Monday, June 23, 2014

Sedih dan Tak Logik Dek Akal

Hi..

Sedih sampai tahap tak boleh study exam sebab asyik teringat-ingat. So last paper haritu tak study langsung.Terkejut tengok berita pasal budak OKU yang ditinggalkan / dikurungkan dalam keadaan tak terurus camtu. Saya sendiri ada adik OKU, memang mencabar ada anak OKU tapi tak bermaksud boleh layan camtu.

Macam tak logik dek akal langsung mak dia kata kesempitan wang, tapi pakai tudung lip lap lip selfie pakai lipstick tu ada pulak duit. Emm maybe pinjam kot semua tu. Banyak sumber boleh minta tolong. Kalau post facebook minta derma pun insyaAllah orang tolong. Dari selfie baik la post pasal anak minta tolong. InsyaAllah ada bantuan.

Seriously selalu tengok gambar orang kurus tahap meleding melengkung ke dalam tu gambar anak2 Africa . Tak sangka kat Malaysia pun ada kes macam ni. Tak faham. Maybe kita tak faham sebab tak dalam situasi mak dia. Saya ada adik OKU, (autism) memang tengok ma pa n adik beradik lain banyak bersabar sebab bukan dia minta lahir macam tu.

Bila diri sendiri dah jadi mak and ada anak..memang ada perasaan kasih kat anak. Sanggup dia makan tapi anak dibiar macam tu. Sampai tahap makan taik sendiri. 

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok mak nya sihat badan gempal. Anak dibiar kurus sakit macam tu" Kalau ye miskin gila, emmm takkan mak dia boleh gempal and kontra gila dengan anak. Paling koman pun orang kata kasih mak tu sanggup buat apa saja untuk anak. Takkan kongsi makan dengan anak pun tak mampu?

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok mak nya elok bergaya dengan tudung gaya Siti ada berlian tu. Paling murah tudung gitu is RM10 kot. Takkan baju anak RM5 pun x boleh ganti ? Pernah nampak kat bundle tshirt budak RM1. Spender pun budak tu tak pakai.

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok adiknya sorang tu elok pulak sihat berbaju. Pilih kasih ke ?

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi takkan tolong gunting rambut anak pun x boleh ? mandikan anak pun tak boleh ? Kat kedai 2 ringgit ada jual gunting harga 2 ringgit.

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok mak nya selfie boleh access facebook, smartphone pinjam ke? 

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" . maksud makcik tak cukup masa ke? Tengok dalam fb boleh tahan duk layan main game. 

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok bilik anaknya tu macam apa je. Kalau memang ada rasa kasih, takkan sanggup tengok anak tinggal dalam tempat kotor penuh taik mcm tu. Kita bela kucing pun, sangkar kotor kita pun ada rimas kan. Apa lagi anak sendiri.

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok fb mak kerja catering, xkan la x boleh bawa balik lebihan makanan kasi anak makan. Ke sengaja nak biar anak mati kering ?

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi tengok mak nya makeup .Beli makeup ada pula duit. 

Tak logik dek akal langsung, "uolss tak faham kesempitan hidup I" tapi kan banyak tempat boleh minta tolong. Kalau ye memang dia sayang anak dia, mesti akan ada usaha sampai menyenangkan anak dia.

Saya takde anak OKU and who am i to judge makcik tu ? Sorry tapi rasanya satu Malaysia rasa perbuatan macam tu dan alasan "uols tak faham kesempitan hidup I'. Tak nampak logik. 

Em dah tak tahu nak fikir positive macam mana dah. 

:'(

Ni lagi sorang...gila kot.
bahasa sendiri pun macam alien. Awak lahir sempurna tapi esok lusa kita tak tahu apa musibah yg entah akan ubah keupayaan n kelebihan kita. Apa apa pun boleh jadi.





57 comments :

  1. emo sungguh bab ni. rasa mcm nak pi belasah mak budak tu. takder hati perut. mmg mak dia tu dasar binatang. sian anak tu. ada lagi mak yg berhati binatang mcm ni. kucing pun syg anak tau

    ReplyDelete
  2. amelina amelie tuh manusia ke binatang? tak tak...
    binatang pon ade perasaan, ni kompem syaitan!!

    ReplyDelete
  3. Namee... azza dah lama xtulis blog pun tetiba tulis blog pasal ni sbb geram sgt. Nk meroyan nk fb segan. Haihh

    ReplyDelete
  4. Namee... azza dah lama xtulis blog pun tetiba tulis blog pasal ni sbb geram sgt. Nk meroyan nk fb segan. Haihh

    ReplyDelete
  5. kesian kan Namee.mmg gila lah! mmg xsangka ada manusia yg mcm ni.geram gila.

    ReplyDelete
  6. Entahla namee. Orang dah makin x ada naluri sayang kot...

    ReplyDelete
  7. dh kantoi tu yg kuor alasan itu la ini la...kalau tak smpai mati la bdk tu kena kurung gamaknya...

    ReplyDelete
  8. baru nak taip entry pasal ni. Serius namee. Rasa geram sangat2. sangat sangat tahap maksima. Kasihan dia. Kasihan.

    ReplyDelete
  9. Kurang asam jawa betul Emelina Emelie tu..sepatutnya dia yang kena buang dalam loji. tak bersyukur langsung..Tak apa doakan dia pulak dapat anak OKU..nak tengok apa dia buat...bodoh+gila+biul..

    ReplyDelete
  10. Eh sakit hatilah baca kes ni. Geram je. Sampai hati mak buat anak dia camtu. T_T.

    ReplyDelete
  11. sumpah bang*** yg komen last sekali tu. sakit kepala nk paham bahasa dia. geram geram.

    ReplyDelete
  12. kang serius tak masuk akal.. btw yg komen kat bawah tu 4kali baca baru paham..ape la budak2 sekarang ni.. Otak/akal simpan dalam poket gamaknya

    ReplyDelete
  13. Kesian tgk adik tu. Sggop mak dia buat cmtu. Ye pon kesempitan ,jgn lah buat anak nye kurus keding cmtu. So sadd :(

    ReplyDelete
  14. Kalau x mampu pon x kan lah smpi keding cmtu , skunk mcm2 bantuan boleh dapat.lagi2 ank2 oku. Isk isk. So sad :(

    ReplyDelete
  15. Kesian tgk adik tu. Sggop mak dia buat cmtu. Ye pon kesempitan ,jgn lah buat anak nye kurus keding cmtu. So sadd :(

    ReplyDelete
  16. kan namee kan? rs x blh di terima akal lgsg.. walau bz skalipun, xkn la xde ms walau 10 min utk uruskn anak tu.. tukar baju, bg mkn sume.. ada yg ckp kite x kenal mak tu, kite xtau mcmane dia, ssahnye dia.. mungkin ape yg dia pkai tu, pinjam utk majlis syarikat ke.. still sy x blh terima.. kalo x mampu, nk pegi majlis buat ape? sy sejak ada anak sendri ni lbh rela x pegi majlis syarikat or majlis2 lain demi anak.. tp mak ni, sggup plak ye.. dah tu anak bongsu elok sihat plak.. and dpt tau mak tu x tggal serumah pun dgn anak yg ni.. rumah lain.. dah knape nk asing2 kan? alasan nk sruh dia berdikari.. gler ke? anak oku tau bt ape? lain la anak yg sihat tu yg disruh berdikari.. seriously, sy mrah sgt2.. this is too much! smartphone ada, tp xkn la nk surf internet psl jkm ke ape ke, x tau.. allahuakbar.. sedih sgt..

    yg buat status kat ats ni.. bdak2 mentah yg otak ntah ke mane.. blum rs lg kan ble ada anak sndri.. dah ada nnti, br dia tau cane..

    ReplyDelete
  17. btul namee sokong..beli tudung liplapliplap liptik sume ade pulak duit nye...da nape bahase amelina amelie tu...ingt nie planet pluto ke ape bahase cenggitu

    ReplyDelete
  18. macam mana pun daif mak dia, mak dia masih x berhak buat anak dia sampai macam tu..org lain dok ceruk2 kpg yg lagi miskin, lagi ramai anak, xde pendapatan tetap pun xde tahap baju reput kat badan camtu..

    paling2 pun baju anak2 selekeh buruk or busuk masam & koyak sikit2. Hendak seribu daya, x hendak banyak dalih.. sanggupkah kita tgk anak kita sendiri tinggal kulit & tulang sbb malu nak mintak bantuan...? Mak dia ade FB, mintak la bantuan kat FB, share2 penderitaan dia..

    lagi satu, mak dia bukan ibu tunggal..ade suami baru..mcm mana sekalipun hidup dengan suami baru, anak x leh abaikan. tu amanah Allah SWT. Kalau dah x nak jaga sekalipun, tinggalkan kat rumah kebajikan pun xpe... Anak dia yg sorg lg tu elok pulak bajunya.. xde koyak rabak. Yang pelik jugak, dorg hidup serumah ker dlm keadaan kediaman yg penuh najis & tanah tu...

    Tak sangka kat Msia ade kes cam sampai camtu sekali.. biasanya jumpa mayat hidup camni kat Afrika & negara2 yg kebuluran dek peperangan @ krisis dalaman negara. Tak pernah sampai camni sekali sebak tgk video budak tu...

    Ape2 alasan sekalipun, semoga hukuman setimpal diberikan utk pelaku.. ape2 jer alasan dia bagi, Allah SWT jua Maha Mengetahui... sedihhh... :'( :'(

    pstttttttt : Namee...font keciknyerrr -_-'

    ReplyDelete
  19. semua tu alasan, alasan nak larikan dari kesalahan yang sendiri buat. anak tu dah kering lidi dah. takkan xler mintak bantuan ke ape. pastu cakap sanggup bagi anak kat pusat jagaan demi kebaikan anak dia. asal tak bagi awal. kerja dekat KLIA dah. hish,, kita yang xde anak pon terkesann, orang gila je yang tak rasa apa2 tengok budak macam tu. Nasib baik jumpa awal2, panjang umur lagi. :(

    ReplyDelete
  20. dunia laa ni byk benda yg menyakitkan hati. termasuklah alien tersebut.

    ReplyDelete
  21. Aslmkm namee, serius memang sedih & tak tergamak tengok anak dibuat macam tu. Dunia ni berputar and hidup ni pun macam roda, harini dia buat anak dia macam tu tak mustahil satu masa dia akan kena macam tu jugak. Karma kehidupan, what u give u get back...
    Semoga kita sesama islam, sesama manusia doakan anak itu sihat. amin...

    ReplyDelete
  22. Tula kak. tk tercapai akal nk pikir. smpainya hati mk dia. sy tkda anak. sy tau sy tk layak ckap cemni. tapi kalau betul tk ley jaga, jkm kan ada. kenapa perlu seksa smpai cmtu.

    ReplyDelete
  23. Ingat susah dan daif, sekali menyala lipstik dalam kereta lagi....entah banyak makan cadbury oversea kot sebab kerja dekat klia ~~> minta maaf cemuh mak cik tu...tak leh accept

    ReplyDelete
  24. sokong namee.. sangatlah tak fham ngn mak2 yg cmni.. ikot hati mmg nak maki je..tp cool down .. mengucap banyak2

    ReplyDelete
  25. budak yg komen tu xckup akal lg agaknye..btw..mmg lgsung xlogik pe yg mak dia ckp tu..knon nafikan org ckp dia abaikan anak dia..klu hg jga x kan baju anak sdri tu pn lgsung xdan nk tukar..

    ReplyDelete
  26. kan kak namee. bila kita ada ahli klurga yg oku baru kita akan faham mcmna situasinya.sedangkan jaga anak oku nie besar pahalanya. bila bawa adik sendiri jalan2 bkn kita minta org bg duit pun tp walau tak selalu pasti ada sesekali hamba allah hulurkan sumbangan. ini semua urusan allahkan kak. xapalah bg sy biar org nak mencemuh sbb kita yg jaga adik kita bkn org lain. tp ada sesetgh org yg tak perihatin dan tak guna sifat ehsan tue yg buat org jd marah.

    ReplyDelete
  27. Ya Allah.. apa la budak yang nama Amelina tu... tak bersyukur menjadi sempurna sampai sanggup hina budak yang OKU.. Eyza pun ada adik yang cacat.. so, eyza rasa sakit hati sangat bila tgk ada orang yang sanggup buat macam tu... Moga tak ada lagi orang yang tak berperikemanusiaan macam diaorang ni.. biar pupus jer kat muka bumi ni..

    ReplyDelete
  28. setujuuuuu!!!melampau sangat mak dia.memang mengarut pergi mampos lah alasan macam tu. tak boleh tgk budak oku tu kurus mashaAllah memang mcm yang dekat afrika tu.sebak hati dah la dia tak berupaya boleh mak sendiri buat mcm tu. patut kena sula perempuan tu

    ReplyDelete
  29. huh....mmg sakit ati sangat sangat sangat sangat...huishhh...part yg wardina condemned kerajaan tu pn 1...biaq pi la kerajaan byk sgt prosedur ke ape...kalo kita as a parent fight tok anak, mesti blh sbb dia bkn jenis mak yg kampung style yg konon2 xtau prosedur jkm...sy ada kenal sorg makcik ni, single mother n ada ank oku. idup dia pn susah. dia fight tok ank dia smpai dpt kad oku, dia g bwk ank dia b'ubat smue, alhamdulillah ank dia da kawen n ada anak skrg... dia kt kalo nk, mesti blh...

    pengasuh firdaus ni pn smpai offer diri nk amik firdaus tok jaga...dlu firdaus ni da blh jln sikit2 da pengasuh tu bgtau...

    huishhh...kesian la...

    ReplyDelete
  30. Fening nak baca apa dia tulis..budak2 zaman skrg...hadeihhh...

    ReplyDelete
  31. betul tu namee.. rasanya mak dia ni ada masalah otak.. orang normal tak kan buat macam tu :(

    ReplyDelete
  32. Setuju sangat. Kak lola mungkin ada masalah mental kot. Rasanya tak ada ibu yang sanggup perlakukan anak mcm tu. tak boleh di terima akal.

    ReplyDelete
  33. Sama macam yang saya fikir.

    Tak boleh nak fikir positive, kalau ye pun mak dia tertekan tapi tak kan tak boleh nak bersihkan anak, bagi makan.

    ReplyDelete
  34. sedih nya x tau dah mcm mana nak fikir poaitiv lagi .. kalau mak dia mmg daif blh lg terima tp org daif pun x biarkan anak sampai mcm tu ... sob sob sedih sangat x tau nk kata apa..

    pasal budak yg komen tu anggap je dia x cukup akal .. sob sob

    ReplyDelete
  35. Ade jgk eh orh comment mcm tu.. sy mak sedara..sy syg dia mcm sy syg nenek sy..mcm kwn sy..mcm kakak sy..mcm mak sy..syg sgt dia..permintaan terakhir arwah adalah aiskrim..sedara2 yg ade kt kg xde nak belikan mknan sedap3..kitorg yg duk kl ni tiap kali balik mst bwk mknn smpai perut dia penuh.. tp arwah dah meninggal sbulan lepas. Sedih xpernah sy menangis mcm tu sbb kehilangan.. tp xplah..sy tahu arwah lebih bahagia disana.

    ReplyDelete
  36. Memg x logik. Setiap perbuatan ada balasannya. Kita doakan hamba allah ni berubah dan jadi pengajaran pada diri kita sendiri. Dunia ni bulat... sampai masa jatuh jugak...

    ReplyDelete
  37. Memg x logik. Setiap perbuatan ada balasannya. Kita doakan hamba allah ni berubah dan jadi pengajaran pada diri kita sendiri. Dunia ni bulat... sampai masa jatuh jugak...

    ReplyDelete
  38. sedih tengok. sanggup buat macam tu kat anak sendiri.

    ReplyDelete
  39. terkejut sbnrnya bila tahu cerita adik ini..sedih menitis air mata tgk keadaan dia..spttnya dia dilyn dgn baik dan disygi..xkanlah sikit pun xde rasa belas kasihan..huhu..

    ReplyDelete
  40. teruk bahasa dan cara cakap dak amelina amelie nihhh.. memang macam alien.. ishh2.. semoga adik nihh semakin membaik.. : ) http://jazmiimukhtarr.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. Namee, yang atas tu, saya setuju je 99%. Lagi 1% saya 'percaya' kesempitan hidup dia. Tapi budak last tu, si Amelina Amelie ke pe tu, memang tak sedar diri. Rasa nak je mintak alamat sebab nak hadiahkan cermin and surah Yaasin. Harap2 dia boleh baca la. Semoga diberi cahaya. Ameen~

    ReplyDelete
  42. Tq namee roslan..l totally agreed with you...

    ReplyDelete
  43. Takburnya saudari amelina ni berckp (dhla pening nk baca ayat dia)....nikmat yg Allah swt beri bila2 masa aje Dia blh tarik...esok2 hilang anggota saudari dah jd oku...nak ke kena campak dalam laut or loji?

    ReplyDelete
  44. Sebenarnya amelina tu tu la yg OKU aku rasa.. Orang Kurang Upaya berfikiran waras..kah2

    ReplyDelete
  45. mcm2 jenis manusia ni...si amelina tu menulis tu kategori oku jgak tu, ntah ape2 bhs dia, kalu sape2 sggp pi cr siapa dia, kita publish sebesar2 gmbr dia

    ReplyDelete
  46. kata-kata Amelina Amaline tu..emm..bahasa tidak secantik namanya..astagfirullah..pemikiran apakah itu?

    ReplyDelete
  47. saya pun ada anak OKU (autisme)...memang menganggu pemikiran saya 2,3 hari ni pasal berita ni....hati rasa semacam...sedih,geram,sebak,hiba...terasa seperti orang buat kat anak kita....hu hu

    ReplyDelete
  48. berbelit2 nk fahamkan ayat budak yang post kat fb tu ade hati nak banyak bunyik....dia fikir budak2 tu mintak lahir jadi macamtu???huh

    ReplyDelete
  49. Siapa kita nak judge orang lain, I bukan la side mak dia, tapi pasti ada something yg medorong dia melakukan sedemikian, mungkin ada sesuatu disebalik itu kita tak tahu sebabnya, berdoa agar dia terbuka hati, utuk sayang anak dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua tindakan manusia dalam dunia ni ada dorongan. contoh...oh saya makan sebab didorong perasaan lapar. oh saya buang air besar sbb didorong sakit perut. oh saya bekerja sebab didorong perasaan nak balas jasa ibu bapa..oh saya sanggup berjaga malam jaga anak sbb didorong perasaan kasih pada anak. makcik lola? tindakan membiarkan anak dlm keadaan kotor dan kurus bukan keding..kurus tahap boleh bawa mati. apa dorongan dia ? sendiri ada akal...fikir la. nak fikir postiive silakan. mcm takde perikemanusiaan. silakan.

      Delete
    2. Agreed with Namee.
      Plus, if makcik Lola ni boleh bg alasan mcmni, lepas ni ramai lg org boleh bg alasan mengarut2 utk pelbagai wrongdoings@kesalahan diorang.
      Contoh: saya meragut sbb kesempitan hidup krn duit JKM bg x cukup utk menampung kehidupan kami 6 beranak. Kita terima ke alasan tu?kita marah kan? Kdg2 menyebabkan keceraan bkn shj fizikal ttp emosi kpd mangsa ragut. Mgkin btul dia susah tp kita x nak terima n surug dia usaha.
      Ini anak OKU tau, OKU. Dia abaikan smpi jd kering tunggu ajal,makan najis sendiri. Dan dia bg alasan nak ajar firdaus tu berdikari??? Dia OKU mentally, bkn fizikal semata2.dia jugak x dihantar kesekolah khas sy percaya, jd rasa2 dimana akal ibunya? Nak bersangka baik kenalah berpada2. Sikap mcmtu jugaklah yg sebabkan si Firdaus ni terabai xde jiran2 amek peduli.
      Bl nafsu berbicara,mcm2 alasan x munasabah keluar

      Delete
  50. hehehe I just kenot accept alasan tak cukop sifat mak dia tuh...kesempitan wang !!..cesss zakat ada..NGO ada..macam2 ada boleh tolong..haiyo puhlezzz..

    ReplyDelete
  51. sakit pulak hati baca yg paling bawah sekali tu...sok2 takdir tuhan die lak jadi oku ....

    ReplyDelete
  52. saya pn sngt2 sedih & geram tahap gaban rasa nak lempang2 je mak budk ni..sungguh kejam..semua alasan memng x msuk akal..harap dpt hukumn setimpal..

    ReplyDelete
  53. saya setuju dengan namee.. tak tahu nak berfikir positif macam mana lagi dalam situasi macam ni.. moga adik firdaus kembali sihat dan ceria serta mendapat kebahagian yang sepatutnya dia dapat.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  54. memang buat sakit hati je tahu manusia mcm ni hidup. rse cm nk tikam2 je leher tu, biar dia plak rse cm mne jd OKU . Adik saye hyperactive, mak saya jaga dia elok je.. sayang dia elok je.. xde pulak nk hina and kurung bagai.. haih, kecewa dgn manusia zmn skrng.. Binatang pun jaga anak elok2, manusia yg ade akal ni bole pulak buat kt anak cm tu.. :'/

    Sadly, this is humanity..

    Check out my blog please .. :) http://ratu-berguling002.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...