Saturday, January 24, 2015

Birth Story

Hi

Dr Intan memang awal2 dah set hari I patut elective ceaser. Dia kata kalau nak normal boleh cuma risiko rahim pecah la , sapo tak cuak woi. T_T So I pun awal2 ohh okay lah  czer pun asal anak n mak selamat hewhew. Due date is on 12/1/2015 tapi Dr Intan dah set date on 2/1/2015 kita bedah. Masalahnya exam on 11/1/2015 tu so rasa macam nak settle kan exam dulu , lega sikit hati iols. Kiranya doc suruh bedah 10 hari awal...on 38 weeks la kena bedah.

Risiko rahim pecah tu ada tapi masih boleh cuba normal. Tapi tak boleh induce. 

Last2 I decide nak bedah on 12/1/2015 tu jugak sebab confident takkan diserang contraction awal. hewhew. Keturunan bersalin lewat kot. Lamaa nauuu baru la contraction nak serang. Nak jugak habiskan exam tapi time dalam exam hall dah mula dah contraction. Gulp. Patut on 12 haribulan tu dah serah diri pukul 7 pagi terus czer masalahnya I tak tahu pun yang kena bedah kul 7 pagi. Ingat sesukahati je pergi nak bedah pukul berapa. kekekke 

Nak taknak on 13 haribulan lah bedah. Dah lewat sehari dari due date tu. mehee nasib baik baby tak berak dalam perut. Malam 12hb tu dah rasa dah contraction dasyat2 yang Isham duk ingat ada pontianak mengilai lulsss sangat. Haaaa masa dah contraction teruk ni lah I dilemma...

Dilemma....
nak kejut husband ke, nak tekan button panggil nurse ke, ke nak suh nurse call doctor intan terus .

Sambil tahan sakit tu, sambil duk fikir yang mana satu aku patut buat hewhew. Sian nak kejut husband sebab dia dari pagi penat2 dah duk melayan urut I la suapkan makan la aww awww. Last2 I tekan je button panggil nurse sebab dah tak tahan ah contraction kerap 3 minit sekali ni heyyyy. Bila nurse datang , terus cek denyutan baby semua . Pastu dia cek kan jalan dah 4cm dah buka so alang2 tu dia kata jom la cuba normal. 1 cm nak buka pun nak kena tunggu 1 jam weyh aduhai ngeri pulak nak tunggu sampai ke petang kang.

Tapi tabah lagi, cakap kat sham xpela saya cuba tahan la. Isham dah garu2 kepala risau dah tengok isteri dia melentik2 badan tahan contraction. kekekke.

Tapi I nak cuba normal ni. Pastu dah sakit sangat lah Terus husband suruh nurse call Dr.Intan kul 4 pagi time tu. Dr. Intan sampai2 je terus tanya "apa khabar nameera? Ok tak ? Jom cuba normal nak ? Dah 4 cm dah ni , boleh cuba normal." Sambil dia tekan2 rahim I kot la keras ke apa, tapi dia kata ok. Kalau nak cuba normal. I pun dilemma sebab kang jalan tak buka sebab I tak boleh induce. Lain la kalau boleh induce untuk buka jalan. Sebab kalau induce  trigger rahim 5 kali ganda contraction wey . Tak boleh ye untuk case macam I yang mengandung cepat sangat ni.

So I gigihkan diri lagi 30 minutes lah konon nak cuba normal, pastu tak tahan la wey. Terus tenung muka Dr.Intan..muka Dr.Intan pun serba salah sebab tuan punya badan yang kena decide ni nak normal ke nak czer teruihhh ?? Terus Isham kata "Dr takpela saya taknak la isteri saya duk tahan sakit macam ni, saya nak dia bedah jela doc." Terus Dr tanya I setuju ke tak and I kata okay . Terus dia pergi bersiap and nurse pun berpusu2 datang siapkan I pasang salur kencing, inject apa yang patut, bagi minum air macam Eno tu and ada document kena sign. 

Masuk je dewan bedah, First sekali kena inject bius nama SPINAL kat tulang belakang. Lepas inject je terus dah rasa kaki semut2 kebas makin tak rasa kaki. Pastu nurse semua tolong2 bersihkan apa yang patut sambil bagi I sedut gas sampai I lalok tertidur dah.

Tetiba ...

Puan puan baby boy ye puan...
Seketul baby. 

So pertanyaan kenapa 2nd baby, I pilih czer juga ?

1) Dr cadangkan czer sebenarnya sebab takut rahim pecah. Tapi boleh kalau nak cuba normal. Cuma kalau agak2 rahim macam dah lain macam tu , memang kena terus bedah.
2) Tapi masa I contraction, dah bukaan 4 cm. Sakit makin kerap. 
3) Terus I semangat nak cuba bersalin normal tapi sakit yang amat. Tak tahu lah 10 cm bukaan tu pukul berapa pulak kang.
4) Boleh cuba normal dengan bantuan sedut gas dan macam2 pain killer
5) I pilih bersalin kat hospital swasta sebab I nak layanan baik sepanjang tengah sakit. So segala jenis ubat of course cas tinggi.
6) Tiap ubat2 yang diambil, akan di charge. Macam mana kalau tetiba dah amik segala ubat2 tahan sakit untuk tahan contraction termasuk epidural tu tapi tetiba denyutan jantung baby dah weak ? Last2 kena czer ? Czer Adam haritu saja dah cecah RM7k. Nyawa baby dalam bahaya juga.
7) Taknak amik risiko.

Lalu I pilih bedah . Biar lah I bedah asal baby selamat and bil I selamat juga. herherrr.  Ni pun I decide czer bil dah dekat 11k sekali dengan bil baby. tu la satu benda nak kena fikir kalau bersalin kat swasta tapi xpela keselesaan. Kali ni pun nurse layan baik siap sembang2 lagi. Dr Intan lagi la superb. Sape beranak kat Columbia Seremban pergi lah pilih Dr. Intan Zainal tu. Dia sangat positive . Sebab dia la I kuat masa czer kali ni and pantang sendiri pulak tu. Dia sangat2 positive. Terhutang budi dengan dia. Kalau I tak bual2 dengan dia and ambil aura positive dari dia mesti dah meroyan. hahaa

Tapi for me sakit perit bedah tak seperit contraction bersalin normal. Terpulang pada individu sebenarnya. Ada yang rasa normal tak seperit czer. 





 

http://www.studiomuslimah.com/

Eh kalau cari tudung yang macam2 corak , gaya, trend macam2 boleh terjah je web www.studiomuslimah.com ni. Macam macam gaya ada. Web  www.studiomuslimah.com macam satu butik besar yang jual macam jenama. hewhew

Ni koleksi terbaru they all jual. 

Damia Shawl ! Corak exclusive !




Koleksi terbaru iaitu Damia Shawl. 
Harga Rm 43 sahaja sehelai. 
Damia Shawl ni diperbuat dari High Quality Chiffon printed yang senang nak bentuk dan mudah gayakan, 

Web: www.studiomuslimah.com
Whatsapp/SMS: 017-673-7713
IG: @studiomuslimah

                                        


42 comments :

  1. waduh waduh. macam sakit betul je. huhuhuhu. tp kalau tengok baby mesti tak rasa sakit dah kan. congrats kak namee!! comeyyyy baby hihihihi

    ReplyDelete
  2. tak kisah normal o czer kan kak..janji baby n mama sihat n selamat..tahniah kak namee

    ReplyDelete
  3. Comelnya baby kak namee :). Saya suka baca blog kak , mehlah kwn2 follow my blog http://nabilahmoktar.blogspot.com/ . Saya budak baru belajar :)

    ReplyDelete
  4. X kisahlahh kan normal or czer asalkan sihat n selamat. Comeynya baby kak namee

    ReplyDelete
  5. Your baby boy is so cute :). Tahniah!!

    ReplyDelete
  6. dua lelaki! ^^ besar2 jadi hero mummy dia. semoga cepat sembuh. x mampu pulak dgr sakit bersalin tu. masih terngiang2 anak kedua. sakitnya sampai terrr tolak mertua. hehe..

    tahniah ya knamee :) tumpang gembira.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum namee, takpelah. janji mama dan anak selamat. itu lebih penting.. next baby boleh cuba normal pula. cuma kena jarakkan sikit je. hihiii so cute la Noah ni. selamat berpantang namee ~~~

    ReplyDelete
  8. wah hensemnya baby..tahniah Namee..

    ReplyDelete
  9. namee rasa sakit bsalin czer kurang dari bersalin normal mungkin sbb name tak rasa di induce.. klu d induce lg la sakitnya bila ubat bius tu dah hilang.. huhu...

    ReplyDelete
  10. normal ke czer, yang penting mommy n baby nya selamat n sihat... :)
    tahniah namee sbb dapat baby lagi... :)
    sy doakan semoga awak n kluarga sihat sentiasa, panjang umur n murah rezeki sentiasa... :)
    bila sy baca atau dengar kisah org2 bersalin sy pulak jadik takut n ngeri.. huhuhu..
    itulah pengorbanan seorg ibu, sanggup berkorban nyawa utk malhirkan seorang khalifah di dunia...

    ReplyDelete
  11. Hai namee, tahniah sebab dapat baby boy. Kita ingat this time baby girl...well, u punya story memang seram tau..rasa fobia pulak nak ngandung.hehehe

    ReplyDelete
  12. Anak kak Namee semua comei comei, hehe. Taniah

    ReplyDelete
  13. scarynya baca sakit nk bersalin ni... comey baby.muka daddy nya juga sama mcm abangnya..hehe..
    katak kt sebelah tu pn come juga ^_^

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  14. yang penting baby and mummy selamat. alhamdulillah. :)

    jemput baca my humble experience about doing csect on patient :)
    http://www.dokterfaryn.com/2010/03/it-is-not-as-easy-as-it-seems.html

    ReplyDelete
  15. Tahniah dah melahirkan walaupun c-sect..

    ReplyDelete
  16. Congratulation namee. Saya pn bersalin czer atas nasihat doc juga. Bil dia mmg superb mahal tp mcm namee ckp keselesaan penting kn. syg duit tp nanti menahan telinga ngn sakit pn buat apa kn. tp kenapa adam murah skit dari new baby ke dia charge sebab czer waktu pg2 tu? 😃

    ReplyDelete
  17. Tahniah on your new born baby :)

    ReplyDelete
  18. akak dah merasa dua2, czer and normal.. dua2 ada rasa sakit yang berbeza..

    ReplyDelete
  19. hi Namee... nak tnyalah, bsalin 2nd baby ni docter czer tempat yg sama Kat parut czer 1st baby atau tempat yg lain ye? I mean atas ckit Dari parut czer yg lama atau mcmana.. tq :)

    ReplyDelete
  20. contraction memg sgt sakit..salah 1 sebab y i trauma nak beranak, sebb contraction..hahaha.. mengandung 10 kali pon sanggup..tp sakit nak beranak tu , 9 jam macam 900 hari je.. hew hew hew

    ReplyDelete
  21. mak aih.. saya yang baca nie seram sejuk jee aih... huhu.. tahniah namee.. dapat baby boy lagi... :")

    ReplyDelete
  22. Dr intan columbia sbn ke?? 👍👍👍

    ReplyDelete
  23. Tahniah namee.. contraction mmg sakit xtau nk ckp. Sampai terpikir mcmni ke nak mati..~T_T~
    Tapi bila bby kluar, sekelip mata hilang sakit tu

    ReplyDelete
  24. namee..awak makan apa untuk pulihkan luka czer dgn cepat?

    ReplyDelete
  25. Salam... tahniah namee... cerita bersalin kita lebih kurang je. apa pun, tak kisah ler cser ke normal ke janji baby n mak nye selamat.

    ReplyDelete
  26. Sebab tu lah nabi cakap sakit bersalin ni sakit ke 2 selepas sakit dicabut nyawa

    ReplyDelete
  27. Sy punye experience lbh krg namee jgk..sakit tgh mlm thn contraction..ya ampun..hb plk penat br blk keje shift..tertdo2 die..nsb xngigau mcm isham..klu x mmg lawak la..setiap kali dtg contraction tu sy pg toilet main air...sbb bile contraction dtg, sy g toilet rs nk kucil..tp sbnrnya nk spray2 air..rs ok la skit..mmg byk kali g toilet..naik turun katil..nk kejut hb xsmp ht..kesian kt die..nurse dh pesan awal, klu tgh2 mlm xthn skt..bgtau..last2 sy kjt hb dlm pkl 1 lbh pg sbb rs xthn sakit..sbnrnya dh hbs pk utk berthn..sbb tkt bukaan tu sikit sgt..sy pecah air ketuban lbh krg pkl 8.30 mlm..smp hosp lbh krg pkl 10 lbh mlm..doc bt ctg, kt dh 1 cm..suspect bersalin tgh hr esoknya..so sy mcm relax jer mlm tu..so bile sakit tgh mlm tu try thn dulu sbb rs lmbt lg kot nk bersalin..
    Nurse pn dtg bwk ctg check contraction..tup2 dh 4.5-5 cm..trs nurse kt blh masuk labour room..igt lmbt lg,lps subuh kot br blh beranak..
    Masuk labour room, nurse check lg..dh 8-9cm..sblm tu dorg offer epidural 2x..biaselah private..nk charge lbh..sy xnk..tp bile dorg offer cucuk thn sakit, sy ckp nak..tp msk labour room nnt..
    Oleh sbb bukaan dh 8-9cm..dorg xblh nk cucuk ape dh sbb dorg tkt bb tdo..nurse bg ubat berak..lps berak xblh bt ape dh..kene masuk drip kt tgn..ya ampun..bile contraction dtg sakit giler..hbs kuar suara jantan sbb sakit sgt..bile dh smp 10cm, fh blh push..sbb snk first xreti sgt..last2 kene vakuum..sblm pkl 5 pg,alhamdulillah sy dh slmt bersalin..
    Sbb skt sgt contraction tuh,xrase sakit dh kene gunting..lps bb keluar,semua sakit contraction tu hilanggg sekelip mata..
    My hb yg teman waktu bersalin tu smp nangis2 tgk isteri thn sakit..smp die ckp,xnk sakit lps ni potong jer la..rs kebanyakan suami pn xsggp tgk isteri dok sakit thn contraction kan..so bg dorg,klu blh dpt cr yg kurang sakit..bttr go for that option..
    Normal utk semua org rs tkt nk bersalin..tp trust me,tu pengalaman terindah dlm hdp sorg pompuan..lps jd ibu, walaupun bersalin tu menyakitkan, kt mesti rs nk bersalin lg..tu perasaan yg tuhan anugerahkan pf kita sbg seorg perempuan..
    Pnjg plk komen sini..

    ReplyDelete
  28. congrats, namee & family! :) selamat berpantang!

    ReplyDelete
  29. namee tahniah and selamat berpantang... da ade boy 2 da kan... selalu lawat sini tengok adam and mamy die yang comel ni... now ade bdk kecik baru nak tengok selalu.... ape pun harap saya pun dapat merasa dapat baby jugak yang ke 3... amin... cizer di hospital berbayar yang penting kita mampu and ada bujet...

    ReplyDelete
  30. i bersalin normal tapi ambil epidural.. ada yang kata apalah nikmat bersalin tu kalau x sakit.. sakit hokeyy time 10 cm tu..

    pastu ade pulak cakap nnt kena sakit pinggang yang tak boleh elok kalau ambil epidural.. i cakap la i slip disc.. n dah beranak 2 kali guna epidural.. tak de sakit belakang alhamdulillah.. dia tambah lagi... bukan sekarang tapi dah tua...

    boleh tak doa baik2 je utk org.. org dah cakap tak sakit belakang dah la... nak jugak org sakit belakang.. kalau dah tua nanti sape yg x sakit.. sedih sedih

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah..xkisah ape kaedah skalipun janji mummy dan baby sihat..tahniah sis nameee ! ank akk sume ensem2 tau !!

    ReplyDelete
  32. namee, xpela..dh selamat kan.. pada akak, dedua perit.. czer perit lepas hbs bius n nk jg tu, normal perit ms constraction tu.. apa pun, tahniah namee.. omey sgt adik baby adam..

    ReplyDelete
  33. Hehe..Namee! same2 la kita! sama gak, niat hati 2nd nak try normal. tapi saya gam 2 tahun masa nak deliver tu. Doc memang ada bagitahu pro & con VBAC, tapi biasa la keterujaan nak cuba la konon, tapi at last sampai 7cm je bleh bukak, coz pelvik sempit. So, nanti 3rd bersedialah kita untuk menyerah diri utk elective cser ye..hehe, neway happy confinement ye..Muah2 baby!

    ReplyDelete
  34. sebelum ni jd stalker je kt belog namee ni... ni rase nk comment lah.. sbb sy pun czer!!! tp sy x rase contraction coz sy czer time 34 weeks. lek2 je msuk ot.. bius belah n kuar baby premature.. jagaan agak leceh gak time pntang..

    ReplyDelete
  35. betul kak namee, dr. intan sgt superb! tahniah for ur newborn. :)

    ReplyDelete
  36. alhamdulillah biar dua2 selamat.. czer or normal pun xpa..janji bersalin selamat..

    ReplyDelete
  37. Namee... Cerita kita sama. But, syukur Alhamdulillah ibu dan baby selamat. Semoga sihat walafiat hendaknya. Aamiin ya Rabb.

    ReplyDelete
  38. Lepas ni kn pantang 100% la ye...termsk en asben tu..sat g kang,kuar plak lg sorg n.year... (jokings..😉)

    ReplyDelete
  39. Tak kisahlah normal atau czer, yang penting ibu dan baby sihat.. ;)

    ReplyDelete
  40. Alhamdulilah masa bersalin anak ke-2, ALLAH permudahkan utk sy. Dapatlah rasa sakit contraction tu camne sbb anak 1st kena induced. Masuk LR masa bukaan 5cm, dok atas katil 10 minit, bukaan dh 9cm. Bila doc pecahkan air ketuban, sy dah boleh bersalin. Teran dlm 20 minit, keluarlah anak lelaki sy. Sy bersalin tanpa amik sebarang ubat tahan sakit.. boleh agaklah sakitnya camnekan..hehehe

    ReplyDelete
  41. Actually C-sect dan normal labour, dua2 ada pros n cons.So, xde masalah langsung nak pilih yg mana.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...