Friday, July 11, 2014

Resepi Cupcake Vanilla

Hi

Teringin cupcake vanilla. Tengah malam ni rajin pulak nak buat cupcake manis2 ni. Tapi makan nya sikit je sebab malas kunyah. Senang je nak buat cupcake ni. Adunan tu dalam masa 15 minit siap dah. Resepi senang2 je I tahu...resepi yang susah  tu terima kasih je. Bukan dalam blog ni. ekekeke. Blog ni hanya ada section resipi sonang ajo. Kalau tetiba ada resepi susah maksudnya blog ni kena hacked kot. ekeekke

So nah resepi cupcake vanilla sedap . Buat masa hari raya memang sekelip mata je dah siap.So kalau tetiba ada tetamu yang tak diduga...jangan risau takde kuih kudap kudapan sebab yaaa selalunya kuih , kerepek segala....tuan rumah yang pelahap.Bila tetamu datang baru menggelupur nak isi balang. kekekekke. 

Resepi cupcake vanilla..

Bahan-bahan nya adalahhh..



2 1/2 cawan tepung gandum)
3/4 cawan  butter (170gm) - suhu bilik
1 3/4 cawan gula kaster
3 sudu kecil vanilla 
3 biji telur 
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 sudu kecil baking powder
1 1/4 cawan susu segar

1) Benda senang, ayak dulu bahan yang penting. Ayak tepung, garam, serbuk penaik dan gula siap. So lepas ni nak campur adunan senang sebab  bab ayak dah settle ! Supaya tak la berketul2. Texture cupcake kita akan rata je.


2) Butter dan gula...Gaul sampai sebati ! Pakai mesin lah baru gebu texture dia. Semua gula cair. Haaa gitu.


 3) Masukkan 3 biji telur, satu persatu okay. Setiap kali masukkan telur, pukul sampai sebati. I guna mesin je. Tangan lenguh nak pukul guna senduk. 


 4) Masukkan tepung, garam ,serbuk penaik yang dah ayak tadi tu. Masukkan susu segar sekali. 1 1/4 cawan susu. Then sebatikan lagi guna mesin atau senduk.Tapi kalau gigih guna senduk, tangan kena laju and kuat lah. 



Ok, adunan settle !!Sekarang tiba masa untuk masukkan adunan dalam bekas cupcake tu !


 Macam saya, saya suka letak jem strawberry,blueberry in between. Letak lapisan adunan dalam 1/4 level cup tu..pastu masukkan sikit jem.Then letak lagi adunan sampai 3/4 penuh.Jangan letak penuh sangat, nanti dah masuk dalam oven...terkembang lebih pulak.
Letak adunan 1/4 penuh

Letak jem tengah2

Letak adunan sampai 3/4 penuh cawan cupcake tu

Then bakar.


 Tadddaa !!

Lembut !

Ni hasilnya. Dalam ada jem. Haaa curlasss !

Cubalah ! Senang! Saya amik masa 30 minit je nak buat ni. Nak campur sediakan adunan dah la sekejap, bakar pun dalam 18 minutes. Suhu 180 degree!! Depends la oven korang macam mana...ada orang oven power...bakar 15 minutes dah siap. Kena test2. 

Suhu : 180 degree
Masa bakar : 18 minutes.
Oven : Api atas dan bawah. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
REVIEW


Memang taknak la guna produk muka banyak bahan kimia sebab muka saya dah makin sensiitve pun. So emm yeah lebih prefer krim atau produk yang guna bahan semulajadi je. Kadang2 tumbuh gak jerawat besar2 kat muka ni bila tak cukup tidur jaga baby Adam and kena stay up study ke buat assignments ke. Kulit jadi kering. 

Saya guna  Corrector Cream Oil ni untuk lempapkan bahagian yang kering!




Corrector cream oil ni adalah ekstrak koko dan badam berkualiti tinggi. Dulu masa zaman remaja rajin gak buat mask guna kacang. tumbuk2 campur lotion pastu sapu kat kulit. Sekarang dah malas saya guna ni je Corrector Cream Oil.Boleh guna untuk mata, bibir dan kulit muka. Ni antara kebaikan dia. Serik dah nak guna produk kimia2 ni. So guna produk bahan semulajadi.

Eye / Lips / Face 1. Eye - bagi mengurangkan eyebag - kulit kering disekitar mata - kedutan peringkat awal - melembab 2.Lips - dijadikan lipgloss tanpa warna - sesuai untuk bibir sensitif - dijadikan sebagai base sebelum apply lipstick - penggunaan jangka panjang bole cerahkan bibir gelap kesan penggunaan lipstick yang ada bahan kimia - bole merawat bibir yang kering dan mengelupas.sel kulit mati akan tertanggal sendiri - melembabkan kulit sekitar bibir dan dagu 3.Face - berupaya mengecutkan jerawat - berupaya menipiskan jeragat - bole digunakan seluruh muka terutamanya tepi hidung - warna gelap di tepi hidung akan cerah n moist - tanggalkan sel kulit mati dengan sendiri - sesuai untuk parut baru n memperbaiki struktur kulit cara guna: 1.hanya apply sedikit sahaja CCO di tempat bermasalah.tak perlu banyak.bazir.hehe. 2. prefer apply sebelum tido kerana kulit bole bernafas n rehat sepenuhnya 3. selain eye, lips,face..CCO juga sesuai untuk rekahan ibu mengandung..gelap di siku..lutut..leher..buku lali..kutikal kuku..dan lain2 *selamat, suci dan halal dibawa sembahyang kesan bole dilihat dalam seminggu bole campur dengan skincare lain.. Dan dan dan sebenarnya boleh guna whole body!! Pada mana mana bahagian kulit kering boleh letakkan CCO!! selepas sebulan diparasan..rata2 feedback customer yang dah guna..kesan bole dilihat dengan hanya sekali pakai.. 1- garis kedutan / wrinkles hilang 2- kulit lembab n halus 3- eyebag hilang 4- dark circles hilang 5- jerawat kecut 6- parut jerawat pudar 7- jeragat hilang 8- bibir pinkish 9- kulit fresh n sihat 10- kulit licin bila apply bedak 11- ketumbit boleh kecut 12- membantu merawat luka & kesan luka 13- membantu memulihkan rekahan kulit kering Kalau berminat boleh...hubungi melalui :- PM/INBOX di: https://www.facebook.com/messages/LailyBeautyCare ☏ SMS/WhatsApp/WeChat : 017-6053711 ____________________________________ additional info:- CCO bole jugak diguna masa kita nak rest kulit..contoh..kita guna skincare A..tak serasi dgn kulit.. kadang2 kita terus lompat guna skincare B tanpa merehatkan kulit.. tak boleh! tak boleh! jangan terus lompat dari skincare A ke skincare B tanpa rehatkan muka..sebab kemungkinan kimia dari A masih ada..terus pakai B..nanti bertembung n jadi iritasi..kulit makin teruk..kulit jadi super sensitif..merah2..kering or melecur.. so dengan ada CCO..bole apply seminggu sebelum try skincare baru..sebab CCO merehatkan kulit..topup balik mana yg kurang.. sure nampak hasil super best! kulit nampak sihat sejahtera selamat mencuba!

2 minggu dah guna.Tiap kali x cukup mesti kulit jadi kering entah la kenapa. So pasni sukahati Adam lah nak buat perangai malam2..mommy dah jumpa solution pun. beheee. Dark circle pun kurang guna CCO ni.

Testimoni lain yang positive









19 comments :

  1. gebu je cupcake namee. eka failed lah buat cup cake hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Cik Puan Eka nak belajar cara buat cupcake step by step dari A sampai Z, boleh dapatkan panduan Cara Buat Cupcake ni. Gerenti jadi punya :)

      Sorry tuan blog, 'terpromote' pulak..hehe

      Delete
  2. wahh. sedapny nameee. terbukak pulak time ni. memang akan buat lepas ni. rupanya simple je. hehehe

    lepas ni try letak kismis ke, kurma ke. baru kena tema ramadan. hehe

    ReplyDelete
  3. cupcake tu nampak lembut dan gebu...yummy !

    ReplyDelete
  4. amboi Cik Puan Namee... menjadi2 tepek resepi, tapi mmg best kan resepi simple2 lagu ni, confirm jadi.

    ReplyDelete
  5. Bestnya dapat buat cupcake tuuu. sedappp.

    ReplyDelete
  6. thanks kak name...I like resepi simple dan mudah.hehe

    ReplyDelete
  7. adunan ni boleh dpt brape byk cup sis namee?

    ReplyDelete
  8. nt nk try buat juga ni sblm cuti berpantang....

    ReplyDelete
  9. Mcm senang je nk buat...gebu jer..blh try ni..izinkan sy share resepi awk ye namee..

    JOm singgah blog sy syuhadanain.blogspot.con

    ReplyDelete
  10. wah sedapnya.. cam mudah je ni.blh try hujung minggu ni..

    ReplyDelete
  11. Nak try buat la.., nmpk mudah giler....tp sy x der mesin..nmpk gaya, manual la ni..hahahaa..kene kayuh laju2 nmpknya...

    ReplyDelete
  12. Adakah saya salah atau resipi awk salah? Awk ckp ayak tpg,garam,gula... pastu tetibe pukul marjerin dgn gula? What the hell!!!!! Berapa bnyk gula sye kene guna? But refer to the recipe hnye ade satu gula yg digunakan 😒

    ReplyDelete
  13. yang pukul marjerin dengan gula tu...adalah gula yang dah diayak tadi tu lah. Kita ayak gula sebab taknak ketul2.


    baca setiap inche tak ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...