Thursday, September 25, 2014

Husband & Wife : 2 Become 1

Hi

"Can I be friends to your mother and father someday?" (soalan masa mula2 di mengorat oleh suami ya ) "Sayang sangat kat Mira tau" (statement yang hari2 seribu kali diulang2 menunjukkan kesugguhan cinta)...." wah bukan main.. Bercinta selama 6 tahun lebih dan tekad untuk setia to each other..akhirnya kami mengakhiri dengan perkahwinan. Ayat klise. Eh biar ahh . Soalan typical lepas kahwin yang diaju oleh rakan2 yang bercadang untuk kahwin juga..."weyyy best tak kahwin??" . 

Masa zaman belajar (zaman masing2 baru nak up dan juga zaman masing2 berjauhan dengan family dan mula berani bercinta), semua yang ada boyfriend masing2 feeling sangat lagu 2 is better than 1 by Boys Like Girls featuring Taylor Swift tuh. Bukan main lagi duk ulang 2 is better than 1 di zaman handphone nokia tengah up masing2 boleh masukkan lagu mp3 dalam handphone dimana memory card siapa 2 gig tu kira dah gempak habis lah boleh masukkan bermacam lagu cinta. kahkahhh

Eh! tapi ni bukan nak cerita zaman keagungan hp Nokia. Berbalik pada soalan "best tak kahwin wey??" . Utama, zaman bercinta dan kahwin tak sama ye. Sama tapi tak serupa. Sama sebab masih bercinta dengan orang yang sama cumanya tak serupa sangat sebab kita dah tinggal serumah. Maka terkeluarlah segala2 perangai yang macam "eh macam ni rupanya dia ni" . hahaaa.

For me marriage ni bukan focus '2 is better than 1' aje semata ...its about how '2 become 1' sebenornya.  I pun masih belajar lagi. mihmih


Sekecil2 benda....



I picit ubat gigi dari bawah picit sampai ke atas sampai lah habis.



Manakala my partner, picit ubat gigi dari tengah genggam saja begitu. So bahagian bawah tu kalau rasa susah sangat keluarkan...potong pakai gunting.




-
-
-
-

Botol susu baby Adam, I cuci dan sental terus pastu terus letak tempat buat susu. 


Manakala partner I lebih suka rendam dulu kerana ada firasat bahawa botol2 tu ada bacteria so nahhh kau mati dalam air rendaman sabun ni dulu. bila nak guna baru sental dengan berus dan buat susu.


-
-
-
-

Kain buruk untuk lap dapur, setelah guna terus berus bersih2, perah dan letak tepi sink untuk diguna semula. Lepas guna, berus sental, perah , dan letak tepi untuk diguna semula.


Manakala partner I pula, lepas lap..kain buruk terus masuk machine. so dalam sehari 10 kain lap diguna lepas tu terus cuci dalam machine. Hygenic.



-
-
-
-
-


Nutella atau segala jenis jam I lebih suka letak saja atas meja di suhu persekitaran. Tak cair sangat dan tak la beku. 


Manakala my partner pula suka letak semua jam dalam fridge untuk elak semut, jam strawberry, chocolate, kicap , telur semua letak dalam fridge.


cumanya bila mahu makan, Nutella sudah beku. 

Roti disalut Nutella beku.


Sekecil2 benda kan ? Takde masalah pun benda2 ni cumanya tu lah '2 become 1' and samada kita nak potpetpotpet ke tak kalau partner tak ikut cara kita atau sebaliknya. Dan juga habit2 pelik partner masing2....


Sudikan Isham terus mencintai ku yang ada habit suka makanan berkhasiat dan membeli buah buahan berkhasiat ...seperti buah strawberry...

-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
TIPU JE !

 I selalu acah2 je nak makan berkhasiat. Beli dan biar berkulat je dalam fridge tuh. Buka pun tak. gahahaa

Berlaku lebih 50 kali. ihiks

tapi Isham jenis tak mengungkit. Tak pernah dengar la dia ungkit apa2 and complain so I pun kena macam tu gak. Harmony. Benda kecik yang macam tak puas hati...takyah amik pusing sgt.

Lagi satu contoh : when partner kau jenis suka pasang lampu atas bawah dalam rumah 24 jam...bill elektrik sampai RM500 sebulan ? Sedangkan benda tu boleh jimat n bill boleh turun sampai rm150 saja kalau takde habit camtuh. So nak bebel gaduh besar ke macam mana ? Dan sama2 cari punca rezeki. Haaa how ? hahaa (not my situation)


That is what marriage is all about, i guess. 2 become 1 . Tehee. So "weyy best tak kahwin ??"





      

Larome Slimming Serum
Khas untuk sesiapa yang nak kurus dan hilangkan lemak tapi tak mampu nak pergi slimming centre atau nak jimat duit.

KESAN KURUS SEAWAL 3 HARI

My sister pernah pergi pusat kuruskan badan yang bayar ribu2 tu. Salah satu rawatan yang diorang buat adalah sapu serum / lotion khas kat bahagian lemak ..then lemak tu akan pecah. Dengar macam mengarut je kan tapi seriously lepas ukur sebelum dan selepas apply serum pecahkan lemak ni....beza dalam 2 inche jugak hasilnya.

Pergi slimming centre bayar ribu2 padahal ada je product yang jauh lebih murah yang samaje dengan treatment kat sana. 

Contoh serum yang jenis sapu kat bahagian lemak dan bantu pecahkan lemak is Larome Slimming Serum ni. Produk dari SWISS menggunakan Apple Stem Cell dan antara kebaikannya... 

1) Membakar lemak2 tepu, lemak degil, lemak tersembunyi..
2) Menurunkan berat bdn..3) Menghilangkan selulit, strecthmark, orange peel, parut luka lama..4) Mengeluarkan angin dlm bdn. Bdn jd lebih ringan dan selesa..5) Mengurangkan lenguh2 kaki dan bdn..6) Melicinkan kulit bdn..7) Menegangkan semula kulit selepas lemak2 cair..8) Membantu jana income sampingan..


Masa my sis pergi treatment kat slimming centre pun...serum seakan akan mcm ni la yangd ia guna Apple stemcell jugak. So buat apa buang duit, boleh buat sendiri keat rumah.

Cara guna 
1) Sapu pada bahagian lemak . tak kisah la perut ke peha ke , bawah dagu berlipat ke, bontot ke yang mana ada lemak dan selulit tu
2) Gosok2 sikit serum tu pada tempat lemak kasi panas sikit
3) Tepuk2
4) Pergi tengok tv dan rilex2 saja

Waktu yang dicadangkan adalah 2 kali sehari selepas mandi. Sekali lepas mandi di waktu pagi, dan malam selepas mandi sebelum tidur . Kalau nak resulr cepat lagi..sapu serum ni 3  -4 kali sehari.

Pastu pi amik tali pengukur dan ukur. Confirm turun. Takyah gi slimming centre bayar ribu2.

Tindakbalas produk :
- lawas buang air besar
- kerap buang air kecil
- berpeluh
**ini krn 3kesan diatas terjadi akibat drpd lemak yg telah cair dan kuar dr bdn melalui 3cara tersebut. Ada yg rasai salah satu namun ada yg rasai ketiga2nya.
- nyah toksid & lemak
- merah2 @ gatal2 pd bhgn yg disapu...jgn panik/takut...itu normal...serum sedang meresap & merungkai lemak2 tepu Anda....


Tips utk Fast Results :
- Jgn minum kopi/teh (kecuali green tea) kerana mungkin ada gangguan metabolic badan.
- pakai girdle/korset bagi yg ada....x kisah apa brand (murah/mahal) x jadi masalah utk bantu shape bdn.
- klu lemak tepu tegar amalkan diet protien yg seimbang 
- Maksudnya bkn diet xmkn lngsg tp kurangkanlah dr segi senduk tmbh nasi. Kalo slalu skali makan 3senduk, kurangkan jd 2senduk.
- makan ttp kene makan br ada energy. 
- bnykkan minum air putih..

Nak cuba ? Boleh dapatkan di ..

Instagram : Larome Lover







33 comments :

  1. larome ni laju sungguh skang ni....demand tinggi..mssti menjadi kannn

    ReplyDelete
  2. end up semua kain buruk bersih je selalu. hahaha

    ReplyDelete
  3. Hehehe perbezaan itu melengkapkan. Eka ngan hubby pun ada benda2 kecik camni yang kita tak sama. Tapi kadang2 dia terikut cara eka, atau eka ikut cara dia hehehe

    ReplyDelete
  4. my husband suka kemas sambil2 masak i pulak suka kemas lepas masak. haihh hahaha

    ReplyDelete
  5. hey..keras nutela tu .. hahhaaa..panaskan dalam oven boleh bagi cair.. :P

    ReplyDelete
  6. setuju dgn statemen u terima kekurangan dan kelebihannya..

    ReplyDelete
  7. Best namee! Hahaha baru kawen 14 hari. Lepas kawen ni baru kita kena partner kita betul2. haha

    ReplyDelete
  8. haha mcm sy ngn hubby mmg bnyk la prbezaan bnde2 kecik gini..yg pling x tahan time memasak la..last2 ckp kt die time die nak masak guna resepi die..bila turn saya guna resepi and cara sy..so funny bila jd mcm ni hihi

    ReplyDelete
  9. 2 become 1 memang menarik dan tak argue...

    ReplyDelete
  10. sometimes yg membezakan kita tu lah yg melengkapi each others.. tak giteww??
    2 person in 1 world giteww.. saling menerima kekurangan

    ReplyDelete
  11. hahah so sweet. but ur husband seem look like me. hehe mmg sume bnde buat mcm dia.

    ReplyDelete
  12. baru kawengggg. baru tahu perangai si suami. ok tapi sekarang nie memang boleh tolak ansur. haha sampai sekarang suami yang masak. kite tolong je hehehe

    ReplyDelete
  13. nice one. ^_^ kat jepun ada couple hie bercerai sub si suami guna ubat gigi mcm yg namee tunjuk tu. bini dia tak tahan. OCD kot. :p tapi memang kena banyak kena tolak ansur kan. barulah harmoni..hehe

    ReplyDelete
  14. itu lah nama laki bini ye dak.. :) kekadang bende kecik2 boleh bawak gaduh.. tapi biler belajar menerima yang kite berkahwin dengan seseorang yang kita tak pernah hidup bersama [sbelum] jadi..semua jadi ok..:)

    ReplyDelete
  15. ha ha ha. nice sharing.
    kadang membara la juga.
    memang betul la suami isteri benda2 kecik kena buat derk setengah.

    tapi bab2 letrik tu suami saya lebih jimat... saya yang suka buka then biar. ops

    www.elaila.com

    ReplyDelete
  16. Dh kawen baru Kita taw peragai masing2

    ReplyDelete
  17. hehe seronok baca kisah uols berdua
    yang stoberi kering tu akak pernah macam tu
    kemain teringin nak makan
    last2 jadi jeruk kulat dalam fridge, heh :)

    ReplyDelete
  18. hihi...sama la ...mmg byk perbezaan dan setiap hari cuba untuk terus faham...tu je yg mampu kita buat utk terus hidup aman damai...:)

    ReplyDelete
  19. pernah dulu ada penceramah bcerita, tak igt siapa, dya ckp salah satu sebab penceraian adalah tak dak sikap tolak ansur antara laki bini.. asyik nak menang je.. slah satu cth psal ubat gigi tu laa.. bini dya crita (situasi kat mahkamah) laki picit ubat gigi tak sama dgn cara dya.. hahaha.. wktu kami dgr alasan dya tuh rasa mcm kelakar..

    itulah kawen ni bkn stakat nak bcinta je 24 jam.. bnyak lg bnda yg perlu consider kan kak namee..:)

    ReplyDelete
  20. give and take itu sangat perlu, baru lah harmoni. jangan satu pihak jer duk give kan...
    ISham macam sama la ngan hubby akak tak pernah nak mengungkit, so kadang2 akak yang kuat bebel ni fikir banyak kali jugak la sebelum buka mulut hihihi.

    ReplyDelete
  21. Visit blog saya ye ...
    Http://Shaeshoppe.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Hahahhaaha terhibur plak bc ni
    Perbezaan itu melengkapkan kite

    ReplyDelete
  23. Kahwin mmg best! apetah lagi disulami dengan sedikit cemburu, marah2 manje, mmg best sgt. Well, no body is perfect rite? Kalo sume perfect..boringgg :)

    ReplyDelete
  24. namee tergelak kite bc cerita awk...hehe..pngalmn sy plak ms bercinta x lah mnis mn..bila dh kwin bnyk yg mnis..tapi bab kekurangn msing2 memng ada..cara bnyk berbeza tapi terima sedanya & beljr bnda bru dr psngn kite.. ;)

    ReplyDelete
  25. baca entri ni sambil sengih-sengih, rasa nak nangis pon ada. hahaaaa tak tak, tipu! tapi tu la lumrahnya, perbezaan antara 2 makhluk comel saling melengkapi. walaupon org perempuan ni kuat bebel, semuanya untuk kebaikan bersama kankannn. naseb baik lah hubby laily sedia terima cara yg laily sarankan supaya x melarat hari ke hari. hehe :)

    ReplyDelete
  26. hahaha ini memang klaka. saya suka saya suka :D

    ReplyDelete
  27. dah berubah dah blog awk... makin cantik... secantik tuan dia jugak... :) ;)
    sy harap tips yg awk bagi nie membantu bila sy dah kahwin lagi...
    yelah zaman bercinta semuanya indah...dan semua org mengharapkan keindahan itu berkekalan selepas perkahwinan...kalau kita syg pasangan kita dengan ikhlas, kita kenalah terima dia seadanya... :)
    btw, sy doakan semoga awk n hubby awk happy sentiasa hingga ke syurga... :)

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum namee.. hahaha ok betul. lepas kawin macam2 benda kelakor. tapi what diffenrent between husband and wife, itu lah yang mencorakkan rumahtangga. plus dah ada anak. lagi bercorak2 jadinya hihiiii ~~~

    ReplyDelete
  29. sy blum bkhwn..blom ad pglman...tp slalu parents sy cmni..hehe.:D

    ReplyDelete
  30. nutella kalo dah keras x sedap...n x tau camne nak cairkan blk huhuhu...rugiii...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...