Friday, October 31, 2014

Clingy Baby Adam

Hi

Confession

Since baby long Adam umur 3 bulan lagi, dah mula lain macam. Lebih clingy. Nak berkepit. Kalau boleh nak dukung je sentiasa. My mom cakap, anak I nakal tak reti main sendiri. Selalu buat perangai. so I thought baby long is nakal too. Selalu ignore je baby Adam bila dia nak clingy atas sebab musabab konon nak displin kan. Like everytime baby adam ehek ehek (mula menangis) , I awal2 cuba tegaskan diri "No, I dont want to carry you !! Main sendiri," mama wait sebelah ! ( tegas walaupun hati tak sampai hati) .

Bila baby long Adam umur 4 months, then only I tahu yang i pregnant lagi . Adam akan dapat adik. Orang tua tua kata, kalau budak nak dapat adik memang akan memerap je. Nak clingy. Nak berkepit membuak buak. Malam yang I tahu I mengandung tu, I tak boleh tidur bila terkenangkan baby long Adam. Rasa guilty sangat sebab nak ajar bertegas sebab ingatkan memang baby long Adam nakal. Baby dalam perut dah sebulan pun. 

So for the early 4 months, I rasa I seorang ibu yang teruk. :(

I feel bad. Rasa sangat teruk. Jadi ibu pertama kali banyak benda I tak tahu, I banyak tanya2 my sister je sebab dia doctor so if baby sakit ke apa, tanya nak buat apa. Selalu refer google .

So untuk buang rasa serba salah tu, hari2 now baby long Adam macam tahu yang dia bakal dapat adik. Sekarang memang sangat manja. I layankan je. i ignore assignments and cari masa lain. Pagi dari kul 630 bangun sampai dia tiur balik...I focus Adam je. Kalau pergi dapur , laundry semua dukung dia. Sebab dia xnak kena tinggal.

Tak boleh jauh sejengkal langsung. Nanti akan nangis teruk2. Kalau I pergi dapur nak cuci pinggan dia lepas suap dia makan pun dia akan nangis teruk2. Selalu buat terperanjat, ingatkan jatuh terhantuk  ke apa..rupanya  marah sebab kita pergi dapur. Padahal 5 saat je nak letak pinggan dalam sink. ahaaa. 
ni I pergi amik handphone 1 saat dah ngamuk.


Hari2 kalau dia tak nampak daddy dia, dia akan main and wait kat pintu. ajak lepak kat pintu sama2. 




Kalau tidur, setiap setengah jam atau sejam atau 2 jam berjaga, dia nak check samada mommy atau daddy dia ada tak. Kalau salah seorang ada okay , dia akan lelap balik tapi kalau lama sangat dia tengok muka sorang ni je dalam rumah ni dia akan buat merungut. And ajak naik atas cari daddy. So kalau daddy dia kelaur subuh balik malam tu memang dia akan ajak I naik atas cari daddy dia.

Hari2 suruh baca kan buku. Kalau buku tu dah habis pun suruh ulangkan baca balik. I sampai dah hafal isi kandungan buku dia nih. Buku i exam pun I tak hafal lagi, tapi buku dia dah khatam berapa ribu kali dah. suka tengok visual and words. Maybe esok besar nak jadi journalist ke Adam. behee. Taknak jadi pilot kot. yayyy. 
kalau tak bacakan balik, dia rungut suruh . siap kuis2 mulut I suruh baca. paksaan.




Seriously memang penat sikit. Tapi I tengok jiran I okay je, bangun kul 5 kot diorang ni. Kul 6 dah bau masak2 breakfast dah. So I pun macam ter inspired lah. skang I bangun kul 6.15 ...terus sapu2 rumah and dapur. Sebab Adam dah merangkak, memang tiap hari lantai kena sapu mop. Takut dia sakit pulak nanti kalau ada habuk. Malam kul 11 atau 12 Adam tidur, then baru I buat assignments and kerja client. Tapi kadang2 x sempat jugak nak settle kerja. 

Tapi I rasa sangat worth sebab baby cepat membesar and memang nak manja. sementara sempat manjakan dia, nanti adik dah keluar kurang manja sikit. 

Layan kan je nanti kejap je dah nak kahwin. huwaaa

Toodles.


Sarang by AN Boutique Cafe


Pembukaan 

NEW VENDORS BOUTIQUE CAFE AT SENAWANG, NEGERI SEMBILAN. 
GRAND OPENING IS ON 1st NOV 2014!! .

129-1, Lavender Heights 3,
Lavender Height Business Square,Seremban 70400, Negeri Sembilan. (Premise is nearby to the KIPMART Senawang and Senawang Specialist Hospital, and is in the same row with 99Speedmart). . .


Sarang by AN Boutique Cafe menawarkan pelbagai jenis produk dgn harga yg berpatutan. produk pakaian, aksesori, hijabs hinggalah makanan, so Kalau nk ajak bf/tunang/husband jgn risau, cik kak cik adik boleh shopping biarkan cik Abg mnikmati desserts/foods yg ada di cafe tersebut. . .
.
Diorg siap sediakan Play Area dlm boutique utk anak2 korang bermain so korang boleh shopping dgn tenang dan aman. Mmg boleh jeling2 je anak2 tu bermain. Haaa best takkk? Bukan tu je, parking pun senang. .
Ini baru sikit. Nanti diorg akan update lagi so rajin2 la follow ig @SarangbyAN @SarangbyAN @SarangbyAN . Terima Kasih! #SarangbyAN #SarangbyANboutiquecafe

Boleh follow instagram http://instagram.com/SarangbyAN

See u !!




16 comments :

  1. so cute baby adam...besar nanti mesti hensem...hehehe..good luck kak namee...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum namee, heeee comelnya adam nak merap dengan mummy dia je.. heheee memang tak sampai hati kan tengok anak nangis T_________T"

    ReplyDelete
  3. yup!
    sementara adam msih kecil ni manjakn je
    nnti kesian dia xdpt rasa mnja mcm adik dia nnti
    budak2 :)

    ReplyDelete
  4. Lain anak lain ragamnya..
    takpe.. insyaAllah lepas dia dapat adik nanti mesti berubah perangai dia.. ;)

    ReplyDelete
  5. Sweet je adam.

    Neway rezki sis dpt bb ke2 cepat..
    Tahniah!

    ReplyDelete
  6. hehehe comelnya baby! rasa nak cubitt.

    ReplyDelete
  7. Rase sayu jer bace nih. Mule2 kiter preggy dulu pun camni la. Anak yang sulong asyik nak menempek aje, geram rase, kakak pls la berdikari nanti nak dpt adik takkan nak camni aje. Selalu aje dier wat prangai! Pastu biler dapat tau dier jadik camtu sebab dier tau nak dpt adik, trus kiter rase bersalah sangatt..kiter pun layan kan aje, turutkan aje kehendak dier. Now, dah ade adik alhamdulillah dier dah berubah. No more Puteri, call me kakak ok! Hehe :)

    ReplyDelete
  8. Alololo.. manjanya abang adam ye...

    ReplyDelete
  9. ala.. adam comel sgt ni. aunty jadi geram la.. hehe janna pun inspired baca cerita namee. hehe you are great mom!

    ReplyDelete
  10. so adorable... waaaaaa comelnye...

    ReplyDelete
  11. heee... adik bongsu saye pun dulu mcm tu. sebab mak saye mengandung adik saye mase umur 46 tahun. jarak umur pun jauh ngan kami semua. Bile lahir manje die lain macam. Mak saye nak makan minum pun tak boleh siap tepis gelas n pinggan. Bergayut je kat mak saye uhuhu.. nak solat pun tak boleh. ayah sampai jerit marahkan adik saye "tak boleh sembahyang pulak, nak jadi ape? kapir?" hohohoho... padahal adik saye kecik lg.. tapi sekarang Alhamdulillah.

    Comel baby adam.. nanti tolong mama jage adik pulak ea ^^

    ReplyDelete
  12. baby long adam..comel sangat awak.melting auntie tengok.moga membesar dengan sihat, jadi anak soleh, jaga adik baik2..hiks..

    ReplyDelete
  13. slama pn. namee..nk tyer baby adam breast feeding or mnum susu formula yea?nk minta pn. namee tolong review berkenaan BF n breast pump yg digunakan kalau ada..hee harap dapat membantu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...