Monday, August 11, 2014

Tips & Tricks : Makeup Natural

Hi

Dulu I selalu benci diri sendiri. Kenapa muka I macam keras macam maknyah (Muka segi, senyum lebih  dagu tetiba panjang macam cucuk botox). Kalau silap mekap, memang orang ingat I pondan siam. Saja "pondan siam' sebab pondan siam lawa sikit..sejuk hati. bahaa. silap2 kalau salah mekap and you nampak I berkeliaran di Chow Kit.jangan ingat I nak pergi tunggu customer kat lorong Haji Taib sudah. 

So I jadi benci makeup. Muka biar kejung je pucat lesi. Sebab kekurangan ilmu mekap dan tak reti langsung..so I lebih rela tak mencuba sebab takut end up nampak mcm pondan. 

Tapi lama2 I sedar, I takde natural beauty yang bangun tidur tetiba macam Miranda Kerr ? Muka macam jenama air bikarbomat Miranda tu ada. Oh tu Mirinda bukan Miranda. :( Di kala kesedaran, i sikit2 cuba. Masa ada photoshoot ke, I curi2 tengok cilok ilmu dari tukang makeup then I sendiri2 test pastu malam2 usha utube cari youtuber yang muka macam maknyah...so that i can apply to myself nanti.

Tapi bila dah mula apply makeup sikit, orang kata "flawless nya kulit" I jadi x selesa. Sebab ini semua tipu. Walaupun makeup yang tipis tapi bila dipanggil flawless tetap lah rasa diri durjana.

Eh terpanjang pulak introduction tapi itulah kebenaran. So dengan ini I NAK SHARE DENGAN UOLSS UNTUK NAMPAKK KULIT MUKA FLAWLESS. (so pasni jangan panggil i flawless dah sebab kulit i titik2 sebenarnya)

Nah silakan hayati tips & trick yang i selalu guna untuk makeup nampak natural dan tipis saja.

Tapi i highlight untuk kulit nampak flawless mcm x guna makeup aje ok.


SEBELUM MULA MAKEUP
1) Lepas cuci muka. Jangan lupa apply toner untuk buang sisa2 kotoran lagi and segarkan kulit.

2) Tiap kali nak apply mekap.....mesti mesti mesti guna makeup based. Kalau taknak alas kulit dengan makeup based pun takpe jika tak kisah kulit rosak sebab direct mekap . hehe. Makeup based membantu untuk smooth kan kulit juga. So kulit akan nampak rata.

3) Makeup based untuk area mata dan bawah mata . (so that bila sapu eye concealer untuk tutup eye bag/ dark cirlce dan eyeshadow kekal lama)



TIPS KULIT NAMPAK FLAWLESS
BAHAN2 UTAMA UNTUK NAMPAK FLAWLESS : Kalau nak bedak tahan lama, jangan guna compact powder sebab compact powder ada kuasa melembapkan. So dalam 30 minit muka akan nampak berminyak. Lagi tepek bedak compact lagi berminyak. 
1) Foundation . Make sure pilih foundation yang bukan cream foundation atau oily foundation kalau muka jenis berminyak.

2) Concealer. Concealer I punya dari MAC, tak berapa tebal sangat. So nampak natural. Dah nama pun makeup natural, concealer pun acah2 nipis je. 

3) Loose powder. Macam i cakap tadi, kalau jenis nak makeup tahan lama and nampaj flawless jangan guna compact powder. Better guna foundation tipis dan lepas tu sapu loose powder. Kulit akan nampak halus.

Tips apply foundation......
Sila guna foundation sponge ni. Foundation lagi rata dan menyeluruh. I beli dari http://www.supermodel2u.com/store/

Basahkan sponge tu then perah sampai habis air. then boleh mula tap2 foundation then tepek2 kat muka. Hasil lagi rata. Tak la bertompok foundation tuh. dari http://www.supermodel2u.com/store/

then apply concealer untuk tutup dark circle . Concealer I dari MAC. Jenis ni tak tebal sangat. So kalau dah tutup dark circle pun still nampak macam tak makeup pun.

Haaa ni bahan penting nya . Loose powder. ambil brush, then just tap tap kat muka yang dah apply foundation tu. Tap tap je ok. I guna brand Revlon tapi kalau nak elok lagi sila cuba brand MAKEUP FOREVER. lagi best. I baru nak beli.

ni dah tap tap  loose powder atas kulit yang dah apply foundation nampak rata kan? Nampak mata I, masih macam cokelat2 warna dark circle kan ? concealer tu nampak natural aje.

 NI HASILNYA.....
nampak rata..halus tapi macam tak pakai makeup pun.  no camera 360 ok. takde filter. sebab nak tunjuk kesan betul.

MAKEUP MATA
1) Eyeshadow Estee Lauder
2) Eyeliner crayon Silky Girl
3) Pengepit bulu mata and eyelash curler electric. Sebab bulu mata I jenis lurus so guna electric curler lebih senang bentuk. hehe


 SENTUHAN AKHIR
1) Blusher Maybelline
2) Lipstick warna pink sebab nampak natural
3) Stay Makeup Spray dari Mary Kay untuk tahan makeup lama. Berpeluh pun tak minyak.


RAMBUT
Hair Curler 2 in 1. Senang. Bila nak luruskan, boleh buka camtuh, bila nak curler tutup rapat2 2 in 1 ! Yang tu pun I beli dari http://www.supermodel2u.com/store/ . Kalau nak bahan2 kecantikan atau alat2 kecantikan semua banyak kat sana. Sebab tu la saya suka shopping kat sana. Kantoi rahsia model2 yang kita tengok hot sangat tuh, rupanya ni alat2 diorang guna. ekekke



HASIL MAKEUP TIPIS TAPI NAMPAK FLAWLESS DAN TAHAN LAMA

sebelum




selepas

mata nampak besar sebab trick solekan eyeshadow dan eyeliner saja. Nanti i share. Mata saya sebenarnya kuyu. 

Silakan cuba. kalau nak brand foundation terbaik , sila cuba brand MAKEUP FOREVER atau brand Clinique CC cream tapi clinique boikot. ekkeke.  ada jual kat Sephora. so far i makeup tipis camni je...sebab tak jenuh sangat kalau nak apply dan cuci. 5 kali sehari cuci dan apply makeup kembali takde masalah. Tapi kalau muka korang jenis banyak jerawat, foundation kena tebal sikit and kena guna based yang tutup jerawat jugak.

Toodles . Pasni kalau i buat tutorial eyeshadow natural dan tips mekap besarkan mata...yay or nay ? Kalau yay i rajinkan diri. ekekekke

Toodles :)


-------------------------------------------------------------------------------------
PENCARIAN PRAMUGARI DAN PRAMUGARA



Dalam masa seminggu je dah lebih 500 orang dah daftar untuk join as flight attendant. Sape taknak, gaji lumayan jugak pastu at the same time boleh melancong. Tu la cita2 saya dulu tapi tak kesampaian. ekekke. Pendaftaran masih terbuka lagi, so antara korang ni siapa yang nak baik lah cepat sebelum terlambat. 

Yang penting kena ada 4 criteria ni...
1. Wajah dan penampilan menarik
2. Boleh berbahasa inggeris
3. Mempunyai lulusan minimum SPM
4. Berumur 18-35 tahun
Daftarlah segera di www.mcpali.my atau hubungi 012-2294824 untuk maklumat lanjut.
  Anda hanya perlu isi butiran peribadi dalam borang online yang disediakan secara percuma.
  
Tip untuk semua: Anda tak perlu pening kepala atau keliru dengan ruangan Introducer di bahagian bawah borang. Tak perlu isi dan abaikan saja.
  Paling penting untuk kami adalah butiran peribadi anda semua bagi memudahkan kami menghubungi anda semula untuk sesi seterusnya.
  Ikuti juga kami di Instagram @mc_pali untuk info terbaru.




89 comments :

  1. whoaa..byk jgk nk nmpak cantik ni..hhu...nice share namee!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Sebenarnya 3 bnda asa je untuk kulit licin.yg lain tambahan ajee. Hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Dah makeup..x natural beauty dah. Hehe

      Delete
  3. tantekknye dik namee nie... nangis pondan siam tengok.. hahahah.. takde lah, memang floless abis namee ni masa jumpa hari tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Pondan siam pun dah kalahkan namee. Mcm mano ni kak filla. Haha

      Delete
  4. amboii ketara sngt pic sebelum & selepas. hantu mak limah kepada namee. haha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya teknik makeup ni berkesan. Ekkekeke

      Delete
  5. Jangan cantik sangat plissssss ^^


    Cantiknya lahai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idok ler lawa. Tatktik makeup. Haaa gituu

      Delete
  6. YEAYYYYYYY...nk mekap mata pulak plsss....n nak brand n code lipstick juga....pls namee cantikkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Japgi kita bg code. Lipstick dalam kereta. Ekekekke.okeh nnti buat tutorial mata pulak. Hehe

      Delete
  7. Yay.. nak..

    Suka tengok Namee.. Cantik..

    ReplyDelete
  8. cantikkkkk sgt...thanks so usefull tips...yeyyy

    ReplyDelete
  9. adoiyaiiii, klulah leh buat cenggitu gaya mekapnya, mmg nak sgt natural2 nih...

    ReplyDelete
  10. seram btl yg sebelum tu..

    akak skang ngah bingung nk bahagikan ms nk mekap sblm kuar.. elok² danish ngah tdr, bru pakai contact lens, mangun dh dia.. so, apply krim muka,tepek bedak n calit lipstick je la mampu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kak. Memang sama la keadaan kita. Hehe.mmg x berhias sgt namee. Ni pun gi event je mmg kena hias sikit. Hehe

      Delete
  11. wt mekap tutorial kt youtube plizz .
    x phm sgt tgk gmbr ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sebenarnya buat video lg senang kan. Hehe. InsyaAllah sy buat ok.

      Delete
  12. lawanya.....tapi yg gmbr sebelum tu xleh blah hehe

    ReplyDelete
  13. arrghh tu hantu kak limah ke? heeeee.....
    cantik lah namee. natural beauty look works well on you. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah hantu kak limah. Thank u jamie :)

      Delete
  14. cantik mekap...sangat natural...

    http://www.lyzafisol.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy x berani makeup lebih dr ni. Ekekek

      Delete
  15. Replies
    1. Ni yg paling simple punya jihah. Namee x reti sgt makeup. Hehe

      Delete
  16. hahahaa! Gambar sebelum selepas tu lawak! Kak Namee ni lahh..ada saja lawak dia taw..
    by the way, Kak Namee nampak sangat cantik! seriously cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Namee kna blaja byk dr piqa ni. Hehe. Makeup guru. Hehe

      Delete
  17. Kamo memang santekk namee..tak yah make up pun dah santekk dh ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum makeup hantu kak limah tu. Hehe

      Delete
  18. syew pn xreti make up.. tp sye pkai jgk mary kay.. :)

    ReplyDelete
  19. Cantik 🙋🙆. n yay for upcoming tips.. thanks namee.. i am ur silent reader ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnti sy buat ik. Thanks black pearl lady :)

      Delete
  20. sy suka awak guna produk Mary Kay..Finishing Spray tu lembapkan kulit sbb tur kulit bertambah flawless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Produk mary kay bygbjugak yg best2. Spray tu mmg buat tahan lama. Peluh pun x minyak.hehe

      Delete
  21. Namee ada x product utk tutp base jerawat..or bekas jerawat..boleh tlg cadangkn which one the best..tq namee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Tp mlm jpgi kita bg nama dia sbb based open pore kita dlm kereta. Beg mekap. Hehe. Sy punya jenama sisheido.

      Delete
  22. Cantiknya.. Pernah terfikir nak pakai tudung selamanya tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentulah pernah! Setiap hari fikir. :)

      Delete
  23. serius ke hantu kak limah tu namee....eeeeeeeeee

    ReplyDelete
  24. Buat la entry pasal skincare routine please! Morning and night hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Pernah buat dah sebenornya. Hehe

      Delete
  25. Namee comel..and yay! Mata saya pun kecit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mata namee kuyu.nasib baik ada teknik mekap besar mata. Ekekek

      Delete
  26. Cantik,boleh bg harganya sekali tak? Brg Mac tu mahal ke?:-)tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mac anggaran dalam seratus lebih. Concealer tu 130 rasanya

      Delete
  27. Gmbr sblm mekap tu adoi mmg wt nk tergelak.. Btw kte bru tau direct mekap tu beh rosak kulit. Sgguh pity on me. Normally mai apply foundation then bedak compact tp tu la muka ni msti berminyak2. Tq kak namee for da tips! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Pasni jgn apply makeup direct ok sbb akan sumbat liang roma.hehe

      Delete
  28. cantek seperti selalu. pernah nampak namee sekali kat uia.hehe

    ReplyDelete
  29. wah manyak cantek addik mannis, ketara sangat gamabr sebelum dan selepas tu kan, macam gamabr akak jer yang sebelum tu. eh akak skang ni nak kena berjinak2 dengna barangan mekap ni, anak dah 2 dan diri makin men-tua, tak boleh jadi. will bookmark this one for reference ;)

    ReplyDelete
  30. hai namee...i follower baru u...baca ur story dlm magazine ibu & anak..teruja seih!! blogger hebat + cantik manis lak tuh!!!n kawan2 semua...follow me jugak at vitaminterbaikdunia.blogspot.com..i'm new blogger..byk sgt lgi tak tahu tntg dnia blog..salam perkenalan semua..

    ReplyDelete
  31. hai namee...i follower baru u...baca ur story dlm magazine ibu & anak..teruja seih!! blogger hebat + cantik manis lak tuh!!!n kawan2 semua...follow me jugak at vitaminterbaikdunia.blogspot.com..i'm new blogger..byk sgt lgi tak tahu tntg dnia blog..salam perkenalan semua..

    ReplyDelete
  32. kak namee. kenapa dari dulu ckp u have sensitive skin like mudah naik jerawat semua..tapi tgk mcm bukan kulit org yg pernah ade sejarah sensitive skin jekk...u have healthy skin i must say.

    ReplyDelete
  33. Namee nak tanya. Sebab saya tak biasa make up. Just nak tanya saya biasa pakai moisturiser yg ada sunblock jugak tu lepas pkai toner. So kalau dah pakai tu nak pakai make up based lagi ke? Or turutan die dah jadi macam mana pulak ye

    ReplyDelete
  34. no wonder after pat muka dgn kertas bedak minyak, then pat compact powder, then oily balik after about half an hour. tak pernah tau pun this one, ingatkan sebab skin care dah tak berapa serasi, kena tukar skin care baru...nak try cara namee pulak guna loose powder. hopefully works on me too. thanks for the good info...

    ReplyDelete
  35. Kak tolong make up muke kite..
    macehhh~ hahahaha

    ReplyDelete
  36. sedihnya iols mcm kak limah..wuwuwuwu

    ReplyDelete
  37. Yg tue Revlon colourstay pressed powder kan ? Kalau use with brush jadi loose powder eh ?

    Finishing spray tue mmg berkesan eh jadi mcm flawlesssa gittew ?

    ReplyDelete
  38. Wah ada MaryKay tu.. My fav

    Fuzamusa.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. cantikyeee lah namee ni.... pasni kalau mush pregnant lagi nak baca blog namee hari² ... moga² terkenan, bahaa

    ReplyDelete
  40. wah terlihat lebih cantik ya..
    moga artikelnya juga bermanfaat untuk orang lain ya...
    oya kalau untuk trend kaos kaki wanita muslimah saat ini seperti apa ya..
    kalao ada yang tau bagi infonya ya...

    ReplyDelete
  41. tipsnya keren
    terimakasih ya telah mau berbagi dengan kami..
    untuk tren kaos kaki muslimah saat ini yaitu motif hena yang membuat penmpilan wanita lebih cantik ...:)
    salam sukses

    ReplyDelete
  42. adoi kak namee muka before tu kenapa ? huahahaha

    ReplyDelete
  43. namee foundation yg bukan cream atau oil foundation tu contoh foundation apa? sbb zaza skg mmg jnis bminyak n bjearwat...cdgn nk bli foundation tp xreti..

    ReplyDelete
  44. kak namee.... concealer dgn bb cream ad beza ke?

    ReplyDelete
  45. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
    Menghilangkan Bekas Jerawat
    .

    ReplyDelete
  46. Nak Tanya , yg awak pakai utk makeup based tu ape eh name dia ?

    ReplyDelete
  47. Ape beza concealer dgn eye concealer? Tak boleh pakai salah satu je ke? Kalau ikut kan sy nak pakai makeup asas je, takdela byk duit nak keluar sampai nak pakai foundation

    ReplyDelete
  48. Tak faham la concealer kat makup based tu jenama ape, concealer yg lepas guna foundation tu concealer ape pulak

    ReplyDelete
  49. Thanks for the info. What kind of makeup brush do you used?

    ReplyDelete
  50. eh..sumpah..u mmg cantik..dh natural beauty gituww..pondan siam tu mmg lawak..hahaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...