Thursday, July 3, 2014

Papa!! Surprise !!!!!

Hi

Sedikit tentang ayah saya. Dalam 7 orang adik beradik, saya yang paling tak rapat dengan papa masa kecik. Kita memang tak sebulu. bukan bulu bulu roma tu ye. Haha my dad takde bulu roma pun tangan , kaki pun macam boleh kira kot. ekekke. Entah, dari kecik saya rasa my dad pelik plus maybe muka kita agak iras masa saya kecik dulu. Orang kata kalau anak beranak muka iras ni, tak sebulu.

Tapi bila dah meningkat dewasa, macam makin rapat pulak. Nak2 masa dunia universiti. Masa tu nampak the true colors of my dad. Masa dulu hanya anggap dia seorang lelaki yg bernama ayah je. Macam takde perasaan sangat. Ayah keluar pergi kerja, balik kerja balik kerja. Tak faham pengorbanan dia. Especially zaman saya mula bermain cinta dengan Isham. Masa tu, dia lah yang paling risau kalau saya putus cinta, kalau Isham tetiba tinggal saya. Katanya sakit cinta ni tak keruan sampai tak boleh study. Aikk.Macam ada pengalaman je. ekekke

Bila dah besar, baru reti erti penyesalan. Cecececceh. Erti pengorbanan seorang ayah.

He's the type of father yang bila anak call "pa duit dah habis? "..dia terus tanya berapa ? nanti papa masukkan"

He's the type of father yang bila anak sakit,haritu jugak dia datang jenguk. Lewat malam pun datang . sobs T_T . Kalau dia penat pun takpe sampai rumah kul 1 pagi pun takpe asal dapat jenguk anak.

He's the type of father yang bila anak minta tolong...terus tanya "bila?"

He's the type of father yang bila anak ada masalah, dia boleh dengar tapi dia punya ceramah tu panjang dan pedas ah. hahaa

He's the type of father yang bila anak panggil paaaaaaaaa (panggil pa panjang tu sebab ada lah nak minta tolong. ekekkeke) ...dia terus tanya "haa apa diaaa?"

He's the type of father yang dia takde duit belanja beli apa2 kat diri dia pun takpe. Asal anak dapat belanja untuk belajar. (Serba salah pulak duit lebih pa bagi dulu pergi shopping beli baju T_T )

He's the stype of father yang fikir jauh dan panjang. Even dia dah umur 54 tahun pun dia masih atur strategy macam mana if dia meninggal awal. Duit nak tinggal untuk mama and my adik2 punya belanja at least sampai untuk habis university. 

Banyak pengorbanan dia. Kadang2 bila nampak dia terlelap kat sofa rasa sedih. 

Sangat obvious dia penat kerja.



Wow rambut HITAM berkilau. Curlasss! 

tapi sebab penat bekerja...
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
Terus jadi camni

Eh sorry sorry. Salah upload. Ingat ayah kita tadi.Nampak sama.ekekke

Ni haa..


Terus rambut tukar kelabu.


:'(


Bila kitorang bertiga adik beradik teratas dah lepas university dan kahwin, automatic memang rasa macam sedih sebab bebankan. Rasa terima kasih. Sejak lepas grad, saya memang takde minta duit dah. Fikir nak cari duit sendiri je. Masa tu dah sedar diri taknak susahkan mak ayah.

Walaupun antara kita bertiga, saya tak capai yang macam ayah saya target. Architect. Eww, tak kuasa haku nak belajar architecture sampai part 3.Kakak saya yang doctor sorang tu jela yang capai target dia.Jadi doctor,ekekke. Sorry pa. Banyak sangat pengorbanan dia sebagai ayah.So we all plan untuk buat surprise untuk dia . Untuk buat dia happy.

So surprise !! 





Jenuh tau tak nak atur plan ni. Nak kena tipu2 sikit aaa. My sister kata perlu pertolongan papa nak gi kedai ikan untuk beli makanan ikan. bahaa. Beriya papa call orang kedai ikan tu tanya tutup kedai pukul berapa sebab haritu hari Ahad. bahaa . Padahal lambat sebab my sis pergi ambil kereta kat honda. bahaa. Ni dia tengah kelam kabut lah ni nak bawaj my sister pergi kedai ikan nak beli makanan ikan. ekkekeke

Masa ni dah blur. Dia siap jerit kat saya tanya "hey mana kereta papa ??" Sebab saya lah tukang alih kereta dia nya. haha. Buat2 pinjam kereta nak pergi kedai beli susu Adam dah habis. ekekkee.Kereta i habis minyak konon2. so terpaksa pinjam kereta dia padahal agenda nya nak alih kereta dia and letak kereta baru tu kat tempat dia selalu parking tuhh. bahaha


SURPRISEEE. nampak la dia terkedu.tak tahu nak react macam mana. 


memang saja pilih warna grey. biar padan dengan rambut Roseland.ekeke


Serious lama dah plan nak hadiahkan kereta tapi nak tahu kereta apa yang dia paling suka. Duit muka kereta macam mana nak bahagi. Bulanan macam mana, siapa bayar banyak ni banyak tu. So setelah finalized. Pheww selesai pun. Lega sebab dapat buat ayah happy. Mama pun banyak kali buat2 tanya pa kenan kereta apa. ekeke. Mama pun dalang jugak, Tapi ketua dalangnya of course my sister jugak sebab dia la surprise ni berjaya. Lepas ni plan untuk mama pulak. Dengar cite dia nak handbag. ekekke

Dulu dia belikan honda accord untuk mak dia and banyak berbakti kat kedua mak bapak dia. Sekarang kami anak2 dia pulak punya turn. What goes around comes around. haa gitu ke.

Kalau nak fikir mampu tak mampu, mesti syaitan bisik tak mampu kan. Kalau nak berbakti kat mak bapak tu, seribu alasan. tapi kalau saya sendiri, akan rasa tak tenang untuk hidup mewah2 .Selagi mampu berbakti , akan buat jela apa yang mampu. T_T .Bila kerja, mesti ingat pengorbanan dia..then terus lagi semangat nak kerja. 

Toodles. Thanks pa. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ORIDERM : Produk Kecantikan Yang Diekstrak Dari Tumbuhan Marin.


Saya pernah mention before, product Oriderm ni diestrak dari tumbuhan marin . So memang dari bahan semulajadi.Sebenarnya saya lebih yakin dengan bahan semulajadi dari produk yang banyak sangat bahan kimia. Sebab kulit tak pedih bila apply then kesan lebih cepat and kekal lama. contoh macam produk Oriderm ni.

sebelum diorang jual, diorang dah cuba eksperimen kat kulit orang lain dan terbukti berkesan. Diorang dah siap buat eksperimen kat duta diorang ni iaitu Liza Khairudin.  sebelum ni kulit Liza banyak jerawat dan kesan parut tapi sebab seharian bekerja yang memerlukan makeup untuk cover kesan2 parut tu. Sejak guna produk Oriderm ni, kesan parut pun terus hilang. so tak perlu risau dah nak apply terlalu banyak makeup untuk cover.

Ini real testimoni dari Liza Khairudin duta dia sendiri. Yang penting, pH kulit balance, dan kulit rasa lebih lembut. Ni kesan dari ekstrak tumbuhan marin dalam produk Oriderm tu sendiri.

Ada dua set, iaitu set remaja dan set anti peneuaan. :

-Pertamanya, SET REMAJA yang lengkap dengan pencuci wajah, krim mengimbangi kadar PH kulit wajah dan krim pelembab adalah penyelesaian kepada semua anak muda yang impikan wajah kekal berseri dan licin selain tekstur dan tona warna kulit wajah jauh lebih cerah sekata.


-Produk keduanya, SET ANTI PENUAAN (Anti Ageing) pula adalah formula yang berbeza dari kebanyakan produk anti penuaan lain. Tidak sekadar memberi kesimbangan PH pada kulit wajah dan mengurangkan kotoran juga kesan cela pada wajah, set anti penuaan ini bertujuan mengaktifkan sel kulit yang berfungsi mengurangkan kesan parut.

Boleh dapatkan dua set ni dengan harga promosi . Sangat berpatutan !!

Kalau nak tengok testimoni yang berkesan dan perbezaan ketara pengguna Oridern ni boleh tengok kat instagram diorang. ni antara kesan ketara pengguna produk Oriderm.




  Berbaloi cuba ! Serious ! Boleh hubungi mereka di talian  0164224439 untuk keterangan lanjut dan menempah set anda hari ini. Anda juga boleh melihat sendiri KEBERKESAN kami di laman instagram Oriderm_Malaysia.



No talian : 0164224439







51 comments :

  1. Syukur alhamdulillah. Semoga Tuhan murahkan rezeki buat namee sekeluarga. InshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah. amin. terima kasih yatie.

      Delete
  2. Kak Namee bagi semangat lagi untuk kita balas jasa penat lelah mak ayah kita. Mesti ayah kak namee surprise gila kannn. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe. jom sama2 kita berbakti kat mak ayah masing2 selagi mana yg mampu okeh !

      Delete
  3. alright..touching sangat...sebab memang ada simpan niat nak bagi sebijik kereta untuk kegunaan parents suatu hari nanti bila dah bekerja nanti..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. mesti boleh. niat tu yg penting. niat pun dah dapat pahala dah. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. ni subahat dengan kakak2 and mama . hehe

      Delete
  5. Namee, ni bukan calang surprise ni..:) bertuah parent Namee dapat anak2 macam kalian. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. apa yg termampu je. nak bg lebih lg tp kena kerja kuat g nih. hehe

      Delete
  6. oh sweetnya koranggggggggggggggggg!namee,best tak duduk di oversea? oversea kan gambar first and second tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ok lah. plus kecik lgg. tak hargai pun duk mana pun. ekekke

      Delete
  7. wah,beruntungnya papa roseland dapat anak yang baik-baik dan mengenang jasa pengorbanan seorang ayah. Harap2 one day anak saya pun begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tgk pengorbanan dia. tu rse tersentuh. bila dah besar mmg tetiba ada rasa camtu. sobs

      Delete
  8. Salam wah Namee bgusla adik beradik hadiahkan keta pd ur papa. Bilela kitorg nk bg adiah pd our father plk. Xpe, xjd architect pun succeed jg dgn career lain. I yg dlu amik Engin pun tukar ke Benl last2 mngajar skg..
    nice knowing u Namee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah satu hari nnti. hadiah dalam banyak bentuk boleh. hehe. tu la...saya mmg xnak la jd architect. penat. cukup lah architect part 1. ekkeke. nice knowing u too :)

      Delete
  9. touching...huhuhuu..u make me cry!

    ReplyDelete
  10. Wow..so cute la Namee....bagusnya kakak emak semua kemain bergabung meletup gitu...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum namee. alhamdullilah syukur. what goes around comes around. hehehe i like it. i hope boleh berbakti lama untuk ibu bapa dan ibu mertua selagi ada hayat dikandung badan. ecewahhh... namee, sheila dah tukar url blog tauuu. kesian namee dah lama tak jalan ke blog kita. kita dah bersalin tauuuuu :)))

    http://sheilashahfiekry.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Thanks for this entry namee.parents ni tak nak semua tu tapi depa mesti hepi bila anak2 hadiahkan.terus fikir nak bayar ansuran keta bapak saya yang dia beli haritu.tak dapat belikan dapat bayar bulan2 pun mesti depa hepi kan.pengorbanan tu tak ternilai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa2 je yg boleh ringankan beban them pun dah rasa syukur kan ! :)

      Delete
  13. Wahhhh bestnyaaa. Nak buat jugak la kat mak abah. Orang cakap kalau nak bahagia dalam dunia ni kena bahagiakan mak abah dulu. Bagus tol namee and adik beradik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak balas jasa memang tak terbalas lah. so apa2 yang mampu jela. hehe/ ida pun boleh !! hehe. even kasi card ucapan pun mak ayah seronok dah kan.

      Delete
  14. Woah ! Comel gila , semoga rezeki korang satu family bertambah tambah. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah. terima kasih nadia. hehe.

      Delete
  15. terbaik la namee n adik-beradik! semoga murah rezeki selalu n jadi contoh pd org lain ;)

    ReplyDelete
  16. Sweet. Hehehe

    Semoga rezeki namee dan adik beradik lebih murah lepas ni. Walaupun eka sendiri tak mampu nak hadiahkan macamni, tapi walau apa pun kita bagi, mak ayah tetap happy sebab dari anak2 yang dia sayang.

    Selamat berpuasa Namee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu eka. x semestinya kereta. apa2 pemberian pun mak ayah kita hargai. namee tolong apa yg boleh je. insyaAllah sikit2.

      Delete
  17. whoaaaaa memang betul2 surprise ni, Allhamdulillah untung ur parents ada anak macam uols, takper la walau tak capai target yang dia nak, tapi u guys appreciate dia is more than enough for him, kan. Tapi sempat lagi tu Namee buat lawak yer, buh gambar kucen pulak.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah..bertuah parents namee dpt anak² mcm ni.. besar atau kecik hadiah, yg penting kita bahagiakan org tua kita..


    tggu adam besar, nt namee mnta adiah lak kt adam.. hehehe

    ReplyDelete
  19. bergenang air mata.. selagi berpeluang kan namee.. :'( rindu arwah papa lulu

    ReplyDelete
  20. comel jeee seprais! btw muka papa tak berubah pon, cuma rambut je tukaq kaler ekeke

    ReplyDelete
  21. Wahhhh...touchingggnyaaa kak namee..huhu...proud of you...huhu...kta pun ingt nk plan mak n family...rancang vacation...huhu...kereta??...insyaAllah...still student lg...sis...check email...sy ada email sis...:-D

    ReplyDelete
  22. Masa saya baca 'biar padan dengan rambut Roseland'. Saya pkir, oh, mungkin nama atau type of grey. Ghupenya nama uncle Roslan.hehe. Comel2. Mau pengsan ayah saya kalau dapat keta baru. Ok, tipu.hehe. Congrata kepada Namee and kakak2 and ur mom k. Mission accomplished! hehe (^,^)

    ReplyDelete
  23. touching. namee buat akak nangis

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah, rasa macam sedih pulak baca.huhu.
    namee... kalau namee sayang papa dan isham, namee tutuplah aurat dengan sempurna ya, sayang ni bukan hanya didunia sahaja, kalau boleh kita nak dipertemukan dengan orang yang kita sayang di sana nanti,wallahua'lam. <3 namee :)

    ReplyDelete
  25. haha..klaka n so sweet family..jemput folo blog kite eh.. http://mizzjulingair.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. haha so sweet ! =D Someday, i want to do the same to my parents =) well, not buy a car lah but maybe something else =) Now tinggal kene belajar elok2 je la .. =)

    Check out my blog please ! http://ratu-berguling002.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. hahaha. kak namee, hat sebiji macam kucing tu kelakau naa saya baca. *gelak keluar air mata*

    ReplyDelete
  28. Opsss..aamir nampak sungguh sihat..huhu..

    ReplyDelete
  29. seriously.. mmg pnh simpan hasrat nk blikn my papa kereta idaman die jgk one day.. tpi kite ank tunggal kne la work hard ckit utk impian murni ni.. huhu.. doakan utk i jgk eh.. :)

    ReplyDelete
  30. OMG namee..u make me miss my dad..:(

    Btw bertuah ur dad dpat anak2 cam korang, boleh sebulu plan for ur dad..zaman skrg adk beradk pn dah xngam..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...