Wednesday, November 26, 2014

Tragedy 'Mama' & 'Papa'

Hi

Kanak2 umpama kertas rentang putih. Putih suci dan bermula dari kosong. Since keluar dari perut ibu, mak bapak lah yang wajib pikul tanggungjawab untuk mencorakkan. Ewah pandai cakap tapi nak melaksanakan ? Blur habis. Parah.. Since Adam lahir, me and Isham banyak try and error. since Adam 9 months, dah mula mumbling. The first word yang keluar dari bibir baby Adam was "mamumamu" . Oh terus tersedar, sudah tiba masanya untuk train and dedahkan dengan lebih banyak words other than "mamumamumamu" . 

First word of course nak dengar baby Adam sebut samada "ma" atau "pa" dengan jelas. So we both decided untuk panggil each other "ma" and "pa" bila depan Adam. Cadang nak guna panggilan "mummy" and "daddy" tapi I sendiri pun macam susah nak sebut "mummy". Last2 tukar mama.

so ini pembelajaran Adam harian.

"Tu mama datang !"

"Go hug your mama"

"yayyy papa dah balik kerja ! "

"kiss papa"

"pappappapapapapa"

"mammamamama"

I panggil Isham "pa" and dia panggil I "ma" depan Adam. (supposed depan Adam je hokayy (tak kuasa zaman bercinta duk pa ma hewheww, kalau Adam takde berkeliaran depan mata masih mengamalkan panggilan Isham, Mira gul )

Alkisah...

Semalam terpaksa bergegas ke KL untuk ambik barang clients, tarikh untuk submit draft dah dekat. So x boleh tangguh lagi. I  lokasi Seremban, so if anything dapat job ke apa takkan la nak suruh client hantar ke Seremban plak kan , pastu takkan nak request suruh poslaju pulak. Kan tak senonoh tu...bahaa. so nak taknak, kena la turun KL amik barang clients . Selalu memang akan turun KL, tumpang rumah aunt kejap kat Bandar Tun Hussein Onn Cheras. 

Keadaan dah sarat and kadang2 sakit kat tulang pinggul...sah sah la tak boleh drive alone. Kebetulan Isham kata dia boleh hantarkan, so lets ! Patutnya pergi dengan my papa (Roslan) sebab dia pun ada urusan kat area situ hewhew tapi I jual mahal nak pergi dengan Isham. Sebab takut ganggu masa my dad la nak hantar2. Bandar Tun Hussein Onn kan macam congested gila kat area Balakong tuh.


 Isham hantar je i gi rumah aunt pastu dia singgah Mines jap nak cari charger hp ke apa entah kan. Tunggu punya tunggu kat rumah aunt, ok settle. clients hantar barang tepat2 waktu yang i dah estimate. Tunggu dua clients, so dua2 dah settle. Terus wassap Isham suruh amik, sebab rasa pun malas nak stay rumah aunt lama2 lagipun aunt tak sihat. Dalam benak hati duk teringat kat Adam, kesian Adam kena tinggal hewhewww.  Dalam pukul 4 lebih tu terus wassap Isham...





I texted him "Pa ...amik mira. Love u".

Isham terjemahkan : "Papa (Roslan) dah amik Mira"
Maksud sebenar :  "Pa ( which i refer to Isham )...amik mira skang.

He thought my dad singgah rumah aunt jugak as dia memang ada area situ jugak sebab ada urusan kerja. 



Dia balas balik 

"laaaa, gul balik jam berapa ?" .

 I dengan samdolnya jawab "nak balik ni" , dia terjemah seolah 'I tengah on the way nak balik ni and tengah dalam kereta'. Padahal maksud text tuh , "saya nak balik sekarang" . Isham dah salah faham, dia pun terus wassap "Ok lah Isham balik Ikut UPM Serdang" ...I ingat dia nak patah balik ke Balakong ikut UPM Serdang.Then wassap lepas tu Isham tak baca pulak, plak silent. 

Akhirnya berakhir begini....



So isham mati2 ingat I dalam kereta dah nak balik dengan my dad. Siap dia dah sampai Seremban pun, bahaa. I pun confident nya "ok mira kuar skang" . mati2 la ingat Isham sampai depan ruma my aunt. Beriya salam maklong segala. Malu je I kena masuk umah balik. bahaa


Terus Isham call and terkejut, "Isham kat rumah Seremban dah !!!" bahaaa


Masa dia terkejut and terus call I, I pun sama terkedu. taktahu nak kata apa...hahaa. 

Last2 Isham terus patah balik dari Seremban, siap dah tukar kain pelikat. Dia ingat i dah sampai Seremban and my dad hantar lepak rumah my mum dulu. Malam japgi Isham ambik lah, biar Adam main2 dulu kat rumah mama dengan makcik2 dia so dia balik rumah dulu and nak rehat2 jap. Rupanya dia tertinggal bini dia kat Cheras. huwaaa

I pun pujuk diri sendiri...boleh je naik KTM lagi pun straight je kan. hewheww.




Bila dia sampai depan rumah my aunt..terus dua2 tersengih. bahaa. 


Terus dalam kereta dengan tegasnya, dah la takyah pa ma pa ma. Bikin keliru je. hahaaa


Ini remain papa

ini remain mamuamumamu



mamumamumau




KLOROK CANDY : PUTIHKAN KULIT SEKELIP MATA
Dalam masa SEMINGGU .




Nak putih melepak2 macam kesan putih bleaching? Tapi takut nak bleach kulit ? Kesan bleaching je yang boleh buat kulit korang putih secepat mungkin tapi bahaya gila ahh terdedah dengan penyakit kanser kulit. hewhew.

Worry not, skang dah ada produk Klorok candy ! Nama pun Klorok sebab dia boleh buat kulit korang putih seputihnya macam Snow White. Siapa yang idamkan kulit putih bak mat saleh , sila consume. 

Tengok testimoni ni, gambar tak di edit ye. 

SHUIB Sepahtu pun consume. Yo ler dah jadi artis ni kena la hilangkan parut n nampak kemas...







Klorok candy is safe to be consume by everyone because we are formulated with 100% nature ingredient. There is no side effect selain putih melepak mcm snow white dan cantik macam angelina jolie k? So kome takyah risau. alau bahaya takdenya dapat dipasarkan dengan halal n KKM tuh. 
Selain tu, pregnant & breastfeed mom  juga are encourage to consume klorok candy. It is very safe and insyaallah baby nanti letopss macam baby chee taa ke kann?! Siapa tak nakkk hahh. Khasiat Klorok Candy ni boleh salur kat anak gak bagi pompuan yang tengah mengandung. .hewheww.
Setiap peringkat umur boleh putih melepakksss. Lelaki mahupun perempuan.
HALAL & KKM approved
KEBAIKKAN KLOROKCANDY (60,000mg) - 60 tablet * Pencerahan kulit 1 badan dengan sekata 7 hari
*menukarkan pigmentasi kulit gelap, kuning sawa kepada pigmentasi kulit putih kemerahan
*merawat kedutan dan garis halus pada wajah
*melambatkan penuaan/ kekalkan awet muda
*meningkatkan keanjalan dan kelembapan kulit
*mengembalikan keremajaan kulit dan mengalakkan pertumbuhan sel-sel baru
*mengatasi masalah jerawat, mengelakkan liang pori dari tersumbat seterusnya mengurangkan risiko kemunculan jerawat.
*membaiki sistem pencernaan dan membuang toksin dalam badan sekaligus mengawal obesiti *mengawal keguguran rambut, merawat kuku dan berupaya menggalakkan pembentukan tulang dan rawan yamh sihat
*merawat eczema, psirosis, chicken pox dan masalah kulit sensitif
*mengatasi masalah jeragat dan parut di semua bahagian kulit
*membantu mengawal kolestrol dalam darah
.
1botol RM140-60BIJI (3 PERASA)
Grape, Strawberi, Apple -20biji setiap perasa
Dosage:2-3biji sehari. Maximum 6 biji
Mobile phoneSMS/WASSUP 0137777350
.
Instagram: KlorokCandy
Facebook: KlorokCandy
Blog: belvyahawa.blogspot.com
Sms/wassup 0137777350




32 comments :

  1. bahahahahha terbahak2 aku gelak.. kuikuikuikui pitam!!!

    ReplyDelete
  2. Aduh tak tau nak react camana, hehe..Nasib isham sanggup patah balik kan..Tu misscommunication la, kalau akak, dengan hubby still remain abang atau awak dan dia panggil kita b atau sayang..Anak2 still call abah dan ibu..Senang takmo confuse hehe..

    ReplyDelete
  3. gelak i baca .. adoiila sampai tertinggal bini kaedahnya...

    ReplyDelete
  4. hahahaha ni kelakor. Tapi takpe isham patah balik sebab syg mira. love u hehehehehe

    ReplyDelete
  5. hahahah.. lawak tul. nasib baik sy pggil asben bubu smpai lah skg..
    tapi kagum asben awk willing to pusing jmput awak..

    ReplyDelete
  6. GUL tu gurl er? Oh myyyy. aku pulak yang pening namee oi. Hahahah kelakar tol. miscommunication ni namanya. Hahahaha

    ReplyDelete
  7. Hahahahaahahahaha ambek biniku tertinggal di rumah aunty gara gara mamumamu ! Hahahaha. :D

    ReplyDelete
  8. hahahaha! geli hati baca. kalau wife hubby yg jenis tak faham konfem panas hati kena patah balik..tapi isham still cool jer. hahah! nice story kak namee..

    ReplyDelete
  9. haha.. ok xtau nak gelak ke nak kecian.. kalo i mmg da nngis da kalo jadi mcm ni.. huhu..
    nsib baik dpn bby gna ddy n mmy so cnfirm xkan ttukar dgn mama n papa kiter..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum namee. heee bikin keliru je. hahahahhaa pasrah

    ReplyDelete
  11. haha...memang tragedy betul..salah paham punyer citer..lawak betul..

    ReplyDelete
  12. muahahhaa terima kasih untuk jenaka di hari rabu ini. adoi memacam kan, nak besarkan anak ni, all those communications, mostly the "missed" one.. boleh jadi bahan lawak, even at the time being it was kinda "WTH"... I la yang selalu wth bila jadi lagu ni kat kami hihihi.

    ReplyDelete
  13. hahaha.okey ni kelakar sgt

    smpi ke sudah salah faham

    ReplyDelete
  14. adus naya namee. dah la mengandung

    ReplyDelete
  15. Kikikiki memang meng konfusekan la namee.sebab tu mak saya selalu pesan ,kahwin toksah nak guna ma pa ke apa ke.panggil la abang ke ayang ke.hihihi.

    Btw ,namee awak tengok la cter korea yang baru tu.my lovely girl.muka heroin tu sebijik muka awak kot :)
    FAD

    ReplyDelete
  16. Hehe...lawak...nnt adam baca entry ni dia pun trrgelak

    ReplyDelete
  17. sis, sorry sy bertanya pasal yg tak berkenaan dalam artikel, kalau boleh nak mintak tunjuk ajar, macam mana akak buat dekat setiap tab dalam blog akak ni, dia terus keluar entri yg berkenaan. Sorry sy masih jahil, mintak tunjuk ajar

    ReplyDelete
  18. miscom tu bese..hehe

    jempot kak namee singgah blog kite
    http://ajuera-story.blogspot.com/2014/11/total-cleanse-untuk-detox-dan.html

    ReplyDelete
  19. ala lala kesiannyee ! memang tragedy !suka pula baca entry nihehe

    ReplyDelete
  20. kisah suami isteri mithali penyejuk hati. hehehe

    ReplyDelete
  21. dah lama tak enjoy macam ni bila baca entri kak namee ^^ btw, anak panggil saya "zin!" sama tone dengan ayah dia T____T. oh my.. ayah anak dua2 payah nak panggil 'ibu'.

    ReplyDelete
  22. ala cian namee.... hehehehe... nasib baik isham patah balik amik namee... susah kalau miscomunication...huhuhu...

    ReplyDelete
  23. Hadoii, lawak sangat. Very cute misunderstanding. Lol

    ReplyDelete
  24. haha baiknya husband namee..kalo husband sya dh xnk pusing..hewhewhew

    ReplyDelete
  25. kelakaa! sampai tekeluar ayaq mata. adoiiii ni suka baca blog namee dr duluuu smpai skrang ;)))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...