Sunday, July 13, 2014

Dilemma Mama.

Hi

My mum selalu complain like everytime masak .."hey korang masak apa ni bau kuat sangat ??!" Setiap hari benda tu berulang setiap kali masak bau dari dapur lambat betul hilang. Siap lekat bau asap kat sofa kat ruang tamu. bahaa. Kalau masak ikan masin or buat sambal belacan...empphhh lagi lah bau perghh. hahaaa. Sedap tapi bau tu yang tak boleh tahan sebab lambat hilang.

So  shes a bit shy bila nak buat open house and jemput kawan or family . Lepas masak, sampai ke malam bau susah nak hilang. Agak tak selesa untuk tetamu nanti, katanya . So usually dia akan beli makan dari luar sebab taknak masak nanti bau dari dapur susah nak hilang. Goreng karipap pun taknak. hahaa

Everytime ada tetamu je, mesti awal2 dah plan nak beli untuk jamu tetamu .*sigh.

Ini antara effort kami untuk fight the smell dari dapur !

Penyedut bau dan asap


Kita juga ada pintu ye di dapur. So everytime nak masak akan tutup pintu dengan harapan asap dan bau tak terbang keluar dari dapur .T_T

tapi................................


FAILED!

Still bau kuat jugak walaupun dah pasang kipas or pintu or buka pintu dapur halau asap and bau kelaur. Tapi takkan lah sebab masalah ni..... during Raya pun taknak jemput family and friends datang rumah ? Or takkan lah nak jamu tetamu dengan makanan beli. Nampak tak ikhlas. bahaaa. *sigh 

Then ting !!! Dapat idea ! Actually bukan dapat idea sebab I dilahirkan bijak pandai pun tapi ternampak iklan AmbiPur Set & Refresh ni  sebenarnya. hahaa. Sebab sebijik macam mama dalam video nih.




Tadddaaa ! 




Dapat membantu untuk serap bau dan asap ! Bau lavender is our most fav ! Dah eksperimen kat rumah and tunjuk kat mama "hahhhh jangan risau nak jemput tetamu. So this year kita akan buat open house jugak untuk family and friends !" * dengan nada tegas. behehe. Tahan 60 hari. So setiap hari tiada alasan untuk gerun memasak. ekkekeke

Siap I dapat mangkuk tembikar ni sebab beli produk AmbiPur and other P&G products bernilai RM30 . 



Pastu dah alang2 beli produk dia and dapat gift mangkuk tembikar kat Tesco haritu...terus masuk contest sekali. Sebab hadiah menarik. I memang pantang nampak contest, semua sibuk nak join.

Berpeluang untuk menang "Rumah Terbuka Terhebat " dihoskan oleh Sharifah Shahira dan berpeluang untuk belajar resipi memasak dari Dato Chef Ismail ! Juga percuma Juadah Buka puasa dari sesi memasak Dato Chef Ismail. Haaa curlasss sangat. Selalu tengok Sharifah Shahira and Dato Chef Ismail ni dalam tv je....hari raya nak jumpa depan2. Meriah uolssss.


Jom ramai2 join contest AmbiPur "Rumah Terbuka Terhebat" ! Kalau ada masalah yang sama macam I, sila cuba AmbiPur Set & Refresh. Confirm takde bau !!

For more info https://www.facebook.com/AmbiPurMY?fref=ts






12 comments :

  1. masak la kat luar rumah..confirm bau x melekat..kih2..apa pun good info lah :)

    ReplyDelete
  2. Dah lame ana pakai cara camni.. Huhu. Dalam bilik ade satu kat ruang tamu pun satu. Pastu kekadang lekat bau kat langsir, ana spray febreeze je. Takdelah bau sgt.

    ReplyDelete
  3. Klu msk bau smpai msuk bilik. Hihi.

    ReplyDelete
  4. sm je la kt umah ni.. pas msk mesti sembur ambi pur..

    ReplyDelete
  5. Kadang sampai mennyucuk hidung

    ReplyDelete
  6. ler...ingatkan pokok tu penghapus bauan. hehehe that reminds me to sniff sniff mah place here, semalam masak terung belacan ya ampunnnn... sampai ke tahun depan kot baru nak ilang nih.

    ReplyDelete
  7. saya punya kes lain sikit..duduk rumah apartment, org bawah masak apa tah..tiap hari bau makanan masuk..bau kuat pulak tu..stressssss sgt tau..even spray pewangi pun bau still tak hilang..tiap kali bau tu dtg, mmg rasa nak ngamuk je..i really hope that your tips will work.. T_T

    ReplyDelete
  8. boleh la beli..dapur ain tak ada penyedut asap..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...