Friday, August 1, 2014

First Raya As A Mother

Hi

First year raya as a mother.

Kening carit I tu bukan fashion eh. Tu bekas jatuh toilet kena jahit tahun2 lepas. Bukan inspired dari Lan Todak ok. *muka ibu nih.


Dulu : Takde baju raya ??? Takpe, tahun lepas punya kita boleh recycle. 

Sekarang : Takde baju raya ??? Selongkar la almari, memang takde baju raya yang muat. Punggung punya la lebar lepas bersalin. Sekarang sila sedar diri...size S bukan lagi untukmu punggung dan badan lebar. sigh

ni baju raya baru beli malam raya. Eh tapi kadang2 apa berlaku, ada hikmah juga. Dapat diskaun baju ni sebab malam raya. Wahwah. Tuah seorang mak yang kelam kabut. ekekke *abaikan baju bersepai kat belakang tu. I baru pindah balik rumah snediri setelah berpantang anak dah umur 7 bulan baru sedar diri nak pindah berdikari kembali. bahaaa. Dalam proses buang baju sebab need more space for baju Adam juga.


Dulu : At least 2 minggu awal dah usha2 baju online and teruja dengan baju2 designer yang mampu beli. Siap save dalam folder, baju2 yang berkenan lepas malam mimpi berangan baju yang mana I paling lawa pakai. T_T

Sekarang : Terlupa baju raya . Banyak kali cobaan tengok online tapi pastu ada suara "ehek" "ehek" minta perhatian. Siapa tu..? Adam lah , siapa lagi. Pastu terus tergendala nak tengok online. Nak singgah pergi ambil baju raya free mahupun tempah pun tak sempat. Malam raya baru berpusu jalan laju ajak Isham pergi Jusco cari baju raya.


----------------------------------------------------------------------------

Dulu : Malam raya atau sebelum dah diberi tugas. Haaa kau vakuum kerusi, kau tolong gosok langsir, kau tolong potong bawang, kau tolong isi kuih dalam balang.

Sekarang : Tak boleh berjanji. Anak "ehek" "ehek" inginkan perhatian. Tak pasti boleh commit ke idok dengan kerja lambak gotong royong begini. Takde siapa jaga anak lagi2 Isham kerja. 



----------------------------------------------------------------------------


Dulu : Pagi raya boleh lengah2 bersepai baring2 lagi malas bangun. Paksa orang lain mandi dulu sebab tahu ada banyak masa untuk belek diri sendiri makeup2 pastuh.

Sekarang : Adam and husband disiapkan dulu. I terakhir. Walaupun yang terakhir mandi tapi takde peluang untuk bersepai bermalasan. T_T kena bangun siapkan mereka dulu. uhhhh. Nasib baik suami jenis berdikari. So I uruskan baby Adam aje dulu. ehhehe



----------------------------------------------------------------------------
Dulu : Handbag mana eh nak padan dengan dengan baju ?

Sekarang : Handbag I beg pampers , susu baby. T_T Handbag bawa juga tapi tinggal dalam kereta je. T_T


----------------------------------------------------------------------------


Dulu : Makeup2 tepek bedak. Lipstick mana yang paling manis dicalit di bibir ?

Sekarang : Adam dah pakai bedak ke belum lepas mandi tadi ? Wangi ke belum sebab japgi mesti sedara nak cium . Adam kena wangi. 


----------------------------------------------------------------------------


Dulu : Tak peduli lah plan keluarga macam mana ? Pasni nak raya rumah sedara mana ? Pukul berapa ? Tak heran. I ikut saja.

Sekarang : Jap2 tanya, plan apa ? Rumah sedara mana nak singgah ? sebab nak selari dengan waktu tidur baby Adam. eheee. Taknak la anak buat perangai kat rumah orang..biar ceria ceria ajaa. Haaa gitu. Public parenting nama dia. Jangan biar anak melalak teruk2 depan orang. Orang pun rimas .

 .
Rumah pertama dilawati di hari raya....




-
-
-
-
-

Baru rumah pertama...tengok nih...macam baru lepas berkebun



Selamat Hari Raya. 

Selamat hari raya korang .Amacam raya uolss ?
Toodles..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REVIEW : LANCÔME Advanced GÉNIFIQUE Youth Activating Concentrate


Now I dah umur suku abad. Paling takut sekali proses peneuaan. Dari tahun ke tahun, nampak perubahan kat muka. Dulu 18 tahun muka nampak budak2 lagi...bentuk muka a bit bersegi pendek. Tapi bila makin berusia...i mean dah masuk pertengahan 20an...seriously nampak muka berubah. My face shape jadi makin lonjong panjang. T_T . Dark circle makin gelap.

Sikit2 nampak perubahan. Sama jugak dengan kulit. Kulit akan alami proses peneuaan. Collagen makin berkurang, line line halus area mata akan mula ketara sikit, eyebag area mata etc. Since then , I dah mula cari2 serum untuk anti-ageing. 

I read some review of  LANCÔME Advanced GÉNIFIQUE Youth Activating Concentrate. And saya cuba juga. 


Tekstur dia ringan je. Bila apply kat skin tak rasa melekit.


Membantu dalam
-tekstur kulit
-warna tone kulit akan lebih sekata
-kulit akan lebih tegang
-kulit akan rasa lembut
-garis2 halus mula hilang
-kedutan akan makin kurang

Cara guna, lepas cuci muka dengan pembersih muka...titiskan 3-4 titik LANCÔME Advanced GÉNIFIQUE Youth Activating Concentrate , thenjust tap2 ke seluruh muka dan tengkuk. Dalam masa seminggu akan nampak kesan. Kulit akan jadi lebih lembut dan halus. Kedutan akan makin kurang. Mebantu untuk perbaharui sel2 kulit mati dan akan rasa lebih fresh. Produk ni free dari bahan2 Parabens, Sulfates and Phtalets. 

Titis few drops then just sapu bagi rata then 'tap tap' pada skin muka and tengkuk.

After a week cuba !


kult rasa lebih lembut. Oily face makin balance.

Cubalah ! LANCÔME Advanced GÉNIFIQUE Youth Activating Concentrate ! Boleh tengok kat butik Lancome atau Sephora !




15 comments :

  1. hahaa. keutamaan orang lain dulu, baru kita kn kak? :)

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya kak namee .. adam !! manyaakk comellll >.<

    ReplyDelete
  3. hahaha. penat sangat adam tu. Selamat Hari Raya Namee! :)

    ReplyDelete
  4. Selamat hari raya namee. penatnya adam yea..alolo...hehe

    ReplyDelete
  5. adam bnyk sgt makan ketupat kottt.. hehe

    ReplyDelete
  6. Banyak betul perbezaannya ye. Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
  7. okeh..memang serupa... huwaaaa... gitew lah biler dah jadi mak2 ni gamaknya...

    ReplyDelete
  8. amboihh adam.. nampak benor penatnyaa.. hahaha..

    selamat hari raya kak namee!! kita single lg.. LOL~ XD

    ReplyDelete
  9. once jadi mak, diri sendiri memang bukan priority

    raya tahun ni je, i sempat pakai lipstick tu pun anak2 sibuk tnya 'ibu pakai pe kat mulut tu?'. nampak sgt selama ni togel je

    tunggu adam besar sikit, then time2 beraya mak2 lagila berpeluh sebab anak sibuk kejar ayam, itik, kucing (esp beraya rumah kampung)

    ReplyDelete
  10. even dulu sekarang berbeza, kak namee tetap maintain cun...hee

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum namee.. selamat hari raya maaf zahir dan batin... samalah kita. raya kali ni as mother.. asyik utamakan Adam sepanjang masa. hihiii

    ReplyDelete
  12. selamat hari raya kak namee..maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  13. Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin untuk Namee sekeluarga ;)

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya maaf zahir batin ..

    free ? visit -->> https://www.facebook.com/healthbeautycare.my tq ^_^

    ReplyDelete
  15. alahai adamm..tido pun comelt! Selamat hari raya namee :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...