Thursday, October 16, 2014

Baby Adam !

Hi

Jadi first time mom ni memang banyak benda I tak tahu. Ada perasaan kukuh nak jadi ibu yang baik  tapi banyak benda tak tahu. Contoh, masa first time dengar baby Adam nangis and I try to comfort him tapi dia still nangis..lepas tu I rasa teruk. I seorang ibu yang teruk lepas tu I stress. hahahh. Ni baru permulaan, belum lagi nak didik baby Adam sampai besar. Long way to go. tskkk. wish me luck.

Macam mana nak say 'NO' bila nak larang buat sesuatu ? Samada straightly say NO! dengan nada yang tegas atau give option to them ?

Macam mana nak didik anak makan sayur ?

Nak ajar gadget ke tak ? Ada certain people kata..ada faedah gadget ni asalkan kita pantau. Eh ?

Nanti nak hantar sekolah mana ? Sekolah jenis mana ? Kebangsaan? International school ?

Macam mana nak didik them to say thank u and sorry ?

Nak manjakan atau hentam hentam anak ? bahaa

Tapi in the mean time, I banyak google and pergi event yang kongsi ilmu. Like this one I attended last few weeks ! Event Dr. Budak .

Bila dengar slot Baby Johnson punya talk and activity during the event, I baru tahu yang dengan massage baby boleh kurangkan baby menangis . perut kembung, kurangkan sakit tumbuh gigi, build up muscle and mental development. 





Banyak lah i belajar terutamanya pasal baby massage ni. Banyak rupanya kebaikan baby massage ni.

Then baru macam terfikir common sense, kita yang dah dewasa orang tua ni pun suka kena urut, and of course la baby pun suka. hewhew

The best way to massage baby is dengan Johnson's baby lotion. Senang la nak urut nanti plus bau Johnson's Baby Lotion tu akan buat baby lagi tenang. Products Johnson;s baby ni hypoallergenic so takyah risau lah kalau baby kena allergic. Memang dah direka khas utnuk suit kulit baby yang nipis tuh. Dulu I kecik2 pun guna brand Johnson's baby gak. Takde plak kena allergic. 



Clinically tested, selamat untuk baby skin. Hypoallergic, lotion Johnson;s baby takkan buat skin allergic to babies. 


Tapi kalau nak urut guna Johnson's baby oil pun boleh jugak. Tuangkan sebesar 20 sen kat tangan, gosok2 dengan tapak tangan biar tapak tangan warm sikit...then wallah...boleh mula massage.

Steps untuk massage..
1) Dari bahagian atas kepala bayi anda ke lehernya. 
2) Dari lehernya di bahunya. 
3) Dari bahagian atas belakang ke pinggangnya. 
4) Dari pahanya kepada kakinya dan kembali ke paha, ke atas setiap rangkaian tersebut. 
5) Dari bahu ke tangannya dan kembali ke bahunya, pada setiap lengan.





Johnsons's baby dah buat kajian and memang terbukti baby massage ni banyak benefit so terciptalah Johnson;s baby lotion and oil khas boleh guna untuk masage bukan setakat untuk jaga kulit baby je . So 2 in 1. Boleh jaga kulit bayi and at the same time tenangkan baby dengan baby massage tuh.

Ni antara benefit dari baby massage with Johnson's baby..
-Membantu anda dan bayi anda memahami satu sama lain yang lebih baik 
-Tenangkan bayi dan mengurangkan menangis 
-Membantu penghadaman dan melegakan kembung perut, angin dan sembelit 
-Bantuan bayi tidur dengan lebih mendalam dan lebih lama 
-Melegakan kesesakan hidung dan ketidakselesaan tumbuh gigi 
-Membantu membangunkan nada otot yang baik, penyelarasan dan kelembutan-lembutan 
-Meningkatkan kesedaran badan 
-Tingkatkan sistem imun 
-Memperbaiki tekstur kulit 
-Bantuan tenang dan berehat kedua-dua ibu bapa dan bayi 

-Meningkatkan keyakinan ibu bapa dalam menangani bayi mereka

Dah lama dah Johnson's baby ni buat kajian and memang digalakkan untuk buat baby massage dari baby lahir lagi. 

celik mata , layan2 mata lagi. heww

bangun tidur pun mood baik je. lega lah tu hari2 kena massage...heww


Sebelum tidur memang I akan urut dulu, and yeah . Berkesan ! Adam tidur malam tak berjaga. Hanya berjaga nak susu je lepas tu tidur sampai pagi. So kalau anak korang macam susah tidur atau perut kembung..better cuba. Memang nampak perubahan..baby jadi lebih tenang. Adam kuat menangis and moody...tapi later after massage nampak dia boleh berdikari and kurang tantrum. so yayy for mommy.

Like seriously kalau baby yang kuat nangis atau perut kerap kembung..baby massage ni berkesan. My baby Adam memang kurang sangat menangis. So yayy for me. 

Teknik dan video urutan  dah juga info2 berguna pasal bayi boleh dapat dari page..   I Love Johnsons Baby
                             
                                                   


23 comments :

  1. hri tu buat kt danish, baru beberapa step, dia dh melasak.. hadoilaaaa

    ReplyDelete
  2. singgah sini...bagusnya info nie...boleh dipraktikkan utk anak keempat yang bakal lahir januari nie...terus follow blog nie juga...

    ReplyDelete
  3. Bulatnya mata Baby Adam... gerwaaaamm... \0/

    ReplyDelete
  4. baby adam! comel sangat awak...jadi anak yg baik ye..nice sharing sis :)

    ReplyDelete
  5. adam..terkesima auntie pandang kamu.hikhik..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum namee, sheila pakaikan Adam Husni johnson hehee. urutan sekali sekala buat sebab skrg dia tengah banyak akal. hihiiii

    ReplyDelete
  7. Comelnya Adam ♡♡♡ Thanks for sharing this! Rasanya ramai juga yang kurang awareness ttg ni.

    ReplyDelete
  8. Comelnya Adam ♡♡♡ Thanks for sharing this! Rasanya ramai juga yang kurang awareness ttg ni.

    ReplyDelete
  9. yes hari tu dapat cubit pipi adam time #nnraya. adam super comel!

    ReplyDelete
  10. Handsome Adam..
    Yup, massage la yang paling terbaik untuk redakan kembung perut, dan bonding time ibu dan anak... too bad sini dah makin sejuk so my babies tak leh naked lama2 sangat.

    ReplyDelete
  11. kiter pn suka johnson pnya brand even dh besar tpi suka bau dia bau baby....

    ReplyDelete
  12. baby kalau rajin diurut badan nya tegap..

    ReplyDelete
  13. amalan yg perlu dipraktikkan oleh para ibu apatah lagi bakal ibu..:)

    baby long Adam punya dagu runcing gilaa.. -..- pinjam sikit..

    ReplyDelete
  14. Cutenyeeeeee baby boy :)
    Nak praktik kan jugak lah massage bby.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...