Tuesday, November 4, 2014

2nd pregnancy : Kenapa Perlu Ceaser Jugak ?

Hi

"Kenapa taknak cuba bersalin normal ??"
Ramai yang tanya "eh kenapa namee taknak cuba bersalin normal?" . Uhhh, siapa yang taknak ( senang nak berpantang ) tapi mengikut case, doctor prefer I bersalin ceaser. Salah satu sebab yang kukuh, during first baby haritu pun ceaser pastuh jarak pregnancy antara bayi kedua dan bayi pertama ( baby Adam) terlalu dekat. Baby Adam umur 3 bulan, I dah mengandung lagi. "Cepatnyaaaa" . Korang yang tengok ni pun rasa cepatnyaaa apa lagi yang I kendong ni. Baru je habis pantang dan focus untuk kuruskan badan . Luka luar dah nampak heal tapi luka dalam tak pasti. Menurut doctor, luka dalam pun sudah heal . 


"Apa risikonya kalau bersalin normal??"
Bila sedang nak beranak, rahim akan kembang kecut kembang kecut untuk menolak bayi keluar sambil ibu  meneran2. Risiko luka jahitan rahim untuk terbuka semasa nak bersalin tuh. Apa lagi kalau nak masukkan ubat induce...totally no sebab induce akan trigger rahim kita kembang kecut kembang kecut 5 kali ganda, lagi lah risiko. Lagi satu sebab, susah untuk monitor keadaan rahim tu kalau2 I insist nak bersalin normal jugak. Risiko untuk pecah tu tak berapa tinggi tapi risiko nya ada.

Masa bersalin ceaser...ada 7 lapisan yang dipotong..perut dan layer2 dalam perut termasuk kulit rahim. So agak complicated dan tak tahu samada each layer tu betul2 dah kuat melekat ke belum. T_T

Pastuh , Adam and adik dia hanya beza 3 bulan ye. HANYA 3 BULAN. tepat2 habis pantang haritu.

Kalau case ceaser tapi dah after setahun baru pregnant then ok untuk bersalin normal.


"eh tapi boleh lah bersalin  normal, kawan I ada case macam you dan bersalin normal!" 

BOLEH bersalin normal tapi dengan syarat by 37 and 38 weeks tu jalan dah terbuka . Tanpa induce. Doctor bagi can sampai 38 weeks je, kalau dah rasa sakit2 dan jalan terbuka..alhamdulilllah . Boleh bersalin secara normal dengan jaya nya. Tapi kalau dah sampai due date pun masih x sakit, memang akan kena ceaser. Pulak my keturunan jenis yang bersalin selalu due date pun takde rasa nak beranak lagi, mesti akan kena induce. Even my mom pun 6 dari 7 anak semua induce. So i tak rasa pun by 38 weeks tu jalan akan buka. Keturunan lambat bersalin . hewww

38 weeks paling lewat. tapi masalahnya I 40 weeks pun takde rasa nak sakit beranak. My family siap ada yang terlebih lagi.


"Kenapa tak rancang betul2! Takde protection ke !!"
Ada protection tapi dah rezeki. Soalan ni seolah macam anak kedua i ni menyusahkan padahal I yang akan jaga dia. Kalau tanya2 tapi nak tolong jaga sekali baguih jugak tuh. 


soalan ni yang paling I rasa slumber je ditanya tanpa segan silu

"Cepat gila, rakus betul"
For me its not funny tho. Ingat orang yang mengandung cepat ni hari2 ke beramah mesra bersama yang tercinta ? 2nd pregnancy ni hanya sekali ye after 2 weeks. Kiranya I subur gila. Sebab tu terkejut masa dapat tahu mengandung lagi sebab satu kali itu saja and Isham pun confident, "impossible" lahhh. tapi Maybe dah rezeki.  .

bukan sengaja request untkuk ceaser. Kalau boleh normal..nak normal sebab lepas bersalin takde la perit sangat. Nak pantang pun senang.

Pastuh semalam pergi scan, rasa makin excited and sayang. ..
dari sisi tepi. hewww


:') muka macam baby long adam je.




Femme Belle
Penyelesaian terbaik untuk masalah ...
-buah dada kendur
-masalah bahagian sulit selepas bersalin
-muka jerawat , jeragat
- anti peneuaan




Susah jadi perempuan nak2 bab kecantikan. Laki takpe, makin kertu makin disayangi. Perempuan makin kertu, makin nampak tak menyerlah lalu ditolak ke tepi...eh. Banyak benda perempuan nak kena jaga. Luaran dah tentu2 lah, kulit nak tegang halus takde cela, badan nak kena kerengga. Dalaman lagi lah, kena jaga bahagian sulit lah apa lah. Nak nak kalau bersalin, memang akan ada masalah. semua jadi regang . T_T

Cabaran untuk wanita.

Payudara kendur?
Bila menyusu anak, buah dada akan kendur. Seriously besar pengorbanan ibu yang menyusu. Dalam masa yg sama nak kena fikir strategy macam mana nak gebu kan balik.

tapi nasib baik ada produk FEMME BELLE ni.. cuba baca testimoni. berkesan.


Kulit berkedut dan jeragat ??
Makin tua kulit makin banyak jeragat. Nak nak mak yang jenis kena amik anak balik sekolah. Panas ya amat kena sinaran UV...tak dapat lari lah dari jeragat. 

tapi nasib baik ada produk FEMME BELLE ni.. cuba baca testimoni. berkesan.



Kulit jerawat, kering, sensitive dan berminyak ??
 Yang mana jenis kulit sensitive pulak, jerawat tumbuh besar2, nanah2. bukan salah dia tak reti jaga kulit tapi kadang2 keturunan atau hormon. Sedih . sebab saya pun pernah mengalami jerawat nanah juga...


tapi nasib baik ada produk FEMME BELLE ni.. cuba baca testimoni. berkesan.

Produk kecantikan FEMME BELLE ni all in one untuk kesihatan, kecantikan luaran dalaman wanita. So takyah pening nak beli banyak2 produk sebab kandungan FEMME BELLE ni dah lengkap. 

Antara kandungan FEMME BELLE..
-vitamin C
-apple ctemcell
-pueraria mirifica
-hydrolyzed marine collagen
-natural peptide (protein)
-hydruaulic acid 


Kebanyakan yang dah cuba semua memang akan repeat order. 

Kalau berminat untuk cuba boleh order dari..


                                        



52 comments :

  1. Ya Allah jelas muka nya... nampak mcm muka husband awak lah namee!!!
    jom baca blog saya pula... http://enyyusnizar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. My k.long n k.ngah pon tpaksa czer masa bersalin..dah rezeki ditakdirkan macam tu...lagi risiko tinggi kalau tak ikut cakap doc kan..moga urusan kak namee dipermudahkan..tak sabar nak tengok adik baby!

    ReplyDelete
  3. :) yg tanya bnyk tu saje nyibuk..doakan baby n mummy selamat n dipermudahkan urusan

    ReplyDelete
  4. its ok Namee gurl. hehe. saya pun terjadi perkara yg sama tapi saya gugurrr. sedih.. huwaaa.. tu semua rezeki Allah. *saya rindu anak saya yg gugur tu

    ReplyDelete
  5. Btul tu.. dh rezeki. Xkire la rakus ke ape ke.. dh Allah nk bg, kite terima dgn redha. Semoga bertambah2 rezeki. Amin..

    ReplyDelete
  6. Dah rezeki kan.me pon dah ngandung blk 3rd baby..selang sethn ngandung.. Dah Allah nak kasi so terima je la ngn positive kan... Semoga dpermudahkan segalanya for Namee nnt..

    ReplyDelete
  7. namee, first time nak komen ni..
    this is how i feel mase pregnant kan ank no 2.. mase mengandung anak first umur 7 bulan.. doktor tk bg.. tp ade org sekeliling buat buat tk phm kenapa kene csect jugak ank no 2.. its like macam kite yg sengaja nak..
    yg rakus nye tu, mmg tk boleh blah.. byk je i dapat komen macam tu.. after getting my period sekali je dengan husband.. terus lekat.. kalau ditakdirkan rezeki.. jgn la disoalkan.. sila la jaga perasaan org...
    i'm with you namee

    ReplyDelete
  8. Biar lah orang nak beramah mesra dengan yang tercinta hari2 pun kan kak. Btw, goodluck!!! :D

    ReplyDelete
  9. Xpe...ikut pintu ka ikut tingkap ka, janji mummy n baby selamat..pape pn, ank tu kurniaan Allah..think +ve side, kita patut bangga sbb umur muda tapi ank dh ramai...nnt, bile ank2 dh besar nmpk mummy diorg mcm kakak diorg je...hehehe

    ReplyDelete
  10. rezeki tu namee..

    aduii, mcm mn la rsnya ceaser tu kan.. moga dipermudahkan ye namee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceaser tu ok....
      cuma takleh ramai jer lah...

      Delete
  11. ok pa anak rapat2..si along leh ada kwan...huhu..lgpun beranak siap2 tumpang muda..dah tua bru nk beranak tak larat n risiko oo..apa pn rezeki Allah..terima dgn rasa bersyukur..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  12. good luck namee!biar la ape org nk kata..ghenyah ke..susah ke..tp bila tgk muka baby..alahai..xsabar nk tgk ur 2nd baby pula!

    ReplyDelete
  13. alolo. comelnyer adik abg adam.. rezeki dari Allah kan pelbagai.. susah nk tutp mulut org kn.. just keep calm n selaat bpntg in advance.. advance giler ni.. hehe..

    ReplyDelete
  14. Dagu baby sooo runcing ;)..tahniah namee! Ala lantak la org nk ckp ape pn..yg penting namee jg diri..jg kesihatan..moga semuanya dipermudahkan..amin

    ReplyDelete
  15. dah namanya rezeki. Ada yg nk bb ttp xdpt2. Allah lebih mengetahui, siapa yang layak untuk menjadi ibu bb itu. Hihi untung jd bb namee... bkn semua orang ada ibu glamer ok. .hehe

    ReplyDelete
  16. tension baca soalan2 diorang kat namee...i feel you...take care namee..nak taknak kena hadap jelah soalan2 cepu mas ni kan...apa2 pun, good luck for this second delivery..semoga Allah permudahkan semuanya...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum namee. bestnya adam nak jadi abang long dah. takpe, rezeki anak kan. knp org nak pertikaikan pula. happy for u namee ;)

    ReplyDelete
  18. Err? ade ke yang tanya macam tu kat awak Namee? tak faham betol la..dah rezeki tak payah la nak tanya macam-macam kan ...Semoga dipermudahkan semuanya ....baby long Adam dah nak ade kawan ..yeayy .. :) tumpang gembira -____-"

    ReplyDelete
  19. tetibe sebak nengok muke baby angah da nampakkk..ehhh da kenape..
    mulut org namee..jgn layan..anak kite..kite jage,..ssh senang kite yg tanggung..suke hati kite la kan..hehehhe anway//smpge dipermudahkan..aminn..:)

    ReplyDelete
  20. kadang tak faham dengan orang yang 'mulut lepas' nie.. diorang act macam close sangat tp tak kenal langsung pon.. sedangkan kalau kita ada bestfriend pon still fikir2 kalau bercakap takut menyinggung perasaan orang.. tak fikir ke masa tanya, tak fikir ke soalan tu sometimes buat kita tersentak.. sorry emo plak tapi kita sensitive lah kan.. jangan main tibai je semua benda.. takpe namee, muda lagi.. kalau pregnant lepas 30s lagi penat gila.. jalan sikit dah tercungap hahahaha... kak pilla doakan semoga dipermudahkan buat namee ;)

    ReplyDelete
  21. err perlu ke nk setepek je dorg sound org gitu kn? i mean ok la klu terlintas kat kepala tp keep it to urself suda .. awatla mcm xreti nk jg ati org sgt ? kaaaan ? ape pon moga dipermudahkn urusan n dedua selamat k namee ;) tc

    ReplyDelete
  22. rezeki tu yunk....moga namee dipermudahkan amin

    ReplyDelete
  23. semoga selamat semuanya ye namee,semoga org yg bercakap cakap tu boleh fikir sikit.nama pon rezeki.Allah tahu kita mampu @ x.

    ReplyDelete
  24. Hi. Kelakar je rasa bila baca pasal rakus tu. Hahaha. Apa salahnya husband and wife nakk beramah mesra pun. Bukannya dapat dosa. Makin bertambah pahala and rezeki. Orang lain yang hari-hari beramah mesra tu pun still takboleh dapat anak sebab kurang subur. Ni pulak kita yang sekali je buat terus lekat. Dah rezeki kan. Congrats for your second pregnancy :)

    ReplyDelete
  25. mampu baca jelah pengalaman org...nk kawin lambat lg...hehe...btw semoga kak namee dan baby shat and selamat ye nanti

    ReplyDelete
  26. Hehehe, sape berani komen rakus2 tu. Cepuk kepala kang. Hehe

    Yeahh, tu rezeki untuk Namee & kawan untuk Adam. lepas ni takde la dia nak lepak peluk grill lagi sebab dah ada kawan. hehe.

    Apa-apa pon, iday doakan kesihatan namee & baby sampai lahir and dipermudahkan segalanya. Insya Allah :)

    ReplyDelete
  27. its ocay namee.as long as u and baby selamat dan dipermudahkan bila bersalin nanti. ;)

    ReplyDelete
  28. hai namee..salam kenal..ikut je kata doctor namee..x de salahnye kan. Macam kes kakak ipar maya, 1st czer, second mmg kalau boleh nak normal, so, doctor kata boleh normal. Masa kontraksi tu, ibu dah mula sakit, baby dah mula tolak2 nak kuar kan,, namee nak tau x, jahitan ceaser tu boleh terbukak, siap boleh nampak kepala baby...waaaa...ngeri...jadi terus je kakak ipar emergency czer..x dptlah bersalin normal..lps tu doc suruh berehat dari pregnant dlm 5 thn gitu..huhu..moga dipermudahkan ye namee...

    ReplyDelete
  29. Allah nak bagi rezeki.. alhamdulillah

    semoga dipermudahkan.. amin

    ReplyDelete
  30. 2nd ceaser la eyh? dengar pun macam seram. May Allah ease InsyaAllah

    ReplyDelete
  31. saya bersalin dua kali czer.. pada saya doktor pakar kena terer.. sebab saya ade pengalaman anak pertama saya doktor jahit tak cantik.. huduh luka czer saya tu.. huhu.. anak kedua elok je .. cantik je luka jahitan tu.. pemakanan yang sihat pun mainkan lperanan penting... takpe.. ikut mane mana pun takpe.. janji ibu dan anak sihat.. :))

    ReplyDelete
  32. No worries namee...ceaser pon ok jugak...tp doa la byk2...kot2 allah bg rezeki normal kan...baby nak pop up cepat ke...mana tau kan...rezeki anak lain2 semuanya....semoga semuanya dipermudahkan insyaallah...

    ReplyDelete
  33. Nice explanations pasal Pregnancy Questions.

    Baby ke2 memang rezeki kamu:)
    Aunty saya selalu ada buat protection. 1 kali tidak makan ubat terus mengandung, anak pertama 12 tahun dan anak kedua 10 tahun..... tapi baby dia sihat:)

    We can't wait to see your baby :)

    http://msjocelynl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. Tak perlu risau, saya pun kes macam Namee juga, anak sulung ceaser tapi jarak jauh juga dalam setahun gitu, so saya boleh bersalin normal, exactly on the date yang saya kira due bersalin. Semoga dipermudahkan perjalanan Namee nanti

    ReplyDelete
  35. alhamdulillah murah rezeki namee... biasa la mulut org kita tak boleh nak tutup.. masyaAllah xdpt bygkan sakit czer.. sy xpnh alami

    ReplyDelete
  36. aduh.. kecian plak u kena soalan2 gitu. i feel u dear.. i pun lepas anak pertama terus lekat ke2... tp jauh sikit la dri u... tu pun i dah stress gila.. dah keluar ni, senang jaga... membesar sama2. lagi2 2-2 anak i lelaki... dah macam kembar je..

    ReplyDelete
  37. hai namee, i ni pun kira rapat juga anak kedua dan ketiga.. tapi i pregnant ke tiga anak no 2 umur 1 tahun 3 bulan, tu pun org dah mengata cepat nye menagndung.. ni pun tak sangka boleh mengandung cepat sebab anak no 1 rancang sendiri je dapat adik no 2 masa dia umur 3 tahun.. ingat no 2 ni berjaya juga lah rancang sendiri tetapi tak..hihi apa2 pun saya bersyukur.. lantakkan lah org nak cakap rapat nye anak dia... tu org suka menyibuk... i dont like..hihihi pape pun tahniah yee... i ni pun dah 8 bulan, due date 1/1/2015.. kalau kene tarikh ni best la..hihihi

    ReplyDelete
  38. saya pon anak dekat2.. each time ngndung mesti kene bebel dgn mil.. nak buat cmne dah rezeki kan.. tipu la org yg ank jauh2 tu xgelojoh..

    ReplyDelete
  39. Hi Namee. Sebulan lepas saya pun pregnant kali ke 2 lepas 8 bulan keluar anak yg pertama secara csect. Memang unexpected lah tp dah rezeki. Kita terima je. Doktor pun advised kalau lepas caesar dan pregnant lagi within one year 2nd pregnancy ni memang kena caesar jugak sbb risiko tinggi utk beranak normal takut contraction affects rahim.

    Tp malangnya lepas 2 bulan, keguguran sbb janin tak da heartbeat. Dah rezeki sampai situ je. Bertuah awk dpt pregnant lagi for the 2nd time and made it through the first 3 months. Peduli apa kata org ye. Take care :)

    ReplyDelete
  40. muka nampak jelas..serius sebijik mcm muka your husband hehe

    ReplyDelete
  41. This somehow creeps me out. Mesti sakitnya tuh terlebih.

    ReplyDelete
  42. Hi Namee. Rasa relief sangat baca your expressions on this. sebab I pun mengalami benda yang sama sekarang. Tengah tunggu hari je ni..beza dengan anak 1st just setahun sebulan. And memang taknak ambik risiko untuk beranak normal. Of coz la..mcm2 org keliling ckp..kenapa x normal,blablabla..bukan korang yg nak tanggung woii.tak sangka kita ni subur..heheh..tapi kalau anak 2nd cser my doctor said takleh nak pulun anak ramai sgt..tawakkal je..Allah lebih tahu ape yang terbaik untuk kita semua.. :)

    ReplyDelete
  43. memang paling takut czer namee. tp follow e best for self n baby. doa yg baik2 utk u n baby

    ReplyDelete
  44. its ok namee..saya pon kes sama cam awak..sampai nanges takut n stress dgn org sekeliling n tkt nak czer lagi...tp alhamdulillah Allah bg peluang kt saya bersalin normal n mmg nikmat sgt..doa byk2 ye..insyaAllah Allah maha mendengar..tp doesnt matter ikut mana pon yg penting baby n mummy selamat..all the best dear..Ingat Allah maha mengetahui setiap apa yg diberikan..

    ReplyDelete
  45. its ok namee, apa2 pon yg penting selamat semuanya. jangan kisahkan mulut org ye.
    sis bila tahu namee preggy balik after csect..nak jugak preggy (faktor usia), tapi belum ada rezeki..nampaknya kena usaha 2015 la. eh?

    hehe..

    ReplyDelete
  46. baby dah jadi...comel je dalam perut, welcome to the world lil hero..eh hero kan?

    ReplyDelete
  47. its ok namee. people who don't like us will always find a reason to dislike us, no matter how stupid that reason may be..haters gonna hate.

    semoga tabah dan dipermudahkan semua urusan..

    ReplyDelete
  48. Hi Namee. I'm one of your silent reader :)

    Rezeki kite lebih kurg sama. My 1st baby baru 1 year last month & i'm now 6 months pregnant. Still 91 days more to go gulpppp...I feel quite relief baca your topic

    My 1st baby have to czer because failed induction of labour. Time tu kene admitted because kurg air ketuban and it's already 39 weeks 4 days.

    Kalau boleh 2nd baby nak bersalin normal, ape2 pn my doc suggest to do check up labour during 33 to 35 weeks..see whether I can bersalin normal or need to do czer again.

    Anyway, ikut pintu mana pun doesn't matter....yg penting baby and mommy selamat.....InsyaAllah, semoga selamat dan dipermudahkan semuanya...AMIN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is amazing! Visit http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! Everybody uses this now! (bLeKplS5ol)

      Delete
  49. hi namee. my second baby baru 13 bulan and honestly I stress gila sebab entah la takut perut terburai ke macam macam lah. takut kena marah dengan doc jugak >,< sampai I fikir nak gugurkan. tapi rezeki kan. macam you jugak lah, bukan everyday beramah mesra pun plus kami merancang, tapi jadi jugak, pelik sungguh. lepas google few blog and go through comment, rupanya ramai yang mengandung awal. yang tau nak mengata / tanya soalan pelik pelik tu memang wajib kena cili je :D

    ReplyDelete
  50. Situasi i sebiji mcm namee..anak I 3 bulan n td cek upt positif..hrp I kuat mcm named..rezeki Allah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...