Friday, December 12, 2014

Okay Tak Bekerja Dari Rumah ?

Hi

Haah, paling seronok dapat tengok anak membesar depan mata. I yang konon taknak ada anak sebelum kahwin , konon nak hidup ala modern pun bila ada anak tetiba banyak drama. Natural.. Rasanya takde ibu yang takde rasa perasaan berat nak hantar anak kat rumah pengasuh. Mesti mesti akan ada perasaan gundah gulana dan drama setiap kali nak hantar anak pergi pengasuh. Kan ? hewhew. Tapi nak buat macam mana, terpaksa sekali membanting tulang untuk mencari sesuap rezeki and bantu suami. 

Kita sama. Cuma bezanya saya bekerja dari rumah.


"Salam n hai kak namee,
We've got the same situation.sekrg I tgh pregnant for 2nd baby but my 1st baby just 3month and 10 days. At first I cant accept all this thing kindly happen to me. Tp after baca ur blog, sy rasa semangat. Baby is rezeki n anugerah

 Just now I need to decide, either nk berenti keje as engineer (but its hard since I love my career n benefit) or hire maid. Both my husband support just me, I don't know which one is better. I look at u, n I c u strong. N I think that I can do it too. "


Haa engineer lagi. Mesti lah sayang , dah la adik ni memang suka pekerjaan dia. Tapi for me kalau husband dia mampu untuk hire maid and she stay at home...seronok jeee jaga anak kat rumah. hehe. Sambil jaga anak boleh melawa. Kiranya focus anak je. but situasi saya, income just sederhana je sebab ya tanggungan2 yang perlu ditanggung . So memang i need to work cari duit jugak. Last2 kerja dari rumah. so yeah ini lah dia kerja dari rumah.

Bekerja dari rumah , perlu mencari wang untuk bantu suami mana yang perlu. Dalam masa yang sama I ada tanggungjawab kat mak ayah. Duit bulanan papa RM500 dan duit bulanan mama RM400. (ni mention bukan nak riak takabur ) tapi nak beritahu kenapa saya ada kepentingan untuk bekerja mencari duit sendiri. Satunya sebab nak balas jasa mak bapak ( Sedih tengok rambut Roslan kelabu penat mencari rezeki sampai kami adik beradik habis belajar walaupun i know uban kelabu dia tu is keturunan dia hahaa). hewhewww,  dua nya niat nak bantu suami. Walaupun papa saya tak pernah minta sesen pun duit sebab dia pun masih bekerja. Plus ,takkan duit membalas jasa mak bapak pun saya nak harap kat Isham. dia pun perlu memberi RM500 bulanan pada abah.

So okayyy keee kerja dari rumahhh ?

Kerja sebagai apa ? Nak buat business kecik2 jual online ke, nak buat cake dari rumah untuk party2 event ke, nak jadi pelukis pelan dari rumah ke, its your choice. Jenuh I fikir tapi lepas bersalin Adam tetiba rezeki macam masuk sendiri je dapat job online2 ni. Satunya perlu decide nak kerja sebagai apa sebab u are freeeee to choose. heheh. Asalkan waktu flexible untuk memikul tanggungjawab as housewife yang buat cleaning, masak yet still bekerja cari duit. 

Pastuh kerja kat rumah takde kwsp weyh. Wang simpanan pekerja tiap bulan dari potongan gaji dan majikan takde. Tapi kita ada potongan yang lagi precious. Potongan waktu tidur ada lah untuk jaga anak untuk simpanan kasih sayang dari anak untuk hari tua kelak. Esok kita nyanyuk tua, simpanan kasih sayang ni lah yang kita guna. hewhew. Eh tapi wanita yang kerja luar pun ada jugak simpanan kasih sayang ni cuma xde choice perlu kerja luar.

Paling pening sebab takde office hour. Orang luar cakap "eh best la kerja dari rumah, senang. Flexible. " Totally tak la sennag sebab bila kau  nak buat kerja kan, japgi datang lah si kenit ni nak dukung bergayut2. Dah dukung, japgi kais2 laptop pulak. Even kalau tengah basuh pinggan pun dukung baby Adam ni, habis dia nak capai2 segala benda yang dalam sink. So bila macam ada kerja client, memang terpaksa la cari waktu lain. satu keistimewaan orang kerja kat luar , korang memang ada office hour time. Focus kerja je tanpa perlu fikir benda lain. Habis office time, balik focus anak. 

Kalau kerja dari rumah, takde office hour. Time tu lah nak buat kerja client, time tu lah lari2 tengok anak. Kerja yang boleh siap 1 jam jadi 3 4 jam .Selalu terpaksa la tunggu anak tidur baru boleh buat kerja. Kalau dateline x sempat, memang pukul 3 pagi la saya bangun tidur buat kerja client . KAdang2 penat sangat sampai tak terjaga pun. Imagine kalau housewife yang berniaga dari rumah, mana nak packing barang ? mana nak catat order, ? mana nak cek wassap tengok customer nak apa ? Mana nak tulis alamat custoner semua ? Pastu dapat pulak customer bangsa yang tak sabar2 macam ingat penjual tu 24 jam robot. T_T stress gila jadi penjual mcm diorang ni.

tapi tapi satunya kerja dari rumah ni, tak perlu lalui perasaan gundah gulana duk teringat anak kat rumah pengasuh. hewhew. Kalau saya ada event luar pun, akan hantar baby Adam kat my sister je. Hantar kat kakak pun masa driving rasa x sabar nak balik..ni apalagi korang yang hantar anak kat pengasuh.

Tapi ni tengah update blog ni . mulut sambil twinkle twinkle little star kat adam sebelah ni. Sampai tertaip twinkle twinkle little star T_T


Likkaaa boss.


So where is my office hour ? T_T


Toodles


Tudung Sangat Murah

Dalam banyak2 penjual tudung, butik online ni yang jual tudung murah gila. Apa kehe entah . Wehee tak kisah la, asal murah. hewhew. Dah murah kualiti tinggi plak. Ni mesti kes pandai cari supplier murah2 ni pastu boleh jual murah. Peniaga jenis camni ah syok, walaupun dapat murah dia x cas mahal pun kat pembeli hewhew. Whatevs , yang penting kita customer dapat beli benda murah. hewhew. Ini diaaa

3D shawl..

Tudung sequin. Tengah in gila. 

Tudung glitter ada, tudung pastel ada, mace mace...
Tudung glitter kat kedai lain jual harga belas2 inggit...butik Rey Mah ni jual RM10 je sehelai kalau beli 3. murah murah. 

Semua tudung..
-MURAH
-CANTIK
-BERKUALITI
-SENANG DIBENTUK

Instagram : KEENKONG90
Whatsapp: 0176599032
Email : syakirinsupardi@yahoo.com
                              



38 comments :

  1. kak namee sekarang orang duduk rumah pun bole buat simpanan kwsp .. mertua saya buat sbb dia jaga anak orang dan buat kuih di rumah .. kak namee pun buat la juga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah boleh buat caruman sendiri. Itu yg sy buat. Cuma x dpt potongan majikan. Hehe

      Delete
  2. harap-harap saya pun jumpa kerja yang sesuai yang saya boleh buat dari rumah... nakkkk sgt jaga anak sendiri sambil melawa kat rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih senang jaga anak sendiri kan. Hati tenang. Lgpun skang pengasuh jaga ramai sgt budak. Skang byk kes budak mati la apa lah. Sedih.

      Delete
  3. hope one day saya pun dapat work from home dan ada pendapatan sendiri.plus dapat jaga dan besarkan anak di depan mata.its priceless.hewhew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Faham yg mana kena kerja kt luar tu bukan sengaja tapi sbb perlu kerja. Mcm saya...alhamdulillah mmg rzeki kerja dr rumah. Esok lusa xtau rezeki mcm mana pulak.

      Delete
  4. Agree..dh 6 bln WAHM..enjoying every moment..tak semewah msa bkerja..tpi hati tenang ank dpn mata..n attach sgt dgn kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak attach dgn kita perasaan yg paling mewah kan. Hehe

      Delete
  5. i should suggest dan akan sentiasa suggest all work at home mom utk baca and berguru dgn akak ni

    http://khairunnisahamzahara.blogspot.com/

    dia byk bg inspirasi kt i and ramai org...hope membantu..hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak yana..twrima kasih kongsi. Ok nak terjahhh. Hehe. Tu la. Mencabar sikit la kerja dr rumah ni tapi puas dpt tfk anak.

      Delete
  6. walaupun ima tak kawen lagi. tapi, boleh paham apa yg kak namee cakap. since penah jadi baby sitter tok anak buah. heee... penat dan letih... tapi haapy tgk depa membesar depan kita ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eimma...kan . Penat tu memang penat..nak nak kalau babh yg jenis clingy. Rse mcm lunyai habis la tapi puas. Hehe

      Delete
  7. Memang teringin nak try macam ni, tapi ade perasaan yakin dengan tak yakin tu... hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe bella. InsyAllah satu hari nnti . Mana tahu rezeki dr rumah. Hehe

      Delete
  8. Hai namee, setuju sgt dgn namee. Mcm sy pulak suami mmg xbg keje. Kene jaga anak je. Tapi tulah bnyk tanggungan. Serba salah n kesihan kt suami kekadang. So skng br terpikir nk buek online bsness. Huhu wish me luck k. N gud luck 2 u k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Tu maksudnya mmg hubby kamu dah susun straterfy n kewangan cukup. Alhamdulillah. Tgk anak lagi puas kan. Hehe

      Delete
  9. alhamdulillah. namee. i love your words, entry and passion. tentu adam rasa happy dapat mommy yg baik mcm ni. ngee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah harnani. Sy pun masih blaja nak jd ibu. :)

      Delete
  10. Salute you namee. Ingat senang kee. Yaya yg hujung minggu kemas rumah pun dah penat ini pula ada anak. Pregnant lagi. huhu. And for adam, why so handsome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha yaya. Meh la kahwin dgn adam. Ekekek em tp skang time namee sarat ni mmg rse mcm nak patah tulang.

      Delete
  11. kak Namee, murahnya rezeki Akak.. :")

    ReplyDelete
  12. kena pandai manage masa kerja dari rumah even sama jer cam opis cuma kelebihan dapat jaga anak sendirilah instead org lain yg bela..

    kerja rumah tak akan habis kot.. so here and there tu inysaAllah bulih manage..

    looking for it nak kerja dari rumah also plus ada pendapatan ohsem dengan business saya sekarang.. aminn moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum namee....coretan awak kali ini mmg buat sy bersemangat utk jadi WAHM satu hr nnti...cuma x pasti bila huhuhuhu...walaupun penat tp sy rs mmg seronok bile blh bekerja dari rumah dan dalam masa yg sama blh tgk anak2...btw adam so cute n hensem....xoxo muaahhh

    ReplyDelete
  14. tengah pikir ni kalau kawin nanti nak keje ke buat bisnes dari rumah.hahahaha

    ReplyDelete
  15. keja dari rumah mmg penat tpi kdg2 income yg dpt tu puas hati dri kerja luar yg memang gaji tetap tiap2 bulan...cuma usaha krja kat rumah mcm online bisnes ke mmg kena lebih skit utk achieve ap yg diinginkan

    ReplyDelete
  16. tak sabar nak bergelar gadis-bekerja-dari-rumah heheheh

    ReplyDelete
  17. Agree. Lebih mudah kerja opis hour

    ReplyDelete
  18. Terpaksa juga melepaskan kerjaya engineer yang dicintai..demi anak anak...
    Kerja dari rumah dengan 5 anak masih kecil...?
    Hahaha...bak kata orang nak ikat kain batik pun tak sempat...

    ReplyDelete
  19. besttt nya kerja dr rumah... tapi masa kena pandai2 kan... sebab but kerja dari rumah ni lagi payah dr kat office... I feel you nameee... caiyookkk2x =)

    ReplyDelete
  20. sdg cakar dinding bila tgk kerja kena kacau dgn anak T-T rasanya lebih bz dr lelaki pulak. tp prmpuan trutama kaum ibu mmg lebih gagah dr lelaki kenn

    ReplyDelete
  21. salam...kak namee memang oshem sebab mampu jaga baby dalam keadaan pregnant lagi..salute sis namee,btw saya ada kawan yang dah bantu ramai wanita kat luar sana berjaya dalam business online ni..Dia jugak dah diiktiraf menjadi icon SOHONITA oleh Dato Seri Shahrizat Abdul Jalil sebab dah lahirkan ramai usahawan online yang berjaya.
    ni website dia http://www.salhazain.com/blog/
    Nak jumpa dia agak susah sikit sebab dia memang busy tapi boleh whatsapp 011 39103230 untuk details dan set appoitment.tq just sharing

    ReplyDelete
  22. hi... bestnya dpt kerja dr rumah, jelus saya tgk orang2 yg mampu lakukannya.. wlpn sy ni blm kawen tp seb penat hari2 rushing kluar g kerja, stuck dlm jem, berserabut kt opis, kna marah ngan bos lg trus semangat sy nk kerja dr umah berkobar2..huhu... semoga impian sy jadi kenyataan :-)
    jemputlah ke blog saya zinziemeewah.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Bestnya..sy pon..komitmen byk..walaupon hubby sggp tanggung even gaji rendah tp sy x sggp...loan kete, personal loan, asb loan, ptptn lg.. 😭😭 suami soh sy keje dr umah sambil jaga bb..tp sy xtau nk buat biz ape..penah buat tp semua sekerat jalan je..nasigat sket kak namee..

    ReplyDelete
  24. saya pun bekerja dari rumah. bekerja dgn anak anak. resign as engineer dan duduk rumah pun boleh jana income. sangat penat tapi puas hati

    http://jalanabadi172784.blogspot.com/2014/12/bekerja-dengan-anak-anak.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...