Wednesday, October 29, 2014

Pengalaman Bersalin Ceaserean

Hi..

Siap ada yang kata "best la ceaser. tak sakit". Rasa nak menangis je dengar statement macam tuh. em maybe depends pada orang yang dibedah tu. Macam I memang sangat sakit. 2 minggu awal tu memang sakit tapi makin berkurangan sampai tahap I telan je panadol untuk tahankan sakit. 

Pooffff ! Bunyi air ketuban dipecahkan. Takde la bunyi pooofff, saja nak biar korang baca ada unsur dramatic sikit. Bila pecah ketuban, air ketuban memang dah hijua sebab baby dah berak dalam perut. Dah la berak dia siap dah termakan sikit pun yayikkk sendiri. Maybe malam tu I lupa makan, so dia lapar dia menjamah yayikkk sendiri pulak. hewwhewww. Dia ingat rendang kot.

Sekejap je bedah. Rasa macam sempat lah tengok cerita Keluarga Iskandar satu episod. Lepas tu dah siap. Tak pasti bila masa doktor potong, tahu2 je dah dengar baby nangis and dengar lah doctor macam sedut2 mulut baby sebab nak sedut yayikkk sikit kat mulut dia kot. Pastu time tutup luka bedah pun tak pasti bila. Tapi masa doctor tengah nak tutup luka bedah tu balik, rasa lah macam bergoncang2 sikit katil. Nampak bergoyang2 lah tapi tak rasa sakit sebab kan bius.

Tak rasa sakit. Siap drama sikit pegang tangan nurse india tu. Ada la bau kari sikit. K tipu je. Baik aunt tu, offer tangan untuk dipegang sebagai pencetus semangat. sebenarnya lebih kepada ketakutan sebab tengah imagine dia potong guna apa. 

Lepas settle, terus usung keluar bilik bedah. Sempat lah cakap terima kasih kat semua crew yang terlibat. "terima kasih korangg" "terima kasih korang" sambil lambai2 . Budget artis sangat turun stage, terima kasih semuaaa terima kasih semua pada yang terlibat. 

Nampak introduction macam happy kan. Sebab tak terasa sakit langsung. Bius. 

T_T . 

Lepas tu parah. Memang parah. Bila dah malam, kaki sejuk kesan bius tu. Tak rasa kaki. nak tidur pun tak lena . 


Paling yang I tak suka untuk alami ceaser lagi...
-esok bangun pagi tetiba perit nya sebab kesan ubat dah habis

-Tak rasa kaki. Terpaksa la buat senaman sendiri atas katil. Dah macam orang gila duk akrobatik sorang2 atas katil. Buat senaman pinggang and kaki.

- bila nak bangun, sakit. Perit nya. Dah baring nak bangun duduk tu sakit.

-kepala berpusing sebab tidur lama sangat dari kesan ubat tahan sakit tu. Bila bangun kepala berpusing.

-Masa nak check out hospital, I tak tahu nak bangun macam mana sebab luka tengah sakit, kepala berpusing kesan bius. 

- Masa nak balik, kereta terhentak sikit pun dah rasa perit gila. Kali ini harap ada kereta limousin datang menjemput. Selesa sikit, terhentak tak terasa sangat. Dapat kereta Peugeot 508 pun jadi la. Seat lembut, terhentak memang tak terasa sangat. hewww.  

- Pulak sebelum checkout hospital, kena belajar kencing dulu. Masa nak push air kencing tu, sakitnya.  Tak suka pakai bag kencing tuh. Ngilu nya bila nak cabut.

-Bila nak jalan, kena tahan nafas and langkah setapak2. 

- bila dah kat rumah, luka kan masih sakit. Kalau time berak sembelit...parah. Memang parah.

- Kena belajar jalan untuk rasa kaki balik. Hari2 I praktis untuk rasa kaki balik. Tapak demi tapak.

tapi semuanya makin reda bila tengok si gendut ni....


10 hari terawal lah teruk sikit. Tapi mengikut pengalaman orang lain, ada yang ceaser tak sakit parah macam i ni. Nak nak siapa yang bersalin kat hospital Umra Shah Alam tu. My aunt bersalin kat sana, siap kata takde la sakit mana pun. Biasa je. Omaigodd biasa jeee omaihh seronoknya. Banyak la org ceaser kat Umra kata tak sakit pun , lepas bedah tu tak sakit sangat.  Maybe cara diorang bedah ke tak tahu lah. Tapi my situation memang perit lah. 


everyday im shuffling .

disebabkan umur adam baru 3 bulan haritu, tapi saya dah menagandung lagi...so doctor recommend elective ceaser sbb risiko rahim pecah. so 2nd ni kena ceaser gak lah sbb tu sy meroyan tetiba tulis pasal ceaser ni. T_T Jarak umur Adam n adik dia sangat rapat. beza 3 bulan sahaja. 


Ada tak antara korang ni yang ada pengalam ceaser ? Mohon kongsi pengalaman perit. T_T




Cloth Diaper

Pengalaman saya sendiri membela anak.

Selalu yang baru kahwin, masih merancang2. Alasan, hidup masih tak stabil. Macam mana nak beli barang anak nanti. Like seriously, masa saya and Isham  kahwin ( sebab tu majlis kami pun sederhana n tak mewah)....kami pun sama masih tak stabil. Kewangan Isham masih tak stabil untuk ada baby. Masa tu I pun mana rancak lagi berblog. Memang cukup2 je belanja , masa tu siap tinggal rumah mak bapak lg. Bayar lah sewa RM300 ke RM400 sebab menumpang umah mak.

Tapi nak tau tak, lepas kitorang dapat Adam, tetiba rezeki macam melimpah. Isham dah naik gaji dapat elaun. Kalau basic saja ada la sama macam gaji part 2 architect. Sangat sikit. Kurang lagi rasanya. Rezeki Adam kot tetiba . I pun tetiba dapat result bagus exam n peluang pendapatan yang luas.

Banyak je cara nak bela anak dengan jimat. Kalau rasa guna pampers mahal, ada option lain.

Gunalah cloth diapers !

cloth diaper ni boleh pakai dan cuci balik. Tebal. takyah risau bocor. baby pun selesa , dalam masa yang sama selamatkan bumi. Ingat senang ke nak proses pampers. ekekke. 

siapa kata bela anak ni mahal lah tak mampu lah....nanti2 lah. Nanti time nak pulak takde sebab tahan2 sangat. Anak ni rezeki. Kalau tak rezeki dr segi wang, maybe rezeki bila esok diorang dah besar berjaya, korang senang. My perspective pun dah tukar sejak ada Adam sebab our life bertukar 360. bab rezeki memang nampak ketara. Isham pun dah stabil, I plak dapat offer alhamdulillah cukup lah untuk kami hidup sederhana dan ada duit simpanan.

Banyak corak cloth diaper yang dijual..

Material organic bamboo fabric and microfiber so baby akan sentiasa kering lah.

ada corak untuk gigirl and boboy jugak. Cloth diaper camnih cantik, takyah pakai spender ahh camni. hahaa.

Jimat dan kemas. Murah je cloth diaper yang dia jual. Pastu boleh pakai ulang kali banyak2 kali. Beyak kencing cuci, beyak kencing cuci. haa gitu.

Boleh beli dari page...

                                               

actually page dia ada jual emas celup jugak , table pc and cloth diaper juga !


41 comments :

  1. memang sakit kan czer. belum pernah rasa.. better nak normal lah.. InsyaAllah...

    ReplyDelete
  2. Sy tgk kakak sy bersalin ceaser,mmg kesian. Sy pulak yg kene tgk2 kan anak dia..Tp kwn sy ceaser mmg tak sakit..pelik jugak..katanya seminggu tu dh tak rasa apa..mcm bersalin normal plak..pelik2.

    ReplyDelete
  3. memang perit czer..

    luka akak terbukak nameeeee..huiii...

    rase serik luka terbukak tu sampai sekarang rase serik nak tambah anak lagi.... -_-'...

    http://chentadea.blogspot.com/2014/01/jahitan-czer-terbukak.html

    ReplyDelete
  4. akak 2 orang anak... 2-2 bersalin c-ser... 1st bersalin HUKM.. 2nd bersalin kat Hospital Serdang... Alhamdulillah struggle sikit 4-5 hari.. lepas tu.. tak de masalah.. ok ok je... yg pertama hari ke 6 baru boleh jalan tegak... yang kedua hari ke-3 dah sihat... alhamdulillah... tapi after 5-6 hours c-ser memang bius hilang.. akak minta doktor kasi painkiller so boleh tidur lena.. and tak de masalah.. 1st bangun after c-ser memang perit.... tapi 2-3 hari je.. lepas tu.. ok ok jek... akak memang tak de rezeki nak bersalin normal.. sebab tulang pelvik sempit... memang kena cser... so no choice...

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan sis namee,,, seronok baca story sis.. sy belum ada pngalaman czer.. anak baru sorg lahir normal...

    ReplyDelete
  6. adehhhh...ngeri pulak bc pengalaman namee ni.. akak ni dh rs nk tmbh anak.. anak 1st normal, tp xtau la kan anak seterusnya macam mana..kuasa Allah.. moga namee selamat bersalin adik baby adam nt..

    ReplyDelete
  7. Arrgghhhh .. macam dashyat sangat beranak cara ceaser ni yek??? Guna cara normal ok tak? I think better than ceaser. Duit pun jimat. My sis in law beranak
    ceaser , dia cakap sakit sangat. Macam tu beranak dia habis kan 5000 ringgit. Omg , tak sampai hati tauu.

    ReplyDelete
  8. ngeri baca huhu.. macam terbayang2 je

    ReplyDelete
  9. pengalaman saya czer tapi satu line kat bikini tu je.. sebab baby lahir awal 28minggu 1 hari... dan tak sakit sgt sebab mengenangkan anak yg masih dlm nicu kot masa tu. hihi

    ReplyDelete
  10. hye namee,

    Kitaa serupaa...o0o kita serupaaa cumenyer utk 2nd bb doktor bagi pilihan nk bersalin czer or normal gak. Then saye pilih normal err..tapi kan mase ngah nak push tu, ade gak la terniat dan hampir nak request utk czer blk..hehehe. Tapi alhamdulillah en somi bersama pompom girls tlh meniupkan kata2 semangat utk keep on pushhh... akhirnya kluar la baby sarah yang bambam. Hehe.. dont wori namee, ramai kawan kiter yg czer including kiter la ofkos. Czer sangat ok tambah2 bab nak yakyak..bygkan kalo normal...ouchhh seriau ok!

    kalo namee free, leh la wat lawatan ke blog saye www.anabaizuracantek.blogspot.com
    muahahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh even 1st baby kita cser utk 2nd bole normal ek sis? tak terase cam perut nak terkoyak ke ape tak? huhu

      Delete
  11. Hai namee....
    saya silent read blOg anda, sgt suke baca blOg awk... sempOi jer...
    baby lOng Adam tu czomel laaa, mcm mama dia... hehe
    Btw, saya adalah salah sOrg dr mangsa elective ceaser.... tOday is my 14th day Of my pantang...
    Sy caeser pOn sbb baby dlm perut transverse lie (kedudukan melintang), so x bole deliver secara nOrmal (sgt sedih bila doc ckp mcm itu sObs sObs)... dah ler baby yg sulOng, sedih wuwuwuuu~...
    Doc pernah bg advise/kata2 semangat pd sy kalO elective caeser ni x dela sakit sgt sbb ia sudah di plan cantekk dari awal oleh doc2 & pakar2 yg lain... so no need to worry...
    Mungkin betul ckp doc tu atau mungkin rezeki sy Allah bg supaya sy x merasa kesakitan lepas caeser tu, sy boleh jln, buang air kecil & besar seperti biasa tanpa sebarang masalah... kwn2 yg dtg melawat pOn mcm x percaya saya tgh dlm pantang sbb diorg nmpk sy jln laju mcm Org x sakit langsung... tu semua kuasa Allah... alhamdulillah... walaupOn perut dah kena tOreh, tp bila tgk muka baby, hati jadi sejuk & x kisah dah dgn luka caeser tu... hehe...
    sekian pengalaman dr saya... btw, gO gO chaiyOk namee !

    ReplyDelete
  12. Apapun. Kita kena byk berdoa. Allah kan Maha Besar. Mana tahu rezekj kali ni normal. :)

    ReplyDelete
  13. sabar namee..akak anak ke 4 br czer..dulu sesedap rasa ckp eleh czer tak sakit pon..aku beranak normal lapis luar dalam kena jahit tau..pastu kifarah mungkin..Allah takdirkan anak no 4 keluar ikut tingkap..hazapnye ya rabbi..pulak tu beranak dekat raya puasa..sungguh2 hazab menahan rendang lalu depan mataa..sob3..tp..czer or normal..dua2 ada kelebihannya kan..

    ReplyDelete
  14. I pun cser.tp x sesadis namee.hehe.oh ye.dah dua kali cser.y 2nd sbb baby da poopoo dlm perut..sabo jela.

    Tp kan namee,xda berhari2 rs kebas kat kaki ke apa.dlm 6 jam tu je.then pastu ok je.tp mmg x nafila klu jalan n baring tu mmg rs perut tu mcm kne ikat ketat ngn dawai halus.kan?

    Klu pregnancy ptama n kedua cser..kita ade peluang skali je lg utk preggy n bsalin .tu pun cser.then pastu kne ikat.sedih kan.cube namee join group vbac. Vaginal birth after cser..mgkin ade ilmu y bleh namee tmbhkn.

    ReplyDelete
  15. Czer ni best sebab masa wife dulu doktor dah set masa bila nak belah perut, tapi tgk dia sakit, tak tahan tuh

    ReplyDelete
  16. alaa seramnya . Lagi sebulan je kita akan surrender kat hopsital untuk elective czer. sebab masa baby first dulu 3rd tear . elective ni lagi menakutkan sebab dah tahu yang kita bakal disiang. btw, walau i normal dulu, tp ada experience perasaan bukak tiub kencing tu. sakit, entah mcm mana lah muka kita masa tu, doc pakar yg bukak. doc lain tgk muka kita jeling2 je mesti dia kata budak ni ngade ngade kan. hehehe . lepas tu dia paksa kencing suh main jirus2 kat tempat tu. bagi ada perasaan nak kencing. sembelit dulu tak payah cakap lah rasa macam nak berdiri, joget kat jamban tu. berbelas botol jugak la telan ubat berak tu. ingatkan kalau czer takdela masalah sembelit ni dh T_T

    ReplyDelete
  17. saya dua dua nya czer. alhamdulillah. petuanya jangan minum air banyak. nanti kembang. pakai korsert. jangan bangun mengejut. jaga je. amalkan suppliment. kebetulan masa saya peknen no 2 ni pemes ngan shaklee. jadi dlm pantang saya amalkan shaklee. 5 hari dh leh lari 100m dah. mmg semua tak sakit. rasa mcm x bersalin pon. satu je czer ni. kena jaga mcm normal gak. x de beza pon. beza nya kalau normal jahit bawah, czer jahit atas. dua dua rahim mengembang. oh ye, kalau boleh amalkan ikan haruan masa dalam pantang. apa lagi ek nak share? yg pasti saya suka czer, senang nak jaga. kalau betul caranya. duduk pon tak yah nak terkepit kepit. dah alang2 czer sampai 2 x , bawah pon tak rosak hehehehe. smua kua kot tingkap le. pasni nak peknen no 3 ada ustazah ni suh amalkan habatusauda, kurma dan kismis. inshaAllah semua ok! good luck namee!!!

    ReplyDelete
  18. Experience sy jg teruk sgt ms c-sect ank 1st dl, kne czer xblh normal deliver sbb sy demam on-off dh dkt seminggu n notice putih mata ada nmpk mcm kuning2 ala baby yg jaundice tu b4 kne refer hosp, time weekly checkup tumpang kt klinik d kg ada inform nurse n doctor yg on duty to depa kata ok jeh. Time tu nerdy psl pregnancy. Lecking jns spot2 pon dkt seminggu jgk dh. Tp xda sakit contraction pon juz nurse check bukaan 1-2cm terus wat surat p hosp. Kt hosp ctg result baby mcm slow je, flow x cantik sgt pastu blh demam BP pon ade naik pulse pon laju (hati bdebar rs mcm2 mulut) byk dugaan n last time kt dlm Labour room dorg kate prepare utk masuk OT xnk risiko kt baby. Asben yg b4 ni muka pucat mcm zombie sbb dia yg lbh takut nk kne tgk live normal deliver (fobia darah n luka) br nmpk real muka. Agree ms dlm OT kne bius kita x rs ape juz dgr bunyi2 tools tu je still ngeri kot. Skip je pon baby dh kua n lmbt skit nangis sbb dh hmpir lemas xsempat nk Tgk rupa baby mcmna br lps kuaq dr perut sendiri. Xde adegan cium2 n moment nangis tharu time tu, rs mamai2 n mulut asik tny "mn baby sy" rs mcm baby kena culik pon ye. Lps kuar dr OT terus kne monitor 24/7 sbb Mata ketara nmpk mcm jaundice n bdn start mbengkak. 2hr kat blik khas di"monitor" n time doktr rounding sy tny "wat happen 2 me doktr" blh plak doktr tu tnya nurse "is she Malay" aih doktr tu awat ntah. Soalan lucu dia tanya "u ade pegi mn2 waterfall ke sg mn ke sbb kita suspect u mgkin tkena virus laptophirosis". Perut buyung2 xlarat nk p redah mn2 sg waterfall dh aih. Tempt czer tu rs ngilu3 sengilu ngilunye. Kaki kebas seram sejuk kena selimut 3lapis pon sejuk gile. Minum pon nurse yg tlg xmkn pon harap drip je. Transfer ke blik ward sakit pain 2 hr mmg xbgun pon mmg bdn lunyai rs. Family yg dtg bganti2 pon sedih tgk. N last kena transfer wad medic plak. Asben n mak tukar2 shift. Nurse2 sister n doktr suggest byk bgerak utk galakkan aliran darah dr pinggang ke bwh ikut lah kata depa jln tbongkok2 slow2 exercise huduh sgt bjalan time tu. Dh syok exercise nk tunjuk kt depa I dh ok u olls x sbr nk jumpa baby since dr kuar perut still x dpt jumpa peluk cium bf baby pon x lg. Harap picture tgk Asben tunjuk je. Ht teriak "tat sangga". Wound breakdown plak dah. Mleleh2 drh asik kua x brenti, mak tlg lap darah dh dkt 2 kotak tisu. Doktr dtg check n suggest Jgn bjalan Jgn byk gerak bed rest dl. Tungtang2x depa(doktor2) kata maybe nk buka tempat czer mgkin ade infection n ape tah lg. I xrela lah, terus decite dgn Asben bg reason transfer hosp yg dkt dgn rmh kami. Doktr agree n nmpk sgt depa nk lps tgn, 15hr kt hosp tu lupa nk mention hr ke10 br bsua dgn baby kt nicu, so sinetron kt ward situ jap. Okeh otw nk blik ade sister yg baik ht tlg wrap perut dgn kain hosp yg tebal tu sbb dia kata at least rs secure skit ms dlm keta gegar2an tu kurang terasa. Still dpt rs jgk la sakit Tp Klau dia x tlg wat mcm tu mau lg sakit double triple. Refer dgn hosp yg bdekatan dgn rmh doktr ckp ok n xde ape juz dtg n wat dressing hr2 sehinggalah hr ke 41 or 42 kot nurse tnmpk mcm ade mcm ketulan daging tkeluar sebesar kepala mancis. Doktr check n ckp blh buang n lps tu hr 43 drh dh x kua. Hmmmm mls ckp dh.
    Now dh ada 2 ank kakak next yr 4thn n 2nd baby boy 14month old dh pon. Vaginal birth after birth. Mmg niat xnk czer hr2 doa nk normal birth even doktr suggest czer (jg sbb risiko rahim pecah) pon I tetap request normal even dh siap wat surat pon utk appointment c-sect.
    ~ˊ▽ˋpnjg nye nk bc, at least nk bg yg lain dpt feel sikitˊ▽ˋ~

    ReplyDelete
  19. Experience sy jg teruk sgt ms c-sect ank 1st dl, kne czer xblh normal deliver sbb sy demam on-off dh dkt seminggu n notice putih mata ada nmpk mcm kuning2 ala baby yg jaundice tu b4 kne refer hosp, time weekly checkup tumpang kt klinik d kg ada inform nurse n doctor yg on duty to depa kata ok jeh. Time tu nerdy psl pregnancy. Lecking jns spot2 pon dkt seminggu jgk dh. Tp xda sakit contraction pon juz nurse check bukaan 1-2cm terus wat surat p hosp. Kt hosp ctg result baby mcm slow je, flow x cantik sgt pastu blh demam BP pon ade naik pulse pon laju (hati bdebar rs mcm2 mulut) byk dugaan n last time kt dlm Labour room dorg kate prepare utk masuk OT xnk risiko kt baby. Asben yg b4 ni muka pucat mcm zombie sbb dia yg lbh takut nk kne tgk live normal deliver (fobia darah n luka) br nmpk real muka. Agree ms dlm OT kne bius kita x rs ape juz dgr bunyi2 tools tu je still ngeri kot. Skip je pon baby dh kua n lmbt skit nangis sbb dh hmpir lemas xsempat nk Tgk rupa baby mcmna br lps kuaq dr perut sendiri. Xde adegan cium2 n moment nangis tharu time tu, rs mamai2 n mulut asik tny "mn baby sy" rs mcm baby kena culik pon ye. Lps kuar dr OT terus kne monitor 24/7 sbb Mata ketara nmpk mcm jaundice n bdn start mbengkak. 2hr kat blik khas di"monitor" n time doktr rounding sy tny "wat happen 2 me doktr" blh plak doktr tu tnya nurse "is she Malay" aih doktr tu awat ntah. Soalan lucu dia tanya "u ade pegi mn2 waterfall ke sg mn ke sbb kita suspect u mgkin tkena virus laptophirosis". Perut buyung2 xlarat nk p redah mn2 sg waterfall dh aih. Tempt czer tu rs ngilu3 sengilu ngilunye. Kaki kebas seram sejuk kena selimut 3lapis pon sejuk gile. Minum pon nurse yg tlg xmkn pon harap drip je. Transfer ke blik ward sakit pain 2 hr mmg xbgun pon mmg bdn lunyai rs. Family yg dtg bganti2 pon sedih tgk. N last kena transfer wad medic plak. Asben n mak tukar2 shift. Nurse2 sister n doktr suggest byk bgerak utk galakkan aliran darah dr pinggang ke bwh ikut lah kata depa jln tbongkok2 slow2 exercise huduh sgt bjalan time tu. Dh syok exercise nk tunjuk kt depa I dh ok u olls x sbr nk jumpa baby since dr kuar perut still x dpt jumpa peluk cium bf baby pon x lg. Harap picture tgk Asben tunjuk je. Ht teriak "tat sangga". Wound breakdown plak dah. Mleleh2 drh asik kua x brenti, mak tlg lap darah dh dkt 2 kotak tisu. Doktr dtg check n suggest Jgn bjalan Jgn byk gerak bed rest dl. Tungtang2x depa(doktor2) kata maybe nk buka tempat czer mgkin ade infection n ape tah lg. I xrela lah, terus decite dgn Asben bg reason transfer hosp yg dkt dgn rmh kami. Doktr agree n nmpk sgt depa nk lps tgn, 15hr kt hosp tu lupa nk mention hr ke10 br bsua dgn baby kt nicu, so sinetron kt ward situ jap. Okeh otw nk blik ade sister yg baik ht tlg wrap perut dgn kain hosp yg tebal tu sbb dia kata at least rs secure skit ms dlm keta gegar2an tu kurang terasa. Still dpt rs jgk la sakit Tp Klau dia x tlg wat mcm tu mau lg sakit double triple. Refer dgn hosp yg bdekatan dgn rmh doktr ckp ok n xde ape juz dtg n wat dressing hr2 sehinggalah hr ke 41 or 42 kot nurse tnmpk mcm ade mcm ketulan daging tkeluar sebesar kepala mancis. Doktr check n ckp blh buang n lps tu hr 43 drh dh x kua. Hmmmm mls ckp dh.
    Now dh ada 2 ank kakak next yr 4thn n 2nd baby boy 14month old dh pon. Vaginal birth after birth. Mmg niat xnk czer hr2 doa nk normal birth even doktr suggest czer (jg sbb risiko rahim pecah) pon I tetap request normal even dh siap wat surat pon utk appointment c-sect.
    ~ˊ▽ˋpnjg nye nk bc, at least nk bg yg lain dpt feel sikitˊ▽ˋ~

    ReplyDelete
  20. bertabahlah namee nanti.. demi anak.. ;)

    ReplyDelete
  21. Huish...ngeri juga dengar cerita namee..
    Nad bersalin normal...3-4 minggu juga lah naik baik luka jahitan kat bawah..
    jalan pun sengetttt aje..duduk pun lagilah sengettt..huhuh
    Anyway...all the best for second baby...semoga selamat segalanya Namee :)

    ReplyDelete
  22. Sama kes ngan namee gak ni.. cerita lebih kurg je.. cuma lg horror bila doktor potong perot bius tak abih jalan lagi oi.. memang terasa la perut dilayat2.. jerit sekuat hati.. haha crew sumbat dgn gas trus pengsan..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum namee. seram sheila baca ni. demi anak2, awak kuat. kagum sangat.. yeayyy nak borong cloth diaper ~~~

    ReplyDelete
  24. Assalam namee,
    Caeser tu sakit atau tak bergantung pada operation tu
    doc tu terer atau tak untuk jahit (layer dalam & luar)
    rasanya la
    sebab i & my sis caeser
    my sis 4 kali caeser - 1st sakit sikit (klinik bersalalin swasta kat JITRA, Kedah), 2nd sakit sangat (Sabah Medical Centre), 3rd sakit sikit (Metro, Klang) & 4th tak sakit (Metro, Klang)
    1 baru sekali - tak sakit (Hospital Lam Wah Ee, Penang)
    Jenis & cara jahitan kalo tak elok/kemas memang akan sebabkan sakit, bleeding & terbuka
    Lagi satu i masa bersalin tu lepas operation memang dibekalkan satu alat (ubat tahan sakit kot) yang sambung direct dengan line cucuk tangan
    doc pesan siap2 kalo rasa ngilu atau terasa apa2 kat tempat sakit juz picit alat tu, ubat akan direct masuk dalam line..so teruih tak rasa sakit
    Alat tu pakai dlm 12 jam camtu
    lepas abes ubat tu pun Alhamdulillah i memang tak rasa sakit dah
    Cuma masa 1st time bangun & kencing susah sket
    kita macam lost cara nak bangun, jalan & kencing/berak kan3
    tapi nurse akan ajar lek suma2
    dah jadi macam kanak2 tau..ajar tatih, ajat kencing he3
    i lepas seminggu jahitan dah kering & boleh mandi Alhamdulillah
    So i rasa you try survey doc yang patient dia kata tak sakit lepas kena operate dengan dia..ambil doc tu he3

    ReplyDelete
  25. hahahaha kelakar tau Namee ni, tergelak2 akak sini.
    Masa I bersalinkan Tipah (secara normal), I dapat roomate kat spital yang Ceaser... tengok dia kesian sangat. I dont know how they do it in Malaysia, but that lady cerita dia buat separa sedar, she was all aware masa dorang keluarkan baby tu semua, itu ok lagi. Selepas tu... wlaau baby dah keluar, she still feel the contraction... omg omg kita yang tak bedah ni pun tak tertahan bila contraction, then imagine la dengan luka tu semua kan. I dah bangun keluar jalan2 but she still bongkok2 ke tandas sebab tegang, baby dia nangis, dia pun nangis sama hahaha opsss I pun takleh tolong banyak dia time tu. She had to stay at least a week kat ward,standard la kan. Itu la dia sendiri cakap kalau dapat pilih, she will opt for normal birth... sakit sangat Ceaser katanya.

    Opss.. did I just scare u again? Sorry sorry... akak doakan things go smoothly for u :D Insya Allah.

    ReplyDelete
  26. Hi ... i blom ada experience bersalin lg.. anyway, soon akan experience jgk as a woman.. kena lalui....
    Anyway, for those yg duduk luar kl, perlukan personal shopper for brg2 rumah dari ikea, h&m home.. im here to provide the service... please visit my blog at http://mymagnicrip.blogspot.com/ and my ig at mymagnicrip

    Thanks..

    ReplyDelete
  27. ofismate cina, dya ckp dedua anak dya, dya mintak nak czer.. tak nak bsalin normal..
    relax je dya ckp.. ktanya tak maw bsalin normal sbb takut bontot besar.. -..-
    dya ni mmg spesies jaga bdn sikit apa pon sggup.. husna yg dgar ni alahaiii rasa macam nak pitam..
    mmg laa takut bsalin normal ni, tp husna lagi takut czer.. :/

    ReplyDelete
  28. sy normal. sejam pertama je sakit. lps tu rasa biasa je. lepas beranak pagi... balik wad boleh pulak duduk bersila sbb ganti pampers baby. omg ai iz terlupa noks. ok dok bersimpuh balik :D
    sorry xde pengalaman caesar lagi. anak baru sorg hee

    ReplyDelete
  29. sapa ckp x sakit tu mmg dasat la.ms czer tu mmg x sakit tp hazab bl dh abes ubat bius.mengalir ja air mata ni.nk mnta ubat thn sakit akak katil sblh yg czer awal dr sy pon kena mrh inikn sy yg br lps czer x smpai stghari.ms sakit tu dok wt regangan kaki sbb xnk bg cramp(ikut nasihat akak2 tmpt keja yg penah czer) tp air mata dok mengalir laju.last2 tlena sndiri sbb dh letih+ngantuk.
    esok pgnya dpt ubat thn sakit.tghari dh cabut tiup kncing & dh turun katil jln bongkok2 thn sakit.lusa dh boleh blk sbb dh kncing beyak dh.
    blk umah sminggu ja sakit ckit pstu dh ok dh.dh xda mslh.luka czer pon cpt ja kering

    ReplyDelete
  30. Asalamualaikum namee..saya doakan semoga semuanya selamat ok..pengalaman orang tak semua sama..sy pun ceaser..dua kali dah..tp anak sy beza sgt jauh..seorang dah usia 6 thn baru dapat adik..sbb yg first time tu jahitan ceaser sy pecah..hemotoma org cakap..saluran darah besar x sambung dgn baik..darah terpancut kuar mcm air paip..haish..pastu sy pantang sendiri je yg first time tu pasal parent pergi haji..tp yg kedua ok je...hehehe..dah study betul betul dr yg first kan..siap warning doktor lg takut jadi mcm yg first..jgn risau namee..Diri kita automatik akan kuat demi anak..

    ReplyDelete
  31. Salam name.akk br lps Bsalin anak ke2 czer jgk.yg 1st pon czer.anak 1st br 7 bln akk dh pegnen anak ke2.mula2 doc ckp bleh normal anak ke2 ni tp last kna czer jgk sbb akk ada rsa sakit kt tpt czer dlu msa doc tekan2 so diorg decide yg 2 nd ni pon czer sbb tkot ada infection jahitan dlm n tkot jahitan terbkk msa teran klu Bsalin normal.diorg tanak amik risiko.so lps ni anak no3 confirm czer jgk.sob3
    -k.ila-

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah..ayi bersalin czer gak so far mase tu nurse n Dr semua baik2 belaka..xde la horor experience sgt except rase perut ni mcm kene godek2 je bergegar..lps 10hr terjaga dgr lontaran vokal baby yg lantang nak menyusu coz lps kua dr perut nurse tunjuk baby n die trus sua mulut baby ke boobs tuk menyusu dgn bantuan dorg jgk la..n bile bius ilang n cabut tiub kencing (actually tiub tecabut sndri) alhamdulillah dorg suruh mndi n g toilet sndri ..sakit pun mcm period pain je kot ..n nurse pesan suh husben beli panties yg spandex n highcut so dat luka czer less sakit n ad da same time perut kite xmengeleber..2weeks dlm pantang pegi melawat arwah ayah mertua bole org tegur perut da slim mcm dulu..saya xde diet pape n time pantang x mkn makanan yg sejuk2..n no no no to ice..rajin mkn orange tuk rawat luka selain dr belut n ikan haruan..

    ReplyDelete
  33. assalam namee.. akak pon bersalin czer jugak tuk kedua2 anak akak.. akak pon x rase sakit sgt mcm yg namee rase.. yg kedua lg x rase sakit pon.. yg 1st hr ke3 br bleh jln.. anak ke2 hari ke2 dh boleh jln normal tanpa bongkok.. akak bersalin d pusrawi doktor asmah yon.. doktor ni ramai pesakit, lg satu akak nk nasihat namee, tiub kencing tu pasang time kita dibius kat bilik OT.. kita x rase sakit time pasang n biler lps cabut pon ok je.. x rase sakit mcm kalau kita pasang tiub sebelum g bilik OT.. akak buat mcm tu masa anak kedua atas nasihat kwn dan ianya berkesan, x sakit nk kencing.. hehehe.. semoga namee dipermudahkan ok..

    ReplyDelete
  34. Hari ni 40 Hari bersalinkan kembar...kat hujung jahitan tu still basah dan pedih bila sapu ubat...
    Td try tekan...ada nanah sikit keluar...
    Kelmarin tunjuk kat nurse..bgtau ada benjol Kecil kat hujung jahitan maybe dlamnya bernanah..
    Dia tgk lebih kurang...pastu dia kata..ini keloid...bukan nanah..erk

    ReplyDelete
  35. akak pun ceaser anak sulung.. hari pertama mmg sakit, nak tido pun tak boleh.. 2nd day nurse paksa bangun sbb kalau tak cuba bangun nanti lagi susah bila dah terlalu lama baring..
    nak cepat baik makanlah ikan haruan.. arwah abah akak siap masakkan sup ikan haruan masa hari kedua tu.. lps mkn satu mangkuk terus rasa nak kencing dan mmg kencing dgn byk.. pastu terus luka rasa kurang sakit dan boleh berdiri dan berjalan..
    60 hari pantang 60 hari akak mkn ikan haruan.. pastu minum air gamat asli.. mmg semua tu tak sedap tp yg x sedap tulah akan cepat baik.. alhamdulillah luka ceaser akak takde masalah dan cpt sembuh..
    cuba amalkan ye namee sbb namee jarak anak dekat dan 2 kali ceaser..

    ReplyDelete
  36. salam namee..saya atie....anak pertama saya ceaser.......pastu saya gap 4 tahun baru bagi adik kt anak yang sulung....skang nie anak no.2 baru 7 bln......masa ceaser yang first....kurang rasa sakit tue...tapi biler ke2...masyaallah dia punyer sakit.....sampai skang pun still perut sakit lagi....punca nya sbb masa anak first....atie makan ikan haruan....skang nie...doktor dan nurse banyak nasihatkan kalau kiter bersalin ceaser...elakkan makan ikan haruan...sbb dalam perut tue isi berlapik2.....hehehe.......atie doakan namee selamat bersalin.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu sil kita pun doc kata jgn mkn ikan haruan..nnti keloid tebal

      Delete
  37. Hi namee. Maybe you can check FB group The gentle birthing group malaysia and website mygentlebeginnings by sis Nadine Ghows. Very educational website and give u options on birthing. Praying that allah ease your journey. Aminn.. :)

    ReplyDelete
  38. Salam namee..smoga urusan namee nnti dipermudahkan Allah..saya alhamdulillah kedua2 normal..tp ada kwn2 bersalin ceaser..ada yg kata ok.luka cepat sembuh, sembelit pn takde, badan bertenaga..tapi ngeri dgr namee cite.ye bersalin ceaser kan, xsama dgn normal..kalo boleh nak bersalin normal kan...In Shaa Allah bykkan berdoa namee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...