Tuesday, September 16, 2014

Pengalaman Hubungan Cinta Tanpa Restu

Hi

Sejak2 I kahwin.Ya bukan semenjak dua menjak lagi, I dah kahwin nearly 2 years pun. Ada yang mula follow blog I ni sejak I reveal kisah cinta I and husband dulu yang penuh keluh kesah kak esah. Ada yang rasa macam waaaa gila lah minah ni punya tunggu lama sampai mak dia approve hubungan and same goes tu Isham yang jenuh menunggu juga untuk mengahwini daku . Yang buruknya, hubungan I dulu adalah "cinta tanpa restu" *bunyi petir* macam filem tamil bila kisah cinta dihimpit dugaan mesti tetiba petir. Bezanya dengan I, I tak pakai sari and tak hujan pulak masa cinta I ditentang habis habisan. 

Yang bagus nya my love story, diakhiri dengan restu dan perkahwinan. Sejak tuh ramai lah yang email I dan minta pendapat tentang hubungan tanpa restu * bunyi petir guruh. Seolah kisah cinta I ni benda yang positive dan  boleh jadi ikutan.  Banyak benda I fikir sebenarnya masa dalam keadaan tuh. 

RestuDah terang2 memang tertulis, tanpa restu ibu  bapa...susah nak jalan. Walaupun kisah cinta I boleh dikatakan diakhiri macam yang I nak, jauh sudut di hati I gerun jugak .Tapi alhamduillah dah direstui 100% insyaAllah. So benda utama tanpa restu is, yang ditakuti adalah karma dan kejadian negative yang akan berlaku selepas itu .Sampai hari ini I masih ada perasaan takut dengan karma.

Long termKahwin ni perkara panjang. Bukan kahwin bersanding tapi hidup perkahwinan ni benda yang jangka masa panjang. Paling lama maybe 40 tahun. Jadi bersediakah untuk menjalani 40 tahun tu dengan kekurangan restu ? I masih dilemma benda ni,sebab perkahwinan itu jangka masa lama. Tapi skang dah 100% direstui, ahamdulillah. Tapi masih hidup dalam kepompong karma.

Kita hanya kenal pasangan kita betul2 after kahwin. Sebenarnya if u bercinta 10 tahun pun belum cukup untuk kenal betul2 pasangan.Pasangan kita hanya akan dikenalpasti betul2 habit dan tingkah laku nya selepas kahwin sebab tinggal serumah. Kenal ni dari segi cara dia layan family dia, relationship dengan family kau, habit etc dan samada kau boleh terima atau tak.

Penyesalan. Bila ada bertikam lidah, tak boleh patah balik. Time tu tak boleh "haah betul cakap mak bapak aku dulu!" . Time tu takde makna la nak kata betul cakap mak bapak dulu sebab dah terlajak pun. Tapi kalau hubungan yang memang dah mak ayah restu, kalau jadi apa2 takde la terkilan sangat. Ni dengan rasa bersalah dengan mak ayah and kesian kt diri sendiri. I takde la jadi macam tu setakat ni cumanya perasaan karma tu ada. 

Last2 berbalik pada family. Gaduh la macam mana pun, last2 berbalik pada family jugak. Susah macam mana pun, last2 family jugak yang tampil beratur paling depan untuk tolong. 

Agak susah kan nak buat keputusan and saya faham orang2 yang dalam dilemma cinta tanpa restu. Cumanya, family jangan dibuang. Jangan terfikir untuk kahwin lari pi Siam pun. Maybe tunjukkan kesetiaan, kesungguhan and pada masa yang sama .... doa pada DIA je yang terbaik. Ya kadang2 taktau pun kenapa mak bapak tak berkenan kat pasangan. Alasan macam kelakar , tak handsome, tak kaya kan tapi takde apa pun boleh boleh buat selain tunjukkan kesungguhan and doa kat si DIA. Sebab ada jugak kes yang pasangan ditolak sebab benda remeh . Tak sama darjat . 

Itu pilihan korang cumanya point2 yang saya list kan di atas ni semua berkait dalam situasi ni. Actually terpulang pada korang , tapi .......itu lahhh....Saya tulis post ni sebab saya taknak orang terikut2 dengan kisah saya dan kisah saya bukan memberi galakan pada cinta tanpa restu. *bunyi petir. Tapi kita orang melayu takleh pakai saree. nampak perut sexy. Beli kain saree buat baju kurung takpe. 

Best Regards,
Yang pernah berada dalam situasi anda. 

Ini kisah cinta saya dulu

How We Met
Cinta Tanpa Restu Finally Approved


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


       
Hana Perfect Series.

Ya I know, nak jaga kesihatan, nak maintain cun, nak kurus, ..perlu makan banyak sayuran and buah buahan. Itu sumber vitamin and fibre terbaik untuk badan dan anti oxidant yang paling berkesan. Paling bagus minum juice adalah waktu pagi masa breakfast, senang lawas. Tapi nak buat juice setiap hari2  perlu rajin. .Sebab buahan jenis tak tahan lama. Paling power pun tahan seminggu lepas tu minggu depan pergi shopping fruits lagi. T_T Pastu malas kan.

Apa lagi, mari lah cuba Hana Perfect Series. Terus pakej 13 pati buah buahan dan sayuran terpilih yang bercampur dengan sejenis fibre iaitu serat yang 5 kali lagi power dari oat. I hari2 paksa diri makan oat sbb nak fibre, naik muak dah.





Sebab I susah buang air besar. Kadang2 2 minggu tak membuang. Memang la kulit nampak kusam pastu nampak x segar. Dalam badan banyak sangat toksin. At least minuman kesihatan berperisa camni sedap sikit nak consume.  I dah cuba seminggu, berak lancar dah ! Tanpa segan silu i bagitau berak lancar. bahaa

Kebaikan bila minum Hana Perfect Series ni..
- I berak lawas
-Muka tak dull 
-pastu boleh turunkan kadar kolestrol
-anti peneuaan
-multi vitamins
-mengawal gula bagi pesakit diabetis ( I paksa my mum minum jugak)
-detox
-anti- oxidant

See, kan dah kata. Nak cantik, muda n slim ni...amalkan la juice selalu tapi sbb leceh nasib baik ada minuman supplement  minuman fibre pure fruit drink macam nih. I takde time juice2 ni so I terus bancuh je Hana Perfect Series ni.

Dah seminggu lebih I minum, memang rasa beza. Sesiapa berminat nak cuba boleh email Elina di abcdeiy@yahoo.com.sg




24 comments :

  1. Suka sangat baca blog namee ni. santai.
    hubungan tanpa restu memang susah nak jalan sbb
    nak buat something mestii sorok2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. sorok2 yg paling payah/ ive been there. hehe

      Delete
  2. Actually, bukan karma. Dalam islam ia dipanggil kifarah. Pembalasan kepada kita sama ada pada diri sendiri atau insan-insan yg rapat dgn kita atau ada hubungan darah ngan kita biasanya anak2 kita la. Just suggestion to change 'karma' kpd 'kifarah'. 😊😘

    ReplyDelete
  3. hidup dalam perasaan karma tu macam mana? :O

    ReplyDelete
  4. Apa-apapun restu ibubapa itu yang paling penting kan kak namee ;D

    ReplyDelete
  5. dan sebenarnya...kami juga sama....doa dan terus berdoa......semoga dipermudahkan urusan seterusnya...,,aminnn

    ReplyDelete
  6. paling penting hidup berumah tangga ni mestilah restu mak ayah, apa masalah dorang jugak kita rujuk kan

    ReplyDelete
  7. If klau kite buat truskn juga hubungn tnpa restu tu... apakah conth kifarah yg akn dtg kat kite

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe esok anak kita pun nak kahwin dengan pasangan yg kita tak restu ?

      Delete
  8. If klau kite buat truskn juga hubungn tnpa restu tu... apakah conth kifarah yg akn dtg kat kite

    ReplyDelete
  9. If klau kite buat truskn juga hubungn tnpa restu tu... apakah conth kifarah yg akn dtg kat kite

    ReplyDelete
  10. assalam..

    salam perkenalan dari saya.

    jom ke blog saya. kisah saya dalam menurunkan berat dan mengekalkanya sebagai suri rumah yang bekerja .

    thanks

    ReplyDelete
  11. like this post...blessing in love is very important esp from parents n family
    http://comfortandblissfullife.wordpress.com/

    ReplyDelete
  12. Assalam namee,
    I pun pernah in the same shoes as you..
    but my end takla as happly as yours..
    tapi alhamdulillah, restu MAK sentiasa dengan I,
    jemputla singgah blog I yer,
    still new in blogging,
    hope dapart support..

    ReplyDelete
  13. Hahhaha~
    Namee..Please stop the petir guntur apa semua.
    Lawak la namee nih!

    ReplyDelete
  14. syukur finally di restui moga kekal abadi hingga jannah ok Namee..

    ReplyDelete
  15. Sebagai anak kadang-kadang kita dalam delima untuk membuat sesuatu keputusan tapi kalau melibatkan perkahwinan 'restu' sangat penting supaya di kemudiaan hari tidak jadi benda yang tidak diingini berlaku. Jangan buang keluarga walaupun kita tak dapat restu dari keluarga. Dan percaya pada kuasa Doa, sekirannya itu yang terbaik dan jodoh kita walau bagaimana yang berlaku pun tetap akan bersatu cuma cepat atau lambat sahaja.

    ReplyDelete
  16. cantiknya blogggg. simpleee tapi cantik. hehehe. betul tu, seeloknya dapatkan restu family. usaha la macam mana pon, jangan kawen tanpa restu. hehehe . ayat orang baru kawen :p

    ReplyDelete
  17. hee namee !
    sha pun pernah kahwin without restu, after that baru parent restu....I am in ur shoes before.. weee ~

    ReplyDelete
  18. sy dgn hubby pun tak dpt restu mula2... alhamdulillah.. slamat diijabkabulkan 2 mnggu lepas :)

    ReplyDelete
  19. Emak ayah saya pun awal-awal dulu tak restu saya berkawan dengan husband saya. Tapi husband saya berani bersemuka dengan ayah saya. Kerana kesungguhan dia tu, ayah saya terus suruh kami kahwin cepat2. Alhamdulillah, sekarang ni husband saya jadi menantu kesayangan emak ayah.

    ReplyDelete
  20. Salam.. Sy pun mgalami perkara yg sama. My family, i mean most of them. Xsetuju dgn relationship i skg. Dorg nak i kawin dgn org yg at least sama2 'line' dgn bidang i... Tension laaaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...