Friday, August 15, 2014

Recipe : Garlic Bread

Hi 

Inginkan recipe cikai ? Jika YA ! maka berkunjunglah ke blog ini. Blog ini menyajikan macam2 recipe mudah dan simple juga dipanggil cikai untuk kemudahan anda2 semua. Kalau cari recipe rendang, jangan sesekali tersesat ke sini . confirm tak jumpa sampai entry  tahun 2011 pun takde.Ahaaa, recipe yang makanan berat tak yakin nak share sebab masih belum mahir. 

So hari ini, I nak share recipe buat roti garlic. alaa garlic bread yang selalu set kita order kat Pizza Hut sekali dengan mushroom soup tuh. T_T . Tu la my most fav, rasa macam sedap gilanya lah garlic bread tu padahal kat rumah boleh buat and beli tin mushroom soup tu masak sendiri. Oh mudah.

Selalu orang lain kalau nak makan roti disalut garlic butter..akan terus tumbuk2 seketul bawang putih tu pastu gaul2 dengan butter kan tapi rasa tak menyeluruh sebab pernah buat. Pastu dikala mengandung ni asyiklah teringin and pesan kat husband balik kerja "beli eh saya teringgin. " kalau tak , tidur luar.

Bahan-bahan *nangis please*... 2 bahan saja. 


Bahan-bahan :
1) Buttercup 
2) Sebuku Selabu bawang putih

Macam biasa, bogelkan mereka. wah putih gebu pakai produk terlajak laris D'herbs kewww. 



Dah togelkan...kena cincang pula. aihhh. Kejam pula. Cincang halus ok.

1) Panaskan kuali sikit (api slow gila) *kuali ke ni? haha
2) Masukkan minyak masak
3) Tumis bawang putih yang telah dicincang. API SLOW. sebab kan bawang putih cepatnya hangus / perang. Orang kulit putih memang cepat sunburn. T_T
4)  Dah naik bau bawang, terus masukkan butter tadi.
5) Biarkan butter cair sendiri dalam api yang paling slow.

Nampak api kecil ?

Ni butter dah cair menyeluruh ..tutup api. Then tunggu sejuk !

Dah agak2 suam , pindahkan masuk tupperware.

Sejukkan dalam peti ais...dah jadi camnih. bila nak makan takyah call husband. behee

Pardon me, roti hangit. haha . Setting tak betul.

Bila teringin , bakar saja roti lalu disalut dengan butter garlic ini dan cicah mushroom soup masak yang dalam tin dibeli di pasaraya berdekatan ..then feeling makan Pizza Hut tapi pinggan sendiri cuci. Actually ada jual butter garlic kt luar tapi mahal sikit ke ? So better buat sendiri aje. T_T mihmih. flips hair.

so  kalau satu buku butter is nisbah satu buku bawang putih ye. so kalau 2 butter ? 1 kali 2 : 1 kali X .  Haa ingat tak topik nisbah matapelajaran Matematik ? ekekkeke

Toodles.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
TUDUNG SEKOLAH AWNING : MUDAH, LEMBUT, SELESA

Korang dulu tudung sekolah mesti yang 3 segi tu kan pastu kena sarung 2 kali . kan ? Kalau tengok kat kedai baju sekolah semua jual yang camtuh...pastu nak bentuk susah pergi letak manila kad kat atas tudung tu biar melengkung cantik. Pakai tudung lipat tajam bucu atas tudung tu tak trend ye . Kurang kemas la mereka kata, sobs. Kalau ye pun ada jual tudung sekolah sekali sarung tu pun jenis melekap kat muka kan ? Paling win , trend yang potong cover plastic buku tu atau manila kad untuk letak kat atas tudung bagi meleding. bahaa


ni zaman i sekolah rendah...berkelepek2 tudung. Masa ni  tak tahu lagi teknik potong cover plastic untuk membentuk tudung.

Budak2 zaman skang, senang...siap dah ada tudung awning. Ada je budak dah pakai tudung awning tapi tu pun limit warna putih. Tudung pengawas bagaimana pula ? Diskriminasi aaaa camnih.

So memperkenalkannnnnn....tudung awning khas direka untuk budak sekolah...pelbagai warna.


Yang penting material nya mudah cuci. Faham2 jela budak sekolah , habis hitam baju and tudung sekolah sebab kena habuk simen lantai sekolah and karbon pensel. Yang ni memang direka khas untuk senang cuci . Dan juga tak panas ye. So adik2 boleh main galah panjang , dan kejar2 dengan hati riang gembira. ekeke

Sarung. takyah nangis2 sebab tudung tak terbentuk macam yang diidamkan. Tu macam I je zaman sekolah. Merungut sebab tudung kelepek. 







50 comments :

  1. Laa senang je buat garlic bread mcm kat pizza hut tu rupanyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je. Ni cara sy la. Ada lg cara lain. Hehe

      Delete
  2. senang gile rupanye nak buat ..ehhe

    ReplyDelete
  3. Boleh try lps ni...tq namee...

    ReplyDelete
  4. hahah yang kerat plastik buat awning tudung tu.. teringat giler masa sekolah menengah.. 1 g selalu tonyoh lilin punya nak kasi keraihkan tudung sekolah.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan!!! Sejak tudung awning masuk malaysia ni xde dah trend manila kad. Ekkeke

      Delete
    2. haha,plastik nak buat buku skrap,gi gatal potong. saya salah seorang tp kjap je sbb muka bulat...sesangt huhu

      Delete
  5. Gini rupenye. Ingatkan amek butter, cincang bawang putih. Gaul2kan lepastu sapu kat roti dan bakar. Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camtuh boleh juga ekaa. Sama je. Cumanya tiap kali nk makan kena buat. Ni namee buat siap2 untuk sebulan. Ekekke

      Delete
  6. Replies
    1. Ahaha. Semua saya panggil kuali. Ekekeke

      Delete
  7. Assalamualaikum namee, ahhaha pasal manila kad buh kat tdung sekolah tu memang rare gila. pernah buat. ahahhaha kelakar pula baca entri awak ni. hehehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan??? Trend gila tudung pakainplastic cover. Hahaha

      Delete
  8. Senangnyaaaa nak buat. Thank you kak Namee sebab share :)

    ReplyDelete
  9. Lagi best huat sendiri..boleh try nanti..klu beli garlic tue kat luar mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan. Tp yg beli pun sedap juga. Hehe

      Delete
  10. best lar blog name ni..suka sangat baca!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. kak namee...salah la tatabahasanya...sepatutnya sebuku buttercup dan selabu bawang putih... hehe...saya tahu sebab saya pun selalu sebut salah... dah namanya anak bekas cikgu bahasa melayu, memang kena marah lah kalau sebut salah....

    btw, kak namee, kalau tak letak dalam peti sejuk, cepat rosak tak? sebab saya tinggal di hostel, tak ada peti sejuk :'(

    ReplyDelete
  12. boleh try buat kat umah....senang ja..share resepi ya namee?

    ReplyDelete
  13. Huwaaa terornya namee cipta benda.ok la ni, nak resipi rendang tanya je mak sendiri.ni sempoi punya.

    ReplyDelete
  14. Senang gila nak buat. Kena cuba ni. Garlic bread pun my fav. Baru beberapa hari lepas makan. Beli cream tu dekat pasar raya. Thanks kongsi resepi ☺

    ReplyDelete
  15. wah...senang rupanya nak buat roti garlic ni..bleh buat ni..

    ReplyDelete
  16. mira...rase garlic die kuat x? coz i'm one of garlic fanatic here..hehe..=)
    u know what..hari tuh gi giant ngan the hub la kan..then nampak la garlic butter spread..senang la kan..balik tinggal spread je...dah tuh ye ye sgt die xbagi beli die suro buat sendiri sbb ade 1 doctor ni tau resipi..dah lame2 lupe..mira wat entry ni baru teringat..right after baca entry trus pm hub cakap nk gi bli buttercup..trus cam terliur plak..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ada jual tp dah blh buat sndiri baik buat aje kan. Hehee

      Delete
    2. Bg namee cukup kuat dahhh. Tp if nk tmbh dose boleh je. Hehe

      Delete
  17. bahaha, tak ley bla ingat pasal awning tudung, kitorg buat guna plastik folio A4 tu kerat tiga.. :)... btw garlic bread tu ngancam lerrr

    ReplyDelete
  18. senang je la nak buat. tak payah g pizza hut . tq kak namee :3
    nak sabun organik yang confirm murah ? like page emmi'e beauti organic homemade.

    https://www.facebook.com/pages/Emmie-beauti-organic-homemade/270240269843983

    ReplyDelete
  19. owhh buat garlic butter dulu, then sapu jer yer, bagus..boleh dibuat. Pssttt, are u pregnant again? Ker akak silap faham. Jika yer, tahniah! hugs.

    ReplyDelete
  20. mesti cuba ni..good job kak namee

    ReplyDelete
  21. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ nice blog nak follow tapi unable..erro..ruang log in tak keluar ..line kot low

    ReplyDelete
  22. Waaa...nmpk senang n sedap. Thanks for sharing kak namee.. Boleh try bila rasa rajin.hehe

    ReplyDelete
  23. senangnya namee.. esok lepas kerja nak terus pergi beli mushroom sup lah.. bhehee..

    ReplyDelete
  24. Haha...betullah...masa sekolah rendah..pakai tudung macam karipap...
    naik lower form...masih karipap lagi. ..
    upper form...modern skit...pakai plasrik cover kerja kursus tu...masa tu tak panggil awning..panggil cap.
    masuk u...dah start pakai tudung bawal...masa iron gosok dengan lilin...so bila pakai keras terbentuk sampaikan kena hujan pun tak basah...
    jadi titis titis air di daun keladi...
    sekarang...pakai tudung ada awning ala ala fareeda ala ala ariani...
    sekian transformasi tudung saya....

    ReplyDelete
  25. garlid breaddddd!!! my most fav! yummy hehehhe. mesti buat! tq namee for the recipe!

    ReplyDelete
  26. akak!! slalu duk silent reader jek baca blog akk..skali try gugel resepi garlic bread trus nmpk akk ada bg resepi senang gila ni..trus cari bhn buat kt ostel..yep..guna multicooker seludup pnya...kos pon murah gila! rm8 mkn x abeh..tenkiu kak namee!!

    ReplyDelete
  27. Plastik tudung! haha gigih jual kat kedai buku sekolah.

    Jemput singgah blog saya dear

    http://rehanswardrobe.blogspot.com/2014/11/garlic-bread-sangat-simple-sedap-kenyang.html

    ReplyDelete
  28. Hi nameera roslan. Saya usahawan garlic butter.. suka sangat tengok entry ni. Anyway saya punya garlic butter murah2 je & mmg pakai buttercup harga below RM10 rase same gak mcm pizza hut. Addition to that ada banyak flavours! I hope u can try and gimme feedback.. my fb fanpage www.facebook.com/Garlicious, instagram @garlicious2u cekidaut yea.. thanks babe

    ReplyDelete
  29. bagus tu, lagi best buat sendiri,mkn bebnyak my style suka beli roti perancis yg keras tu 0.99 sen jer.Potong serong,sapu butter,letak crush garlic & letak dlm oven 1 minit.siap.

    ReplyDelete
  30. Assalam..
    Alahai sonang jer buat garlic butter tu..
    Asek mencari jer kat supermarket selalunyer tak ader..

    http://mummyumardian.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...