Monday, October 20, 2014

Memory Bangang Tingkatan 1

Hi

Ini antara memory yang I rasa I paling bangang. Bengang sebab bangang. 

Di pagi yang hening (saja bold kan huruf D, nampak macam dalam story book kan Once Upon A Time tuh ), kelihatan masing2 berpusu duduk di tempat duduk sambil susun2 peralatan tulis untuk siap sedia peperiksaan penggal Pendidikan Jasmani. Tok tok tok, cikgu mengetuk meja tanda signal menyuruh murid2 jangan bising. "Waktu peperiksaan mula sekarang. Kamu hanya ada 1 jam untuk menjawab kesemua soalan!" kata cikgu yang memakai baju kebaya dengan nada tegas !

Tik tok tik tok, jarum jam berdetik. Ok tinggal 20 minit saja lagi. Ada 10 soalan lagi yang belum ku jawab. Memang tak confident untuk jawab. Paling benci subject Pendidikan Jasmani bab soalan pasal denggi dan nyamuk aedes. Keliru, nyamuk denggi ke nyamuk aedes. Banyak kali cikgu pesan pun, tetap lupa. Tapi salah satu soalan yang I belum jawab dan tengah fikir masak2 nak bulatkan jawapan mana , adalah soalan yang berbunyi begini...

"Gigi terlibat di dalam proses sistem tubuh badan manusia yang mana satu ? " (bulatkan jawapan yang paling tepat )

a) Pencernaan ( monolog dalam hati sambil berfikir : what the hell is pencernaan ? Cerna ? )
b) Perkumuhan monolog dalam hati sambil berfikir : Perkumuhan ? Oh macam kumuh kumur kumur tuh. So apa yang keluar dari badan kita macam peluh ke berak kencing ke tu perkumuhan lah tuh )
c) Pernafasan monolog dalam hati sambil berfikir : Masuk oksigen, keluar oksigen )
d) Pembiakan monolog dalam hati sambil berfikir :Menambah anak. haipp tapi masa tingkatan 1, ingat kalau laki pegang perempuan je dah ngandung. Tak tahu pula proses ovum dan sperma. ihiks)

Piker punya piker ,   dari monolog hati, confirm jawapan 'b' dan 'd' out of the list. Confirm takde kena mengena dengan gigi. Hmmm 'a' ke jawapan nya ? Pencernaan ? Tapi tak pasti pencernaan tu apa. Kalau ikut logik nya , gigi ada dalam mulut ? Manusia bernafas sedut oksigen masuk mulut . kan ?

Piker punya piker, samada pencernaan atau pernafasan jawapannya. Arghh masa berlalu pergi. Ish kena jawab dengan tepat nih sebab Pendidikan Jasmani perlu dapat A untuk nampak kan report card cantik. (padahal nak cover je. Biar nampak berderet A dalam report card. kembang bangga sikit mak bapak tengok padahal yang A nya pendidikan seni, pendidikan jasmani, kemahiran hidup, bahasa melayu. Nak cover subject science dapat B hihihh) 

Piker punya piker...ishh common sense je ni. Teringat nenek moyang dulu....takde gigi.


Orang tua bila takde gigi nampak macam susah nak bernafas.

My common sense semasa tingkatan 1 : Bila takde gigi, mulut terlipat dan macam terlipat menutup lubang hidung. Nampak dari gaya nenek moyang, seperti sukar untuk bernafas sebab takde gigi.

Sah ! Gigi terlibat dalam proses pernafasan.

So I dengan yakinnya membulatkan jawapan C (pernafasan) . Gigi terlibat dalam proses pernafasan. 

Dengan penuh keyakinan I bulatkan 'c' (pernafasan) . 

Pastu lepas kelas, bincang dalam kelas. cikgu pun gelakkan I sbb I argue jawapan. Em dah la bangang, berani pulak nak argue.  

bengang dan juga berminyak minyak.




T-T

Jawapan tepat :

Padahal gigi terlibat dalam proses pencernaan (pemprosesan makanan )

digestive system ( sistem pencernaan ) . gigi untuk kunyah ye dan bergaul bersama enzim amilase di dalam aiir liur.

ish. masih rasa bangang sampai sekarang. 


      

Luni Collection : Handbag Jenama

Mana nak cari handbag cantik dan yang paling penting BERKUALITI harga bawah RM100 . Lepas tu jenama bukan calang2 MNG tahu. Nak cakap banyak pun susah , nah tengok dulu design2 handbag yang Luni Collection ni jual. Siap ada sale selalu. tu yang lagi tak tahan nak menggila tu. 

Eh bukan jenama Mango je ada, jenama Kim Kardashian pun ado. Takpe, body tak lentik macam Kim pun takpe...asal bag gay Kim . haaa gitu. Mana nak dapat beg Mango harga RM70 yang paling syok tuh barang adalah read stock. Takyah lah nak tunggu pre-order.

Paham sangat orang pompuan. Memang jenis tak sabar. Kalau boleh hari ni order, hari ni jugak nak depan mata. Menggelupur sangat mintak tracking number tak sabar nak bergaya mix and match letttewww.
Handbag jenis apa nak ? Tote ? Clutch ? Beg kepit?  Semua ada !

Ok kalau tak sabar sangat nak beli, boleh terus poie ke sini...

Instagram : @luni_collection








22 comments :

  1. Kelakarla kak Namee. I hate PE too dulu, sebab banyak gila pasal muscle semua tu. Hasilnya, markah yang paling rendah ialah kertas PE dengan cantik cantik tertulis gred D yang dua tiga markah lagi nak fail.

    ReplyDelete
  2. kadang-kadang kalau dah bangang sangat sampai pikir pun otak jem kenangan sgt masa sekolah dulu.kadang2 sampai kita pikir diluar kotak. haha

    ReplyDelete
  3. hahahahahhahhhahaha.. pikiran kak namee msa form 1 melangkaui batasan,,hahaha..

    ReplyDelete
  4. waaa...ni konpom pengawas berdedikasi ni.tudung biru ooo...heh heh heh

    ReplyDelete
  5. Mcm mcm namee comel ni...hihi

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Kompem muda sgt lg Namee ni...soalan form 1 pun ingat lagi hehe

    ReplyDelete
  7. hehe pernafasan ya.. i pun gelak jika tengok muka nenek tu

    ReplyDelete
  8. Wahh..still ingat lagi tu ..hehehe kalo kiter hurm.. :)

    ReplyDelete
  9. I like... kita pun cenggitu dulu, vangang juger.

    ReplyDelete
  10. Ingat zaman sekolah dulu kak namee ;D

    ReplyDelete
  11. ehehe! sis ade pic kelas awk masa form 2-- demi fadzidah sanggup beli gambar eh? beli ke curi?--ok just kidding :-D

    ReplyDelete
  12. nk berdekah akak bc pemikiran namee ni.. hahaha

    ReplyDelete
  13. Kelakar betul baca monolog tu....tp common sense tu ade gak logik...

    Terhibur baca kisah bangang n bengang ni

    Feel free ...

    http://vitalicious2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. teringat zaman sekolah dulu mest suka buat benda pelik2..dahtu otak kreatif nak cari jawapan..fikir luar kotak.hehehe

    jom singgah http://kakahashim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Namee.. kau memang 'lagend'.. haha

    ReplyDelete
  16. Omg.... that photo babey, brings alot of memory. Seriously pernafasan???? I cant recall anythg in form 1 paper. Sah ur memory is good. Lol lol

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...