Wednesday, October 22, 2014

2nd Pregnancy : The Drama

Hi




Macam mana I sedar yang i pregnant ? (lagi sekali). Pertama, kenapa secara tiba2 rasa susah nya nak sarung jeans padahal bukan skinny cut pun. Lepas habis pantang bersalin kat Adam, memang pinggul pinggang dah mula mengecil kembali. Tapi pagi tu rasa macam senak nya. Kedua, time mandi, I nampak symptom2 masa mula mengandung kat Adam. Tetiba size yang kecil ketara besar. Yang sepatutnya Paris hilton jadi Kim Kardashian. Kat tengkuk ada titik2 tahi lalat. Tapi ku biarkan saja sebab "Eh takkan la mengandung lg. baru jap beranak kat adam."

Mustahil weyhh !

Tapi minggu demi minggu berlalu. Rasa badan macam naik. size diameter lengan semakin kembang. apa ni ? Kan tengah diet jugak nih, kenapa lengan macam banyak isi. Final sypmtom, period tak datang weyhhh. Tapi period tak datang, kadang2 normal untuk orang yg baru habis pantang. Takde la amik port sangat.

Tapi maybe naluri ibu. Rasa macam ada nyawa yang ku kandung nih. Masa tu malam. Rasa macam nak beli upt test kat pharmacy. Rasa nak cek jugak ! Tapi time tuh dah nak pukul 10 malam pun. Tapi gigihkan diri nak pergi jugak beli upt stick tuh. Terus kelam kabut ajak adik teman sebab suruh Isham jaga Adam. Isham siap kata "tak laaaa, macam mana mengandung. kan kita protection. (natural way)" .

Naluri ibu sangat meronta2. herrr

Drive macam orang gila pergi pharmacy. Ish bawak duit sikit pulak tuh. Terpaksa beli yang murah harga RM5 kot. Drive back home pun laju gila. Setibanya di rumah, terus masuk toilet paksa diri membuang urine. Usaha sambil bermonolog pada pundi kencing..please please please..kencing ahhhh.

Letak urine kat stick tuh..emmm memang dua line.

Terus keluar toilet, mata dah berair. Bila Isham tanya, terus I pun berdrama menangis. Tak tahu nak react macam mana. Rasa mcm tak ready. Rasa macam belum pandai jaga anak, jaga Adam pun masih belum sempurna. Rasa macam baby Adam masih kecik. Rasa macam tak tahu nak handle dua baby macam mana. Rasa macam..macam macam punya rasa.

Bila Isham tengok I nangis, dia terus datang sambil dukung Adam..."jangan nangis lahh. memang penat ada anak kecik. takpe biar Isham jaga. dah jangan nangis. nanti Isham masakkan sambal udang. kita gi makan steak" But of course sambal udang and steak tak dapat redakan keadaan. Cuba sebut handbag..terus berhenti nangis. Hahahaa

My mom suruh makan makjun tuh biar darah turun. Tapi I tak rasa boleh dan patut sebab baby rasanya dah besar pun. Baby dah sebulan pun time tuh. so kira macam menggugurkan. 

My sister so happy for me sebab dia kata anak ni rezeki.

My sister sulong pun happy for me sebab dia dah 4 tahun kahwin pun masih usaha untuk dapat zuriat.

My dad macam biasa , tapi bagi dia its ok its alright. last2 nnti kena beranak lagi selagi ada rezeki . bagi dia at least 4 zuriat.

Tapi I masih x tenang until I kena brainwash dengan my lecturer. "kenapa awak nak sedih. awak tak kesian ke dengan baby dalam perut tuh. belum apa2 lagi awak dah putus asa. dalam perut lagi, mak dia dah xnak terima dia. anak ni rezeki. memang awak rasa macam susah nak handle but at the end awak boleh ! percayalah."

Dah kena brainwash, masa dalam kerete sambil drive....i fikir panjang. betul jugak. tak baik fikir2 susah padahal baby belum pun lg lahir. Orang lain usaha nak dapatkan zuriat. :'( Thanks madam sebab mencuci otak ini dengan statement yg logik akal and begitu positive. 



Ini bukan ujian, ini rezeki. Masa mengandung Adam n adik dia ni....rezeki masuk berpusu2. Rezeki anak2 kot. alhamdulillah. Banyak persediaan nak buat jugak ni dari segi safety untuk baby Adam yg nak belajar berjalan. and strategy nak berpantang .Time Adam haritu, hari ketujuh pantang dah makan Mc Donald pun. Kali ni nak pantang elok2. 
2 bulan lebih je lagi then pooofff !!

Dear baby...

mommy sorry. bukan taknak kamu cuma terkejut. plus masih biasakan diri jaga anak and sabar. takut baby long x cukup kasih sayang. macam mana nak sayang kamu lagi. but apa2 pun , masa ngandung kamu nih dah berapa ribu kali papa bawak mama makan  steak n makan sedap sbb nak bg kamu makan sedap. hewww . Mommy love u baby. Even kamu boy but jangan risau, mama akan beli baju baru jugak untuk kamu okay. tak aci aahhh kena pakai baju second hand baby long Adam je."




ESP Shaklee 
I sangat berterima kasih kat kawan I yang bg I cuba produk ni sebab dia geram tgk I komplen muka banyak minyak hari2. 

Entah la. Tak tahu nak hebahkan macam mana lagi pasal ESP shaklee ni sebab ESP Shaklee ni memang berkesan. ( lepas I makan, baru lah percaya) Ni bukan review sape2, ni memang dari I sendiri. ESP Shaklee ni minuman kesihatan. Tapi kebaikan dia terlalu banyak. Macam dari rambut banyak gugur, terus rambut takde gugur. Dari kulit muka berminyak, terus kulit jadi halus. Paling2 ketara, kulit kaki yang selalu kering dah macam lembab padahal takde masa sapu lotion. 

Nak beritahu panjang, memang banyak la positive psl ESP Shaklee ni sbb tu saya pun  minum. Itupun sebab ada orang kasi free untuk cuba. Lepas tu barulah percaya.


Pastu antara kebaikan ESP Shaklee ni...
- diet yang sihat
- berat badan ideal
- milkbooster (breastfeeding)
- tenaga berpanjangan
- rasa kenyang berpanjangan
- kecantikan 
- kulit cerah , gebu dan licin
- menguatkan rambut dan kuku. 
- menganjalkan payudara



Lagi satu, sana sini orang sebut dan beritahu kebaikan ESP Shaklee. MEMANG PON ! Orang yang breastfeed tapi kurang susu banyak dah tambah susu bergelen2 lepas minum ESP ni. I ngadu kat kawan, macam mana nak buat susu badan sikit. dia pun terus macam "wehhhhhhhh aku pun sama. memang setitik2 je susu aku sian kat baby sebab lapar. rasa sedih bg anak minum susu formula." Last2 dia kata susu dia banyak gila, siap wassap gambar dalam peti ais stock susu untuk anak dia. Penuh satu petis ais. memang takde space untuk isi bahan mentah ayam daging ke apa. haha

Lepas dia minum EPS Shaklee ni. T_T. 

Siapa nak kuruskan badan dan kenyang sentiasa. sila cuba.
siapa nak dapat kan kulit pink pink, sila cuba.
siapa yang takde duit pergi yun nam untuk lebatkan rambut, sila cuba.
Siapa yang nak tambah susu untuk anak...sila cuba .
Siapa nak awet muda..sila cuba.

Eh skang ada promotion, dapat free shaker , pillbox and diskaun RM35 ! Jimat !!



Siapa nak cuba dan bakal menggelupur lepas cuba ESP Shaklee ni sebab nampak kesan ketara..boleh call ...


Aida 0136376939






64 comments :

  1. Hugs... lawak la Isham boleh dia pujuk dengan makanan hahaha, comel giler laki bini ni. Tu la of course terkejut kalau tak ready kan, tapi tak per Namee.. I believe u can do it, see la like u say, rezeki pun makin bertambah... it will be great, akak suka tengok hot young moms handle their kids. Myself dulu pun masa dapat tau pregnant 2nd one pun berbelah bahagi perasaan, memang nak, but then tak tau ready or not.. happy.. but in the same type tak yakin hahahaha, walhal dah tua pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahaa mana ada akak tua. Lawo bergetah ajeee. Hehe. Hmm mula2 tu mcm terkejut n xtau nak handle mcm mana. Tp xpela..sy dah sayang dah baby dlm perut nih. Hehe. Sian dia. Belum2 apa lg mama dia dah gelabah. Hehe

      Delete
  2. InsyaAllah..takpe la namee..rezeki tu..mudah2an dipermudahkan..Lagipun,dapat pahala tau kaum2 ibu ni mengandung,beranak n besarkan anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ila. Mudahan dipeemudah semuanya. Hehe

      Delete
  3. tahniah....Allah tak bg ujian pada org yg tak mampu....n of course u can.....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih nini :) insyaAllah. Doakan saya ok.

      Delete
  4. Alhamdulillah rezeki.murah rezeki.

    Saya tahun ke5 perkahwinan baru dikurniakan rezeki. Tgk upt tu,menangis teresak esak (maybe mcm u) tp sy menanges kegembiraan sebab tak sangka sgt akhirnya ALLAH makbulkan doa kami. Tgh menunggu waktu jugak ni...brdebarrrr sgt haha anak 1st kan ;) gembira memang tak perlu cerita la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yekee alhamdulillah. Tu la bila fikir2 balik x patut sy nangis sbb kecewa kan. Patutnya gembira lah. Terima kasih kak kongsi cerita :)

      Delete
  5. Tahniah Namee.

    Jangan stress. Insya Allah Namee dengan Isham boleh jaga both.

    Rezeki dari Allah. Percayalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Saya masih belajar nk jd ibu yg baik. Amin. Terima kasih :)

      Delete
  6. mungkin kita je kadang rasa tak ready. but ALLAH knows best right. semoga dipermudahkan ye.
    all the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sy baca satu blog ustaz ni...dia pun kata benda yg sama. Hehe. InsyaAllah. Sy mesti bolehh

      Delete
  7. Assalam..tahniah Namee..Allah bagi rezeki cepat.. akak dah 8thn menunggu.. mcm2 usaha still bln ade rezeki..mcm2 ujian, umpatan, kejian sgt hebat.. mungkin akak blm layak utk jd ibu. Namee jaga baby baik2 yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak. Takpe. Sy yakin akak mesti ada rezeki satu hari nnti. Sy yakin!! Allah mesti bg.

      Delete
    2. Salam kak. Takpe. Sy yakin akak mesti ada rezeki satu hari nnti. Sy yakin!! Allah mesti bg.

      Delete
  8. semoga dipermudahkan...pernah alami apa yang namee rasa...in fact sekarang nie kak yong pun tengah preggy anak keempat...macam tak percaya...tapi itu la kenyataannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Perasaan mcm x percaya tuh. Xtau nak react mcm mana kan. Hehe. Tp insyaAllah kita smua boleh cope. Akak lg lah..dah yg keempat. Kira dah expert. Hehe

      Delete
  9. Hidup ni memang banyak surprise, kan? Allah anugerahkan awak baby lagi sebab Dia tahu awak boleh handle. Akak doakan awak jadi mommy yang cemerlang, in shaa Allah, ameen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ummi. Mudahan. Su masih perlu byk lagi belajar . Mudahan dipeemudahhh

      Delete
  10. congrats namee
    mcm sy pun beranak rapat2. masa dpt tau pregnant yg no.3 ni, sebijik mcm yg namee rasa sbb ms tu yyg no.2 br 7-8 bulan. tp yg no.3 ni la bersalin paling mudah, paling senang nk jg dlm pantang.
    wish u all the best.. beranak rapat2 ni, sabar tu kena tinggi sangat

    ReplyDelete
  11. Comelnya baby bump u Namee.. u nampak berseri sangat.. Betul tu Namee.. anak tu anugerah dari Allah.. akak dah kawen 7 tahun, dan sampai sekarang masih usaha nak dapat baby.. rezeki akak blom sampai.. akak happy bila tgk ibu mengandung.. sweet jer..

    ReplyDelete
  12. Bestnye namee peknen lagi.. btw, your Adam n my dotter sebaya.. i pulak rasa rinduuu nak peknen lagi.. tp terpaksa hold dulu atas sebab2 tertentu.. =(
    Congrats namee.. org kata ramai anak lelaki nnt mummy awet muda.. =)

    ReplyDelete
  13. tahniah.. sy ni baru sbeulan lebey kawin nk sgt anak... tak sabar nak ada teman...

    ReplyDelete
  14. Insyaallah Tuhan lebih tau untuk hambaNya..Ada orang berapa lama kena tunggu nak dapat anak tapi Namee insan terpilih. Namee mesti boleh. Kita anak dah 3 tapi memang rancang natural way jugak. Semua jarak 4 tahun cuma tgh fikir nak yang keempat ke tak? Hati macam nak tapi tak taulah just wait n see, umur pun dah 35..Harap dipermudahkan untuk Namee.

    ReplyDelete
  15. rezeki namee, Allah sebaik-baik perancang...
    take a good care ye,
    jaga diri
    jaga baby

    congrats :D

    ReplyDelete
  16. hai namee,
    maybe u can look it this way --- babylong are going to have a bestfriend!! if u can do it once, u can do it twice. semoga dipermudahkan segala urusan....

    ReplyDelete
  17. hehehehe tahniah nameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  18. Kak namee...wish u ok n sehat until bersalin. ;)

    ReplyDelete
  19. anak itu rezeki..
    dont worry, namee pasti boleh..
    setiap ibu ni walau susah camne pun still boleh jaga anak2nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak mass. Terima kasih. Sy suka baca blog org yg dah lawen mcm kak mas. Sbb sy blajar sesuatuuu. Hehe

      Delete
  20. Namee...u c-zec ke dulu? I pun kadang2 ade perasaan risau mcm u pastu skrg siap ambik suntikan family plan sbb ade perasaan takut macam u tu jugak. But im happy for u..tahniah ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bella..haah namee czer dulu. Tu slh satu sbb namee nangis. Sbb belum ready. Luka entah dah elok ke belumm.xpe bella nnti bella dah ready...plan lah. Hehe. Allah akan bg time.hamba dia ready punyaaa.

      Delete
    2. Bella..haah namee czer dulu. Tu slh satu sbb namee nangis. Sbb belum ready. Luka entah dah elok ke belumm.xpe bella nnti bella dah ready...plan lah. Hehe. Allah akan bg time.hamba dia ready punyaaa.

      Delete
  21. sweet jek bace.. tahniah sis.. moga selamat semuanya..

    ReplyDelete
  22. Congrats Namee! I pun ada perasaan yg sama macam u takut nanti beranak rapat2 and thanks for the idea. :)

    ReplyDelete
  23. ya Allah terharu baca entry ni, kita happy sgt-sgt for namee! moga-moga baby mudah dilahirkan, dijaga dan dibesarkan insyaAllah. abg long adam dapat kawan main bola sepak! yeyyyy hihihi

    ReplyDelete
  24. Amboi,part Paris Hilton jadi Kim K tu takleh blah >< btw congrats!

    ReplyDelete
  25. tahniah namee..saya still menunggu..next month dah 4 thn kahwin..semoga ada rezeki kali ni...

    ReplyDelete
  26. Hi Namee..cite awak ni lebih kurg je ngn sy..beza nya masa tgk upt tu sy xde nanges cuma mcm blurrrr..terpikir baby long sy belom lg puas dpt kasih syg..rasa xready jgk sbb my 1st time punya experience byk sgt hiccups..i dlu i pon czer..ape pon sy tetap boleh trima baby tecik ni coz awal2 trus set mind xnak pikir negative langsung.sy xnak ulang kali kedua terlalu ikut perasaan,moody n result baby long sy kua2 kuat nanges n cepat mood swing sampai skrg..ape pon tahniah kat Namee and suami ya..!

    ReplyDelete
  27. Hi Namee..cite awak ni lebih kurg je ngn sy..beza nya masa tgk upt tu sy xde nanges cuma mcm blurrrr..terpikir baby long sy belom lg puas dpt kasih syg..rasa xready jgk sbb my 1st time punya experience byk sgt hiccups..i dlu i pon czer..ape pon sy tetap boleh trima baby tecik ni coz awal2 trus set mind xnak pikir negative langsung.sy xnak ulang kali kedua terlalu ikut perasaan,moody n result baby long sy kua2 kuat nanges n cepat mood swing sampai skrg..ape pon tahniah kat Namee and suami ya..!

    ReplyDelete
  28. tahniah.!.u r going to be a great mother.!!.believe me.sooner or later.kita kena hadap jugak kepayahan jga anak.mungkin di awalnya sukar..tp manisnya kemudian.take care baby.:')

    ReplyDelete
  29. neves lak diri sendiri bila fikirkan masa depan.. huhuu

    ReplyDelete
  30. Asslmkm.. Tahniah.. Someone cerita about u pd sy, sy bru je dpt bby. Bila ditanya second bby nti planning or redha je bila dia ada, bg Sy xready awal2. Mcm awk jgk. Tp klau dah ter'ada' kna juga terima kn. Ank kn pembawa rezeki.. For u, nti bby first ada kawan main.. :)

    ReplyDelete
  31. Salam thanks for the review Namee ! semoga dipermudahkan semuanya inshaallah :))

    anyone interested with SHAKLEE"S PRODUCTS?? Fell free to visit my blog or instagram @healthbeautybyaida . thank you <3

    ReplyDelete
  32. So sweet, yeayy Adam dapat adik.! Kak Namee makinn berseri tau! Lebiuuu... Lame tak singgah. Ekekeke

    ReplyDelete
  33. best2--dpt baby lagi..
    silap2 same date ngn abg long adam -- december <3

    ReplyDelete
  34. Dear, I pun mcm Namee jugak. anak 1st baru nak masuk 8 bulan, and I baru start permanent job =.=' belum confirm pun lagi. masa I syak peknen tu, husband gelak gelak je. Gigih la menapak waktu lunch pergi farmasi and tadaaa dua line, terkujat jap tapi yang keluar dr mulut Alhamdulillah je lah. siap ada advise gugurkan sbb Nampak kami mcm tak stabil tapi Alhamdulillah until now tak pernah la tak cukup makan. end of Nov, dah nak meletup dah. wish me luck :D

    ReplyDelete
  35. tahniah namee..adam ada geng nak main bola la nampaknya

    ReplyDelete
  36. congrats namee, akak pun czer, but now anak dah 2 thn belum pregnant lagi...belum ada rezeki lagi..lucky u...take good care!

    ReplyDelete
  37. namee,,, i feel u.. take time untuk menerima anak dalam perut like kononnya kesian anak 1st belum puas bermanja gitu , until my 1st scan tu nmpk dia gerak2..then baru sedar ' Ya Allah , kenapa aku zalim x nak terima dia' she my baby... now dah besar dah anak2 i yg sulung 4y + yg 2nd almost 3y.. n they were so close . so itulah hikmahnya jarak yang agak rapat untuk dorg x sunyi n ada kawan utk main..

    ReplyDelete
  38. entah kenapa sy baca entry awak saya mengalir air mata..saya merasakan ap yg awak rase..dan merasa awk sgt bertua berada d sekeliling org yg awak sayang,,tahniah dear

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...