Tuesday, October 21, 2014

DIY : Seluar Mengandung

Hi

Badan bertukar 360 darjah bila anda mengandung. Dari bentuk badan, bentuk muka, bentuk kaki, bentuk jari ...ceruk2 mana lagi yang tak bertukar ? Boleh dikatakan semua pelosok fizikal. Lubang hidung pun jadi lebih besar, hidung kembang weyh.  Emosi pun sama. Tiba2 tak pernah heran pasal sesuatu, tapi masa mengandung benda tu jadi paling terpenting. Perempuan jadi lebih sensitive semasa mengandung. So bear with us. hewhew

I yang kurus kering tahap takde asset macam Beyonce bootylicious pun tetiba merasa jadi Kim Kardashian masa mengandung nih. See betapa stretchable nya badan wanita untuk menampung satu lagi nyawa dalam rahim. Macam mana la Kim Kardashian yang asset terlebih , masa mengandung besar mana lah teringin nak ukur dengan tali tape. 

Paling paling paling ketara, pinggul tiba2 lebar . Padahal kuantiti makanan yang dibedal sama je masa ruang rahim kosong. Aktiviti untuk mix and match baju pun jadi lebih mencabar. Mesti kena beli baju pregnancy tapi maybe kita di Malaysia..baju pregnancy yang cantik dan sesuai dengan usia tak banyak pilihan. So my hips now adalah size XL ye...dulu size XS pun boleh sarung . 

Last2, I DIY je seluar yang masih boleh sarung jadi seluar mengandung...


STEP 1
1) Pilih seluar yang masih boleh sarung . Masih boleh muat sampai hips dan punggung. Takleh zip pun takpe. Ye perut membesar, so jangan berangan nak cuba zip. Kesian anak lemas kesempitan nanti. So biar je zip terbuka terbongkang. 


 Muat means boleh sarung dan selesa bila duduk dan tak ketat. Pastikan seluar yang masih boleh sarung pinggul dan punggung. Takleh zip langsung pun takpe.  


STEP 2
2) Pilih inner yang dah taknak dipakai. Alah inner yang selalu buat baju untuk cover pakai baju jarang . 



Inner ni harga RM10 je. Kalau korang takde, beli je. Jangan kudukut. Make sure inner yang boleh muat sampai perut.

Material baju inner lebih nipis. Lebih sesuai dipakai jangka masa panjang. I perhati, seluar mengandung yang dijual, material untuk sarung sampai ke perut sangat tebal. Jadi gatal bila berpeluh dan panas. Tak pasal perut beruam. Lagi lah stress. Rasa nak menggaru sepanjang hari tapi nanti ada kesan stretchmarks pulak.


STEP 3
3) Potong inner ikut bentuk begini


 Untuk bahagian depan, kita akan guna inner bahagian belakang baju inner. Pastu potong bahagian lengan bentuk curve sebab nak bentuk2 macam semi bulatan .
 Untuk bahagian  depan seluar: Guna bahagian belakang inner Dari titik ketiak, buat curve ke bawah. 



Bahagian belakang , perlu potong separuh.  Bahagian sisi tepi buat kan belahan kanan dan kiri untuk interlock untuk mudahkan proses cantum seluar and inner tuh.
Untuk bahagian belakang seluar : Potong lurus separuh biar sama level dengan seluar bahagian belakang.


belahan .



STEP 4
4) Jahit untuk sambungkan. 

Taddaaa ini hasilnya...

Bahagian depan (line merah tu tempat saya jahit)
Samada jahit sendiri atau upah orang je senang. heww. Tapi bahagian merah tu lah yang perlu dijahit untuk cantumkan.  Jahit kemas2.

Bahagian belakang
Line merah tu jahitan untuk cantumkan. Belahan tadi tu masukkan dalam seluar, pastuh jahit. Susah nya nak terangkan. hahaa. harap kome faham. Tapi nnti time korang nak buat, akan faham sendiri . okeh.



STEP 5
5) Pergi shopping barang dengan penuh gaya. swaggggg


Ini hasilnya. Tiada siapa tahu ini seluar DIY. Pakai baju labuh2 camnih. Sweat shirt ke apa. Kemeja 

Lepas beranak dah slim balik boleh tetas balik inner tuh dan pakai balik. 


Pakai lah dengan baju labuh. Perut dah godang, takkan nak pakai crop T lagi. herrrrrr.

Idea pakaian untuk wanita godang..
Ni fashion bahagian dada terkeluar usah diikuti. Kita di Malaysia. eh tapi lawa ahh flowy dress camnih.






See, mengandung masih boleh bergaya. 



    

Gandakan Duit Simpanan !

Satu cara paling senang nak gandakan duit yang kita ada, hahh macam mana? Bukan jumpa Mona Fendi. Bukan. tolong lah jangan nak percaya skim cepat kaya. Satu cara yang paling bernas untuk gandakan duit simpanan dan juga sebagai simpanan masa akan datang , dengan membeli emas sebagai simpanan. Untung simpan emas sebab, harga emas sangat stabil. Pernah ke dengar orang simpan emas kerugian teruk ? Takde kan , sebab harga emas ni kalau turun pun turun jap je . Pastu naik . Haaa time naik tu lah jual kalau nak pakai duit. 

Sekarang tengah kempen 1g emas 1 bulan 1 keluarga. So tiap2 bulan tambah2 lah lagi simpanan emas. Setakat ni ramai yang guna duit simpanan emas nih untuk lanjutkan pelajaran n gi Mekah !

Sebab tu la tengok makcik2 bedah, tipah , suka sangat beli barang kemas. Selain tujuan sebagai perhiasan , depa makcik2 ni tunggu harga naik pastu jual. Sebab untung besar. Yela beli harga 'ini'..jual harga 'itu'. Harga 'itu' pulak bukan main jauh beza tinggi. Itulah pandai nya.




Sesiapa yang berminat untuk beli emas, boleh contact Puan Izzah. Dia ada jual emas 999 dan 916 macam gold bar, dinar, cincin dan rantai. Siap ajar and explain lagi pasal simpanan emas.

Kenapa perlu simpan emas ?
-sebab kalau simpan duit, duit tak berganda pun. Pastuh nanti akan bawak keluar duit dan belanja . hahaaa. I lah tuh. Dijual online dan akan diposkan. Bila dah sampai kat tangan pemilik then baru akad jual beli. Boleh tengok katalog kat sini http://agc139.com/product/productlisting



Takut hilang semasa pos?
Semasa proses pengeposan, syarikat akan ganti balik emas yang dibeli. Kita akan pastikan kandungan barang tidak akan didedahkan. No tracking pun takkan update kat FB.
Takut emas palsu / Takut kena tipu?
Kalau dapat emas palsu, bagitahu izzah. Kita akan bagi balik duit dua kali ganda. 2 kali ganda ok kalau emas tipu.
Kalau kena tipu?
Dia berani bagi no IC dia kalau korang takut kena tipu.

Mari gandakan wang simpanan dengan simpanan emas. bukan takat simpan emas je, siap ada bonus usaha trading setiap 10 hari ! Boleh terus ke......


Instagram : @taukeemas_izzah
Whatsapp 0129641772




17 comments :

  1. wahh bagus ni namee. tapi eka dah beli dua tiga helai.

    Ada aritu makcik tgur, ni ape pakai jeans ni , sian anak sikittt. Pastu eka angkat skit baju. Ni sluo mgandung la cik. Hehehe

    ReplyDelete
  2. yes even pregnant pun masih tetap bergaya.. i loikeee...

    ReplyDelete
  3. ooooo. .. cun! apsal bila i ngandung dulu xde terpikir buat? tabik spring namee ;) thx 4 sharing

    ReplyDelete
  4. Fuh...Tak pernah terpikir. Nak cuba la tp dah bersalin. kena tgu mengandung lg sekali huhuhu

    ReplyDelete
  5. kreatifnyerla mommy cun ni..ok next pregnancy klau ade rezeki nak buat..

    ReplyDelete
  6. this is so kreatiff hehehe nnt dh preggy nk buat cmni lah

    ReplyDelete
  7. wah...namee pun dh buat diy...good...

    ReplyDelete
  8. kreative lahhhhh namee!!
    http://enyyusnizar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. eh pesen baju terbuka tang dada tu I suka untuk nursing senagn, tapi pakai inner yang separuh tu kat dalam supaya tutup tapi senang nak buka, errrr celaru ayat. hehehe btw my peha ni can only muat my pregnant jeans dulu, so boleh jugak cuba teknik no untuk alter tang perut yang dah kempis, tapi getah jeans dah memeri, thanks for the idea ;)

    ReplyDelete
  10. tunggu lagi 3,4 tahun baru boleh apply idea namee ni..hahaha

    ReplyDelete
  11. Menarik jgk idea ni tp kalau tgn kayu mcm saya jahit lurus pn jd bengkang bengkok terpaksa beli belly belt pheww...

    ReplyDelete
  12. seriuosly creative....x penah terpkir sluar biasa bleh jd sluar preggy...sgt jimat...mbe next pregnancy bleh buat, tp tuk jahit tempah jela sbb x reti jahit.. :'(

    ReplyDelete
  13. hurmmm memang kreatif.. walaupun hanya DIY tapi stil gourjesss bila pakai okey:)
    http://www.dnibabyscute.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...