Monday, June 16, 2014

Lawatan Ke Kilang MAMEE dan Berjumpa Dengan Mamee Monster ! Yayy !

Hi

Rasa untung sangat dapat pergi visit kilang Mamee Double-Decker and Mamee Jonker House kat Melaka. Yela, sebelum ni tahu sedap makan kenyang je kan produk2 Mamee ni tapi kali ni dapat tengok macam mana proses Mamee dibuat ! Semua blogger berkumpul kat kilang Mamee Subang Jaya then dari sana sama sama naik bus terus bertolak ke Melaka. Rasa macam trip zaman sekolah plak. bahaa.

Sampai sampai je terus dibawa masuk ke dalam untuk dengar taklimat sikit sebelum semua masuk dalam kilang untuk tengok proses produk Mamee Chef . 
Yang kat depan ni semua produk2 dari tahun2 dulu.Packaging dulu sampai sekarang. Gallery Mamee. Ala tak sempat nak tangkap gambar satu persatu sebab banyak sangat generasi packaging nya. Tapi bila tengok satu persatu...eh haah laaa rindu nya packaging yang tuuu.hehe

Taklimat bermula.

Lepas taklimat terus acara demonstrate buat mee tarik tu.Kalau makan Mamee Chef kan dia punya mee tu kenyal je. Bila rendam dengan air panas takdela mee nya kembang sangat. Just nice je lepas tu kenyal kan ?? So far saya paling suka Mamee Chef ni ! Sebab mee dia kenyal, perasa dia sedap. 

mee tarik


bahan2 perasa mee tarik. Guna bahan2 semulajadi. No wonder rasa Mamee Chef perasa tomyam pun sama macam tomyam yang makan kat restoran tuhh. By the way, Ramen Rater adalah top10 best instant noodles .Wahhhh.

Lepas taklimat and demonstration terus dibawa ke dalam kilang untuk tengok the real process ! Ni yang excited lebih ni. Nak buat sendiri pun tak tahu, tengok pun seronok sangat dah. bahaa. Serioulsy kagum tengok, dari mixing rolling steaming , keringkan sampai ke packaging lah we all  dapat tengok. Tau tak Mamee telah melaburan sebanyak RM80 juta dalam mesin teknologi terkini untuk mendapatkan hasil 'mi tarik' berkualiti.






Gambar yang keempat tu,yang mana pecah2, diorang akan reject. Hanya yang penuhi standard je yang akan dipaket. Yang mana rosak sikit even pecah sikit pun diorang reject terus. Memang sangat jaga kualiti Mamee ni.


Packaging Mamee Chef. Satu persatu diorang check. Takut tercicir apa apa. Teliti gila kan ?No wonder produk berkualiti and tak pernah dengar any complain.

Ni pulak proses untuk Mamee Monster jajan yang kita selalu makan dari kecik dulu.
Produk yang mana pecah, warna macam terlalu oren...akan di reject! Memang sangat menjaga kualiti ! Kualiti , bersih dan halal memang sangat Mamee titik beratkan. 

. Ingat tak jajan Mamee Mosnster ni ?? Renyuk , Goncang, Makan ! hahaa

Lepas tengok proses, rasa macam berkembang pulak minda. Jakun jugak tengok. Tapi semua pekerja pakai topi and jaga kebersihan. Tengok mesin2 yang proses Mamee ni semua bersih.



Yana Yassin. haha. Saya asyik berkepit dengan Yana je.Takpe kita serupa Yana . Dah macam kembar. Sebab tu takleh berpisah si badan dua. hehe

Masing2 jakun dapat tengok proses Mamee. Kagum dengan ketelitian, kebersihan, kecerewetan Mamee ni.  beheee. 

Lepas dah selesai,lunch, then terus bertolak ke Jonker House Mamee kat Jonker Street.Tak tahu pun Mamee ada Jonker House. Yang awesomenya Jonker House ni, ada museum, restaurant kat belakang and kat bahagian atas ada tempat untuk buat fun activity. Jonker house ni macam gallery jugak , boleh beli product Mamee di Jonker House ni dengan 10 percent discount. 

Mamee Jonker House,Melaka .Haritu congested sangat tak sempat tangkap gambar building Mamee Jonker House ni. Ni gambar pinjam dari http://niger1437.blogspot.com/


Boleh shopping dengan 10 percent discount.

Paling cool sekali tingkat atas ada satu bilik buat aktiviti. Kat situ kita boleh decorate packaging Mamee Chef kita sendiri. sukahati la nak buat warna apa, corak apa pun ikut kreativiti sendiri !

Sesuai bawak anak2 datang sini.Tak sabar nak tunggu baby Adam besar .Boleh bawak datang sini ! Haritu ada few budak2 jugak, punya la seronok dapat decorate packaging Mamee Chef sendiri. Comel gila. Lepas habis decorate, siap boleh pilih ingredient Mamee Chef sendiri..nak letak cili lebih ke, sayur lebih ke. Cool gila.

Taadaaaa ! Ni hasil kreativiti I gamaknyaaa...haha




Mamee Monsterrr. hehe. Geram tengok taring sebelah Mamee Monster tu. Rasa nak tarik.

Semua happy .Tapi best la trip ni. Kat Mamee Jonker House ni ada restaurant...nanti kalau korang datang sini sila cuba nasi ayam kepal .Sedap gila!

Me with Ida !

Lepas dah siap keliling Memee Jonker House,then pulang ke KL semula.Thanks Mamee for the wonderful experience. 

Seriously memang kagum dengan Mamee. Yang penting berkualiti, bersih dan halal ! Balik rumah,makan Mamee Chef sedap ni..hewhew
Mamee Chef . 

Bau pun sedap bukan main. 

Kenyal and slurrrppp !


Untuk terus ikuti produk Mamee Chef yang sedap ni boleh terus follow facebook diorang MAMEE Chef

#MameeChefDay 





54 comments :

  1. hahhh gambar terlekat di blog namee..

    ReplyDelete
  2. Waaa bestnya..rugi xpegi ritu T_T terliur tengok ni namee. slurppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula. Ramai ygvxdpt pergii. Kalau x mesti lg meriahhh.

      Delete
  3. Eh eh i found myself here. Teheee! Erkk apa ni gambar mamee tu. Kita puasa ni. Haip. :P

    ReplyDelete
  4. dah rasa mamee chef tomyam thai tu... mmg sedap gilerrr!

    ReplyDelete
  5. tetiba2 teringin nak makan.... hmm sedapnya...

    ReplyDelete
  6. most fav jajan ni. dari kecik sampai sekrang. haha

    ReplyDelete
  7. comey nye maskot mamee tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp tgk depan mcm takut plak mamee tu. Hehe

      Delete
  8. Serius sedih tak dapat pegi hari tu.. Btw, mamee chef tom yam tu memang super ohsem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Namee pun bru rasa mamee chef..punyalah sedappp.

      Delete
  9. uhuk... geramnya tengok mamee monster tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geram nk tarik taring satu dia tu. Ekeke

      Delete
  10. sush dpt peluang masuk kilng, tgok pemutan dia ni..

    ReplyDelete
  11. Sape Ida? Sape? Hehe. Namee, rindu la. Bila lagi nak ada event sama2 ni. Hehe. Tengok entry, tetiba rasa nak makan Mamee Tomyam. Iday buat ari tu siap letak tomato and udang. over taw. Hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh ida tu awak la. Hehe. Amboi bukan main pakej dgn udangggg

      Delete
  12. Suke sgt makan megi mamee chef ni. Sedap sangat. Sebab mee dia tak kembang. Kenyal gitu2 je. Hik3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah x kembang. Pastu lembutt je kan

      Delete
  13. Tak dapat nak join sbb jauh nak tggl anak..uhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alolo xpe nx time ada lg trip lain. Hehe

      Delete
  14. huwaa.. mamee.. my feveret sepanjang zaman.. hehehe

    ReplyDelete
  15. Waahhhh bestnyaaa... Jarang makan mamee ni... Btw, kilang tu macam kat dalam citer Adnan Sempit la ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba mamee chef baru ni. Sedap gilaa

      Delete
  16. waa bestnye dpt pg sna..ske sgt mkn mamee chef perisa tomyam..my favee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la fav. Tomyam thai tuu kann. Sedap giloo

      Delete
  17. mcm mne boleh dapat buat lawatan kilang nie?

    ReplyDelete
  18. mcm mne leh buat lawatan ke kilang mamee nie?

    ReplyDelete
  19. Hehehe. Dah selalu makan dah. Mak sy keje di sini. :)

    ReplyDelete
  20. Hehehe. Dah biasa makan mamee. Mak sy kje kat sini. :)

    ReplyDelete
  21. kalau join haritu msti dpt jumpa namee. tapi eka x dpt join hukhuk. terpaksa pas kat blogger lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yekee.xpe eka nx timee okk.lgpun eka jauhh

      Delete
    2. tak jauh lah haha. weekend je ade kt kl. mase tu ade knduri belah suami. terpaksa cr pggnti.

      Delete
  22. jarang makan tapi kalau ada memang tak tolak...kilang mamee nie kat negeri saya...rugi tak dapat follow because I keje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai gak xdpt join sbb kejaa. Xpe nx time mesti ada lg tripp

      Delete
  23. Perghh kak namee, dah makan dulu mamee nya..haha

    ReplyDelete
  24. wah ebruntungnya menyesal tak hantar penyertaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe nx time kita visit kilang lain plak

      Delete
  25. pnh terkena mamee chef yg takde perencah dia.. hehehe..tapi alter sdri jela sbb nk buang syg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriouss?? Laaa. Pekerja leka kot tu. Hehe

      Delete
  26. wah seronoknya, sedih tak dapat gi aritu :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...