Tuesday, October 28, 2014

Cara Menabung Duit Yang Paling Effective !

Hi

Seberapa banyak yang kita earned setiap bulan dari pendapatan pun, mesti mesti mesti mesti ( rasa nak type 'mesti' banyak2 kali lagi sebab penting ) ada sebahagian dari income tu wajib disimpan untuk future planning ( business ). Kalau tak future planning pun, mungkin satu hari akan dilanda musibah dan perlukan wang. herrr. Musibah jatuh sakit atau berlaku kebakaran atau kereta rosak atau pintu bilik air tercabut ( eh ni contoh saja, tapi musibah boleh datang dalam banyak bentuk dan keadaan). At the end, semuanya perlukan duit simpanan untuk cover balik. 

Jadi perlulah MENABUNG ! 

Tapi ramai yang rasa susahnya lah nak menabung dengan gaya hidup sekarang yang serba modern dan serba macam2 benda di sekeliling yang buat kita tak tahan untuk memiliki.  Tapi selalunya lebih kepada LUPA . LUPA untuk menabung. ( lupa atau alasan hewwwwwhewww)

Cara menabung paling effecttive ....

Satu , beli tabung yang cantik dan nampak berseri2. Rasa macam nak guna je tabung tu tiap hari. Rasa sedih kalau tak masukkan duit dalam tabung yang cantik tuh. 


 Eh telefon ke tabung ? Comel kan. Rasa nak menyimpan hari2 tak sabar tunggu tabung penuh. Lepas tu letak pulak kat tempat yang I selalu lepak. Dressing table. 

Dua , letak dalam kawasan rumah yang selalu kita berada. Contoh, ruang mana yang anda selalu lepak di rumah ? Maybe di meja mekap. Sebelum tidur, belek muka dulu di dressing table. Hahh letak tabung tu kat atas dressing table tuh. So takkan lupa nak masukkan duit untuk simpanan harian. 

Tiga, tulis target di tabung tu. Apa target anda in life ? Maybe angan2 nak buka butik suatu hari nanti. Maybe nak pergi umrah di usia muda. tulis kat tabung tuh. Kalau target nak hantar mak ayah pergi haji, tampal gambar mak ayah kat tabung tuh. So akan motivate diri sendiri untuk menabung.


Apa target anda menabung ? I target nak kumpul 10k dalam masa setahun. Juga umrah dan mula business ! Bila tampal2 nota macam ni, kita akan jadi semangat untuk menabung sebab hari2 baca target tu di tabung cantik. 


Empat, jangan ada target amount. Contoh, bila time semangat berkobar2 terus target nak simpan 100 satu hari. Tapi sebenarnya membebankan diri. Jadi, biar amount yang mampu. Hanya simpan duit lebihan setiap hari. Maybe satu haru targte belanja RM20 saja untuk makan , so kalau ada lebih RM5 atau sekecil2 balance RM0.10 sen pun....takpe. 


Kalau RM2.70 balance yang tinggal untuk hari itu maka itu lah amount untuk ditabungkan. Jangan dream big, nanti cepat putus asa. Apa yang ada, masukkan saja hewwheww.

Susah ke nak menabung ?? hewheww

Tapi harga minyak dah naik woahh. Harga minyak naik, maksudnya segala harga barang yang lain pun naik. Nasi lemak bersama seketul ayam dah berapa ? 

WOAH WOAH WOAH.

Nasib baik McDonald's ada kempen Jimat-jimat McD sekarang nih ..



Beli Sausage McMuffin dengan Telur untuk hanya RM2.95 dari Isnin hingga Jumaat, 4 a.m. -11  a.m.

 Beli satu Ayam McCountry, percuma satu dari Isnin hingga Jumaat, 11 a.m. – 4 a.m.

 Beli tiga jenis set Happy Meal untuk hanya RM5.95 setiap satu dari Jumaat hingga Ahad, 11 a.m. – 4 a.m

Kalau macam ni punya jimat, dari belanja harian boleh save RM10 dalam tabung ! Woah !

Mari Jimat - Jimat bersama McDonald's ! Kempen untuk berjimat cermat !

Eh terus tabung I penuh. hewhew





25 comments :

  1. yayy namee..sama lah cara kita menabung :)

    ReplyDelete
  2. hai namee, salam kenal. nice entry n blog. :)

    ReplyDelete
  3. Menabung utk masa2 kesempitan..harusss menabung

    ReplyDelete
  4. kiutnya tabung..hehee...memang bagus tips ni

    ReplyDelete
  5. Mcdonald still boikot kan :) keep on supporting gaza :)

    ReplyDelete
  6. tabung yana pnuh dgn duit syiling je..hehe

    ReplyDelete
  7. Tabung tu make sure takleh korek2.nanti ngelat asik bukak tutup tabung.kihkihkih.kena yang jenis kena hempuk berkecai tu.
    FAD

    ReplyDelete
  8. namee, boleh tak tolong jualkan barang-barang preloved?

    ReplyDelete
  9. menabung tu setuju..McD tu kurang setuju...huhu

    ReplyDelete
  10. yeah namee so kreatif lah.. sambil menabung sambil beli mcd haha. tapi saya lama dah x mkn mcd.. beralih arah ke beger king pulak heeee

    ReplyDelete
  11. walaupun saya selalu menabung tapi akhirnya .... dipakai jua..

    ReplyDelete
  12. COMEL JE TABUNG HEHE

    http://u-mie.blogspot.com/2014/10/seronok-di-amsterdam.html

    ReplyDelete
  13. menabung syiling ok.. duit rm tu yg payah..len kali nk buat target yg nak diguna dengan simpanan la.. buat note cam namee.. jom boikot mcd dan seangkatan :)

    ReplyDelete
  14. Good idea utk menabung...tp mcm tolong promote mcd je...bwk bekal lg jimat kan...kan...kan...

    ReplyDelete
  15. Hehe... menabung ok. Tapi mcd... ermmm.... itu isu kontroversi sikit..

    ReplyDelete
  16. Tabung dah penuh tapi malas nak keluarkan duit sebab kena kopakkan tabung tu. Sayangggggg!

    ReplyDelete
  17. Izzah, what so controversy bout Mac d? Boycott punya hal ke?

    ReplyDelete
  18. Cantik tabung! Yes I think I should write a target too kat tabung I. Sekarang ni I tak tulis apa pun target kat tabung tu.

    ReplyDelete
  19. comel je tabung tu, btw, nice tips!

    ReplyDelete
  20. Cute betoi tabung tu,..terus ase nak beli yang lebih kurang..heheh..

    ReplyDelete
  21. comel tabung..gud info.jom singgah di villa saya..http://villanorami.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...