Friday, November 21, 2014

Lesu Seorang Wanita

Hi

tajuk novel sangat weyhh.


saja gambar hiasan. rindu busband kitewwww. hewhew


Perempuan sebelum kahwin lebih rapi. Rapi sebab hanya perlu fokuskan pada diri sendiri. Tak perlu fikir perihal orang lain. Kalau rasa nak makan, makan. Kalau rasa nak tidur, tidur. Kalau rasa nak mandi berjam jam untuk belek segala pelosok badan pun tak perlu nak bergegas atau fikir tentang ada yang menunggu. Masa untuk scrub badan dan membelai tubuh tiada yang ganggu. Sebelum kahwin, masih berdarah manis. bibir masih kemerahn, pipi masih gebu membulat.

Lepas kahwin, masa untuk diri sendiri semakin kurang. Mungkin masa untuk leka dan menjalani aktiviti lagha seperti tidur terbongkang, karaoke setiap hari semakin limit. Sah sah lah perlu dikurangkan sebab kena mula jaga suami dan mula jaga rumah. Masa ni lah nak tunjukkan bakat menjaga suami dan nak buat suami impress dengan skill kemas rumah dan memasak. 

Berita mengandung, berita paling gembira buat pasangan menandakan sambungan zuriat dan keturunan. First pregnancy, sikit2 badan mula naik maybe sebab memang lumrah hormone orang mengandung. Tulang pelvik semakin melebar, pinggang pun makin melebar untuk menampung anak yang dikandung. 

Lepas bersalin, suara bayi suara yang paling indah .Anak pertama, terlebih excited dan juga mulalah tanggungjawab sebagai ibu pula. siang malam berjaga untuk membelai anak pula. Dari pagi sampai ke malam mula lah routine sebagai ibu yang tak pernah habis kerjanya. Itu belum termasuk perihal rumah dan jaga makan pakai suami. 

Sampai terlupa tentang diri sendiri. Sampai tahap terlupa nak tengok cermin  dan dah tak tahu keadaan diri macam mana.

Tahun demi tahun. anak makin bertambah. Anak bertambah maksudnya bertambah tanggungjawab dan routine harian. Makin mencabar. Makin takde masa untuk belek diri sendiri. Kadang2 bukan lupa tapi takde kesempatan. Badan makin naik. Lemak dari first pregnancy pun masih beklum habis dihapuskan, dah tambah lagi lemak lemak baru.

Tapi sebagai isteri dan ibu, akan terlintas riak wajah kepuasan bila dapat rapikan anak dan suami walaupun dalam masa yang sama lupa tentang keperluan diri sendiri. Muka makin pucat tak berwarna. Hanya warna kulit terbentang di wajah sebab penat. 

Penat. Penat yang puas. Memang lumrah rasa seorang perempuan bila puas dapat dahulukan suami dan anak.

Tapi bila perempuan mula nampak tak berwarna dan lesu, suami mula cari lain. Padahal isteri jadi macam tu sebab uruskan rumah. Lagi2 isteri yang jenis bekerja, pagi penat kerja malam sibuk hal rumah pulak. 

Lumrah lelaki sukakan kecantikan, tapi untuk cantik, perlukan sedikit pelaburan untuk isteri beli produk2 kecantikan. Punca isteri lesu pun sebab penat menjaga perihal rumahtangga. 

Terlintas nak tulis selepas terbaca kisah Mah.T_T 

Mah adalah seorang ..

-isteri yang cantik
-isteri yang muslimah , tutup aurat n menjaga solat
-isteri yang patuh pada suami
-isteri yang serba serbi lengkap jaga rumahtangga

Tahun demi tahun kecantikan Mah semakin pudar sebab busy uruskan hal anak dan suami,

suami mula berzina dengan seorang janda since Mah lahirkan anak pertama lagi. T_T . 

I was like wooww, anak pertama pun dah mula scandal di luar ? 

Tak pasti kesahihan cerita ni samada dibuat2 untuk tambah rating pembaca je atau apa tapi kalau benar berlaku..

Ya tapi itulah reason kenapa isteri nampak lesu . Pengorbanan yang tak sedar melesukan diri T_T . Kalau tak dapat terima kepudaran kecantikan isteri, sila sediakan orang gaji untuk membantu isteri dan juga elaun untuk isteri mencantikkan diri ye.

Siapa yang belum baca kisah Mah dan suami terlanjur dengan janda...ni kat bawah ni...

Scroll down box ni kalau nak baca kisah Mah...saja letak dalam scroll b



PAGI ini, emel saya diketuk seorang pembaca yang meminta namanya dirahsiakan untuk berkongsi kisah rumah tangga.Kisah ini wajar dijadikan pedoman buat para isteri yang merasa cukup bahagia dengan layanan romantis suami.

 Usah terlalu merasa bahagia, jika anda sendiri belum mempercukupkan diri untuk si dia. Selama ini, dia tidak menyangka sungai rumah tangganya yang beralun lembut, aman damai, tenang di permukaan telah bergolak hebat di dasarnya, tanpa sedar... Suami seorang yang penyayang dan romantis.

Anak anak ketawa ceria... malah sebagai suri rumah tangga dia seorang isteri yang menjaga batas pergaulan termasuk aurat dan akhlak. Suami selalu membuat kejutan. memberi hadiah dan kata senyuman, namun dia yang selalu berasa hebat dapat menjaga keperluan suami dan anak anak tidak sedar bahawa ada wanita lain yang telah membahagiakan suaminya sekali gus menjadikan lelaki itu amat romantik di rumah untuk menutup kesalahan...

 Saya terjumpa kad hari lahir berbaur cinta. Berkali-kali saya mengugut suami untuk berterus terang dan akhirnya tembelang pun pecah. “Ya, abang sayangkan dia! Dia janda dan abang dah terlanjur banyak kali!” Ya ALLAH... saya terduduk dengan pengakuan itu... kenapa janda? kenapa bukan anak dara? kenapa mudahnya lupakan pengorbanan saya... apa salah saya? air mata mengalir deras.

Saya rasa ingin rebah, suami cuba menongkah tapi saya pantas menepis. Tiada kekuatan untuk saya teruskan langkah tapi saya gagahi jua sehingga ke bilik air untuk mengambil wuduk. Mak kata, kalau marah baca al-Quran. Kalau sedih solat sunat dan mengadu padaNYA. Ya... Saya ingin mengadu... air mata saya mengalir laju walaupun sedang solat dan mengaji. Usai solat dan berdoa suami merebahkan kepalanya di ribaan saya.

Dia merangkul pinggang saya dan mencium telapak tangan saya berkali-kali. Dia minta saya ampunkannya kerana menengking saya sebentar tadi. Dia akui terlalu marah kerana saya mendesak dan menjerit kepadanya. Ya ALLAH, sesungguhnya lebih pada jerit ingin saya lakukan... S-aya ingin menetak suami dengan parang!

Tapi saya tiada kekuatan. Hati saya hancur luluh. Saya kuatkan hati untuk bertanya... “Berapa kali?” “Banyak...” “Sejak bila?” “Sejak Mah mengandung Adan...” Ya ALLAH... enam tahun lalu... kini Adan dah ada dua adik... “Tak kahwin?” “Tidak... abang sayangkan Mah...” “Sayang?” “Ya...” “Ini tanda sayang?” 

Soalan saya terbiar tanpa jawapan... Saya tidak memandang wajah suami di ribaan, tidak juga mengelus rambutnya seperti kebiasaan dia bermanja dengan saya. Mata ini tidak berkedip. Saya melempar pandangan kosong ke dinding. Hati saya bungkam. Air mata tak mahu berhenti...

 Minta terus terang Saya minta suami terus terang kekurangan saya. Jika masih sayangkan perkahwinan kami dan mahu saya terus di sisinya, saya mahu tahu, apa kelebihan perempuan itu dan apa kekurangan saya. Suami menggelengkan kepala sesungguh hati. Mengongoi macam budak kecil.

Dia seakan tahu yang saya mahu keluar dari rumahnya. “Sepuluh tahun abang... sepuluh tahun Mah tertipu dengan permainan abang. Mah sangka rumah tangga kita aman dan bahagia. Rupanya Mah yang berangan-angan di rumah sendiri... abang tak bahagia dengan Mah... Abang cari lain- “Tak! abang bahagia. Mah jaga abang dan anak-anak dengan baik... tak ada kurang satu pun...

Abang tulis. Abang tulis apa yang abang tak suka tentang Mah. Abang tak sanggup nak kata tapi Mah janji jangan tinggalkan abang...” Saya mengangguk. Saya tolak kepala suami dari ribaan dan melangkah longlai ke bilik anak-anak dengan telekung masih di kepala. Malam itu saya menangis di sisi anak-anak yang enak tidur. Entah bila saya terlelap langsung tak pasti.

 Subuh lagi saya sudah bangun sediakan sarapan suami dan anak-anak. Saya kejut suami dan dia bangun seperti tiada apa-apa berlaku. Di hadapan anak-anak kami cuba berlagak biasa. Menjadi rutin, sebelum dia keluar menghantar anak ke sekolah saya bersalaman dan dia mengucup dahi saya; tapi pagi itu, saat ia hendak berlaku, saya palingkan muka.

Saya tak mahu bibir yang pernah mencium wanita lain hinggap di dahi saya yang setia. Air mata melurut lagi. Surat jadi penyebab Saya tutup pintu dan saya menapak ke ruang tamu. Ada helaian kertas yang bertindih gelas kaca. Saya tahu itu pengakuan suami. Saya tarikh nafas dalam-dalam mencari kekuatan untuk membacanya.

 Dan isi surat suami, betul-betul buat saya rasa tertampar. Saya harap anda semua memahaminya. Jangan sesekali menyalahkan suami saya atau mana-mana lelaki yang pernah mencurangi anda juga. Ia fitrah seorang lelaki. Dan ia juga menjadi sebab untuk saya menerima dan memaafkannya. Mah isteri abang yang solehah, isteri yang cantik... yang baik... dan ibu yang sempurna kepada Adan, Lili dan Nafisa... Impian abang yang terakhir agar Mah menjadi sahabat sepanjang hayat... abang merayu sesungguh hati untuk Mah maafkan abang dan menerima abang semula. Sebelum abang tulis surat ini, abang dah hubungi Zulaikha untuk putuskan hubungan.

 Abang nekad, apa pun berlaku selepas ini, abang terima sebagai hukuman. Abang reda.. abang berdosa. Abang suami yang terkhilaf... Mah... Abang jenguk Mah di bilik anak. Mah tidur dengan air mata yang mengalir. Muka Mah polos tanpa solekan. Mata Mah bengkak dan ada lingkaran hitam.

Abang menangis. Mah tak sedar betapa abang cintakan Mah. Tapi Mah lupa, kecantikan Mah yang pudar telah buat cinta abang berpaling. Sumpah Mah! Sumpah abang rasa bertuah ada isteri sebaik Mah. Mah jaga makan pakai abang, makan minum anak-anak dan rumah tangga. Tapi Mah tak jaga diri Mah untuk abang. Mah tak jaga keperluan batin abang. Kita kenal sejak sekolah. Sejak Mah jadi pujaan ramai lelaki dan kawan-kawan abang. Mah ramping, tinggi, bermata galak dan menggoda.

Tapi sejak Mah lahirkan Adan, Mah biarkan kecantikan Mah hilang. Mah biarkan kuku Mah kecut.. rambut Mah busuk di sebalik tudung... kaki Mah bengkak dengan lemak... badan Mah berbau bila abang balik kerja. Abang terpaksa hipokrit setiap kali Mah sambut abang balik kerja di muka pintu dengan wajah kusam dan tak bermaya. Abang lemah tengok Mah lemah... Abang bagi Mah duit untuk Mah bersisir, tapi Mah habiskan dengan perhiasan rumah dan emas. Kenapa Mah tak gunakan untuk merapikan diri? Mah abang tak pandang pakaian atau tudung cantik yang menutupi Mah, Abang juga tak pandang barang kemas yang berselirat di tangan atau leher Mah, tapi abang pandang tubuh dan wajah Mah.

 Kalau Mah sendiri tak menghargai diri bagaimana pula abang? Mana pergi diri Mah yang penuh keyakinan masa Mah bekerja dulu? Mana pergi wanita pujaan abang yang penuh dengan keanggunan masa kita sama-sama belajar dan bekerja dulu? Abang sungguh malu nak bercakap tentang hal ini, tapi jika ini peluang terakhir untuk abang memperbaiki rumah tangga kita, abang luahkan... dan Mah terimalah dengan lapang hati. Mah... Zulaikha cantik.

Dia janda anak ramai tapi bahasa tubuhnya tidak menggambarkan dia seorang janda. Dia menjaga setiap inci yang ada pada tubuhnya sehingga ke bahagian yang paling sulit. Abang minta ampun. Abang menyesal... Zulaikha hanya mahu berkawan dengan abang untuk mengisi kekosongan hidupnya. Dia tidak pernah meminta hubungan yang lebih tetapi kerana selalu bersamanya, abang terpesona. Abang rindukan isteri abang yang dulu. Jika Mah ingin berlalu dari hidup abang... abang tidak mampu menghalang.

 Abang berdosa dengan Mah. Mah berubahlah. Cari semula kekuatan Mah sebagai seorang perempuan. Ampunkan abang... abang tak pergi kerja hari ini. Abang nak ke rumah ibu bapa Mah untuk akui semua kesilapan abang dan abang akan terima segala hukuman. Sekali lagi, dari lubuk hati yang paling dalam... abang merayu Mah pulangkan semula isteri abang yang cantik, yang menghargai dirinya luar dan dalam... abang merayu...






Paling exclusive
paling kualiti
tailor made
Corak candy exclusive

Tudung memang la jual merata2 tapi nak jumpa tudung exclusive dan harga mampu milik tu yang payah tu. Pastu design semua sama je kalau orang jual shawl.  Kat @thifalshijab jugak yang best ! Tudung semua dah la tailor made, design semua exclusive memang direka sendiri. Harga berpatutan sangat. Memang sekelip mata sold out.

Before ni jual offline je melalui booth tapi sebab permintaan yang tinggi, finally @thifalshijab jual online plak. Boleh di beli dari ...

Tengok nih..


Suka corak tudung @thifalshijab ni...corak2 semua macam candy. Muda2 gitewww.



Kan lawa tu. Patut lah cepatnya sold out.



Yay skang dah jual kat instagram pulak !! hewheww

                              



28 comments :

  1. Mah yang tetiba glamer...
    Harap harap itu hanyalah cereka rekaan semata...

    ReplyDelete
  2. begitu lah nasib wanita..perkahwinan bagaikan perjudian..dapat suami yang baik Alhamdulillah..dapat yang teruk jenis tak tau menghargai memang makan hati la si isteri..

    ReplyDelete
  3. anis dah baca kisah tu sebelum ni, memang tak patut suami dia buat macam tu, bila dah kantoi baru nak minta maaf.. selagi tak kantoi selagi tu lah buat dosa.. and then, bila dah terkantoi salah, nak salahkan orang pulak.. memang lelaki tu tak ada rasa bertanggungjawab langsung... hrmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same thought babe, i pon nk ckp d same thing. 10 tahun curang, dh kantoi baru mintak isteri berubah, before kantoi nape x berterus terang bout kekurangan isteri. Suami mcm ni mmg x boleh pakai, hampehhh

      Delete
  4. memang geram sgt baca cerita mah tu.. tp alasan suami tu paling tak boleh terima pakai, alasan untuk menutup kesalahan sendiri sampai TER lanjur 6 tahun... kesian mah.. -okey emo pepagi T_T

    ReplyDelete
  5. in the first place isteri tu tak perlu bekerja pun. mcm Puan Namee. kalau bekerja, lelaki akan leka sebab tanggungjawab dia dah diambil separuh. Oleh itu jangan bekerja supaya suami bertanggungjawab sepenuhnya tanpan tempat bersandar.

    Living cost tinggi dan perlukan wang lebih? Downgrade your lifestyle ikut kemampuan suami je lah!

    ReplyDelete
  6. nooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...

    xleh terima alsan suami mah...

    takutnya..kl sy ditempat mah itu...sy xtau mcm mane..

    lelaki mudah sgt... u berubah

    ReplyDelete
  7. Sedihhh... sebab alasan isteri xcantik mcm dulu, snggup berzina dgn org lain.. kalau nak isteri cantik, usaha sendiri bwa isteri p spa, belikan jamu2, belikan alat solek dgn baju yg disuka.. sbab isteri2 ni klu sdh buat krja kdg2 lupa dgn diri sndiri.. mana nak fikir psl anak, msk lg, kerja lg.. penat sgt tn9ggungjwb sbgai ibu, isteri dgn prkja..

    emoo trus

    ReplyDelete
  8. da jadi viral kisah ni kak...adui, sedih bila saya bace. langsung xhargai pngorbanan isteri die. janda yg laki tu suka belum tntu dapat buat macam isteri laki tu. hermm

    ReplyDelete
  9. Kesian Mah (tetibe)..hehe..Takpe la u,jadi wanita n ibu ni byk perngorbanan..Klu ikhlas,dpt la pahala utk kita berganda2. Risau jugak ni takut lesu 10 thn lg.hehehe

    ReplyDelete
  10. Perkahwinan adalah perkongsian. Ikut cara Nabi Insya Allah bahagia. Tanggungjawab isteri hanya menjaga suami. Tanggungjawab menjaga rumahtangga dan melaksanakan kerja2 rumah semuanya di atas bahu suami. Kalau isteri membantu, itu khidmat si isteri sahaja. Bukan kewajipan. Sayang sekali sekarang ni ramai yg tak tahu hakikat tu.

    Jangan ikut budaya melayu. Ikut apa yg nabi ajar. Insya Allah bahagia. =)

    Warkah Untuk Anak

    ReplyDelete
  11. babe. there is no doubt in 10 or 20 years from today you will be stay pretty as you are today.
    best thing about marriage is that we agree to marry each other because of love and that love is known as 'cinta kerana Allah'.. with that, there shall no such of zina could be done by your husband..
    inn shaa Allah..

    www.darleenramli.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. suami sy pon suke bsing2 skrg ckp sy tak cantik lg mcm dlu2....siap ckp lumrah laki suke cantik...haih~ mampu mengeluh jela..

    ReplyDelete
  13. Mah juga yg femes tetiba. hehe lepas ni kena gak jaga kecantikan luar dalam dgn lebih rapi...kan.?

    ReplyDelete
  14. Kesian Mah tue. i=suami tak pernah nak hargai. dan paling sakit hati curang dengan janda pastu. kuang ajar benor. huhuhu takut jadi kat asben. takut jadi kat diri sendiri. mintak dijauhkan

    ReplyDelete
  15. Pakat2 kita jaga kesihatan diri kita :)

    Cantik luar x bermaksud sihat dalaman, tp sihat dalamannya insyaAllah terpancar luarannya :)

    ReplyDelete
  16. Macam manalah si isteri nak jaga penampilan kalau semua kerja rumah dan jaga anak di atas bahu isteri. Sebagai suami isteri harus tolong satu sama lain semasa di rumah. Macam yang dilakukan oleh ustaz kasim elias. Berkerjasama di dalam rumah tangga lebih elok..

    ReplyDelete
  17. kata sayang tapi curang..huh! ayat tak bleh pakai...-_-

    ReplyDelete
  18. sedey baca kisah mah..Semoga kita dijauhkan dari diuji begini.Amin..

    ReplyDelete
  19. mmg tak suka kalau salah sendiri di divertkan pada orang lain macam laki mah tu buat. dia yg nafsu tinggi, salahkan mah yg tak sempat berdandan kan.

    ReplyDelete
  20. Inilah masalah kalau xtau kawal nepsuu..yg haram jadi halal..yg halal semua nmpak xelok..semua keja syaiton nirrojimm...

    ReplyDelete
  21. terlanjur 6 tahun...terrrr lah sgt ye dak

    wwe.happymommynia.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. sedih sy baca kisah mah tu...suami mcm gtu mmg melampau, kalau ia pun ada kekurangan isteri patutnya dia nasihat n beritahu dgn baik... bukan terus curang n berzina ngan perempuan lain... lelaki mcm tu mmg tak gentleman, sbb kalau nk sgt pasang lagi 1 baik nikah jer drpd berzina btahun2...nampak sgt penting kan nafsu, tp takut ngan tanggungjawab...

    bila pikir2 balik sy mcm takut pulak nk kahwin, takut kalau dpt suami mcm tu..serammm.. sy nie dah lah kategori biase2 jer... :(


    btw, nice entry namee... satu kupasan yg menarik n sy rasa semua lelaki patut tahu hargai pengorbanan seorg isteri n ibu kepada ank2 dia...dah lama rasanya sy tak blog walking kat blog awk n blogger2 lain mcm dlu2... InsyaAllah, sy mahu kembali mcm dulu2... huhu..

    utk awk namee: semoga selamat melahirkan baby kedua n sihat serta happy sentiasa disamping keluarga... ;)

    ReplyDelete
  23. Moga dijauhkan dr semua tu. Si suami perlu hargai pengorbanan isteri. Setuju dgn nameeroslan. Si isteri pakai la hatta lipbalm & bedak kt rumah even sibuk uruskan ank. Takut sgt bila baca cite2 camni.

    ReplyDelete
  24. Pengorbanan isteri besar dan dibalas sebegini
    Www.faqihfarius.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Macam mana lah yaya lepas kahwin nanti. Hope tetap maintain mcm namee. huhu

    ReplyDelete
  26. sume lelaki pndg pmpn cantik je.
    klu xcantik die main2 kn pmpn tu
    pmpn yg xcntik akn jd down n stress. mslh pmpn ni akan ganggu org terdekat mcm family/friends sb die slalu sbot diri tak lawa.
    tension tau xjd org terdekat mangsa yg slalu sbot diri tak lawa. berbuih mulut bg nasihat.tp die xendah sb hati dh retak. punca nye lelaki pndg pmpn lawa. haihh
    pmpn pn sama. tgk laki hensem je.
    dgn laki xhensem pn layan tp ada udang disebalik batu
    habiskan duit laki tu pastu blah

    sorry namee. comment ni xde kene mgena dgn post ni.
    meluahkn perasaan plak jdnye

    ReplyDelete
  27. betull. agree sgt dengn pos namee. lepas bace kes ni je. terus rasa macam nak jage penampilan diri lawa2 dpn suami. huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...