi kata kna pkai susu cair/ susu segar, atau pun bila dh siap tu kna kukus plk... br dpt texture kek batik moist a.k.a xcrunchy

    ReplyDelete
  33. Btul ke resepi ni biskut tu blh jd lmbut? Ade resepi kata kna pkai susu cair/ susu segar, atau pun bila dh siap tu kna kukus plk... br dpt texture kek batik moist a.k.a xcrunchy

    ReplyDelete
  34. Btul ke resepi ni biskut tu blh jd lmbut? Ade resepi kata kna pkai susu cair/ susu segar, atau pun bila dh siap tu kna kukus plk... br dpt texture kek batik moist a.k.a xcrunchy

    ReplyDelete
  35. Btul ke resepi ni biskut tu blh jd lmbut? Ade resepi kata kna pkai susu cair/ susu segar, atau pun bila dh siap tu kna kukus plk... br dpt texture kek batik moist a.k.a xcrunchy

    ReplyDelete
  36. sedapnye..senang gile ni..boleh cuba ni.
    singgah kenal dan singgah syawal

    ReplyDelete
  37. Namee nnt try pkai bskut marie jenama munchy perisa cappucino..lg bombastik rase dia..if suka ade rase kopi la

    ReplyDelete
  38. tak berminyak ke buttercup tu smp 250gm..

    ReplyDelete
  39. sedapnya. pernah juga buat. 1st try jadi keras. 2nd time baru okay.

    ReplyDelete
  40. Kek Batik
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/kek-batik.html

    ReplyDelete
  41. Sedapnya.. Ni resepi baru ni.. Sy nak cuba la 💋

    Meh jalan2 rumah sy myfreshvita.com

    ReplyDelete
  42. Kami di SF homemade kek batik leleh membuat dan menerima tempahan kek batik untuk pelbagai majlis.
    Hubungi 0193983408 untuk tempahan,
    Minimun order 1 box by POS, 2 box by COD

    ReplyDelete
  43. yang 1/2 susu pekat tu..nak guna sukatan tin ke cawan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...