Thursday, November 13, 2014

The 'Babyhood' Trend

Hi

Entah sejak bila trend begini popular di kalangan bayi2 yang suci. Kusangka kan orang yang dah akil baligh je yang terkena tempias dan layak menduduki peperiksaan soalan makcik makcik nih. Bila nak kahwin? Bila nak dapat anak ? Bila dah beranak , belum habis pantang...bila nak tambah anak ? Bila beranak banyak2..kenapa beranak ramai2 sangat ? Bila anak dah besar, bila nak dapat cucu ? Cucu dapat SPM berapa A ? Ewah ewah takkan habis soalan. Kadang2 soalan yang diaju tu bukan main sensitive tapi slumber hippopotamus je tanya. 


Since yang I perasan, sejak ada anak.....soalan paling popular di kelompok babyhood. even baby Adam tak kerap ditanya tapi perhati lah trend ni dikalangan mak mak sekalian...


"baby you boleh buat apa dah ??"


"dah jalan dah"


"dah tumbuh gigi "


"dah pandai main mainan ?"


"dah pandai gelak ?"


"dah pandai bergolek ?"


"dah pandai lari?"


Eh eh...


"dah tumbuh gigi ? berapa batang ?" ewah bukan main detail siap tanya berapa batang gigi.


Sedar tak sedar bila soalan tu ditanya "baby you dah boleh buat apa dah ?" bakal memberi tekanan kepada mak. Contoh, dalam buku doktor tulis development normal bayi berdiri is di usia 8 bulan....tapi anak u 10 bulan pun masih belum. Buku development tu untuk pantau development bayi tapi if baby tak boleh bediri dalam usia 8 bulan tu doktor pun akan kasi chan sebab memang normal kalau ada bayi yang lambat sikit. Tapi soalan2 sebegitu buat mak risau takut anak tak normal.  torture secara haluss.


Tapi lambat tak bermaksud bayi tu bodoh atau bebal atau tak boleh mohon course engineering bila dewasa kelak sebab tak ikut macam yang buku tu tulis. Kalau tengok orang zaman2 dulu pun, ada yang berjalan lambat, gigi lambat tumbuh tapi end up bila besar jadi orang jugak. Siap jadi Perdana Meneteri lagi. Eh I taktau pun PM Najib tu dulu tumbuh gigi  umur berapa bulan. kekeke


Soalan "baby you dah boleh buat apa dah " pun dah bagi tekanan. Tak banyak, sedikit. apalagi ada yang jenis emak yang dah la tanya "baby you dah boleh buat apa dah "..pastu alang2 sambil menyelam minum air gituu.



Leha : "baby you dah boleh jalan ke ? " 


Limah : "belum lagi" 

Leha : "Eh baby you bukan dah setahun ke. anak i umur 6 bulan dah berlari lagi tau"

Lalu Limah pun keluh kesah sebab rasa anak tak normal. Padahal bila consult doctor, doctor kata boleh bg peluang lagi sebab mmg ada budak yang berjalan lambat. Memang seronok tengok anak membesar tapi rasanya tak perlu kot nak compare. Kesian kat baby tu. Masih suci dan kosong.

By the way saya paling cepat bercakap dalam adik beradik, nampak macam confirm cemerlang bila dewasa kelak. sekarang dah dewasa, dukacita saja. Sederhana saja tahap pembelajaran iolss. So tak boleh judge pun baby ni cerdik ke tak dari peringkat awal. sama jugak kalau mak ayah pandai, belum tentu kepandaian tu dapat kat anak. So rilex2 ok. Yang penting didik and jangan pandang rendah kt anak sendiri n anak orang lain. 

Sila refer pada doctor, jangan keluh kesah kak esah pada soalan2 randomn begini. 


awak dah boleh buat gymnastic ke belum ?

awak dah sunat ke belum ?

awak dah boleh bawak kapal terbang ke belum?

Awak dah boleh buat cake belum ?

Mace mace mu nih.








Putihkan Kulit Dalam Hanya 5 Saat !! 5 Saat je weyhh !

Putihkan bawah lengan!
Putihkan tangan!
Putihkan kulit muka!
Putihkan segala pelosok pun boleh.


Dalam masa 5 saat je dah boleh putihkan. Memang akan putih dalam sekelip mata ! Tanpa pengelupasan ! Konsep dia camnih, bila apply, krim tu akan serap masuk dalam kulit. bila lepas mandi pun akan nampak kulit yang dah apply krim Instant White ni tadi masih putih. HAri2 apply, maka hari2 lah krim tu serap masuk kulit. 

Simple je konsep nya. Yang beza krim Instant White ni dengan krim pemutihan lain sebab Instant White ni diperbuat dari bahan yang cepat diserap . Sekali sapu dah nampak kesan sebab laaa laa tu jugak dia serap masuk kulit. 



Putih dalam masa 5 saat !

 Tapi idok ler putih tepong macam opera tu. Dah nama pun serap terus masuk dalam kulit, so akan cerah ikut tona warna kulit lah. Formulasi Jepun..hewwww. So kalau nak putih flawless macam orang Jepun sila cuba. Dont worry bahaya sebab terbukti secara clinical .

Instant White ' No.1 krim Pemutih Segera tumbuhan Extrak'
Speciality: pemutihan dalam 5 saat .
-Semulajadi . dari tumbuhan ekstrak. Serap teruih masuk kulit. 
           - Tidak berminyak.  Haa first time dengar produk pemutihan tak berminyak langsung. hewhew
-Tidak sumbat pori-pori . 
-Tidak perlu make up remover sebab dia terus serap masuk kulit. Bukan hanya jadi alas atas muka. 

Cara guna, apply krim Instant White ni selepas anda apply pelembap di bahagian badan2 yang ingin diputihkan. hewheww.

Actually banyak lagi produk Royal White ni tapi krim Instant white ni salah satu krim yang terhangat di pasaran ahh ! 

5 saat je dah putih !



                               




32 comments :

  1. baby adam so cute.. kan..kesiannya baby pun kena banding2kan jugak.. life ohh life..

    ReplyDelete
  2. Hensem nak mampos Adam ni tau. Soo kiut. Kalau kita ada anak perempuan , nak jodoh kat Adam lah. Lol

    ReplyDelete
  3. itu lah. kadang2 orang bertanya tu, tak sedar ke dah mengguris perasaan orang?? *nangis

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum namee. i feel you. memang selalu sangat dah babyhood bertanyakan soalan cepu emas ini. stress kekadang, lagi2 kita yang surirumah ni. huwaaa adam so hensem!

    ReplyDelete
  5. encemm tau baby adam ni..mntak2 la auntie tgah pregnant ni terkenan dgn awak..hihi

    ReplyDelete
  6. Biasa la manusia ni tak pernah puas.. semua nak bertanya... Comeynya adam.. pandai dah posing tu..

    ReplyDelete
  7. yg paling tensen..soalan tu dtg dr kalangan adik beradik kite sendiri. uhwaaaaa...

    ReplyDelete
  8. dl ms Aqil x tmbuh gigi ms umo 9 bln mmg stress bl org tnya cmtu.yela...depa bndingkn dgn ank depa 6 bln dh tmbuh gigi -____________-

    ReplyDelete
  9. biase la tu namee..mmg tress..mak mak yg stress..

    ReplyDelete
  10. Saya takde baby lagi, so jangan tanya macam-macam. Hahaha :p

    ReplyDelete
  11. hahaha... kiut sangat nie baby adam.. :")

    ReplyDelete
  12. heeeeee...itu soalan standard pembuka bicara..heheheh

    ReplyDelete
  13. biarlah budak tu boleh bercakap ke idak..Nanti kalau dia bercakap awal-awal..terkejut pulak korang kan..anyway namee kecek kelate pulok doh...

    ReplyDelete
  14. Orang Malaysiakan creative dalam bertanya soalan dan buat soalan.

    ReplyDelete
  15. haah laa namee.. ada jugak kan wujud soalan macam tu.anak dah pandai apa.. lagi2 kalau baby baya2 anak kita.. i tak terkecuali nak tanya soalan tuu..sound annoying & busy body jugak rupenyee.. padahal orang tanya kite, kite sentapss.. tak nak tanya dah lepas ni.. hahahaa

    ReplyDelete
  16. kadang2 kite tanya sebab nak amik tau perkembangan anak2 kawan..takde niat nak compare..daripada situ akan dengar pelbagai kesah menarik yg mummy nak cite pasal anak diorang...then akan berbual mesra n byk info leh dpt..polisi sy mmg takkan compare anak orgnye..sbb anak sendri pon lom tentu bgs..kadang2 akan terkua..eh anak I pon camtu la..n we will laughing rite..just be positive n if dorg compare ckp dlm hati ank korg dh nesar lom tentu lg cmne utk sedapkan ati kan heeee...

    ReplyDelete
  17. Dunia oh dunia..
    Kan kalau tumbuh gigi awal..dorang kata nanti cepat rosak lak gigi..serba xkena kan...aduiya..

    ReplyDelete
  18. anak2 saya semua berjalan lambat semua setahun keatas, tambah yg no dua tu setahun 5 bulan baru berjalan, mmg tekanan, sampai pergi jumpa pakar, rasa mcm lembab sgt dah anak2 saya.. pdhal skrg bila dah besar ok je, plajaran flying colour jugak,
    so, skrg anak yg bongsu ni, still masalah yg sama, dah bila org tanya saya senyum je, dah hadam dah dgn soklan mcmtu,saya tak gelabah lagi, dlm hati ckp its ok, lambat jalan takpe janji jgn lambat membaca ye nak.. :)

    ReplyDelete
  19. nasib leha dan limah tak tanya kt baby long adam "awak kat mana?" ekekkee

    ReplyDelete
  20. haha xtahu nak komen ap....bila dh skolah tnya dpt nmbr brpa plak....bila dh msuk U tnya amek kos ap plak...dh grade ke blm...skrng kerja apa...bla bla bla

    ReplyDelete
  21. its normal perkembangan anak2 mmg berbeza ikut peringkat umur kan..

    ReplyDelete
  22. the neverending queries... hehehee eh anak I pelik2 sikit so I memang malas nak bersoal jawap hahaha like jelita dulu tak reti merangkak terus memanjat, and gigi taring first yang keluar, but she turn out fine jer so far. si tipah ni pulak dah almost 6months old tapi tak pandai2 meniarap lagi, tapi dia sihat walafiat so I tak risau pun.. but lucky here my friend yang mak mak not so kepoci but we just support each other.

    ReplyDelete
  23. Itula kehidupan..

    Tpkan..kdg yg bertnya tu pun bkn ada niat pape..saje nak sembang tp maknya tersentap plak huhuhu

    ReplyDelete
  24. hai namee & namee readers,
    nak share experience saya masa anak 1st, dia lambat bercakap...ada sorang hamba Allah tu cakap "pergilah jumpa dotor, mana tahu bisu"...nampak x permainan dia. walaupun mungkin membagi cadangan yang baik-baik, tapi gaya penyampaian...masyaAllah...pedih hati...makan dalam...
    tapi, biarlah diorang nak cakap apa kan...jadikan pengajaran, esok2 saya jangan tanya soalan mace mace kat orang lain...hehehe

    ReplyDelete
  25. sy plk tension..biras ni stiap 2 minngu wassup tny..i dh mngdung ke blum..sy ni pjj ngn suami...rimas..adkla mngis sndr dan sakit hati plk..

    ReplyDelete
  26. masa kecik dlu.. umi pernah risau sbb sy tak leh jalan lagi time umi dah mengandungkan adik.. masa baby rupa mmg truk.. siap ada yg predict sy xkn aktif.. umi nangis.. skrg.. sape yg lagi aktif ye.. ekekekee

    ReplyDelete
  27. alamak..tak lama lagi saya pula akan ditanya dengan soalan2 tu..

    ReplyDelete
  28. Salam Namee..saya silent reader Namee..setuju sangat dengan apa yg awak tulis..kadang sedih juga tau :'(
    Dulu orang selalu tanya tentang anak sulong saya yang ada jantung berlubang "berat baby dah berapa kg?" then compare dengan anak diorg yang bambam tu..stress juga saya..tapi bila dah biasa, saya jawab je..saya anggap diorang terlebih concern atau dahagakan pujian..walau baby saya kurus tak ada muscel, dia tetap perfect dimata saya..dimata orang saya tak peduli :)

    ReplyDelete
  29. Kannnn...mcm anak2 saya rangka kecik...orang lain selalu cakap kurusnya, keciknya....mak kamu tak bagi makan ye...sentap mak!anak2 saya sihat walafiat...bersyukur sangat dah saya...dah maknya kecik..kecikla anaknya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...