Monday, January 19, 2015

Resepi Lasagna

Hi

Nah, uolss tak dalam tempoh pantang. Untungglaahhh boleh pelahap. hewhew. Iols dengki sangat. T_T . Mula2 ingat nak taram je makan tapi nanti badan sakit2 esok tua kalau tak jaga. Ok lah, taknak merintih lagi. Silakan. Haritu my sister buat lasagna ni. Selalu dia buat pun. So I share with uols. Sila sila. Untung ada ahkak iols yang pandai dan suka masak. hewhew. Credit to her. Ni dia lah yang buatnya nih. hiks

Lasagna ni nampak je canggih, kat kedai jual mahal tapi nak buat senang je. hewhewww.

( As the recipe ni macam banyak steps sikit, I make it simple and straight forward ok. sonang)

Untuk 10 orang makan...


ini bukan tabung uji kaji makmal sains. T_T


Basically lasagna ni ada layer2 ok. Mula dengan kulit lasagne, bolognaise sauce, kulit lasagne, béchamel sos,kulit lasagne, bolognaise sos, kulit lasagne, béchamel sos, cheese cheddar . So apa yang anda perlu sediakan dulu is bolognaise sos and bechamel sos tu. 

Bahan-bahan  diperlukan
4 kotak lasagne
24 keping cheese cheddar
Fresh herbs - thyme


Bahan Untuk buat Bechamel Sauce
I liter susu kotak fresh milk @ full cream
1 biji bawang besar
5 helai bayleaf
2 biji bunga cengkih

Agen pemekat
½ butter
6 sudu besar tepung gandum / boleh ganti tepung jagung bersama sedikit air

Step siapkan Bechamel sauce
1. Rebus semua sekali hingga mendidih
2. Masuk agen pemekat, gaul hingga pekat sedikit
3. Tutup api




Bahan Untuk Bolognaise Sauce





3 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih

(3 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih tu blend kan bersama okeh )

2 kg daging cincang
1 tin button mushroom ( potong hiris2 nipis mushroom button itu  hewhew)
2 tin tomato puree
1 botol sos tomato
3 sudu besar Minyak masak
500 ml air
5 sudu besar mixed herbs
Garam,gula,lada hitam,lada putih secukupnya


Step siapkan bolognaise sauce...
1. Panaskan minyak, tumis bawang yang telah diblendkan hingga naik bau
2. Masukkan daging cincang, tumis hingga masak
3. Masukkan tomato puree, gaul sehingga sebati, Tunggu 2 minit
4. Masukkan ¾ tomato sos, gaul lagi
5. Masukkan air, gaul sehingga sebati. Biarkan ia mendidih sebentar
6. Masukkan garam, gula, lada putih, lada hitam dan herba. Tunggu selama seminit



Langkah-langkah menyusun layer lasagna
1. Letakkan kulit lasagne, bolognaise sauce, kulit lasagne, béchamel sos,kulit lasagne, bolognaise sos, kulit lasagne, béchamel sos, cheese cheddar

Camnih hah susunan dia...


Lepas habis susun..ni hasilnyaaa..



2. Bakar selama 20 minit, 180 celcius

*Kalau nak lagi berlemak, letakkan cheese di setiap lapisan hewhew

Bye, nak sambung jaga baby. T_T teringin nyaaaa omaihh.




Mengandung tapi perut takde stretch marks .

Bersalin lancar tanpa perlu potong jahit tskkk.

Weyh, tahu tak apa benda paling ngeri nak hadap time nak deliver ? Time nak keluarkan baby lah adoi sakit. Kalau nak bersalin normal tanpa perlu potong kemaluan time baby nak keluar, sila lah cubVirgin Coconut Oil (VCO) . Sepanjang mengandung tu, consume lah VCO ni. Korang boleh google, betapa banyak orang bersalin tak perlu potong. 


Pastu kedua, paling dilemma sebab perut nanti pecah. Kulit jadi tercalar2 kesan stretch marik tuh. Nak hilang bukan senang ok, sebab tu lah kena apply minyak dari awal pregnancy. Kalau nak mengandung tapi taknak ada kesan Stretch mark langsung, sila lah cuba Tanamera Virgin Pressed Coconut Oil . Memang berkesan. I guna untuk stretch mark. So far takde. 

My friend la yang bagitahu dia makan Virgin coconut oil ni. Masa dia bersalin,dia tak kena potong. Elok je baby keluar licin terus. pheww. Orang lain nak beranak punya lah payah, siap kena potong , jahit lagi. Adui. behee. Tapi rata2 perempuan ngandung yang makan Virgin coconut oil ni mesti jalan senang buka.

Even Dynas Mokhtar pun consume Vigin Coconut Oil ni then da kata memang senang nak beranak kat anak sulong dia Khyra tu.



SET BERSALIN TANAMERA 
10 Items included :
-VCO (our best seller)
-Brown Soap
-Herbal Massage Oil
(Ketiga tiga ni boleh guna sebelum & selepas bersalin)
-Herbal Tea
-Herbal Bath
-Feminine Herbal Wash
-Boreh Body Scrub
- Bengkung
- Firming Herbal Blend Paste
-Calming Herbal Paste (pilis)

RM335 s / RM355 ss per set. 
Free Postage! 
FREE extra VCO/HERBAL TEA dengan pembelian set (Promosi January 2015)

tapi kalau nak beli ala carte ala carte pun boleh ajee !


Set Tanamera for kids ! Untuk baby pun ada , dalam range TANAMERA KIDZ. Ada hair&body wash, moisturizer, baby oil dan best seller kami "Minyak Telon". Produk Tanamera bebas paraben, so selamat  untuk baby.

Tanamera Virgin Pressed Coconut Oil . Haa yang ni lah dia ! Sapu kat perut, perut takde stretch mark even meregang macam mano pun.insyaAllah.


Whatsapp/sms :019-665 9596

LINK INSTAGRAM



9 comments :

  1. thanks untuk resipi ni.nanti boleh cuba.

    ReplyDelete
  2. Good recipe!

    Regards,
    www.pojiegraphy.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Selamat berpantang namee.. lepas pantang nanti boleh try lasagna tu.. ;)

    ReplyDelete
  4. ok.. i memg peminat lasagna. bla tgok ur post ni rasa mcm time2 ni juga nk mkn...huhu

    Norsalihah

    ReplyDelete
  5. chesse cheese cheese....omaii malas pulak nak buat hihi

    ReplyDelete
  6. X pernah makan lasagna. Emm sedih. Hahaha.

    ReplyDelete
  7. Namee, u dah beranak ke dear? Tak bust entry pasal baby u pun?

    ReplyDelete
  8. Boleh try lasagna pula.. senang :). Tq

    ReplyDelete
  9. Ooo, baru la nampak kekdah sebenar nak membuat si lasagna ni. Betul la, nmpk mcm canggih, tapi senang jek.

    Lagi sekali nak oooooo.... Tanamera dah keluarkan tanamera kidz, Very the baguii.. Selama ni dok pakaikan je shampoo herba org tua tu kat kepala anak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...