Thursday, January 29, 2015

Resepi Cheesekut

Hi


Datangg sini, hanya simple recipe aje yg wujud ye. Takat tu jela yang i tahu buat kekeke. Pasni nak share masakan home cook pulak untuk zero basic cooking macam iols ni dulu. Sikit2 menelaah buku recipe and blaja skills so i rasa i patut share la sebab mana tahu kot ramai golongan zero basic cooking mcm i ni. InsyaAllah after habis pantang akan ada slot zero basic cooking bersama namee.Lauk2 makan la. Ni selama ni asyik lah duk kongsi recipe kek kek kan.  Ewah.  

Dah la, mari mula resepi cheesekut ni. Lebih kurang je macam cheesecake yg i share dulu cuma ni takyah bakar.



Bahan-bahan pun lenggang lenggang kangkung je senang nak cari..
1) Cream cheese Philadelphia (guna jenis ni la sedap)
2) 3/4 dar setin susu pekat manis
3) Satu kotak susu Dutch Lady full cream
4) Biskut Oreo Coklat
5) Biskut cracker 4 segi. Actually biskut marie pun boleh cuma bentuk dia bulat ah. 
6) Tupperware. Tu ah kalau tapau nasi ayam jangan la buang tupperware nih. kekek


Mari mula wee wee
Satu block cream cheese , 3/4 susu pekat manis amd 3 sudu susu Ducth Lady sekalikan . Pukul  belasah guna mixer tapi nak blender pun boleh. hewhew. Susu tu 3 sudu je tak boleh banyak sebab nanti cair sangat pulak.

So ini hasilnya...



Lepas pukul belasah cukup2 guna mixer. kekek. Susu pekat manis tu kalau taknak manis sangat pakai 1/2 tin pun ok dah. 

Susu lebihan tu tuangkan dalam pinggan camtu siap2. Biskut pun standby camtu siap2 senang untuk proses celup2 sat lagi. haa gitu.



Biskut Oreo coklat tu buang kan krim dia. Pastu blend bagi berkecai camnih. nampak macam pasir tanam pokok. kekeke . Actually biskut ni boleh tukar dengan serbuk milo jugak tapi for me serbuk milo terlalu macam halus. so tak sedap bila melt dalam mulut.


Ok tu je pun persediaan dia. Simple gila je . pastu amik tupperware...

Susunkan layer by layer.

Mula dari biskut tu rendam dalam susu. Rendam jap je jangan sampai biskut tu lembik pulak. Rendam jap je.

Pastu susun biskut yang dah direndam 1 saat dalam air susu tadi tu dalam tupperware camnih.


 Lepas tu layer kan pulak dengan cream cheese tadi. 

Dah setel layer cream cheese, tabur serpihan biskut oreo tadi tu.

Then ulang langkah layer biskut rendam susu 1 saat, cream cheese, serbuk oreo sampai lah tupperware penuh.

Ini hasilnya.

Masukkan dalam peti ais 5 jam pastu ngappp ! 

Pastu kalau nak buat untuk kenduri ke open house ke, hias lah buat topping letak buah ke apa ke, letak hiasan apa2 lah. Untuk open house sesuai sangat nih.

Tadaaaa ! Makan sejuk2 sedap ahh . Kalau makan time lembik muak sikit. hewhewhhhh

Sangat berlemak.


Sedapnya dah la tengah pantang dan diet ni. T_T haritu last mengandung timbang 62kg...skang dah 53kg. nak turun sampai 47kg nih. Jauh lagi perjalanan.







27 comments :

  1. It looks pretty enticing and of course, fattening. LOL!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkk,mcm mana boleh jumpa komen ko sini,sabar..saya mau buat la ni brg pojie....sedap pak..asyik beli ja....kalau buat, boleh dpt banyak!

      Delete
  2. nameeeeeee....sedap2...tapi kan..rajinnya beli oreo pastu buang krimm..kt kedai jual barang buat kek ada jual oreo yg siap hancur...lain kali suh en suami cari hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada ek jual oreo yg dh hancur..haha.. xtahu..nmpak sgt rajin memasak kan..hehe.. tenkiu for d info ;-)

      Delete
    2. Ader jer...baru lepas beli..hehe :)

      Delete
  3. Namee, susu dutch lady tu saiz yang kecik tu ke?

    ReplyDelete
  4. uwaaa good luck kak namee turunkan berat badan sampai 47kg..slim gituuu hehehe
    bestnya buat cheesekut tambah oreo..saya selalu buat cheesekut biasa je tp kene clearkan peti sejuk dulu la nak bagi space letak cheesekut ni..hehe ;)

    ReplyDelete
  5. Besst nye., tq sharing tau nameera

    ReplyDelete
  6. senang giler kot resipi ni..harus dicuba..

    thanks namee

    ReplyDelete
  7. senangnya nak buat. nt kena cuba ni

    ReplyDelete
  8. senangnya nak buat..patut cuba resepi nie heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka buat cheesekut ni sebagai kudapan...layer tu letak nutella pun sedap...ngeh ngeh ngeh...

      jemput singgah blog saya idailani.blogspot.com

      Delete
  9. resipi ni sgt senanggggggg... ok boleh buat.

    n baju kt atas tu sgt lawa... sesuai untuk i yg brbadan comelll ini...hehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  10. saya kurg fhm maksudnya 1 block cream cheese... maksudnya kna guna habis tu cream cheese ka??

    ReplyDelete
  11. saya kurg fhm maksudnya 1 block cream cheese... maksudnya kna guna habis tu cream cheese ka??

    ReplyDelete
  12. Satu block cream cheese 250g, ye habiskan semua :)

    ReplyDelete
  13. Memang puas makan dengan anak2.. ;)

    ReplyDelete
  14. Tq sis. Leh la bt. Da nampak bayang. .. Haha

    ReplyDelete
  15. Tq sis.. Leh la bt, dah nampak bayang2nye...

    ReplyDelete
  16. Cheese tu nak guna perisa apa yaa ? Gambar tu kurang clear heheh

    ReplyDelete
  17. sedapnya..simple.. kalu tabur coklatrise pun bley kn...

    ReplyDelete
  18. Kalau guna sukatan bahan2 ni hasilnya 1 tupperware je ke sis? Heheh baru nak try buat. Simple sgt! Tq 😋

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...