Friday, October 24, 2014

Recipe : Frozen Strawberry Banana Chocolate Treats Paling Pantas !

Hi

Selalu party harijadi kanak2 akan meningkat kos sebab kita perlu chocolate yang banyak untuk hiburkan anak2. Lagi satu sebab kos meningkat sebab orang tua pun sama sibuk menyelit, kalau section candy buffet tu wajib licin. So bagi kurangkan kos, marilah kita buat dessert sendiri. Dapat idea untuk buat chocolate ini lepas kagum tengok pekerja Mc Donald celur aiskrim dalam chocolate lalu membeku dan terbentuk menjadi ice-cream choco top harga singgit lima puluh sen tuh. 

Kira punya kira kos candy buffet boleh mencecah RM600 untuk beli kudap kudapan saja. Takpe jangan membazir, mari lah membuat kudapan2 sendiri sebanyak yang mungkin.


Bahan yang diperlukan untuk membuat2 kudapan sedap ini...3 barang sajaaa..
1) Pisang banannanana
2) Jem ( tak kisah jem perasa apa , nak strawberry boleh,bluaebrry boleh, peanut butter boleh etc)
3) Cooking chocolate (chocolate yang kita selalu guna untuk buat cake)

Kuantitit bahan tu terpulang pada korang untuk buat banyak mana. Ni saya tunjuk untuk satu pisang saja. KAlau nak buat lebih, gandakan bahan sajaaa.



Potong pisang ikut size slice sederhana. Nak tebal pun boleh kalau suka lebih pisang.I suka sederhana je senang nak ngap ngap ngap.

Letak jem .


Pastu kepit dengan slice pisang lagi. Buat macam burger.



Ni untuk satu ketul pisang.  Nak banyak , gandakan pisang saja ok.



Letak dalam peti ais atas tu selama 1 jam ! Peti asi bahagian simpan bahan basah ayam daging tuh. heww



SELEPAS 1 JAM  (setelah menuggu pisang kepit jem tadi untuk sejuk) , baru mula cairkan chocolate. Masak dengan api yang slow sebab chocolate cepat sangat hangit. Sambil kacau letak air panas sikit. Jangan banyak sangat air panas, nanti cair pulak. heww



chocolate sudah cairr.



Kuarkan pisang kepit jem tu tadi, celur2 dalam choclolate suam tuh. Memang chocolate tu akan terus beku bila kena pisang kepit jem yang sejuk tuh ( macam ice cream chocotp Md Donald tuh ). Tapi tapi...pastu dah setel celur semua pisang kepit jem, masukkan dalam peti ais selama 3 jam untuk betul2 beku luar dalam.

Dah jadi chocolate ! Kudap kudap kudap.



Ni setelah digigit. Nampak tak bergerigi...tu gigi I lepas gigit. hahah

Ngap !

So nak buat untuk party harijadi sangat sesuai. Sambil bermanisan, sambil kurangkan sembelit makan pisang. Ewahh.

teruk betul gambar presentation recipe kan. hmm camne nak jadi Martha Stewart nih. Pasni janji nak improve gaya photography biar nampak creative sikit dan menarik.  haa gitu. tapi janji tinggal janji. hahaha

Toodles. :)






Lexee Untuk Bahagian Intim Wanita . 

Baru tahu pad pad yang kita beli dari kedai tu diperbuat dari kertas buangan ? Like whattt.

Dalam2 banyak2 kawasan, Cik V tu antara area yang paling istimewa, sensitive dan bacteria membiak. Sebab tu kena jaga dengan teliti dan penuh kasih sayang hewww. Bila dah dewasa, baru lah I ada kesedaran. Bila datang bulan, hanya tahu pakai pad. Tak ambil peduli tentang jenis2 pad. Ingatkan pad semua sama je. Setelah sekian lama hidup, dah melalui macam2 jenis pad untuk miss V. Ada yang buat miss V melecet, ada yang kurang menyerap bau, ada yang kurang penyerapan bila 'red aunty' datang menyerang miss V. 


So marilah memanjakan miss V dengan menggunakan pad jenama Lexee ini ! Satu satunya pad yang ada 8 lapisan untuk bertindak melawan pembocoran, bau yang pontianak suka dan elak kemelecetan. hewww. 


Pad yang ada 8 layer....LAPAN !
Lapisan pertama
+Permukaan 100% kapas Yg halus lembut
+Kadar penyerapan 3 Kali hands lbh cepat Dan mampu mengelakkan kebocoran
+mampu mngekalkan kesegaran & keselesaan
Lapisan kedua
+kandungan agen biologi Yg membebaskan molekul OKSIGEN Yg aktif
+mampu menghilangkan bau Serta MEMBASMI BAKTERIA
+mampu mengawal sistem endokrin,meningkatkan peredaran Da dah Serra kadar metabolisms
Lapisan ketiga
+polimer penyerap cecair dibalut 360darjah dgn kertas airlaid yg mempunyai kebolehan menghalang pembiakan bakteria,anti-lembap serta memberi perlindungan Dari habuk
Lapisan keempat+teknologi polimer penyerap lutsinar Dr jepun berpaksikan kuasa penguncian air yg tggi
+polimer Yg MESRA ALAM,keterlarutan air Yg sepenuh serta keselarasan pH badan membolehkan is selamat digunakan TANPA kesan sampingan
+penyerapan cecair 10 KALI GANDA lbh berkesan Dr tuala wanita biasa
Lapisan kelima+lapisan yg cepat serap Ye UNIK Serra ekslusif memberi PERLINDUNGAN Yg LEBIH HEBAT & menyeluruh drpd kebocoran PD bhgian sisi
Lapisan Keenam+polimer penyerap cecair dibalut 360 darjah dgn kertas airlaid yg mempunyai kebolehan menghalang pembiakan bakteria,anti-lembap,Serra perlindungan drpda habuk
Lapisan ketujuh+lapisan bawah Ye LEMBUT SELESA, dgn ciri cuti PEREDARAN UDARA Ye BAIK
+perudaraan udara Dr LAPISAN PERTAMA hingga me LAPISAN KE 7, membolehkan OKSIGEN AKTIF berfungsi dgn LEBIH GIAT lg pads permukaan kulit
Lapisan kelapan+direka mengikut lekuk tubuh wanita utk KESELESAAN tambahan.
+pelekat jalur bersumberkan GAM makanan Ye tidak bertoksik serta TIADA kesan sampingan

Pad ni nipis je walaupun ada 8 lapisan. Tapi jangan risau sebab pad ni nipis. Takkan ada gelembung bila pakai. bahaa. so takde siapa perasan pun korang tengah didatangi 'red aunty'. Selalu hari pertama , period datang banyak kan. Pad Lexee ni can guarantee yang untuk hari pertama pertama tu korang pakai 2 keping pad saja. Sebab satu pad tahan 12 jam and boleh menyerap 27 kali ganda dr pad biasa kt kedai tuh. 
Eh tapi hari2 pun kena extra hygenic !
Sila cuci miss V guna vagina wash dari Lexee ini. berfungsi utk membantu dlm keintiman,kesegaran,dan wangian dlm hubungan intim suami isteri

-memberi kesegaran 
-memastikan kulit terasa lembut dan lembap 
-segar dan nyaman
-mencerahkan warna kulit vagina 
-pH seimbang yg memastikan vagina anda bersih dgn lembut tanpa kerengsaan kulit,sgt sesuai utk yg berkulit sensitif

Jangan lah pergi cuci miss V guna sabun mandi. pH berbeza sebab tu kadang2 korang akan perasan ada keputihan . Kulit badan n kulit miss V berbeza ye. Miss V lebih sensitive dan lemah lembut...sebab tu ada sabun khas ! Dari anak dara sampai dah kahwin, perlu ye ada pencuci khas !

Kalau berminat untuk cuba....boleh hubungi 
Ayu 0193383174






27 comments :

  1. okeh..dapat satu idea camaner nak abiskan cooking coklat dalam esbok..
    tenkiu namee.. bebudak sure suka ni..

    ReplyDelete
  2. nyum nyum.cam sdap je kak namee.. =)

    ReplyDelete
  3. menggodaa! walaupun gambar begini pun mampu melelehkan saliva T____________T

    ReplyDelete
  4. wow bestnye.. hihi suka pisang as pencuci mulut.

    ReplyDelete
  5. menarik ni..
    weekend ni harus akak buat.. hehehee

    ReplyDelete
  6. Assalam namee,
    wah3 sedap3..
    nak kena try ni utk my boboboy Fayyadh he3
    untuk melancarkan pencernaan gitew he3

    ReplyDelete
  7. Huwaa terror la awak ni.kretip.boleh la tiru nanti.thanks for the idea namee

    ReplyDelete
  8. simple sangat ni. lepas ni boleh try buah2 lain jugak. hehehe. thanks nameeee :p

    ReplyDelete
  9. thanks for sharing the idea dear.. yg ngap tu tak tau pun dlm tu pisang kan ehehe..

    ReplyDelete
  10. ehhe ade tgk dalam facebook ritu org share resipi simple2 ni...tp lom penah sempat nak try

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum namee, nice! boleh buat nanti. ngeeee

    ReplyDelete
  12. Wah.. siyes xpenah tau semudah itu. Tq namee

    ReplyDelete
  13. soooo easy....mmg mencetus idea sungguh...

    ReplyDelete
  14. Sedapnya O.O kena buat ni.Thanks untuk resepi nie ^^

    ReplyDelete
  15. whoaa... ngam sangat la entry ni, thanks Namee hugs. Nextweek school Jelita buat halloween party and akak berbaik hati setuju bawak kan cookies and muffin (pot luck). Buat yang ini lagi berkhasiat dari cookies kan. Mudahan si Tipah beri kerjasama, kang dia yang akak celup dalam coklat muahahaa. EH budak umur 5 bulan memang dah start mengempeng ni.

    ReplyDelete
  16. Thankss namee kerana sudi share resepi nie...kalau free mesti buat ..mmm...

    ReplyDelete
  17. tq.....tapi kalau buat dgn buah yang lain boleh tak.....

    ReplyDelete
  18. Wah wah... chef name .... sedap nampaknya ni

    ReplyDelete
  19. tergoda nengok resepi namee...selalu buat pisang celop chocolate jer nie dah ada jem mesti lagi terangkat

    ReplyDelete
  20. Cooking coklat boleh dimasak ke? Setahu saya guna teknik double boiler jer...masterchef yg cakap...heheee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...