Wednesday, October 15, 2014

Toilet .

Hi

Tak kisah lah roommate ke, housemate ke, suami isteri ke..mesti akan ada masalah siapa punya tugas cuci toilet. Ngelat. Padahal yang membuat proses pembuangan nya sama sama. Ini lah yang diistilahkan rambut sama hitam, hati lain2. Eh ! Nak tukar tahi sama hitam , hati lain2 susah pulak sebab ada yang berwarna cokelat. hahahh. Tapi kalau makan supplement iron, ye ah najis warna hitam. Ini bukan cerita najis, ini cerita pasal siapa patut cuci toilet nih.

I paling pelik orang yang masih boleh masuk toilet walaupun lantai dah tahap lendir tahap boleh main ice-skating. Kalau pakai selipar pun , rasa licin lendir tuh. T_T . Meremang bulu roma.

Celah dinding di antara tiles ada hitam2 lumut. Eh type ni pun seriau dah. T_T *meremang bulu roma. 

I pun pernah jadi pemalas tapi dulu masa bujang punya pemalas last2 ada orang lain yang mengalah untuk cuci. hewwheww. Sekarang dah kahwin, terpaksa pikul tanggungjawab menyental tandas kerana suami sibuk kerja dan tak berapa pakar mencuci sebab mata rabun. Selalu toilet kotor pun, "eh yeke kotor ?" . Satu untung jadi orang rabun, tak nampak berapa jelas apa yang terjadi ketika mandi. 

Secara trang tang tang, I lah penyental toilet tapi setelah dua tahun kahwin...I makin pakar. Kalah Mr.muscle tuh. tunggu nak pakai baju ketat spender kat luar macam kat gambar botol mr.muscle tu jeh. 

Sesiapa yang memikul tugas menyental, nah sila guna cara ini..(mari terpaksa hentikan rungutan)

Dua barang je yang anda perlukan. No need to buy produk lain . Dua ni jeeee.
Sabun serbuk basuh baju + 2 penutup cawan Clorox tuh. 

Letak dalam tempat spray macam nih. 


Sebelum tidur malam, spray spray je kat semua celah2 tile dinding. Terutama kat celah2 yang susah nak berus. 


Pssttt psstt spray je.
Pastu esok pagi bangun, tengok semua kulat kemulat dah cair pun. 


Pastu curah je dengan air. Tahuu geli kan nak sental guna tangan..hahahh. so beli lah satu berus jamban yang kasar camnih khas untuk berus celah2 tile . Sambil simbah dengan air sambil berus guna berus jamban Tapi make sure ahh berus jamban ni khas untuk celah2 tile je. bukan yang dah berus tahi dalam jamban pi sental plak kat tempat lain. eheeee.
Geli nak pegang berus guna tangan ? Oh beli berus jamban kasar khas untuk sental dinding and celah celahan camnih. So pegang kat batang dia. hewww


Kat lantai guna penyapu kasar macam biasa ahhh. 

Pastu dah bersih. 10 minit berus je sebab kotoran dah cair pun lepas dah spray2 dengan campurang serbuk basuh baju and clorox . clorox kuantiti sikit je..so tak berbau pun.

Maintain buat tiap minggu atau every 2 weeks. Takdela teruk sgt toilet nak sental nanti. Yang paling masalah, bila toilet dah teruk sangat...time tuh lah masing2 lari pergi guna toilet lain pulak.

Eh eh......

tapi sebab I tak larat nak sental banyak sgt toilet sebab tengah mengandung...


-
-
-
-
-
-
-

-
Dari 3 toilet dalam rumah..hanya 2 saja yang dibenarkan untuk diguna...
Toilet lagi satu dilarang guna ! Sila baca notice. 





      
AIRISH MIRACLE

AIRISH MIRACLE yang diperkenalkan di pasaran sejak Jun lalu adalah produk kecantikan pertama di Malaysia dan Asia Tenggara yang menggunakan ekstrak Hemma Sakura sebagai ramuan asasnya.

Ramuan berkhasiat besar ini bukan saja unik dan istimewa, malah kedua-dua bahan ini menjadikan kandungan AIRISH MIRACLE cukup berkesan dalam melahirkan kulit wajah yang cantik bersinar.
Batuan Hematit adalah sejenis mineral yang paling efektif bertindak sebagai agen anti-penuaan.

Ekstrak ini berfungsi seperti Retinol yang memberikan hasil paling ketara dan berkesan bagi mengurangkan kedutan di wajah.
Ia juga berfungsi untuk merangsang sintesis kolagen dan sekaligus mengembalikan struktur mekanikal wajah secara semulajadi.
Pati asli Sakura yang diekstrak daripada tumbuhan semulajadi Prunus Yedoensis atau buah ceri Yoshino, bertindak memulihkan seluruh kulit wajah dan masalah kulit kusam serta selamat digunakan pada kulit sensitif.
Dapatkan set anda dan alami keberkesanan AIRISH MIRACLE dengan menghubungi 019-2222 696 atau 012-626 2956 sekarang.

1. Set Airish Miracle Premium (RM299)
Mengandungi: Pencuci (60ml), Penyegar (100ml), Serum (30ml), Pelembap (30ml) dan Pati Hemma Sakura (60ml).
2. Set Airish Miracle Signature (RM80)
Mengandungi: Pencuci (15ml), Penyegar (15ml), Serum (15ml), Pelembap (15ml) dan Pati Hemma Sakura (15ml).
Ikuti kami:
Instagram - @airishmiracle
Facebook - Airish Miracle Official

Web - www.airishofficial.com




46 comments :

  1. tq.. tips berguna ni.. en suami memang rabun tang membersih toilet ni.. hehe

    ReplyDelete
  2. Good idea la namee..mudah nak sental pasni....

    Part last namee memang kelakar. hihihihihihihi

    ReplyDelete
  3. rajin nye cuci toilet...Nelly orang paling malas cuci toilet...:)

    ReplyDelete
  4. salam kenal :)
    terjmp belog best mcm nie sronok pulak baca..
    keep on blogging taw.

    ReplyDelete
  5. comel sangat tag "tak boleh guna" tu hehe..

    ReplyDelete
  6. Hi! Cantik cermin bilik air tu. Beli mana? Hewhew

    ReplyDelete
  7. hahaha..blh gak ikut tips namee ni, buat notis kt toilet satu lg.. sbbnya husband akak xlalu nk cuci toilet.. keje mutlak akak la tu

    ReplyDelete
  8. Good info. Thank you. Selalu kalau saya dh habis stok Harpic tu terpaksa pakai serai wangi yg mebersih serbaguna tu. hehe

    ReplyDelete
  9. ok lepas nie nak buat stail macam nie...susah sangat kotoran celah2 tile nak hilang...

    ReplyDelete
  10. waaa, good tips ni cik namee.

    peanut pun same. tinggal ngan adik lelaki konfirm2 lah tugas cuci seluruh rumah jatuh kat peanut. penaaaat y amat. dah kahwen nanti x tahulah camne

    ReplyDelete
  11. yayy, nak try la nnt, thanks ! :D
    Selama ni mmg curah clorox shj, 2 botol guna utk 1 bilik air je, pastu tggu 2 jam mmg la bersih sebersihnya, tapi clorox cepat habis (membazir betul, keh keh) + bau dia satu rumah merebak, pening gilerr ! -__________-

    ReplyDelete
  12. mmg takyah campur air dah yer.. ok.. nnt kita try.. hihi

    ReplyDelete
  13. selalu guna pencuci bilik air jer...cara nie boleh dipraktikkan....nice tip

    ReplyDelete
  14. Namee.. kite pun guna clorox & sabun basuh baju. Tapi selalunye letak gitu je. Biar 1/2 jam, baru cuci toilet. Nnti nk try la guna bubuh dlm bekas ni. Senang sikit. Heeeee...

    ReplyDelete
  15. kena cuba ni.. toilet rumah kena cuci selalu baru syok nak buat konsert af dalam toilet

    ReplyDelete
  16. suka cara namee menulis. senang paham pastu kelakar hahahaha

    ReplyDelete
  17. hehehe.. part toilet memang tak boleh elaklah.. suka ke.. tak suka ke tetap kena buat.. takmo memalukan diri bila tetamu datang tengok toilet kotor... yeewww...

    ReplyDelete
  18. Yay! tips yang best.. I tak suka cuci toilet. Tapi bila org lain yg cuci, tahap kebersihan tu tak mencapai piawaian yang di tetapkan. Jadi sakit hati pulak. End up, i jugak lah yang mencucinya.. baru puas hati ni.kehkeh

    ReplyDelete
  19. Great idea! Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  20. salam perkenalan..namee...
    hee3..mcm terkena jerk bab cuci2 toilet nie...
    btol lah tue..slalu kite2 ler yg kena sental...nk wat acaner laki asyik ngelat jerk kan...
    redho ..redho...

    ReplyDelete
  21. Saya dgn husband dua2 rabun tp tang kotor tu celik aje. Samala kita xsuka toilet kotor. Sbb jnis memiluh jgk klu msuk public toilet pn. Huhu....mmg kja cuci toilet every weekend buat tp xpnh try cra namee. Lps ni nk try! Tq for tips!

    ReplyDelete
  22. Hahaha...memang tak best bab mencuci toilet..tapi apakan daya kita isteri kene jalankan tanggungjawab

    ReplyDelete
  23. Salam kenal namee.kita pun cuci toilet guna clorox je.jimat..

    ReplyDelete
  24. ooo, akk selalu jugak guna kaedah ini.. cuma jenama pencuci tu lain.. akk guna yg memang khas utk cuci toilet... mlm2 pancit, pagi tinggal berus.. mmg cepat bersih...

    ReplyDelete
  25. Rajin nyer namee even pregnant, see.... nomore alasan untuk tak cuci toilet kan, sedangkan preger pun buat senang jer.

    ReplyDelete
  26. Good idea. Tapi clorox bau busyuk. Menusuk ke hidung. Kena tutup pakai mask.. Namee tgh mengandung plak tu.. bahaya!!
    .ruzanaibs.blogspot.com.

    ReplyDelete
  27. Assalam Namee,
    Iols memang pemalas bab cuci toilet
    seb baek hubby & my mom yang cover part ni he3
    SELAMAT

    ReplyDelete
  28. Comel sungguh notis tak boleh guna toilet tu

    http://www.lovehutladyvitamin.com

    ReplyDelete
  29. same...kiter pn guna sabun bsuh baju jgk tpi sllunya stiap kali mndi cuci skit2 xde la teruk nk menyental...hihi

    ReplyDelete
  30. Thanks for da tips dear..

    Clorox memang cepat menghakis kulat2 degil dalam toilet.

    Ada yg tak tahan dgn sabun dan klorok~ sbb kulit sensitif @ allergies~
    Boleh try sental guna Basic H Shaklee.
    InsyaAllah..mudah tanggal dan bersinar mozex kita..

    Ingrediens semula jadi..so, selamat bagi kawan2 yg kulit sensitif ni, insyaAllah.


    Salam ceria

    Jom singgah teratak che'pah
    www.latifahsuleiman.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. eh..sama la cara kita..tapi selalunya bab2 tandas ni kerja suami..heheh

    ReplyDelete
  32. Wah..info baru ni..selalunya kena sental 3 toilet.
    Lps ni tutup 1 toilet dan spray je malam, esok pagi siram..
    Tq puan namee...

    ReplyDelete
  33. Tips yang sangat berguna. Kalau camni, kat slipper tandas pun boleh spray kot tuk hilangkan daki-daki kat situ. Terima kasih untuk tips ni. =)

    ReplyDelete
  34. Oh macam tu. Nak buat! Thanks namee!

    ReplyDelete
  35. Okey..jap lg nktry..tapi confuse sikit..Nak kena tambah air ke clorox tu..

    ReplyDelete
  36. haha... bgs tips ni...x pnh terfikir pn namee nk spray mlm, esoknya bru sental.. selalunya gelojoh je nk bersihkan cpt2 toilet...

    but, toilet i n laki i berbeza... ade 2 toilet...
    dlm master bedroom, bilik air i punya...

    toilet luar, laki i punya... so memasing jaga laaa..
    laki i ckp, dia x suka sgt guna toilet dlm master bedroom...
    npe ntah.. elok gak, xyah nk berebut..

    ReplyDelete
  37. Saya pon biasa wat camni.. satu lagi tambah pewangi cam pencuci lavender terus, sbb klorox n sabun tu kuat bau die.. xpenat sgt. Nak nyental.

    ReplyDelete
  38. Kerja cuci toilet dan diriku ini memang tiada dapat dipisahkan. wuhuhu...

    ReplyDelete
  39. Great info! Tq dear..tp naper satu toilet tu xleh guna ya..hehe

    ReplyDelete
  40. sama macam kitew la awak ni Namee.
    Kita pun cuci toilet pakai sabun basuh baju jew..hahaha.
    Bila mama kitew datang dia membebel...jer..kenapa malas sgt nak beli sabun yang khas untuk cuci toilet..
    Come on mama...Save la sikit hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...