Monday, December 22, 2014

Resepi Kek Butter Paling Senang !

Hi

Kek apa yang paling senang dibuat selain kek batik biskut Marie ? *Orang kuat kudap kudap tapi pemalas camnih memang nak resepi paling mudah . Weyh excuse me la, kan dah sarat..tinggal 3 weeks je lagi untuk exam dan beranak which will on 11 th of January. T_T . Em gila tak hari yang sama....pagi sampai petang akan bertempur exam..malam decide nak bersalin. Malas nak fikir, nanti takut nanti stress.

Maka......Butter cake. Mari..come to mommah ! Tapi inI butter cake edisi bertapakkan Cadbury. 

Bahan-bahan yang memang dah ada dalam dalam rumah.  

1 buku butter (250 gram)
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 sudu besar esen vanilla

Coklat Cadbury (sebagai base) . Sukahati nak guna coklat apa yang korang suka tapi iols paling suka rasa Cadbury tu bila dah jadi cake. Tapi kalau taknak yang ada base and nak cake butter semata pun takpe. Depends.

-
-
-



STEP 1 
Masukkan butter, gula , telur..dan gaulkan sampai sebati. Nak guna mesin pun boleh tapi kalau gigih dan pemalas nak cuci mesin tu sila guna tangan. Nanti duk berendam jela besi pemutar tu kat sinki nanti. Iols pukul guna tangan je. Sebab memikir kang sinki penuh dengan banyak tools. T_T


Guna cawan jenis ni ok bebeh.

1 cawan gula

4 biji telur. 


-
-

-
-
-
STEP 2 
Masukkan 2 cawan tepung sikit demi sikit. Pukul adunan sehingga sebati. Eh ayat skema plak tetiba. Em tapi gaul2 sampai tepung semua berpelukan with the butter ok bebeh. Gaul dengan kasih sayang sebelum they all nak kena seksa bakar dalam oven.  

Masukkan esen vanilla juga.

2 cawan tepung





STEP 3
Sapu minyak pada loyang., setiap inci perlu dilumur minyak ok.  Taknak la melekat. Susah nanti nak potong cake happy birthday to you happy birthday to you.





STEP 4
Okeh, letak layer pertama yang nipis...




STEP 5
Susun Cadbury. Letak je semua bar tu penuh talam tu. I mengada saja je nak buat tingkat2. hehe. Tapi the best way is just letak je seluruh loyang tu coklat Cadbury. Pastuh simbah je adunan semua atas coklat Cadbury tuh.


STEP 6
Panaskan oven dengan suhu 180 darjah.



STEP 7
Bila oven dah panas, bakar adunan tadi. selama 30 minit. Tapi ikut oven korang lah. Kalau cucuk dengan lidi and tak melekat tu maksudnya dah masak lah tu.

Guna API BAWAH !

Tadaaa !




Boleh dihidang dengan air nescafe panas. Cuba sekali hendak lagi. Ewah. Sekejap je seloyang dah nak habis. eh ni resepi my mother, I cilok aje. Credit to the mother yang sedang busy main candy crush. Level 400, hebakk.

Toodles !

---------



Kulit flawless dalam masa 1 ke 2 minggu saja ! 

100% plant extract !







Kalau rasa nak cuba contact kita kat wassap..

Namee
016 250 9143



48 comments :

  1. sedapnya. nak try buat lah nanti :)

    ReplyDelete
  2. semalam kek lapis cadbury,ni kek butter cadbury,erhhh..ngundang la mama adam ni T_T

    ReplyDelete
  3. ohmai ada cadbury dkt tgh2 tue....must try

    ReplyDelete
  4. sedapnyeeeeeeeeeeeee.......klo tukar butter dgn majerin boleh x....

    ReplyDelete
  5. serius ni resipi mak nye? moden betul! and not to forget creative!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum namee. sedapnya kek! terliur sheila T_____________T"

    ReplyDelete
  7. mudahnya... nak try.. tq kak Namee...

    ReplyDelete
  8. Dah buat dah guna resipi ni..mmg terangkat lah...sedap...hihi

    ReplyDelete
  9. Kak Namee, kalau kukus agak2 menjadi x?

    ReplyDelete
  10. sedappnyee..nak cubaa lah resepi namee ni..

    ReplyDelete
  11. wah.ini sangat la mudah .thanks bagi resipi senang.takyah sesusah nak basuh tolls segala :)
    FAD

    ReplyDelete
  12. nampak simple tapi sure sedap :D

    ReplyDelete
  13. mudahnyaaaa.... xpayah penaik2 bagai T-T tkasih utk resepi

    ReplyDelete
  14. wah...nampak sedap...dah lepas bersalin ni pun selera masih mcm org mengandung pulam..ekekekek

    ReplyDelete
  15. Namee, akak dah try buat, senang dan sedap sungguh..anak-anak suka sangat
    Akak ada upload gambar kek akak kat blog http://:aku-dan-tulisan.blogspot.com
    Thanks ya :D

    ReplyDelete
  16. Just nak tahu, hanya guna tepung gandum sahaja atau perlu tambah serbuk penaik

    ReplyDelete
  17. Nampak sedap walaupun simple. teringin la pulak. hehe..

    ReplyDelete
  18. nak tanye tepung gandum tu xyah ayak ke..n xyah add on baking powder ke...nak tanya sbab kite lau wat kek lau x ikut method n ingredients cnfm jd biskut tu pon kna gigih nak menggigit...susah nye nak jd kek moist cam gini tergoda mak...

    ReplyDelete
  19. Dah try.. Follow je resepi ni.. Mmg best n mudah. Sy pkai coklat mskn biasa je lebih2 buat almond london tu cincang n tabur. 👍👍😋

    ReplyDelete
  20. tq sharing
    jemput try kek lava resepi dari saya

    http://supplementsaya.blogspot.com/2015/07/resepi-kek-lava-yang-mudah-dan-sedap.html

    ReplyDelete
  21. Uish... terliur kak.. saya nak try buat juga... tq sharing..

    ReplyDelete
  22. Amboi, sngnya..pakai cwn memang sng...wajib try ni sbb ada coklat..cadbury lagi..

    Jmput jln2 ke blog akak

    ReplyDelete
  23. Sedapnye.. kene cuba ni.. resepi yg ringkas..

    ReplyDelete
  24. Tq for resepi... Mintak share ea resepi nie...my blog nurhafiza mahmuddin...

    ReplyDelete
  25. nampak menarik..nak cuba buat nanti... :)

    http://dexandralovers.blogspot.my

    ReplyDelete
  26. nameee idah try buat tp tk de cabury.... sedap sgt :)




    ReplyDelete
  27. Sama mcm resepi makcik saya, kalau nak kek lg gebu, goreng dulu tepung gandum dan serbuk penaik. Goreng tanpa minyak

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum, alhamdulilah . dah try dan bagi orang rasa ramai kata sedap .. tapii yang tak sedap nya kenapa yea saya buat apa apa kek mesti bawah nya agak hitemm ��

    ReplyDelete
  29. kalau guna chocolate chip boleh ke?

    ReplyDelete
  30. kalau ganti kan dgn chocolate chip boleh ke?

    ReplyDelete
  31. kalau guna chocolate chip boleh ke?

    ReplyDelete
  32. kek ne klu da siap mmg teksture nya pekat ka??x cair

    ReplyDelete
  33. klu da siap adun teksture dia x cair ka??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...