Wednesday, December 24, 2014

Happy 1st Birthday Adam !

Hi

Rasa macam baru sekejap snap photo ni masa baru balik dari hospital after 2 hari I terbongkang tak sedarkan diri kesan dadah.
Kiri is Adam. Kanan is Nafeesah cousin Adam. hewhew

 Adam belah kanan. Nafeesah and Adam beza 2 bulan je. Sama la, skang I pregnant my sister pun ngandung lagi sekali. 

Muka angin. Tak kasi mak dia masuk umah. Paksa dukung dia kat luar untuk menikmati pemandangan luar. Bab bad mood lepas bangun tidur tu ikut bapaknya ye. Angin satu badan. Nak kena popok2 dukung dulu lepas bangun tidur then baru mood okay. Patah pinggang iols tau.



Tetiba mamat maharaja Guangzhou ni dah sebesar ni. Dulu masa baru lahir, semua kata eh mata sepet, hidung kembang penyek..ikut sape ni. Tak kisah lah sepet ke hidung kembang ke, yang penting anak yang iols kandung . hahaa. Lagi few days je Adam dah nak setahun. Actually macam jarang je tulis pasal development Adam kat sini.Entah la, terlupa nak tulis. 

Adam lahir pun dah 40 weeks umurnya. so bila lahir pun takde la susah jaga. Perut pun dah matang, x pernah ada masalah perut rasanya. Malam pun so far tak pernah la melalak2 macam kena rasuk ke apa. Alhamdulillah mudah nak jaga si Adam ni. Cuma jadi mencabar bila dia dapat hidu mak n ayah dia ada hubungan sulit hahaa. Dia tahu akan ada orang baru bakal tiba. since then, Adam sangat lah clingy nak berdukung je. 

Seriously rasa serba salah gila awal 4 bulan kehidupan baby Adam sebab selalu suruh dia main sendiri. Dah orang tua tua kata jangan angkat lah, jangan manjakan lah. Itulah yang iols ikut, tapi perasaan serba salah tu sampai sekarang menghantui diri beta . T_T Lain plak ustazah ajar kt sekolah, bayi elok dimanjakan. T_T


umur 3 bulan.

3 bulan
Dah mula emotional, kalau tengok cartoon Pocoyo tu babak sleepy bird tu kena terkejut dengan Pocoyo...terus cebik sedih. Sedih sebab burung tu kena buli. Adam dah mula mumbling membebel2. Dah mula sembang. umur 4 bulan dah mengereng2 pastu 5 bulan dah x ingat dah. Dalam umur tu set bergolek semua lah. Tak ingat sangat . emm ni lah akibat nya kalau tak catit. Patutnya catit development anak, kenangan. 

6 bulan
Tumbuh gigi. Masa umur 6 bulan ni first time Adam demam panas. Paling lama dia demam. Tak teringat plak pasal demam tumbuh gigi . cuma ingat masa tu sian dia demam. Memang stress sangat . Rasa macam diri tak reti jaga anak, sebab tak boleh redakan anak nangis. Masa ni rasa macam betul ke aku sedia nak ada baby dah ni. (yes imma bad mommah ) . Tak tahu nak redakan macam mana. Pastu bila tengok gusi dia, dah ada 6 batang gigi dah tengah nak tumbuh.

Dah mula makan makanan baby. Mula2  test makanan Heinz tu , tengok dia suka manis ke masin ke apa. So far dia suka yang rasa2 manis yang macam custard ke, bubur ayam ke. Nampak sangat memang genetik kencing manis turun kat dia. heghhh.

8 bulan. 
Awal 8 bulan dah berdiri duduk berdiri duduk. Pertengahan 8 bulan, dah jalan tapak demi tapak . Hujung 8 bulan, jalan marathon.  Seronok tengok baby jalan. Macam penguin.  T_T . Paling sexy. Letak la gambar laki badan ketak2 jalan weyh, sikit pun iols tak heran. Baby yang paling sexy. 

Then masa umur 8 bulan, first word Adam is 'mamumamumamu'. Skang fav word is amamamamamamamam. Panggil iols ke tu ? ;') 

9, 10, 11 bulan
Takde banyak sangat development mendadak. Sama je. Hari2 berjalan jela explore rumah. Pastu clingy jela. Makan bubur ayam, bubur kurma, kentang, custard. Alhamdulillah bab makan ni walaupun iols blur tapi family macam tolong test2 jugak. Skang dah tahu lah apa favourite dia. 

So far Adam ni jenis dengan semua orang pun dia nak. Siap dengan orang Nepal cashier Mydin pun dia nak beramah mesra. Ni kalau cincai2 ni senang je nak kena culik . Kalau gi mana2 memang tengok betul2. Takut. T_T . Skang kuat berlari lah. Berapa kali nak tersembam dah. haishhh.

12 bulan.
Kahwin anak satu. 

sekian lama akhirnya, temui pasangan hidup. entah anak sape lah Adam approach ni. Tahu2 je dah lari pergi stroller budak tuh n hulur tangan . 


behee

So on coming Khamis , Adam dah  umur setahun. Bila masa weyh. Semoga membesar dengan jayanya ! Dan insyAllah jadi anak yang berbakti pada agama, bangsa dan negara. Tak kisah lah Adam nak jadi apa esok besar asalkan pekerjaan tu halal . Ada orang dah tetap target anak kena doktor lah, arkitek lah. Terpulang masing2 tapi I memang takdela set apa2. 

Happy 1 year baby long Adam. ! :) Kita sayang awak sangat. Dulu kita poyo kata taknak ada baby, bila dapat awak ....sebak iols. Siap nak dapat no2 dah. Lain kali jangan poyo. herghh.
Cuma kita minta maaf , awal 4 bulan hidup awak, kita banyak blur . Pastu asyik suruh awak tidur je padahal awak nak main. T_T  .Nasib baik makcik awak doktor, tu la rujukan kita nak tanya apa2.  Pasni kalau awak nak clingy, takpe ok. Kita layankan aje. Bukan selalu iols ada peminat duk tergila kat iols kejar and intip iols pergi mana2. Masuk toilet pun awak intip. Ni tahap gila fanatik kat iols ni.  Awak la peminat pertama yang gila fanatik kat kita tahap sampai kita jalan pun nak selak kain kita. Siap kuis kuis kudis kesan nyamuk gigit kaki kita.  T_T . Doktor Intan pun nasihat, jangan abaikan peminat2 jenis clingy camnih. Ok Adam, sila la minat kat iols sampai bila2. Iols rela. Kuis la kudis yang ada di kaki iols, iols rela. 

Toodles :) 

         


My own testimoni : Supplement lepas bersalin baby Adam secara ceasarean.

-Kurangkan sakit bersalin lepas bersalin ceaser 
-Turun 3kilo Lepas Bersalin Adam
-Kurangkan sembelit

Apa yang terkandung dalam Lidah Buaya@ALOE VERA

1. AIR
2. 20 MINERAL
3. 12 VITAMIN
4. 18 ACID AMINO
5. 200 PHYTONUTRIEN
6. ENZIM
7. TRITERPEN (PHYTONUTRIEN YANG MENGURANGKAN GULA DALAM DARAH)
8. GLYCONUTRIEN & GLYCOPROTIEN
9. ACCEMAN- MANNOSE-6-FOSFAT POLIMANNAN
10. FENOLIK GLIKOSID
11. DIHIDROKOMARIN

Laaa produk Aloe Vera ni. Memang masa habis pantang dulu kawan pernah bagi cuba. Masa lepas bersalin kat lemak lembik sana sini. bahaaa. Berak lagi la sembelit. susah sangat nak buang air besar. Bahasa jantan, berak la. T_T . Pening kepala sebab sampai 2 minggu tak buang air. 

Ceaser ni susah, kau tak boleh nak push2 sangat buang air sebab luka bedah. Yela sekali dengan dalam rahim kena potong. Memang kena hati2 lah. So bila kawan bagi test produk ni, terus amalkan. Luka ceaser pun makin kurang sakit since salah satu fungsi of produk aloe vera ni untuk memulihkan.

1. Membina Badan
2. Sifat Pemulihan
3. Kesihatan & Kebersihan Gigi 

4. Mempercepatkan Penyembuhan & Pembaikpulihan (lepas ceaser elok minum)
5. Pembaikpulihan Elastin & Kologen
6. Memgekalkan Berat Badan yang Sihat & Meningkatkan Tahap Tenaga
7. Menyokong dan Menggalakkan Fungsi Sistem Ketahanan Badan
8. Sistem Pengahadaman Yang Sihat
9. Membekalkan Mineral 
10. Membekalkan Vitamin Semulajadi


Tak risau nak minum sebab produk ni memang asas semulajadi aloe vera pure je and produk no 1 dunia untuk produk yang berasaskan bahan semulajadi 100%.. Dah 30 tahun pun produk ni. Harga dia , ramai rasa macam mahal tapi for me sangat worth sebab botol dia besar and lebar gak. Tahan lama gak kalau nak consume pun. Pastu memang nampak kesan masa lepas ceaser tu , luka kurang sakit . Sembelit memang kurang sangat.

Satu lagi bantu turunkan berat badan. Memang dah ada sijil KKM and sijil international aloe vera science council. Kiranya takde la propa2. Beranak ceaser memang sakit sebab luka tu dalam, so minum aloe vera ni la yang membantu juga haritu masa bersalin kat Adam. Produk yang paling laris is PRODUK ALOE VERA GEL, ALOE BERRY NECTAR, ALOE BITS & PEACHES & POMESTEEN POWER. I paling suka bits & peaches ni.





So sesiapa yang nak cuba, boleh try ok bebeh. 


Instagram : @Organic.Rich.Natural

                                                               


43 comments :

  1. adam,selamat hari lahir sayang,semoga panjang umur dan menjadi anak soleh adam sayang. Dah besar nanti jaga mama dan papa elok-elok ye baby adam <3

    ReplyDelete
  2. omel sgt peminat fanatik tu.. pasni ada 2 org peminat fanatik. iols baru sorang hewhew.
    happy birthday baby long adam :)

    ReplyDelete
  3. perkembangan sgt baik.. anak sy 8 bln reti meniarap n pusing2 je.. x reti merangkak ke dpn lg.. gigi pun x tumbuh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe. Lain budak lain prkembangan. Asalkan sihatt.

      Delete
  4. Hahahahaha kuis kudis kat kaki tu , haih la Namee ni. Happy birthday Adam mucuk mucuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh la kupik kudis namee skali. Ahahaa

      Delete
  5. haah la kan...sy pon xteringat nak nak tulis perkembangan anak...lau gambar n video tu mlambak la kan...lau catat journal kita leh tengok flow tumbesaran anak kan...leh tengok perbezaan perangai anak2...hi3...apa pon, sy suka baca post2 sis...kadang tergelak2 baca...happy birthday Along Adam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. Rse syg plak x buat diary dev anak. Txs nans sudi read blog kitaaa. Hehe

      Delete
  6. hepi besday adam..semoga semakin handsome dan jaga mummy and papa elok2 bila dah besar ye..and one more thing adam kena bertabah ye ada adik nanti..sayang adam sangat2..muah ciked

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum namee. comelnya adam.. geram tengok dia. tak lama lagi jadi abang long Adam. heee semoga membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh. amin...

    ReplyDelete
  8. Happy first birthday baby long adam comel!!

    ReplyDelete
  9. kejap je adam dah besar..happ 1st birthday adam..semoga membesar menjadi anak yang soleh dan abang long yang mithali untuk adik2..hehe..

    ReplyDelete
  10. Happy bday baby adam! Dun worry mommy u're doing great! :)

    ReplyDelete
  11. Wah, kejap jer setahun dah . Happy Birthday . Awak nak jadi abang dah .

    ReplyDelete
  12. Happy Birthday Big Bro Adam..Semoga jadi anak soleh hehe..syiok ada peminta yang obses sangat kat kita kan..ok smpai nak masuk tandas pun payah..

    Ibu RizqRaifa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangatt. Nak kincing pun payahnyaa. Haha

      Delete
  13. Happy Birthday Adam.. semoga menjadi anak yang soleh ya..

    ReplyDelete
  14. happy birthday adam...kejap jer dah setahun

    ReplyDelete
  15. happy birthday adam. semoga adam menjadi anak yang soleh .. sejuk perut ibu mengandung =)

    ReplyDelete
  16. hehehe.. kelakor peminat kipas susah mati ni.. nnt anak kedua x sgt mcm ni kot.. tapi part kuis2/ or cabut kudis tu memang betul.. annoying.. hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...